Slapen

Slecht slapen, dag- en nachtritme, wakker schrikken... In de overgang gaat het slapen ons dikwijls niet zo gemakkelijk af. Of hebben we juist een enorme behoefte aan slaap.
Vrouw en Overgang
Beheerder Vrouw en Overgang
Berichten van Vrouw en Overgang
Onderwerpen van Vrouw en Overgang
Menopauzejaar:

Slapen

Bericht door Vrouw en Overgang »

Slapen in de Overgang

Hormonen en het ritme van de natuur

Het ritme van de natuur in combinatie met ons DNA bepalen hoe onze hormoon balans functioneert.
Het gedrag van onze verre-verre voorouders is in onze genen terug te vinden. Deze hormoonhuishouding hangt sterk samen met het natuurlijke dag-nacht ritme en de invloed van de seizoenen.
Afbeelding
Sinds de invoering van het kunstlicht, pas zo'n 125 jaar geleden, kunnen wij als mensen het ritme van licht en donker beïnvloeden. Daarmee beïnvloeden we echter direct het normale natuurlijke hormonale ritme zoals dat in onze genen is vastgelegd >> Innerlijke stress.
In de kracht van ons leven kunnen we dat meestal wel aan. Ons systeem is nog flexibel genoeg.
Het intreden van de overgang, waarbij je hormonen gaan schommelen doet nu echter óók een flinke duit in het zakje van "Innerlijke Stress". De flexibiliteit van ons systeem staat onder druk en neemt af.

Overgang en Slapen

Het hormoon dat als eerste gaat dalen tijdens je overgang is het progesteron.
Progesteron wordt ook wel zwangerschapshormoon genoemd. Het zorgt er o.a. voor dat vrouwen in het begin van hun zwangerschap meestal een sterke behoefte hebben aan veel meer slapen.
Na de menopauze maak je geen progesteron meer aan.

In het algemeen kan men zeggen dat oestrogenen de hoeveelheid remslaap (droomslaap) verhogen en dat progesteron zorgt voor een slaperig en vermoeid gevoel.
Tijdens de hormoonschommelingen van de overgang heb je nogal eens te maken met oestrogeenpieken. Het progesteron in je bloed heeft dan relatief weinig invloed. Het slapen kan dan veranderen.
Is de oestrogeenspiegel verlaagd dan gaat het lichaam minder melatonine aanmaken. Met minder melatonine in het bloed gaat men minder en moeilijker slapen, ook al is men moe.


Voor u en toekomstige vrouwen gaan wij graag door met bieden van informatie, en het meer bekendheid geven aan de overgang.
Om dat mogelijk te maken, helpt u ons erg met een donatie.

  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht