Zeer licht streepje

De zin en onzin van overgangstesten
Soms kan een overgangstest de overgang aantonen. Maar heel vaak ook niet, wat voor veel verwarring kan zorgen. Testen zijn momentopnames en je hormonen schommelen
Maryflair
Berichten van Maryflair
Onderwerpen van Maryflair
Menopauzejaar:
Leeftijd: 43

Zeer licht streepje

Bericht door Maryflair »

Hallo

Ik slaap zeer slecht sinds paar weken. Ik ben 37 jaar en vroeg aan de huisarts of ik in de overgang kan zitten. Nee zei ze want je menstruatie is goed. En dit was ook niet te testen.
Ik heb de test gedaan en ik heb een zeer licht streepje. Een dikke week na de menstruatie. Op de test staat dat je het tijdens je cyclus moet doen.
Ik lees dat hormonen schommelen dus dat het niks zegt klopt dit?

Ik lees hier dat het heel normaal is dat de overgang begint rond je 35.
Maar wat is dan het verschil met POF (prematuur ovarieel falen)?
Want als iedereen rond de 35 begint waarom is er dan een term vervroegde overgang/pof? En dan zou toch iedereen hormonen moeten voor botontkalking?

MaryflairAmavel81
Berichten van Amavel81
Onderwerpen van Amavel81
Menopauzejaar:
Leeftijd: 38

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Amavel81 »

Hallo maryflair,

Wat ik heb begrepen van mijn gynaecoloog is dat het verschil is dat vrouwen met Pof nog een kleine kans hebben om zwanger te worden omdat ze zo nu en dan tijdens hun leven (voordat de echte menopauze begint) nog een eisprong krijgen
Het heeft te maken met een disjunctie van de eierstokken. Er zijn meisjes die tijdens hun tienerjaren de diagnose Pof hebben gekregen.
Ikzelf heb pof helaas, ik ben nu 34 jaar en het is begonnen toen ik rond de 25 was.
Vorig jaar heb ik drie maanden achter elkaar een perfecte cyclus gehad van 28 dagen waarna er weer maanden volgde van niks.
Het verschil is dus dat het zomaar spontaan na jaren weer kan gebeuren dat iemand ovuleert.

Groet Amavel

Maryflair
Berichten van Maryflair
Onderwerpen van Maryflair
Menopauzejaar:
Leeftijd: 43

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Maryflair »

Jeetje, wat jong.

Maar als een test op fsh niks zegt dan kan je toch nooit stellen wie pof heeft? Of zie ik iets verkeerd? als iedereen rond de 30 begint en je hormonen wisselen is het puur een toeval als jouw hormonen op dat moment te hoog zijn je weet immers nooit hoever je in de overgang zit.

Ik snap dit niet?

Maryflair

Josephine
Berichten van Josephine
Onderwerpen van Josephine
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Josephine »

Hoi Maryflair,

Dat je nog gewoon menstrueert zegt niets, maar ja inderdaad krijg ik ook vaak die reacties van vrouwen zodra je iets zegt van kan het niet de overgang zijn dan zeggen ze als eerste ik menstrueer nog gewoon.
Maar de meesten op dit forum weten inmiddels dat je al tien jaar ervoor klachten kunt hebben.
Ik heb bij vlagen last van slapeloosheid ook wel als ik in bed teveel lig na te denken maar ook als ik dat niet doe soms periodes van niet kunnen inslapen of wel inslapen en dan vroeg wakker.
Meestal neem ik of een glas melk, of een valdispert of een paracetamol want die werkt bij mij als een slaaptablet als ik echt niet kan slapen. Nu gaat het weer goed. Ook niet teveel op de computer kijken voor het slapen gaan of ander beeldscherm met veel licht dan blijf je ook wakker is mijn ervaring.
Als je zo'n test doet en er verschijnt een licht streepje dan zegt dat dat je toch met de overgang bezig bent en dat je nog jong bent zegt niets, er zijn zat vrouwen die jong in de overgang zitten.
Ik zelf heb vanaf mijn 50e deze tests elk jaar gedaan en elke keer verscheen er een vaag licht streepje en soms helemaal niet maar nu op mijn 53e was er een duidelijke streep te zien. Het is een momentopname en je hormonen schommelen inderdaad continu maar het schijnt dat als je FSH waarde permanent is verhoogd het streepje steeds zichtbaar is volgens mij.
Sterkte met slapen en niet teveel piekeren.

Groetjes
Josephine

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Anette »

Maryflair schreef:
wo 03 feb 2016 07:14
als iedereen rond de 30 begint en je hormonen wisselen is het puur een toeval als jouw hormonen op dat moment te hoog zijn je weet immers nooit hoever je in de overgang zit
Beste Mayflair,

Rond de menopauze maakt iedereen een periode door waarin de botontkalking tijdelijk versnelt. Dat is normaal en lijdt normaal gesproken niet tot overmatige botontkalking (osteoporose)
De overgang veroorzaakt geen overmatige botontkalking, want dan zou elke vrouw het krijgen na de menopauze en dat is niet zo.
Overmatige botontkalking heeft veel meer te maken met aanleg, en wordt bevorderd bij het gebruik van bep. medicijnen.

Bij een vervroegde overgang is de menstruatie al ruim voor je 40e definitief gestopt en maken je eierstokken geen geslachtshormonen meer aan. Dat proces keert zich ook nooit meer om. Het is dus iets anders dan wanneer de eierstokken, om andere reden niet altijd goed functioneren.
Of je menstruatie blijvend gestopt is weet je overigens altijd pas achteraf.

Bij een normale overgang zullen de eerste hormoonveranderingen beginnen ergens tussen 30-40 jaar. (merkbaar of niet merkbaar)
Bij een vervroegde overgang begint dat deel van het proces dikwijls eerder.

Anette

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Anette »

Maryflair schreef:Op de test staat dat je het tijdens je cyclus moet doen.
Beste Maryflair,

Zolang je nog een menstruatie hebt, kun je die test niet buiten je cyclus doen. Er zal vast wel in staan op welk moment(en) van je cyclus je die test het beste kan doen

Anette

Maryflair
Berichten van Maryflair
Onderwerpen van Maryflair
Menopauzejaar:
Leeftijd: 43

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Maryflair »

Hallo Anette,

Ik heb op dezelfde dag bloed geprikt.
Fsh was 4 lh was 9.......Ik ben nog net niet de kamer uitgetrapt door mijn huisarts.

Dus.......Ik vind het wel gek dat de test een streep aangeeft en de bloed test niet. Hebben jullie een verklaring......Wat zo snelle wisseling lijkt mij sterk......

Maryflair

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Anette »

Beste Maryflair,

Vlak voor de eisprong is je fsh op zijn hoogst. Daarna daalt het weer en is op zijn laagst tijdens de menstruatie.

Volgens de de bijsluiters dient het als volgt te worden uitgevoerd:
De eerste test uitvoeren op dag 2 tot 7 van de cyclus. (waarbij dag 1 de eerste dag van de menstruatie is) De tweede test een week later.

Het zijn momentopnames. Een uur later kunnen je hormonen zomaar weer even andere waardes hebben en dan net weer een andere uitslag geven. Sowieso zullen ze in deze fase van de overgang nog geregeld de normale waardes hebben van voor de overgang.
Verschillende uitslagen in de beginfase van de overgang zijn eerder regel dan uitzondering.
De overgang is dan dikwijls nog niet aan te tonen. Je huisarts zei dat al.

Pas na de menopauze als je menstruatie definitief wegblijft is het fsh blijvend verhoogd.

Anette

Ruchama
Berichten van Ruchama
Onderwerpen van Ruchama
Menopauzejaar: 2002
Leeftijd: 65

Re: Zeer licht streepje

Bericht door Ruchama »

Maryflair,

ik zou mij niet blindstaren op die testen.
Ik heb uit eigen ervaring geleerd dat je er weinig of niets aan hebt. Vanaf de tweede helft van de 30 kun je zeker al in de premenopauze zijn maar je hormonen schommelen enorm, geen peil op te trekken.
Kijk naar je klachten, er staat genoeg over op deze website.
Bij vlagen slecht slapen valt daar ook onder. Maar ook andere klachten, zelf had ik het vaak in mijn rug en rommelende darmen, hartkloppingen. Deze klachten heb ik 6 jaar gehad en toen wilde ik ook wel een test, kwam 10 uit FSH, zou dus nog niet echt in de overgang zijn. Maar een paar maanden later stopte mijn menstruatie definitief en zat ik dus in de menopauze. Stomme test, vond ik, misleidend ook..............sterkte er mee.

Ruchama

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht