Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

In het bekken liggen de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en endeldarm. Spier en bindweefsel houden de organen op hun plaats en ondersteunen ze.
Koudvuur
Berichten van Koudvuur
Onderwerpen van Koudvuur
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 58

Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

Bericht door Koudvuur »

Beste dames,

Ik ben nieuw hier, voel al een tijdje de behoefte om met lotgenoten te praten. Misschien kunnen we elkaar helpen. Het is zo'n eenzame periode, die overgang, zeker in coronatijden.
Ik ben nu 58 en ik menstrueer nu zo'n 3 jaar niet meer. Daarvoor jarenlang allerlei vage klachten gehad, die waarschijnlijk aan de overgang te wijten waren.
Ik heb vanaf mijn 18e de pil gebruikt. Dat was voor mij destijds een zegen, want ik had vanaf mijn 13e zware menstruatieklachten en die waren vanaf dat moment verleden tijd. Ik heb dan ook heel lang aan de pil vastgehouden, ook toen mijn menstruatie vanaf mijn 45e erg rommelig begon te worden (veel zware doorbraakbloedingen, viel geen peil op te trekken, waardoor ik constant dikke tampons bij me had en zelfs vaak preventief droeg). Maar op een gegeven moment ben ik toch maar gestopt met de pil. Ik heb sindsdien niet meer gemenstrueerd.
Na een jaar condooms gebruiken (noem me overdreven, maar ik moest er niet aan denken om nog ongewenst zwanger te worden) hadden we weer seks zonder. Vrij kort daarna begonnen de eerste problemen. Als mijn man in me klaarkwam, voelde ik opeens een golf van branderigheid. Nooit eerder last van gehad, nu gebeurde het af en toe. Het was niet verschrikkelijk pijnlijk, maar je wordt er natuurlijk niet echt ontspannen van.
Bovendien begon ik te merken dat ik steeds minder zin in seks begon te krijgen (heb altijd gemiddeld vaak zin gehad, wel plezier in vrijen, kon ook redelijk goed klaarkomen, soms heftig, vaak gewoon lekker). Ook kostte het me steeds meer moeite om klaar te komen. Het leek ook wel alsof mijn erogene zones zich verplaatsten: de clitoris was vaak juist helemaal geen prettig plekje, de opwinding lag vaak wat verderop.
Maar al vrij gauw kwamen er ook vrijpartijen waarbij ik me hoogst ongemakkelijk voelde, omdat het opeens voelde alsof een vreemde me aanraakte (en dan niet prettig-spannend). De opwinding kwam totaal niet of heel laat pas (30-45 min...) en in de tijd daarvoor voelde ik me een soort bedrieger tegenover mijn man, die niets in de gaten had (daar zorgde ik wel voor). Ik heb het hem trouwens wel vrij snel verteld, dat ik dit soort gevoelens had. We wisten allebei niet wat we ermee moesten, dus gingen we maar gewoon door zoals altijd.
[wordt vervolgd, ik gebruik te veel woorden]


Koudvuur
Berichten van Koudvuur
Onderwerpen van Koudvuur
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 58

Re: Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

Bericht door Koudvuur »

[deel 2]
Op een gegeven moment begonnen we het toch een te groot probleem te vinden. Dus zijn we samen naar de huisarts gestapt, die me na een inwendig onderzoekje (niets te zien) naar de gynaecoloog stuurde. Ook deze zag niets bijzonders (hoera), alleen een mogelijke beginnende lichen-besmetting (een soort schimmel, begreep ik), die ik volgens haar gewoon maar eens een jaartje moest aanzien, niets verontrustends (ik heb er niets meer mee gedaan, o.a. omdat er bij een volgend onderzoek door een andere arts niets geks te zien was).
We werden ook samen naar een seksuoloog doorverwezen. Daar zijn we een jaar lang samen naartoe geweest, zij heeft me ook nog een keer inwendig onderzocht, we kregen vrijtips (geef elkaar 40 kusjes enz.), praatten tot we een ons wogen, ik probeerde een tijdje wat hormoonpreparaten (ovules, testosteronpillen), mijn bloed werd onderzocht, maar we schoten er allemaal niets mee op.
Ik ben ook nog een paar keer bij een heel fijne bekkenbodemspecialiste geweest, oefeningen meegekregen, goed kunnen praten, maar weer: geen verandering. En er volgde (deels overlappend) nog een jaar van bezoekjes aan een haptotherapeute, waar ik het ook prima mee kon vinden, maar de toestand 'daaronder' (en in mijn hoofd) veranderde geen millimeter.
Inmiddels zijn we alweer bijna een jaar verder. Ons seksleven sluimert op een zeer laag pitje. Ik probeer overal zin vandaan te halen (masturberen doe ik bijna nooit meer, zelfs met een vibrator lukt het me lang niet altijd meer om klaar te komen, maar ik blijf het soms proberen) en gewoon 'leuk mee te doen' (niet alleen voor mijn man, hoor: ik mis dat gouden randje aan het leven zelf ook enorm!), maar het lukt me gewoon niet. Ik taal er gewoon niet meer na. Op tv vind ik vrijscènes nu gênant en pijnlijk. Ik herinner me wel dat ik daar ook ooit plezier aan heb beleefd, maar kijk er als een robot naar. Dat doet veel verdriet, moet ik zeggen. Ik voel me geen compleet mens meer.
Sinds een tijdje begin ik weer te denken dat ik toch nog een keer een fatsoenlijk lichamelijk onderzoek wil. Het voelt nu vaak branderig vanbinnen, ook als we niets hebben 'gedaan' (onze frequentie is sowieso teruggeschroefd van zo'n 1x per week naar 1x per maand/kwartaal). En zelfs een vinger voelt al als een obstakel, het lijkt wel alsof er letterlijk minder ruimte is, alsof er een of andere flap in mijn schede in de weg hangt of zo.
Nu ja goed, dat is zo'n beetje mijn verhaal. Ik stuur het nu maar gauw op, benieuwd of ik een reactie krijg van iemand die iets herkent.
Hou jullie goed, medevrouwen!

Koudvuur
Palma
Berichten van Palma
Onderwerpen van Palma
Menopauzejaar: 2003
Leeftijd: 72

Re: Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

Bericht door Palma »

Hallo Koudvuur.

Jouw verhaal lijkt erg op de mijne. Loop er al jaren mee. Door de gynaecoloog is geconstateerd dat ik lichen sclerose heb, misschien eens goed na laten kijken, en zeggen dat je daaraan denkt.

Palma
Koudvuur
Berichten van Koudvuur
Onderwerpen van Koudvuur
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 58

Re: Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

Bericht door Koudvuur »

Hoi Palma,

dank voor je reactie (toch nog iemand die mijn verhaal leest). Ik zit er al een tijdje over te denken om toch maar weer eens naar een arts te stappen en het nog eens goed te laten bekijken. Dank voor je tip, die naam ik zeker noemen.
Heb jij er nog iets aan gedaan? Ik ben momenteel zelf aan het proberen met Hyalofemme-gel (prikt als ik het net heb ingebracht. verder merk ik nog geen verbetering, maar gebruik het pas een paar dagen). En sinds 2 dagen slik ik ook A. Vogel Overgang Stemmingswisselingen, je weet maar nooit. Ik heb ook nog Premeno Duo-ovules besteld, nog niet geprobeerd. Allemaal tips van dit forum trouwens.
Als ik al die dingen heb geprobeerd, stap ik maar weer eens naar een gynaecoloog.

Jij ook sterkte ermee!

Koudvuur
Koudvuur
Berichten van Koudvuur
Onderwerpen van Koudvuur
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 58

Re: Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

Bericht door Koudvuur »

Jammer dat er zo weinig (slechts 1!) reacties komen. Ik was wel toe aan wat lotgenotencontact, wat eensluidende verhalen zodat ik weet dat ik niet de enige ben. Ik voel me nu best eenzaam met deze klacht, waar ik me zo over schaam (onterecht, ik kan er immers niets aan doen, maar zo voelt het nu eenmaal) dat ik er verder niemand over in vertrouwen durf te nemen.

De geprobeerde middelen leken wel wat aan de branderigheid te doen, maar de boel is nog steeds dood daarbeneden. En met de weer toegenomen coronatoestanden vind ik het ook geen goed moment om hiermee naar de dokter te stappen.
Ik hoop nog steeds op verbetering, al is het maar licht. Bijvoorbeeld weer wat meer begrip (in mezelf) voor seksuele opwinding. Nu voel ik me bij vrijscènes op tv zo'n enorme buitenstaander, heel raar. Ik voel er gewoon niks meer bij. Maar ik weet nog wel dát ik ook ooit opwinding heb gevoeld en dat dit het leven af en toe wat lichter kon kleuren. Wat is er toch met me gebeurd?

Koudvuur
Pee
Berichten van Pee
Onderwerpen van Pee
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 58

Re: Geen zin meer in seks, in hoofd én lichaam

Bericht door Pee »

Hoihoi,

Ik heb van de huisarts hormooncrème gekregen en dat helpt mij heel goed. Ik krijg er zelfs weer gevoel van.
Eerst 14 dagen dagelijks gebruikt daarna 2 keer per week. Soms gebruik ik het een tijdje niet, dan weer wat regelmatiger, vooral als het schraal wordt en ik er in het dagelijks leven ook last van krijg.

Ons sexleven is niet meer zo actief, het is er nog wel, en dat is fijn.
We knuffelen en hebben andere intens fijne momenten met contact, maar niet zo vaak sex.
Hoort bij het ouder worden denk ik.

Groetjes Petry
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht