Drukte en prikkels

Over sociale contacten, niet weg willen uit vertrouwde omgeving, onbewoond eiland, Begrip/Onbegrip directe omgeving. Geen zin in bezoekjes, geen drukte verdragen, of willen vluchten naar een onbewoond eiland
Gaby
Berichten van Gaby
Onderwerpen van Gaby
Menopauzejaar: 2011
Leeftijd: 63

Drukte en prikkels

Bericht door Gaby »

Goedemorgen dames,

Het is al een tijdje geleden dat ik een bericht op het forum plaatste.
Het gaat de laatste tijd echt wel beter en daar ben ik heel erg blij om, had niet gedacht na 10 jaar klachten, waarvan 6 jaar heftige klachten zowel geestelijke als lichamelijke, (postmenopauze) dat ik me nog zo kon voelen.
Dus er is echt hoop dames!

Maar 1 ding zou ik wel willen weten van jullie. Ik kan er niet meer tegen om in warme drukke (ook als het niet eens zo druk is) openbare gelegenheden te vertoeven, waar muziek wordt gedraaid en dat is bijna overal tegenwoordig en waar je dan ook nog een gesprek moet voeren.
Of drukke winkels. Ik krijg dan een heel warm hoofd, een snellere hartslag en wordt in no time heel moe en onwel en wil zo snel mogelijk naar buiten.
Tijdens mijn heftige overgang kon ik dit natuurlijk ook helemaal niet meer, maar nu ik me beter ga voelen blijft dit als een soort restverschijnsel aanwezig.
Dus etentjes of verjaardagen probeer ik nog steeds zoveel mogelijk te vermijden. Mensen begrijpen het vaak niet omdat ze wel zien dat ik steeds beter ga functioneren. Nou ja dat is dan maar zo, maar ik vind het wel jammer omdat ik van mensen hou en van gezelligheid enz...Als iemand me uit eten vraagt dan schrik ik al en denk oh help nee, terwijl ik dat voor de overgang heel gezellig vond.

De stiltezoeker was altijd ook al aanwezig in mij maar is dus nu vele malen sterker geworden.

Herkennen jullie dit en zijn er onder jullie vrouwen bij wie dit toch nog weer beter werd na verloop van tijd?

Groetjes van Gaby.


Troelaatje
Berichten van Troelaatje
Onderwerpen van Troelaatje
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 59

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Troelaatje »

Heej Gaby

Wat een wereldnieuws ...positief doet me veel deugd dat bij jou de klachten op zijn retour zijn. Wat jij zegt over die drukten dat herken ik heel goed...heb daar met regelmaat ook wel last van...heerlijk rust hoe fijn is dat. Ik denk ook wel dat je als je erbij stil staat en het toelaat het van kwaad tot erger gaat en ik probeer mezelf erover heen zetten om het toch te blijven doen want ook ik ben een gezelschapsmens. Minder de focus erop..Marja..Pfff
Wat vind jij nou dat het beste gewerkt heeft ...heb je nog steeds oorsuizen en angsten of is dat allemaal exit....ow heerlijk.
Fijn dat het goed met je gaat en dankjewel voor je berichtje...geeft mij weer nieuwe moed.
Geniet van het leven ...en take care!!

Troelaatje
Jole71
Berichten van Jole71
Onderwerpen van Jole71
Menopauzejaar:
Leeftijd: 48

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Jole71 »

Hallo Gaby,

Wat fijn voor je, dat de grootste misère van de overgang inmiddels op zijn retour lijkt te zijn voor jou.

Wel vervelend, dat je nog wel last hebt van de problemen die je ondervind in openbare (drukke) gelegenheden, en ook dat je daarom tegen de leuke dingen zoals een uitnodiging voor een etentje op ziet.
Ja, je zit dan in een cirkel en dat is alles behalve prettig. Je geeft aan, dat je dat soort dingen voor de overgang altijd heel gezellig hebt gevonden. Misschien is het inderdaad wel een restverschijnsel, of zijn het hopelijk voor jou de laatste stuiptrekkingen.
Is er ook geen tussenoplossing mogelijk, wel evt. met iemand (dus kleinschalig en niet met een grote groep vrienden) in een rustig restaurantje op een stille/rustig moment eens wat te gaan eten?

Dus zodat je toch uit eten kan gaan, maar dan wel in een dusdanige setting, zodat je er toch nog mee op je gemak kunt zijn?
Ja, ik heb helaas geen ervaring, ik sta nu net in de beginfase van de overgang, waarmee ik het zelf heel erg moeilijk mee heb, dus het zijn maar gewoon een paar ideetjes die in mijn hoofd naar boven komen.
Sterkte in elk geval.

Jole
Helma
Berichten van Helma
Onderwerpen van Helma
Menopauzejaar:

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Helma »

Hoi dames,

Ik heb ook al jaren intussen dat ik die drukte vermijd. Ik voel me niet meer thuis in de drukte of waar veel muziek of ander kabaal is.
Pfff........ rijen voor de kassa, botsende winkelwagens, ik kies zoveel mogelijk andere tijden.
Tijden en gelegenheden die mijn hersenen wel aankunnen en die me niet ongemakkelijk laten voelen.

Ik hou nog steeds van mensen en gezelligheid, als het er maar niet teveel zijn en met mensen waarmee inhoudelijk gesprekken te voeren zijn.
Ik vind het echt niet erg, mijn behoeften zijn niet meer zoals toen ik 40 was en nog meende overal bij te moeten zijn. Het was toen leuk en iets om naar uit te kijken. Heerlijk om niet meer te hoeven. Mijn leven is er op dat vlak een stuk eenvoudiger op geworden, en de tijd dat ik nog hoopte dat het weer een beetje zou worden als vroeger, nee ik zou het niet meer willen.

Tussenoplossingen? Nee daar doe ik niet aan. Als ik zo'n etentje niet zie zitten dan ga ik niet. Waarom zou ik me zelf in de weg gaan zitten?

Als ik me bedenk hoe het vroeger was wat dit soort dingen betreft.......... ik moet er niet meer aan denken.
Mijn systeem is er niet meer op ingesteld, het hoorde bij een andere fase in mijn leven.
Een bevrijding, dat stuk rust in mijn leven

Helma
Aggaan1959
Berichten van Aggaan1959
Onderwerpen van Aggaan1959
Menopauzejaar: 2010
Leeftijd: 61

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Aggaan1959 »

Beste Gaby,

Fijn dat het beter met je gaat.
Alleen ik heb geen antwoord op jou vraag, maar wil jou een vraag stellen.
Zit 7 jaar in de postmenopauze, alleen de laatste 3 jaar voel ik me geestelijk niet lekker.
Weet jij of dit kan?
Hopelijk krijg ik antwoord van je!

Groetjes,
Aggaan.
Maddy
Berichten van Maddy
Onderwerpen van Maddy
Menopauzejaar: 2007
Leeftijd: 58

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Maddy »

Hallo dames

Hier nog iemand die de overgang (bijna) gehad heeft.
Ik geniet weer van het leven.
Maar vermijd drukte en feestjes als het even kan.
Heb veel meer voldoening van de rust in huis en buiten zijn met de hond en de natuur om me heen.
Ik hoef niet overal aan mee te doen.
En laat jullie niet gek maken door deze maatschappij die er op inspeelt dat je mee telt als je alle sociale contacten onderhoud en allerlei clubjes workshops sport enz.moet bijhouden.
Leef jullie eigen leven!
En doe dingen waar je je goed bij voelt.
Pasgeleden hadden we nog een feestje,en vond het niet onaardig.
Maar de dag erna voel ik me veel beter in het doen van de dagelijkse simpele dingen

Maddy
Gaby
Berichten van Gaby
Onderwerpen van Gaby
Menopauzejaar: 2011
Leeftijd: 63

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Gaby »

Goedemorgen dames,

Dank voor jullie reacties!
Het is waar dat ik ook veel dingen niet meer zo wil als vroeger en ook ik probeer naar situaties te zoeken die wel gaan en toch ook leuk zijn, maar het blijft toch vreemd dat je hersenen bepaalde prikkels gewoon minder goed lijken te verwerken.

Wat de oorsuizen betreft, die zijn er nog wel maar vaak meer op de achtergrond en dus zo dat ik het overdag soms helemaal niet meer waarneem.
Alsof mijn hersenen het uitfilteren.
Maar soms kan het toch ook wel weer harder aanwezig zijn. Alleen weet ik nu dat het ook weer een tijd rustig kan zijn en daardoor kan ik er ook rustiger over zijn. En de angsten zijn ook veel en veel minder. Soms komt het nog wel op maar ik herken het beter en weet inmiddels dat het ook weer verdwijnt, doe bepaalde ademhalingsoefeningen, probeer me er niet meer tegen te verzetten en weet dat dit erbij hoort voor mij in dit proces.

En je vraag wat mij het beste heeft geholpen.........
Ik denk veel rust nemen, proberen te vertrouwen dat het op een dag weer anders wordt, jezelf te accepteren, stressvolle situaties vermijden, en ja misschien ook wel goede voeding en op vaste tijden proberen te slapen, maar dat weet ik niet zeker. Ik heb duizend en een dingen gedaan, maar het lijkt er toch gewoon op dat het een kwestie van tijd is. Overigens heeft dit forum mij enorm gerustgesteld!

En Aggaan wat jouw vraag betreft over die laatste 3 jaar. Bij mij ging het anders. Ik had eigenlijk alles tegelijk en dat werd heel langzaam minder, naarmate ik verder in de postmenopauze kwam.
Vermoed dat het dus toch vooral de stress is bij jou

Groetjes van Gaby.
Aggaan1959
Berichten van Aggaan1959
Onderwerpen van Aggaan1959
Menopauzejaar: 2010
Leeftijd: 61

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Aggaan1959 »

Beste Gaby,

Toch bedankt voor je reactie.
En het aller beste met je.

Groetjes Aggaan.
Helma
Berichten van Helma
Onderwerpen van Helma
Menopauzejaar:

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Helma »

Gaby schreef: wo 22 feb 2017 09:09maar het blijft toch vreemd dat je hersenen bepaalde prikkels gewoon minder goed lijken te verwerken.
Hallo Gaby,

Hier bij ons noemen wij dat ouder worden.
Sowieso gaat alles mettertijd wat minder soepel werken en de overgang laat ons een sprongetje maken daarnaar toe.
Ik denk dat de wereld er pas echt vreemd zou uitzien als alle functies van mensen tot op hoge leeftijd net zo snel en lenig zouden zijn als toen ze jong waren.

Helma
Troelaatje
Berichten van Troelaatje
Onderwerpen van Troelaatje
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 59

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Troelaatje »

Goedemorgen allemaal..

wat fijn om te horen dat het allemaal uiteindelijk toch weer op zijn pootjes terecht komt bij ons allemaal...inderdaad de weg van het leven Helma, het uiteindelijk kunnen en willen accepteren dat we allemaal ouder worden en het inleveren van onze krachten, weerstand, draagvermogen enz.
Gaby dankjewel voor je antwoord..
Het niet verzetten van gevoelens en belevingen is de beste remedie maar dat is nou net de trigger waar ik midden in het proces zoveel moeite mee heb...
fijn dat angst en.suis zijn gaan liggen en ms..nog verder in je proces zijnde verdwijnt het helemaal ..wie weet..het meest hardnekkige heeft zijn tijd nodig om gereset te kunnen worden...

Veel wijsheid voor ons allemaal.
Dag dag Troelaatje
Gaby
Berichten van Gaby
Onderwerpen van Gaby
Menopauzejaar: 2011
Leeftijd: 63

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Gaby »

Hallo dames,

Ja Helma, het is inderdaad ook ouder worden, maar wat jij noemt een sprongetje noemt, noem ik toch meer een aardverschuiving:)
En vooral het er totaal niet op voorbereid zijn, terwijl geleidelijk ouder worden zoals dat bij veel mannen gaat toch echt iets anders is.
Nou ja misschien moeten we het maar zien als een soort training om het echte ouder worden beter aan te kunnen wie weet.

Troelaatje ik was eigenlijk ook benieuwd hoe het nu met jouw oorsuizen gaat.
Hebben de acupunctuur sessies je geholpen?
Ik hoor het vooral hard als ik wakker wordt in de ochtend maar ook weer niet altijd, het blijft een vreemd iets.

Een fijn weekend!

Groetjes van Gaby.
Troelaatje
Berichten van Troelaatje
Onderwerpen van Troelaatje
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 59

Re: Drukte en prikkels

Bericht door Troelaatje »

He Gaby en de rest natuurlijk....

Wat het effect van mijn oorsuizen middels acupunctuur is dat het mindert....het is weleens helemaal aan het wegzakken en dan denk ik yes....
Maar het is er ook zo maar weer met meer overlast..
Mijn therapeut zegt dat het een overbelasting is....
Ik heb wel vertrouwen dat het een keer stopt of helemaal op de achtergrond blijft....
laat ik het samenvatten dat acupunctuur voor mij een positieve bijdrage levert aan mijn overgangsklachten en het afnemen van gesuis....maar over is het nog steeds niet!
Fijne avond allemaal!

groetjes troelaatje
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht