Nog een aantal ongemakken

Naast de apart vermeldde verschijnselen hierboven, kunnen de veranderingen in onze hormonen soms ook een aandeel hebben bij het ontstaan van de volgende klachten die vrouwen tijdens hun overgang dikwijls noemen.

Pijn tussen schouderbladen
Schouderbladen_Overgang

De hersenen (hypofyse), de schildklier, de bijschildklier, de bijnieren en de alvleesklier maken hormonen aan.
Tijdens de overgang staat de aanmaak van deze hormonenonder druk. Door de verstoring kan pijn tussen de schouders kan ontstaan

Obstipatie

Obstipatie wordt veroorzaakt door het verhoogde hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft de ontlasting langer in de darmen en wordt er daardoor extra vocht aan onttrokken. Vandaar dat je bij verstopping vaak ook hardere ontlasting hebt.

Diarree

Diarree kan worden veroorzaakt door het verhoogde hormoon progesteron. De darmen worden slapper en werken trager.

Hoge bloeddruk

De hypothalamus integreert alle autonome en hormonale processen in het lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld de regeling van de lichaamstemperatuur, honger- en dorstgevoel en bloeddruk.
Het bijniermerg produceert oa testosteron, oestrogeen, progresteron, adrenaline en noradrenaline. De laatste twee hormonen worden ook wel de 'vecht- of vlucht' hormonen genoemd, omdat ze het lichaam in staat stellen direct extra inspanning te verrichten bij bijvoorbeeld gevaar of stress. Adrenaline laat het hart sterker en sneller kloppen.
Dit verhoogt de bloeddruk, terwijl de bloedvaten aan de oppervlakte van het lichaam zich samentrekken om het bloed naar het hart te stuwen. Als gevaar of stress constant aanwezig is, blijft het lichaam klaar om te handelen. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk.

Migraine / Hoofdpijn

Ongeveer een miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van migraine. Twee tot drie keer zoveel vrouwen als mannen. Dat komt vermoedelijk omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen de kans op migraine verhoogt. Zowel in het geval van een tekort, als van een teveel aan dit hormoon.
Sommige vrouwen krijgen last van migraine tijdens de overgang. Als je geen geschiedenis hebt van migraine hoofdpijnen, zijn ze over het algemeen van voorbijgaande aard.
Andersom vertellen vrouwen die wel een geschiedenis met migraine hoofdpijnen hebben, nogal eens dat deze aanzienlijk verminderen als hun overgang gaat doorzetten.

Overgevoeligheid / Allergiën

Veel vrouwen die eerder last hadden van allergieën merken dat deze tijdens de overgang terugkomen of verergeren. Veel mensen realiseren zich niet dat histamine niveaus worden beïnvloed door hormonen.
Soms ontstaan ze in deze periode voor het eerst. Dit kan zorgen voor bijv. een piepende ademhaling, hoesten en een scala aan ademhalingsproblemen.

Tintelingen / Electrische schokjes

Electrische schokjes voelen onder de huid of in het hoofd. vergelijk het met een elastiekje dat tegen de huid slaat, uitstralend naar de laag tussen huid en spieren. Soms een voorloper van een opvlieger.
Zo'n zoemend gevoel, alsof je je vinger in een stopcontact stopte, kan beangstigend zijn. Het kan allemaal deel uitmaken van onze hormonen, zenuwuiteinden en elektrische golven die door ons lichaam gaan als onze hormonen voortdurend wisselen. Veel vrouwen ervaren dit tijdens de perimenopauze, maar het uiteindelijk gaat het weer over.

jeuk_overgang
Jeuk / Kriebelingen van de huid

Door de hormoonveranderingen wordt onze huid droger en dat kan natuurlijk jeuk geven.
Ook het gevoel van "kruipende mieren onder de huid", is een gevoel wat veel vrouwen tijdens de overgang meemaken en wat niet hoeft samen te gaan met een droge jeukende huid.

Verandering lichaamsgeur

Behalve dat je tijdens de overgang dezelfde geuren anders waarneemt/beleeft, kan ook de je lichaamsgeur veranderen.

Bestaande aandoeningen

Verschijnselen van aandoeningen die je al had, kunnen tijdens de overgang extra opspelen.

Vocht vasthouden / Opgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel, het vasthouden van vocht zijn veel voorkomende klachten tijdens de overgang. Zoals ook zure reflux en maagzuur zeer vaak voorkomen tijdens de overgang.

Menopauzevoeten
menopauzevoeten

Menopauzevoeten zijn niet een veelvoorkomend verschijnsel. Menopauzevoeten worden zo genoemd omdat ze vooral voorkomen bij vrouwen in de overgang. Er is sprake van een dikke eeltlaag, vooral aan de zijkanten en bij de hak van de voeten. Beide voeten zijn aangedaan. De aandoening zelf is niet erg pijnlijk, maar wel de kloven die in de eeltlaag kunnen ontstaan. De klachten zijn in de zomer meestal minder erg dan in de winter.

 

Deel deze pagina

Verschijnselen