Concentratieverlies

concentratieverlies_overgang

 

Concentratieverlies en vergeetachtigheid komen vaak voor bij een vrouw in de overgang.

Deze verwardheid en concentratieverlies ontstaan in een onderdeel van de hersenen dat het centraal zenuwstelsel heet. Het centraal zenuwstelsel is ook ontvankelijk voor oestrogeen en progesteron. De overgang is een periode waarin er een blijvende verandering optreedt bij deze hormonen. Onze hersenen passen zich aan. Je zou het een herinrichting kunnen noemen. 
Tot aan die blijvende verandering wisselt de hoeveelheid van hormonen voortdurend en soms enorm sterk. Dat heeft veel invloed op je neurotransmitters, die in sterke mate het concentratieverlies beïnvloeden.
Je kunt je minder lang concentreren op hetgeen waarmee je bezig bent. Het voelt vaak alsof je er met je hoofd niet bij bent.
Misschien heb je soms zelfs wel het gevoel dat om je heen alles doorgaat, maar je zelf even in een andere wereld bent.

concentratieverlies_overgang

Als je gewend was alles onder controle te hebben, kan het beangstigend zijn als je opeens wordt geconfronteerd met concentratieverlies, verwardheid en vergeetachtigheid. 
Voor veel vrouwen is het een geruststelling als ze eenmaal weten dat het bij de overgang kan horen. Zij kunnen er dan meer ontspannen mee om gaan en gunnen zichzelf meer de tijd. 

Stress, spanningen, slecht slapen en vermoeidheid kunnen ook een reden zijn bij concentratieverlies in de overgang, of het verergeren.

 

Deel deze pagina

Verschijnselen