Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

In het bekken liggen de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en endeldarm. Spier en bindweefsel houden de organen op hun plaats en ondersteunen ze.
Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » ma 22 nov 2010 11:36

He Dames.

Ik ben nieuw in het land der menopauze. Ik ben 41 jaar en voor het eerst heb ik nu officieel een menstruatie over geslagen. Waar ik echter al sinds mei last van heb is een zeurend en zwaar gevoel bij het perineum. (stukje tussen vagina en anus zullen we maar zeggen) :oops: Omdat ik toen nog redelijk normaal menstrueerde dacht ik aan aambeien of zo. Die had ik wel binnenwaarts maar een kleine operatie gaf geen verbetering.

Mijn klachten kwamen dus niet daar vandaan werd mij verteld. Nu gaat mij een lichtje op :idea: Misschien hoort het wel bij de overgang. Ik heb intussen 1 dame gevonden op het forum (bij overgang en menstruatie) die dit herkende vooral aan het begin van de overgang (de premenopauze) Maar ik vroeg me af of meer dames dit herkennen. Ik heb er best veel last van (meer nog dan van de buikpijn en opvliegers) Het is soms net of je een steen meezeult en naarmate de dag vordert gaat het ook echt zeer doen. dus help wie herkent dit?

Groetjes Mirjam.Else
Berichten van Else
Onderwerpen van Else
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Else » do 09 dec 2010 10:25

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum.
Na wanhopig zoeken op internet, heb ik hier lotgenoten gevonden.
Ik heb ook zoiets als een ei in mijn broek, precies op de plaats die jij beschrijft.
Heel raar. Als ik stap, lijkt het wel of ik naar omhoog gedrukt word. Ik voel het ook goed zitten als ik lig en als ik zit.
Bij mij doet het nooit pijn. Het is alleen maar een vervelend gevoel.
Ik heb al aan heel veel verschillende oorzaken gedacht (hernia, misschien wel ms, enz, enz.)
Nu pas, na een maand zoeken, kom ik toevallig op deze site terecht, en hoop ik dat het gewoon de "overgang" is.

Ik ben 51 en mijn menstruatie blijft nog maar sedert enkele maanden weg.
Ik dacht nooit aan overgangsverschijnselen, en je hoort andere dames meestal alleen maar spreken over opvliegers, e.d. Maar er kunnen dus blijkbaar veel meer rare klachten ontstaan ! :S

Else

Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » do 09 dec 2010 12:19

Hoi Else.

Je wilt niet weten hoe lang ik gezocht heb naar een oorzaak. En eigenlijk nog wel een beetje want of het nou echt bij de overgang hoort? Tot nu toe zijn er nog maar 2 mensen op dit forum die dit herkende. Ik begon de moed al op te geven. Meestal hoor je inderdaad praten over opvliegers (heb ik ook wel hoor) en andere klachten. Blij dat ik jou nu gevonden heb :)
Nou is het wel toevallig dat jij ook nog maar een paar keer de menstruatie over hebt geslagen.(in de premenopauze) De andere lotgenoten die ik had gevonden had ook de klachten in het begin. Dus misschien toch de overgang? Heb jij wel eens gedacht aan een verzakking? De bekkenbodem therapeut heeft bij mij een lichte verzakking geconstateerd van de darm en het achterste gedeelte van de baarmoeder. Daar heb ik nu oefeningen voor. Als ik een tijdje zit of dingen gedaan heb (eind van de dag) kan je het bij mij ook aan de buitenkant voelen. En nu ik de griep heb en veel moet hoesten voel ik het ook heel duidelijk. De artsen hebben er niet echt een goede medische verklaring voor. (en ik dacht dat ze zo geleerd waren) ;) Maar goed als er nog meer dames deze klacht herkennen Please reageer dan.

Groetjes Mirjam.

Pareljuffie
Berichten van Pareljuffie
Onderwerpen van Pareljuffie
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Pareljuffie » do 09 dec 2010 12:53

Hallo.

Ik heb ook een verzakking gehad en soms voelde het of er een tennisbal in mijn onderkant zat. Vooral als ik moe was, of veel had moeten hoesten.
Door regelmatig aanspannen van mijn spieren, is het langzaam aan overgegaan. Ik heb er nu al een hele tijd geen last meer van gehad. Het is het proberen waard!

Sterkte.
Groeten, Jac.

Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » do 09 dec 2010 15:43

Beste Jac.

Bedankt voor je reactie. Ik ga meteen weer fanatiek oefenen. ;)
(ik dacht het zal wel die oefeningen) vooral als ik pijn had. Maar nu jij zegt dat het uiteindelijk loont ga ik het echt volhouden. Bedankt!! :)
Alles gaat toch wat slapper worden he ook onder invloed van de hormonen misschien.

Groetjes Mirjam.

Myriam
Berichten van Myriam
Onderwerpen van Myriam
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Myriam » vr 10 dec 2010 11:44

Hallo lotgenoten,

Ik heb soms een drukkend gevoel in mijn staartbeentje en een zeurende pijn in mijn onderbuik die soms weeig samentrekt en waarbij ik het gevoel heb dat ik van mijn stokje ga. Soms wordt ik daar 's nachts van wakker (al is dat nu wel al beter omdat ik fytotherapie neem voor de angsten). Van verzakking van mijn baarmoeder is geen sprake want ik heb er geen meer. Ik vraag mij af of tijdens de menopauze de zenuwuiteinden van het perineum niet heel gevoelig worden vandaar dat we pijn of ongemak exponentieel gewaar worden. Maar verzakking is natuurlijk ook mogelijk vanwaar dat drukkend ei gevoel. Maar bij mij is dit niet het geval de zeurende pijn in de onderbuik is waarschijnlijk het gevolg van een spastisch colon. Blijkbaar kan deze on-gezegende toestand alle mogelijke gewaarwordingen geven. Na een aantal onderzoeken kunnen artsen een aantal dingen uitsluiten, maar ook ik sta verwonderd dat zij waar het de menopauze betreft voor evenveel raadsels staan als wijzelf! Dat vind ik nogal angstaanjagend, het geeft het gevoel dat je er gewoon alleen voor staat om dit te verwerken en te plaatsen. God zij dank voor dit Forum dus ;)

groetjes
Myriam

Jcanja
Berichten van Jcanja
Onderwerpen van Jcanja
Menopauzejaar:
Leeftijd: 63

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Jcanja » zo 11 sep 2011 15:59

Hallo dames,

Hoe is het inmiddels met Mirjam???

Ook ik heb sinds enkele dagen een gevoel alsof er "iets" zit tussen de vagina en de anus. Een naar drukkend gevoel. Heb al geprobeerd te kijken daar beneden, maar ik kan niks ontdekken. Zou het liefst de hele dag op het toilet zitten. Een baarmoederverzakking is het niet, aangezien die in 2000 al verwijderd is. Wel vrees ik weer een blaasverzakking of een verzakking van de achterwand. Daar ben ik namelijk in 2005 aan geopereerd.
Ik word er een beetje moedeloos van, het beheerst zo mijn leven. Ik ben trouwens 55 jaar.
Vorig jaar had ik ook heel veel blaasontstekingen en is er uitgebreid onderzoek geweest. Het bleek een hormonale kwestie te zijn en kreeg toen estradiol voorgeschreven.
Daar heb ik van de huisarts een half jaar geleden even mee moeten stoppen om te kijken of de klachten wegbleven. Sinds kort slik ik weer estradiol, vanwege de blaasklachten weer en de vreselijke zweetaanvallen. Ben dus duidelijk nog niet door de overgang heen.

Jcanja

Rame
Berichten van Rame
Onderwerpen van Rame
Menopauzejaar:
Leeftijd: 58

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Rame » ma 10 okt 2011 23:16

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum, omdat ik op zoek was naar herkenning van mijn klacht. Ik voel n.l. ook een 'verzakking'. Vooral als ik zit, maar eigenlijk de hele dag door. Het is een gevoel alsof er een tampon niet helemaal op zijn plaats zit. Het doet geen pijn, maar het is een zeurend gevoel, soms zweterig en geïrriteerd. Ik had wel het gevoel dat het met mijn veranderende hormonen te maken had, en ben benieuwd of dit ook weer over kan gaan. Ik ben 51 jaar en heb nu een aantal menstruaties overgeslagen.

Ben blij dit forum te hebben gevonden.

groetjes Rita.

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » do 23 feb 2012 16:19

Hallo allemaal,

dat wordt oefenen dan........... want ook ik heb dat zeurend gevoel wat in de loop van de dag zelfs pijnlijk wordt. Een heel vervelend gevoel vind ik het.
Graag zou ik weten of dit een langdurige klacht is, of samenhangt met de eerste menstruaties die wegblijven zoals ik hier lees. Ik ben net 2 weken ongesteld geweest maar heb daarvoor 2 maanden geen menstruaties gehad. Ik ben blij dat ik vrouw ben, maar dit stuk van het vrouw zijn, had ik toch heel graag overgeslagen ;).
Heel veel sterkte allemaal!

groetjes, Ans.

Rose
Berichten van Rose
Onderwerpen van Rose
Menopauzejaar:
Leeftijd: 58

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Rose » do 23 feb 2012 16:32

Hallo Ans,

Nou ik kan je vertellen dat ik dat gevoel denk ik wel ken.
Ik zou het eerder omschrijven als - wanneer je erg opgewonden raakt, er erg veel bloed naar je vagina stroomt? Dat het een soort opgezwollen gevoel is maar dan van binnen?

Meestal verdwijnt het bij mij na een stevige vrijpartij. :oops:
Mijn man vind dit natuurlijk helemaal niet erg, zeker omdat ik veelal
helemaal geen zin in seks heb. :oops:

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is.

Groetjes Rose

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » do 23 feb 2012 18:54

Hallo Rose,

Nou nee..........zo voelt het bij mij niet, was 't maar zo ;)
Het voelt meer of het er helemaal beurs is......of de hele boel eruit wil of zo.
Tegen de avond is het zelfs pijnlijk, ik heb er bijvoorbeeld net eens een "lekkere
pijnstiller" tegenaan gegooid, omdat ik niks anders kon als een beetje ronddrentelen en zuchten. Je mag van mij aannemen dat ik dat niet snel doe, want ik gebruik al zoveel medicijnen dat ik lever en nieren niet onnodig extra wil belasten met ook nog eens pijnstillers te gebruiken, maar soms....................
Het gevoel wat jij beschrijft heb ik ook wel een aantal jaren gehad, maar sinds ik af en toe een "menstruatie-beurt" oversla heb ik dus dat zeurende pijnlijke gevoel dat op en af gaat.

't Zal er allemaal wel bij horen, maar ik geloof dat ik zo ongeveer wel alle klachten heb, die hier op het forum voorbij komen. Niet allemaal tegelijk gelukkig, maar dan is het dit en dan is het dat, en eerlijk gezegd heb ik daar af en toe goed de pest over in.

Tja.........wel fijn voor je (en je man) dat je het "probleem" zo op kunt lossen, fijn dat er bij sommigen ook positieve kanten aan de overgang zijn :D

Groetjes, Ans.

Misty
Berichten van Misty
Onderwerpen van Misty
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Misty » do 29 mar 2012 15:51

Hallo lotgenoten :oops:

Ben erg "blij" dat ik dit onderwerp/klacht gevonden heb, maakte me namelijk al
zorgen, of de beneden-boel, los gaat laten of zo, voelt erg ongemakkelijk en vreemd,
maar lees dat er toch meer vrouwen last van hebben, moeilijk te omschrijven klacht, maar herkenbaar zoals jullie dames het omschrijven... hoop en denk nu bijna zeker, dat dit dan toch ook bij de overgang hoort, en gek dat Anske, dat wat jij omschrijft herken ik helemaal, dat de klacht vooral dan erg is, als een maand menstruatie is overgeslagen.
Toch fijn dat we het kunnen delen, beste allemaal, veel Sterkte en Samen komen we er wel doorheen (niets zwakke geslacht):lol:

Groet Misty

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » do 29 mar 2012 18:52

Goh Misty,

Zou de overgang daarom aan vrouwen toebedeeld zijn? Omdat wij zo sterk schijnen te zijn ......................... hoewel .............. zo voel ik mezelf echt niet altijd :S .
Het huilen staat me soms nader dan het lachen. 'k heb weer een rustige periode gehad "daaronder" maar sinds vandaag voel ik het "gezeur" weer opkomen..........bah.

Ik heb soms het gevoel dat "de boel" binnenin op buikhoogte, compleet verbouwd wordt, mijn heupen worden verzet, stuitje verplaatst, de "vloer" verlegd en het "plafond" verhoogd. Heupen en stuitje zeuren afwisselend ............. de vloer daar heb ik het hier boven al over gehad en het plafond ...... nou, dan spelen darmen en maag behoorlijk op. Het is me daar toch een trekken en duwen van binnen pfff, en telkens als ik denk dat een bepaald deel van de verbouwing achter de rug is, begint het gewoon weer opnieuw ...............

Gelukkig kunnen we hier zeuren en delen ;)

Groetjes Ans.

Misty
Berichten van Misty
Onderwerpen van Misty
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Misty » zo 01 apr 2012 21:39

Hallo allemaal,

Hoi Ans, ik snap wat je bedoelt, voel ook met je mee hoor. Ik ken dat die periodes van het gaat nu wel even, en dan roetsj..weer helemaal terug bij af.
En die darmen, opgezette buik, lees dat jij maar ook meer dames daar last van hebben,.. heb zelf pds (prikkelbaar, darm syndroom) en het lijkt sinds de overgang ook erger te zijn geworden.
En dat gevoel of de boel inderdaad los zit..heupen, stuitje, herkenbaar.
Ik hoop echt dat het gauw beter mag gaan, ook voor jullie allen:)
Fijn inderdaad dat we het hier kunnen delen ;)

Wilma.

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » ma 02 apr 2012 16:39

Hallo Wilma,

Ik hoop ook voor jou, dat het snel over mag zijn ...... ook voor alle andere vrouwen die er mee kampen, want dit is zeker geen feest, sterker nog ........ ik moet er wel eens een feest(je) voor afzeggen :cry:

Groetjes, Ans.

Madu
Berichten van Madu
Onderwerpen van Madu
Menopauzejaar:
Leeftijd: 52

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Madu » zo 07 jan 2018 14:43

Hallo dames,

Dit is een oud bericht maar hier lees ik waar ik last van heb. Exact wat ik bedoel, het drukkende buikgevoel, de uitstraling alsof er een hernia(licht) zit. Verergering bij volle darmen en zitten, wandelen. Eigenlijk heb ik het inmiddels de hele dag door terwijl het eerst nog wegtrok.

Ik schrijf net dat ik er maar voor naar de huisarts ga. Oefeningen doe ik al want ik dacht zelf al aan een licht verzakking van het een of ander. Ga ik de huisarts dan uitstellen of niet? Ik zie het nog wel.

Fijn om iig te lezen dat er herkenning is.

Groetjes,Madu

Ellebel
Berichten van Ellebel
Onderwerpen van Ellebel
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 53

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Ellebel » zo 13 mei 2018 13:21

Hallo medeovergangsters,

Sinds 3 weken ben ik thuis van werk vanwege klachten m.b.t. pijn en niet kunnen zitten; gevoel van een pingpongbal die er uit maar ook naar binnen wil.
Op de plek van de vagina, perineum en anus. Bij onderzoeken hoor ik verschillende diagnoses; té aangespannen bekkenbodem versus te slappe bekkenbodem. Ook dan wél een lichte baarmoederverzakking en de gynaecoloog die het vervolgens bekijkt zegt 'anatomisch alles in orde'.. geen verzakking.
"Ach mevrouw...u bent geen 20 meer he...?" (ben 52 en heb vorig jaar zomer voor het laatst gemenstrueerd en de keer daarvóór zomer 2016)
Heb geen opvliegers, heel licht even gehad. Geen zweten, geen emo-buien.

Bij darmonderzoek blijkt een lichte darmverzakking. Heb 2x vaste ontlasting verloren, wandelend op straat op 200 mtr van mijn huis. Zó erg. Mijn onderkant is veranderd van een 'strakke pornopoes' :D naar een 'wappergleuf' :shock: met slappe labia, een stuk vel/ huid bij het perineum en een soort huidflapje bij de anus.

En dat alles doet pijn bij het zitten, lopen en vooral bij fietsen. daarbij vreselijke pijn in het SI-gewricht. Met name 's nachts, wanneer ik me omdraai in bed en uit en in de stoel kom. Vanwege de pijn bij het zitten vanwege 'de extra huid', zit ik het liefst op een zo hard mogelijke stoel want dan bespaar ik 'de tussenboel'. Ben wel iets aangekomen, maar heb geen overgewicht. Het lijkt alsof alles van binnenuit groter en zwaarder is geworden en dat moet naar buiten. Wanneer ik met mijn vinger van binnen voel is er geen verzakking o.i.d. te voelen. Het lijkt alsof ik op een pingpongbal zit.
Godzijdank geeft seks geen pijnklachten. Advies is doorgaan met de bekkenbodemoefeningen, maar de fysio wil meer duidelijkheid voor ze me verder behandelt.
De manueel therapeut, i.v.m de rug-/ s.i. pijn, wil dat ook.
Ben nu dus therapieloos en heb op de 25 mei een sec.opinion. Ben blij hier te lezen dat ik niet de enige ben.
Zo gênant en vervelend is dit.

Groetjes, Ellebel

Alettie
Berichten van Alettie
Onderwerpen van Alettie
Menopauzejaar: 2009
Leeftijd: 62

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Alettie » do 24 mei 2018 18:27

Hallo allemaal,

jaren geleden was ik veel op dit forum...ik ben al weer geruime tijd niet meer in de overgang maar heb sinds 6 weken een serieuze verzakking...toch maar eens gekeken naar de info/ervaringen die hier staan. Jullie schrijven over het balgevoel maar zien niks hangen?

Ik wilde graag een pessarium laten plaatsen als tijdelijke oplossing omdat ik niks meer kan: ik schuifel i.p.v. lopen en ik til niks meer...sport niet meer enz enz.....bij mij hangt de baarmoeder er 's avonds echt uit: ik schrok me rot de eerste keer dat ik het zag.
Volgende week ga ik nr de gyn.

Zal wel goed komen met mij....even dus voor jullie: als je denkt over de ondersteuning met een pessarium, wacht dan niet te lang! Bij mij kon het al niet meer.

groetjes en sterkte! Alettie

Alettie
Berichten van Alettie
Onderwerpen van Alettie
Menopauzejaar: 2009
Leeftijd: 62

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Alettie » do 18 okt 2018 10:42

Hallo allemaal,

ondertussen ben ik geopereerd: baarmoeder verwijderd, en blaasverzakking opgelost met een voorwandplastiek...dacht ik: hoera, even door de zure appel heen en dan weer LEVEN maar na een paar dagen na de operatie voelde ik al: het is nog niet goed! Mijn darm blijkt ook verzakt. Ik ben al 2 maanden aan het oefenen en zonet controle gehad bij de gyn: nog maar eens twee maanden oefenen. Ik voel best dat mijn bekkenbodem steeds sterker wordt maar voor de darmverzakking maakt het tot nu toe geen fluit uit! Ik ben bij een bekkenbodemfysiotherapeut, wat een beetje mijn "redding" is want ik werd er erg onzeker van: doe ik het wel goed, maak ik niks kapot ( na die operatie)..en ik kom een beetje los van mijn idee dat ik er zelf schuld aan heb, dit hele verzakkingsdrama: ik heb mn halve leven veel te zwaar tilwerk gedaan.
Goed te lezen dat de oefeningen wel kunnen helpen! Ik ga met goeie moed door.

groetjes Alettie

Babsi
Berichten van Babsi
Onderwerpen van Babsi
Menopauzejaar: 2016
Leeftijd: 55

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Babsi » do 25 okt 2018 19:46

Hoi Alettie,

Wat akelig is dit allemaal voor je!!
Ben je geopereerd en dan is het nog niet goed. Is de reden dat je darm in ene is gaan verzakken met een zwakke bekkenbodem te maken?
Zegt de gyn dat de darmverzakking verholpen kan worden door sterke bekkenbodemspieren?

Ik heb een lichte blaasverzakking en ik ben ook onder behandeling geweest van een bekkenfysio. Maar dit omdat mijn bekkenbodem te gespannen was door het vele oefenen. Ik had last van lege blaas pijn. Ik oefen nog dagelijks maar niet veel en ik trek niet te sterk de bodem op. Ik heb ook last van plasdrang en urine incontinentie. Sinds een jaar wordt ik behandeld d.m.v. PTNS.
Had jij ook plasdrang en urine incontinentie?

Nee, het is niet je eigen schuld. Helaas kunnen dit soort dingen gebeuren, daar heb je geen schuld aan.
In elk geval wens ik je veel sterkte en hoop voor je dat het goed komt.

groetjes Babsi

Alettie
Berichten van Alettie
Onderwerpen van Alettie
Menopauzejaar: 2009
Leeftijd: 62

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Alettie » do 08 nov 2018 07:19

Hoi Babsi,

ja jarenlang veel plasdrang. Mijn moeder, zussen en dochter hebben dat ook. Onze baarmoeder flapt van voor naar achter, zij ligt regelmatig op de blaas te drukken. Bij mij nu niet meer, nu zij verwijderd is...en dat is direct merkbaar: geen plasdrang meer! Dus dat is opgelost. Mijn zus had urine-incontinentie als ze niesde...maar dat werd beter toen ze ging oefenen. Alle vrouwen in mijn familie zijn nu aan de bekkenbodemoefeningen....na mijn verzakkingsverhaal. Ik doe precies de hoeveelheid oefeningen die de fysio aangeeft....teveel is niet goed, legde ze al uit. Ik merk een minimale verbetering maar ik weet niet of ik het red zonder operatie, gewoon nog een maandje door en dan weer overleg,

groetjes Alettie

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht