Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

In het bekken liggen de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en endeldarm. Spier en bindweefsel houden de organen op hun plaats en ondersteunen ze.
Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 50

Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » ma 22 nov 2010 11:36

He Dames.

Ik ben nieuw in het land der menopauze. Ik ben 41 jaar en voor het eerst heb ik nu officieel een menstruatie over geslagen. Waar ik echter al sinds mei last van heb is een zeurend en zwaar gevoel bij het perineum. (stukje tussen vagina en anus zullen we maar zeggen) :oops: Omdat ik toen nog redelijk normaal menstrueerde dacht ik aan aambeien of zo. Die had ik wel binnenwaarts maar een kleine operatie gaf geen verbetering.

Mijn klachten kwamen dus niet daar vandaan werd mij verteld. Nu gaat mij een lichtje op :idea: Misschien hoort het wel bij de overgang. Ik heb intussen 1 dame gevonden op het forum (bij overgang en menstruatie) die dit herkende vooral aan het begin van de overgang (de premenopauze) Maar ik vroeg me af of meer dames dit herkennen. Ik heb er best veel last van (meer nog dan van de buikpijn en opvliegers) Het is soms net of je een steen meezeult en naarmate de dag vordert gaat het ook echt zeer doen. dus help wie herkent dit?

Groetjes Mirjam.Else
Berichten van Else
Onderwerpen van Else
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 60

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Else » do 09 dec 2010 10:25

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum.
Na wanhopig zoeken op internet, heb ik hier lotgenoten gevonden.
Ik heb ook zoiets als een ei in mijn broek, precies op de plaats die jij beschrijft.
Heel raar. Als ik stap, lijkt het wel of ik naar omhoog gedrukt word. Ik voel het ook goed zitten als ik lig en als ik zit.
Bij mij doet het nooit pijn. Het is alleen maar een vervelend gevoel.
Ik heb al aan heel veel verschillende oorzaken gedacht (hernia, misschien wel ms, enz, enz.)
Nu pas, na een maand zoeken, kom ik toevallig op deze site terecht, en hoop ik dat het gewoon de "overgang" is.

Ik ben 51 en mijn menstruatie blijft nog maar sedert enkele maanden weg.
Ik dacht nooit aan overgangsverschijnselen, en je hoort andere dames meestal alleen maar spreken over opvliegers, e.d. Maar er kunnen dus blijkbaar veel meer rare klachten ontstaan ! :S

Else

Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 50

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » do 09 dec 2010 12:19

Hoi Else.

Je wilt niet weten hoe lang ik gezocht heb naar een oorzaak. En eigenlijk nog wel een beetje want of het nou echt bij de overgang hoort? Tot nu toe zijn er nog maar 2 mensen op dit forum die dit herkende. Ik begon de moed al op te geven. Meestal hoor je inderdaad praten over opvliegers (heb ik ook wel hoor) en andere klachten. Blij dat ik jou nu gevonden heb :)
Nou is het wel toevallig dat jij ook nog maar een paar keer de menstruatie over hebt geslagen.(in de premenopauze) De andere lotgenoten die ik had gevonden had ook de klachten in het begin. Dus misschien toch de overgang? Heb jij wel eens gedacht aan een verzakking? De bekkenbodem therapeut heeft bij mij een lichte verzakking geconstateerd van de darm en het achterste gedeelte van de baarmoeder. Daar heb ik nu oefeningen voor. Als ik een tijdje zit of dingen gedaan heb (eind van de dag) kan je het bij mij ook aan de buitenkant voelen. En nu ik de griep heb en veel moet hoesten voel ik het ook heel duidelijk. De artsen hebben er niet echt een goede medische verklaring voor. (en ik dacht dat ze zo geleerd waren) ;) Maar goed als er nog meer dames deze klacht herkennen Please reageer dan.

Groetjes Mirjam.

Pareljuffie
Berichten van Pareljuffie
Onderwerpen van Pareljuffie
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Pareljuffie » do 09 dec 2010 12:53

Hallo.

Ik heb ook een verzakking gehad en soms voelde het of er een tennisbal in mijn onderkant zat. Vooral als ik moe was, of veel had moeten hoesten.
Door regelmatig aanspannen van mijn spieren, is het langzaam aan overgegaan. Ik heb er nu al een hele tijd geen last meer van gehad. Het is het proberen waard!

Sterkte.
Groeten, Jac.

Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 50

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » do 09 dec 2010 15:43

Beste Jac.

Bedankt voor je reactie. Ik ga meteen weer fanatiek oefenen. ;)
(ik dacht het zal wel die oefeningen) vooral als ik pijn had. Maar nu jij zegt dat het uiteindelijk loont ga ik het echt volhouden. Bedankt!! :)
Alles gaat toch wat slapper worden he ook onder invloed van de hormonen misschien.

Groetjes Mirjam.

Myriam
Berichten van Myriam
Onderwerpen van Myriam
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 60

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Myriam » vr 10 dec 2010 11:44

Hallo lotgenoten,

Ik heb soms een drukkend gevoel in mijn staartbeentje en een zeurende pijn in mijn onderbuik die soms weeig samentrekt en waarbij ik het gevoel heb dat ik van mijn stokje ga. Soms wordt ik daar 's nachts van wakker (al is dat nu wel al beter omdat ik fytotherapie neem voor de angsten). Van verzakking van mijn baarmoeder is geen sprake want ik heb er geen meer. Ik vraag mij af of tijdens de menopauze de zenuwuiteinden van het perineum niet heel gevoelig worden vandaar dat we pijn of ongemak exponentieel gewaar worden. Maar verzakking is natuurlijk ook mogelijk vanwaar dat drukkend ei gevoel. Maar bij mij is dit niet het geval de zeurende pijn in de onderbuik is waarschijnlijk het gevolg van een spastisch colon. Blijkbaar kan deze on-gezegende toestand alle mogelijke gewaarwordingen geven. Na een aantal onderzoeken kunnen artsen een aantal dingen uitsluiten, maar ook ik sta verwonderd dat zij waar het de menopauze betreft voor evenveel raadsels staan als wijzelf! Dat vind ik nogal angstaanjagend, het geeft het gevoel dat je er gewoon alleen voor staat om dit te verwerken en te plaatsen. God zij dank voor dit Forum dus ;)

groetjes
Myriam

Dierenfan
Berichten van Dierenfan
Onderwerpen van Dierenfan
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 50

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Dierenfan » za 26 feb 2011 11:07

He Dames.

Mijn bekkenbodemtherapeut blijft me steeds aanraden om naar fitness te gaan om zo de spieren wat sterker te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een fitness-centrum van binnen heb gezien en behalve wat baantjes zwemmen ook nooit echt gesport heb. :S In en na mijn zwangerschappen heb ik bekkeninstabiliteit gehad en daar ben ik toen voor naar een revalidatie centrum geweest. Nu in de overgang komt het weer terug omdat volgens mijn HA en therapeut de bekkenbanden weer verslappen onder invloed van de hormonen. :x Het is de bedoeling om de spieren weer zo sterk te maken dat het een soort spier-korset wordt. (nu draag ik de bekkenband weer) Ook de buik en bovenrug en armspieren moeten sterker.

Eerlijk gezegd dames ik durf niet :oops: Door al mijn overgangsklachten voel ik me vaak al zo belabberd dat ik de spirit
een beetje mis en bangig ben voor al wat nieuws (held!!) Verder dan een keertje opbellen voor informatie ben ik dan ook nog niet gekomen.

Heeft iemand van jullie ervaring met Fitness tijdens de overgang.

Mirjam.

Shivala
Berichten van Shivala
Onderwerpen van Shivala
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Shivala » za 26 feb 2011 13:05

Hallo Mirjam

Ik begrijp je heel goed. Ik voel me ook heel vaak te belabberd om in beweging te komen en ik heb er absoluut geen behoefte aan om te gaan sporten. Toch is het logisch dat men dergelijke adviezen geeft want ik ben intussen zo stijf als een hark geworden, terwijl ik voor de overgang begon altijd lenig was en nooit spier of gewrichtsklachten had. Ik zou het niet kunnen opbrengen om echt bij een sport of fitness-training te gaan, maar wat ik wel doe is met mijn hond wandelen. En boodschappen halen met de fiets. Op deze manier krijg ik toch nog wat beweging, maar dan op een rustige manier.

Ik zou willen dat ik het puf had om aan sport te doen, als je doorzet schijn je je wel gezonder en fitter te voelen. Maar ja, ik durf me nergens bij aan te sluiten, want afspraken kom ik in deze periode niet na!

Groetjes
Shivala

Gaea
Berichten van Gaea
Onderwerpen van Gaea
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 53

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Gaea » za 26 feb 2011 13:39

Hallo Mirjam,

Als het alleen je angst is voor het nieuwe dan zou ik zeggen:je verstand op nul en gewoon zo'n sportschool binnenlopen en je rond laten leiden.

Ik had zelf last van verslapte bekkenbodemspieren maar had niet het idee dat sporten daar de oplossing voor was, ik heb van de bekkenbodemtherapeut speciale oefeningen gekregen en die hadden wel het gewenste effect.

Succes, Gaea

Bianca-55
Berichten van Bianca-55
Onderwerpen van Bianca-55
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 67

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Bianca-55 » za 26 feb 2011 17:25

Shivala schreef:
za 26 feb 2011 13:05
Toch is het logisch dat men dergelijke adviezen
Hoi dames,

Nou ik vind het helemaal niet zo logisch.
Om spieren te trainen bij bekkeninstabiliteit zijn gerichte oefeningetjes nodig van een goede fysiotherapeut. Geen inspanningsoefeningen op en sportschool.

En voorwat de stijfheid en spierpijn van de overgang betreft, dat is geen gebrek aan beweging. tijdens de overgang verandert de structuur van het spierweefsel, dat voel je soms meer of minder.
Overbelasting als het lichaam aan zo'n karwei bezig is is echt niet per definitie zo goed voor die spieren.

Dat je je daaran beter voelt als je ook nog tegen wil en dank gaat sporten kan ik ook niet onderschrijven. Ik heb het een tijdje geprobeerd. Elke keer weer mijzelf over die drempel hijsen.
De dag erna voelde ik me dan doodziek, en na verloop van enige weken ook de dagen van tevoren.
Ik doe er niet meer aan mee. Heb mijn lesje geleerd. De stijfheid die ik tijdens de overgang wel eens had, ach dat is vanzelf alweer zo goed als weggegaan.
Tuurlijk ben ik niet meer zo soepel als op mijn 20e, maar dat hoeft ook helemaal niet.

Ben wel jaloers op degenen met een overgang die dat allemaal nog gewoon kunnen. Genoeg vrouwen hebben daar gewoon echt de kracht niet voor hoor in die tijd.
Die zijn ook heel knap hoor !

Bianca

Wik
Berichten van Wik
Onderwerpen van Wik
Menopauzejaar: 2007
Leeftijd NU: 62

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Wik » wo 02 mar 2011 01:13

Hallo

Ik wou maar dat ik me goed genoeg voelde door fitness
maar momenteel sinds de overgang voel ik me eigen er alleen maar less fit door :S

Groetjes Wik

Jcanja
Berichten van Jcanja
Onderwerpen van Jcanja
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 63

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Jcanja » zo 11 sep 2011 15:59

Hallo dames,

Hoe is het inmiddels met Mirjam???

Ook ik heb sinds enkele dagen een gevoel alsof er "iets" zit tussen de vagina en de anus. Een naar drukkend gevoel. Heb al geprobeerd te kijken daar beneden, maar ik kan niks ontdekken. Zou het liefst de hele dag op het toilet zitten. Een baarmoederverzakking is het niet, aangezien die in 2000 al verwijderd is. Wel vrees ik weer een blaasverzakking of een verzakking van de achterwand. Daar ben ik namelijk in 2005 aan geopereerd.
Ik word er een beetje moedeloos van, het beheerst zo mijn leven. Ik ben trouwens 55 jaar.
Vorig jaar had ik ook heel veel blaasontstekingen en is er uitgebreid onderzoek geweest. Het bleek een hormonale kwestie te zijn en kreeg toen estradiol voorgeschreven.
Daar heb ik van de huisarts een half jaar geleden even mee moeten stoppen om te kijken of de klachten wegbleven. Sinds kort slik ik weer estradiol, vanwege de blaasklachten weer en de vreselijke zweetaanvallen. Ben dus duidelijk nog niet door de overgang heen.

Jcanja

Rame
Berichten van Rame
Onderwerpen van Rame
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 59

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Rame » ma 10 okt 2011 23:16

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum, omdat ik op zoek was naar herkenning van mijn klacht. Ik voel n.l. ook een 'verzakking'. Vooral als ik zit, maar eigenlijk de hele dag door. Het is een gevoel alsof er een tampon niet helemaal op zijn plaats zit. Het doet geen pijn, maar het is een zeurend gevoel, soms zweterig en geïrriteerd. Ik had wel het gevoel dat het met mijn veranderende hormonen te maken had, en ben benieuwd of dit ook weer over kan gaan. Ik ben 51 jaar en heb nu een aantal menstruaties overgeslagen.

Ben blij dit forum te hebben gevonden.

groetjes Rita.

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 58

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » do 23 feb 2012 16:19

Hallo allemaal,

dat wordt oefenen dan........... want ook ik heb dat zeurend gevoel wat in de loop van de dag zelfs pijnlijk wordt. Een heel vervelend gevoel vind ik het.
Graag zou ik weten of dit een langdurige klacht is, of samenhangt met de eerste menstruaties die wegblijven zoals ik hier lees. Ik ben net 2 weken ongesteld geweest maar heb daarvoor 2 maanden geen menstruaties gehad. Ik ben blij dat ik vrouw ben, maar dit stuk van het vrouw zijn, had ik toch heel graag overgeslagen ;).
Heel veel sterkte allemaal!

groetjes, Ans.

Rose
Berichten van Rose
Onderwerpen van Rose
Menopauzejaar: 2011
Leeftijd NU: 59

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Rose » do 23 feb 2012 16:32

Hallo Ans,

Nou ik kan je vertellen dat ik dat gevoel denk ik wel ken.
Ik zou het eerder omschrijven als - wanneer je erg opgewonden raakt, er erg veel bloed naar je vagina stroomt? Dat het een soort opgezwollen gevoel is maar dan van binnen?

Meestal verdwijnt het bij mij na een stevige vrijpartij. :oops:
Mijn man vind dit natuurlijk helemaal niet erg, zeker omdat ik veelal
helemaal geen zin in seks heb. :oops:

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is.

Groetjes Rose

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 58

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » do 23 feb 2012 18:54

Hallo Rose,

Nou nee..........zo voelt het bij mij niet, was 't maar zo ;)
Het voelt meer of het er helemaal beurs is......of de hele boel eruit wil of zo.
Tegen de avond is het zelfs pijnlijk, ik heb er bijvoorbeeld net eens een "lekkere
pijnstiller" tegenaan gegooid, omdat ik niks anders kon als een beetje ronddrentelen en zuchten. Je mag van mij aannemen dat ik dat niet snel doe, want ik gebruik al zoveel medicijnen dat ik lever en nieren niet onnodig extra wil belasten met ook nog eens pijnstillers te gebruiken, maar soms....................
Het gevoel wat jij beschrijft heb ik ook wel een aantal jaren gehad, maar sinds ik af en toe een "menstruatie-beurt" oversla heb ik dus dat zeurende pijnlijke gevoel dat op en af gaat.

't Zal er allemaal wel bij horen, maar ik geloof dat ik zo ongeveer wel alle klachten heb, die hier op het forum voorbij komen. Niet allemaal tegelijk gelukkig, maar dan is het dit en dan is het dat, en eerlijk gezegd heb ik daar af en toe goed de pest over in.

Tja.........wel fijn voor je (en je man) dat je het "probleem" zo op kunt lossen, fijn dat er bij sommigen ook positieve kanten aan de overgang zijn :D

Groetjes, Ans.

Misty
Berichten van Misty
Onderwerpen van Misty
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Misty » do 29 mar 2012 15:51

Hallo lotgenoten :oops:

Ben erg "blij" dat ik dit onderwerp/klacht gevonden heb, maakte me namelijk al
zorgen, of de beneden-boel, los gaat laten of zo, voelt erg ongemakkelijk en vreemd,
maar lees dat er toch meer vrouwen last van hebben, moeilijk te omschrijven klacht, maar herkenbaar zoals jullie dames het omschrijven... hoop en denk nu bijna zeker, dat dit dan toch ook bij de overgang hoort, en gek dat Anske, dat wat jij omschrijft herken ik helemaal, dat de klacht vooral dan erg is, als een maand menstruatie is overgeslagen.
Toch fijn dat we het kunnen delen, beste allemaal, veel Sterkte en Samen komen we er wel doorheen (niets zwakke geslacht):lol:

Groet Misty

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 58

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » do 29 mar 2012 18:52

Goh Misty,

Zou de overgang daarom aan vrouwen toebedeeld zijn? Omdat wij zo sterk schijnen te zijn ......................... hoewel .............. zo voel ik mezelf echt niet altijd :S .
Het huilen staat me soms nader dan het lachen. 'k heb weer een rustige periode gehad "daaronder" maar sinds vandaag voel ik het "gezeur" weer opkomen..........bah.

Ik heb soms het gevoel dat "de boel" binnenin op buikhoogte, compleet verbouwd wordt, mijn heupen worden verzet, stuitje verplaatst, de "vloer" verlegd en het "plafond" verhoogd. Heupen en stuitje zeuren afwisselend ............. de vloer daar heb ik het hier boven al over gehad en het plafond ...... nou, dan spelen darmen en maag behoorlijk op. Het is me daar toch een trekken en duwen van binnen pfff, en telkens als ik denk dat een bepaald deel van de verbouwing achter de rug is, begint het gewoon weer opnieuw ...............

Gelukkig kunnen we hier zeuren en delen ;)

Groetjes Ans.

Misty
Berichten van Misty
Onderwerpen van Misty
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 57

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Misty » zo 01 apr 2012 21:39

Hallo allemaal,

Hoi Ans, ik snap wat je bedoelt, voel ook met je mee hoor. Ik ken dat die periodes van het gaat nu wel even, en dan roetsj..weer helemaal terug bij af.
En die darmen, opgezette buik, lees dat jij maar ook meer dames daar last van hebben,.. heb zelf pds (prikkelbaar, darm syndroom) en het lijkt sinds de overgang ook erger te zijn geworden.
En dat gevoel of de boel inderdaad los zit..heupen, stuitje, herkenbaar.
Ik hoop echt dat het gauw beter mag gaan, ook voor jullie allen:)
Fijn inderdaad dat we het hier kunnen delen ;)

Wilma.

AnskeP
Berichten van AnskeP
Onderwerpen van AnskeP
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 58

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door AnskeP » ma 02 apr 2012 16:39

Hallo Wilma,

Ik hoop ook voor jou, dat het snel over mag zijn ...... ook voor alle andere vrouwen die er mee kampen, want dit is zeker geen feest, sterker nog ........ ik moet er wel eens een feest(je) voor afzeggen :cry:

Groetjes, Ans.

Susie
Berichten van Susie
Onderwerpen van Susie
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 60

Re: Zeurend en zwaar gevoel bij perineum

Bericht door Susie » zo 17 mar 2013 12:42

Hallo dames,

Ik ben het helemaal eens met Bianca. Ik heb een aantal jaren hardgelopen, maar dat kan ik al een jaar niet meer. Ik voelde me te belabberd als ik gerend had en tegen de tijd dat ik me weer goed voelde, 'moest' ik weer. Dus daarmee ben ik gestopt. Op dit moment doe ik alleen yoga en wandel met de hond. Meer is even niet mogelijk.

Soms ben ik echt wanhopig want ik moet er niet aan denken dat ik nooit meer echt lekker kan sporten. Maar van dit soort gedachten raak ik weer gefrustreerd en dat helpt natuurlijk ook niet een goed gevoel over jezelf te houden.

Ik denk dat je in deze periode van je leven goed naar je lijf moet luisteren en alleen dingen moet doen die voor jou goed voelen. Elders op dit forum lees ik dat er ook weer andere tijden komen. :-)

Sterkte allemaal, gelukkig hebben we elkaar!

Groetjes, Susie.

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht