Dikke buik

De aanmaak van oestrogeen na de menopauze wordt deels verzorgd door vetweefsel. Het figuur verandert en je krijgt meer een buikje. Tussen je 35 en 40 jaar verandert de stofwisseling. De "overgangshormonen" verminderen de verbranding van buikvet. De meeste diëten en het doen van buikspieroefeningen werken dan ook niet voor vrouwen die 40 jaar of ouder zijn.
Vera-2
Berichten van Vera-2
Onderwerpen van Vera-2
Menopauzejaar:
Leeftijd: 63

Dikke buik

Bericht door Vera-2 »

Hallo,

ik ben 47 jaar en ik heb een vraag.

Ik heb de laatste tijd dat mijn buik dikker word en een opgeblazen gevoel heb. Ik baal hier ontzettend van vooral als straks weer de zomer komt en je in badpak loopt. Ziet er toch niet uit. Gaan ze straks nog vragen of je zwanger bent.

Herkent iemand dit?
En wordt dit weer minder?

VeraSalomo
Berichten van Salomo
Onderwerpen van Salomo
Menopauzejaar:
Leeftijd: 71

Re: Dikke buik

Bericht door Salomo »

Hallo Vera,

Volgens mij hoort dit wel bij de overgang. Ik vind zelf ook dat mijn buik veel dikker geworden is. Ik heb gehoord over een "figuurverandering" tijdens de overgang: de buik komt meer naar voren en de taille wordt breder. Nou daar ben je mooi klaar mee, vind ik ook.

Wat ik wel doe dat zijn buikspieroefeningen en taille oefeningen om in ieder geval niet helemaal een uitgezakt gevoel te krijgen. Ik geloof niet dat dit helemaal herstelt na de overgang maar hoop het wel. Misschien heb je hier iets aan?

Sterkte en groetjes van Salomo.

Dorien5
Berichten van Dorien5
Onderwerpen van Dorien5
Menopauzejaar:

Re: Dikke buik

Bericht door Dorien5 »

Hoi Vera

Ja dat heb ik dus ook. Eerst viel het me niet zo op maar ik merk nu dat dat buikje echt niet weggaat! Helaas. Ben nu een maand of 4 niet ongesteld geweest en soms vraag ik me inderdaad af of ik zwanger ben!

Nou, misschien moeten we toch maar gewoon aan de buikspieroefeningen. Ik heb vooral 's avonds na het eten last van een opgeblazen gevoel, probeer al minder te eten, maar dat helpt niet echt. Ik lees wel overal dat je figuur gaat veranderen, dus wie weet zullen we het er gewoon mee moeten doen.

Sterkte!

Groeten, Dorien.

Vera-2
Berichten van Vera-2
Onderwerpen van Vera-2
Menopauzejaar:
Leeftijd: 63

Re: Dikke buik

Bericht door Vera-2 »

Hoi,

Een strakke buik zit er niet meer voor elke vrouw in denk ik.
Ik ben al een hele tijd bezig elke dag even die buikspieren te trainen met mijn apparaat, maar de buik blijft.
Ik heb wel een stevigere buik, maar net zo dik of zelfs dikker.
Ik heb nog een vraag. Ik heb een scoliose. Dat is een kromming in mijn wervelkolom. Vroeger had ik er nooit echt last van. Maar sinds ik in de overgang ben heb elke dag pijn in mijn rug. Kan niet te lang staan/zitten of lopen.
Is er misschien ook iemand die een scoliose hebt en daar meer last van hebt sinds de overgang.

Groetjes Vera

Trina
Berichten van Trina
Onderwerpen van Trina
Menopauzejaar: 1994
Leeftijd: 72

Re: Dikke buik

Bericht door Trina »

Hoi Vera,

Ik lees dat je een buikspierapparaat hebt aangeschaft.
In de eerste plaats kun je rugklachten krijgen doordat je buik te zwaar wordt, je houding verandert daardoor, je gaat dan meer in je rug hangen.
En een scoliose is dan een extra handicap.

Als je zo'n apparaat verkeerd gebruikt, kan dat heel erg nadelig zijn voor je rug.

Trina

AnnemarieJ
Berichten van AnnemarieJ
Onderwerpen van AnnemarieJ
Menopauzejaar:

Re: Dikke buik

Bericht door AnnemarieJ »

Hallo Vera,

Hierop wil ik toch even reageren, omdat ikzelf ook een scoliose heb.
Ook ik ben bezig met de overgang en heb de laatste jaren veel meer pijn. Precies zoals jij het omschrijft.
Vorig jaar toch maar naar de huisarts en ik moest voor foto's (de eerste keer was 20 jaar daarvoor).

Wat ik verwachtte was waar ..... door de scoliose ..... slijtage. Maar ook artrose aan de onderste tussenwervelschijf. Tenslotte nog een botdichtheidsonderzoek. Daarbij worden ook 4 wervels van je onderrug gemeten. Twee daarvan hadden osteoporose.
Het gemiddelde was nog osteopenie, want de andere twee wervels waren de helft beter ... Juist de wervels met de drukpunten vanwege de kromming van de scoliose zijn het slechtst! Doordat ik dagelijks ruim een uur wandel met onze hond (veel extra lichaamsbeweging en in de buitenlucht) en altijd veel calcium+ melk en zuivelproducten gebruik, had ik dit laatste niet verwacht :cry:

Nu na een jaar extra kalk te hebben gebruikt, weer een meting. Helaas achteruit gegaan.
Nu moet ik morgen met fosamax beginnen om inzakken van de wervels te voorkomen.

Vanwege de overgang gaat de botdichtheid tijdelijk versneld achteruit, door het verminderen van de oestrogenen. Dit allemaal verklaart bij mij de steeds toenemende pijn.
Door de overgang heb ik ook veel last van andere gewrichten enz...

Veel sterkte en groetjes van
Annemarie

Vera-2
Berichten van Vera-2
Onderwerpen van Vera-2
Menopauzejaar:
Leeftijd: 63

Re: Dikke buik

Bericht door Vera-2 »

Hoi Annemarie,

Fijn dat je gereageerd hebt. Ik schrik hier toch wel een beetje van. Bij mij is het 15 jaar geleden dat ik foto's heb laten maken. Ik had het vorige week met mijn fysio erover en die zei dat ik anders eens naar een orthopeed kan gaan, maar dat er niets aan die scoliose veranderd kan worden. Dat is natuurlijk ook zo. Dus wat moet ik daar dan doen dacht ik. Nu ik jou verhaal lees denk ik toch maar eens dat ik een afspraak ga maken. Alhoewel ik dit nu toch wel een beetje eng vind.

Wat gaat er bij jou nu verder gebeuren, en wat zijn de gevolgen op langer termijn :?:

Ik hoop dat je mij een beetje op de hoogte wil houden hoe het verder met jou gaat. Als ik stappen heb ondernomen om weer opnieuw foto's te laten maken hoor je dat ook van mij.

Groetjes vera

AnnemarieJ
Berichten van AnnemarieJ
Onderwerpen van AnnemarieJ
Menopauzejaar:

Re: Dikke buik

Bericht door AnnemarieJ »

Hoi Vera,

Tegen mij werd destijds ook gezegd dat er niets aan gedaan kon worden.
Bijhouden met fysio. Omdat dat niet hielp tegen de pijn ging ik naar Dr. Sickesz, een arts voor orthomanipulatie. Daar worden ook artsen opgeleid en inmiddels zijn er vele artsen die dat ook doen. Je kunt het ook wel op internet vinden.

Bijna 20 jaar geleden kwam ik er voor het eerst. In ongeveer 30 behandelingen werd de rug gecorrigeerd. Toen had ik nog de illusie, dat het goed zou komen. Maar als je wervels die al wat schuin zijn, vanwege de bochten, recht boven elkaar zet, zakken ze steeds weer gedeeltelijk terug, omdat je spieren ze weer in de oude positie duwen. Dus elk jaar ging ik weer een aantal keren heen. Dan was de rugpijn ook weer wat minder. Maar tenslotte hielp het niet meer..... En toen dus die foto's enz. enz.

Nu durf ik het vanwege die osteoporose niet meer te laten doen. Misschien zou jij het kunnen laten doen. Het hielp mij wel altijd voor een tijdje.

Maar dan kun je beter toch eerst voor foto's gaan. Die artrose van de onderste tussenwervelschijf schijnt ook vaak voor te komen bij vrouwen rond de overgangsleeftijd.

Wat de osteoporose betreft, dat heeft mijn moeder ook. En zoiets kan erfelijk zijn, vandaar dat ik dan ook voor zo'n meting moest. Dat hoeft bij jou helemaal niet aan de orde te zijn hoor, dus maak je niet al te ongerust.

Wat er met mij nu verder gaat gebeuren vroeg je. Ik moet 1 keer per week fosamax, vandaag dus de eerste keer, en verder elke dag die calci-chew tablet door blijven slikken. En dan volgend jaar weer voor een meting...

Over die slijtage en de artrose wordt verder niet gepraat...

Groetjes,
Annemarie

Dit onderwerp is 16 jaar en 5 maanden oud. Er kan niet meer op gereageerd worden.
Maak en nieuw onderwerp aan, of reageer in een ander soortgelijk onderwep
Gesloten
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht