24 jaar oud en in de overgang.. maar lichaam draait het terug?

Tijdens de overgang kan je menstruatiepatroon op allerlei manieren veranderen. Heftiger, minder heftig, vaker, minder vaak enz. Vind er- en herkenning.
Madeleine
Berichten van Madeleine
Onderwerpen van Madeleine
Menopauzejaar:
Leeftijd: 26

24 jaar oud en in de overgang.. maar lichaam draait het terug?

Bericht door Madeleine »

Hey iedereen!

Ik weet niet zo goed of ik het hier onder het juiste rubriek heb geplaatst, maar hier komt mijn vraag...

Door een medische aandoening: bijnierschorsinsufficiëntie, zijn al mijn hormonen uit balans geraakt. Daardoor ben ik als 24 jarige ook in de overgang. Ik zit hier al een half jaar mee en durf nu pas op een forum ernaar te vragen.

Is er iemand hier die ook op jonge leeftijd in de overgang terecht is gekomen?

Mijn artsen zijn mij nu aan het behandelen voor de oorzaak van dit alles. Nu gaf een bloedtest in februari aan dat mijn menstruatie hormonen net zo laag zijn als iemand in de overgang.

In maart, echt vlak na de menstruatie moest ik opnieuw mijn bloed prikken en de internist zei dat mijn bloedwaarde toen zat op het niveau wat het moest zijn na de menstruatie, maar ze was ook wat stil nadat ze dat zei (telefonische afspraak). Dus nou weet ik niet zo goed in hoeverre het echt betrouwbaar is. Moet er niet over de loop van een maand vaker bloed worden geprikt om het met zekerheid vast te stellen?

Ik heb namelijk nog steeds onwijze emotionele schommelingen, ik huil vet snel of trek me dingen snel aan. En de klachten rondom de menstruatie zijn ook erger. Echt enorme buikkrampen, ik ben dan ook klam van de pijn.

Plus het is helemaal niet regelmatig. En ondanks alle pms klachten en heftige obstipatie enz enz is mijn bloedverlies helemaal niet zo erg.
Ik gebruik altijd de menstruatie cup en voor mijn ziek zijn had ik altijd een dikke 300 ml bloedverlies (makkelijk bijhouden met zo'n ding). Nu echt de helft of minder...

Dit alles geeft toch aan dat het nog steeds niet goed zit?

Is er iemand met ervaring? Om in de overgang te komen en dat je lichaam het weer teruggedraaid en je weer vruchtbaar bent? Hoe was het voor jou? Wat heb jij allemaal meegemaakt en ervaren?

Ik ga in juni naar een endocrinoloog en dan zal ik ook vragen naar meer testen en zo, maar ik merk dat ik na het stilhouden nu wat snak naar iemand die het begrijpt. Waar beter dan op dit platform.. ;)

Groetjes, Madeleine.Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: 24 jaar oud en in de overgang.. maar lichaam draait het terug?

Bericht door Anette »

Madeleine schreef:
vr 11 mei 2018 21:37
Nu gaf een bloedtest in februari aan dat mijn menstruatie hormonen net zo laag zijn als iemand in de overgang.
Beste Madeleine,

Dat een waarde overeenkomt met de overgang wilt niet per definitie zeggen dat het om de overgang gaat.
Dat een aandoening als bijnierinsufficiëntie invloed kan hebben op iemands menstruatiepatroon, of soms lage hormoonwaarden kan geven, ben geen dokter, maar dat zal wel kunnen.
Hormonale verschijnselen kunnen allerlei oorzaken hebben en komen lang niet alleen maar in de overgang voor.

Wat ik er in de gauwigheid over vind is dat wanneer die aandoening goed wordt behandeld en je eenmaal goed bent ingesteld al die problemen zouden kunnen verdwijnen.

En dat is een verschil met in de overgang zijn. De overgang is namelijk niet terug te draaien. Dat is een autonoom proces waarbij je eierstokken al schommelend blijvend stoppen met het aanmaken van hormonen.

Ik begrijp dat je ontzettend graag met iemand zou praten die hetzelfde overkwam, als wat jij nu meemaakt. Maar je verhaal is zo medisch dat ik denk dat je dat op dit forum niet gaat lukken.
Vrouwen zullen gaan reageren op je verhaal vanuit het normale overgangsproces, terwijl voor jou de oplossing en herkenning heel ergens anders ligt naar mijn idee. En dan gaat al wat je hier aan reactie zou krijgen, je onzekerheid en onduidelijkheid alleen maar groter en groter maken en zet je mogelijk op een heel verkeerd spoor.

Ik wens je erg veel sterkte, want ik snap heel goed hoe ontredderd je je voelt nu. Helaas kan ik dat dat ook niet voor je wegnemen.

Ik denk dat je sowieso, en dat ga je ook al doen, eerst veel meer onderzoek nodig hebt, zodat je veel beter weet wat er precies met je endocrien systeem aan de hand is en wat dat voor jou (nu en op termijn) inhoudt.

Anette

Madeleine
Berichten van Madeleine
Onderwerpen van Madeleine
Menopauzejaar:
Leeftijd: 26

Re: 24 jaar oud en in de overgang.. maar lichaam draait het terug?

Bericht door Madeleine »

Hoi Annette,

Dank voor je snelle reactie en je uitleg.
Als het niet de overgang is zal ik hier inderdaad geen lotgenoot vinden. Bedankt voor je uitleg.

Wel verwarrend xD.. waarom gebruikt de internist dan de term overgang?
Ik zal er de volgende keer bij de endocrinoloog naar vragen.
Ik had ook opvliegers enzoo...

Maar de arts kan me wel antwoorden geven in dat geval. :)

Groetjes, Madeleine

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: 24 jaar oud en in de overgang.. maar lichaam draait het terug?

Bericht door Anette »

Beste Madeleine,

Dat zal ze zo noemen omdat je op dit moment in een 'overgangstoestand' zit.
Behandeling zal bedoeld zijn om verdere invloed op die situatie op te heffen of te beperken.

Aan een 'normale' overgang is geen ziekte of aandoening, en hoeft ook niet behandeld te worden, want die leidt normaal gesproken niet tot ernstige schade. Kort gezegd, de eierstokken stoppen gewoon met hormonen aanmaken als het daar de tijd voor is. Een lastige tijd, maar daarna komt alles weer in balans. De bijnieren krijgen daar een belangrijke rol in.

En dat is voor jou anders. Voor jou is het een aandoening die behandeling behoeft.

Ik bedoelde vooral te zeggen, dat daar in mijn ogen een andere benadering bij past dan die je hier vindt.
Bijnierschorsinsufficiëntie is volgens mij een ingewikkeld probleem.
Een lotgenoten groep voor mensen met gelijksoortige aandoeningen kan je niet alleen veel meer informatie geven over wat je meemaakt, maar ook breder herkenning geven, en daarmee veel beter aansluiten bij wat je zoekt. En dat is wat ik je gun.

Anette

Gesloten
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht