Tandpijn/gevoelige tanden

Spier- en gewrichtspijn en andere verschijnselen van het bewegingsapparaat, zoals trillingen, stijfheid e.d.
Ook andere verschijnselen die je ledematen betreffen kun je op dit forum kwijt
JohannaM
Berichten van JohannaM
Onderwerpen van JohannaM
Menopauzejaar:
Leeftijd: 58

Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door JohannaM »

Dag dames,

Ik menstrueer al ruim 3 jaar niet meer en de overgangsklachten vielen erg mee. Maar nu lijkt het of ik ineens van alles tegelijk last krijg! Op dit moment heb ik erge last van pijn in tanden en kiezen. Geen gewone kiespijn, maar meer een soort zenuwpijn met soms scheuten. Ik slik nu acht paracetamol per dag, omdat het anders soms niet te doen is.

De tandarts heeft mijn gebit bekeken maar zegt dat het er allemaal prima uitziet. Hij heeft ook foto's gemaakt voor de zekerheid, maar er is niets te zien. Ben deze week bij de mondhygiëniste geweest, maar zij zei ook dat met tanden en tandvlees alles in orde is. Ik heb er eigenlijk geen last van als ik iets warms of kouds eet/drink. Het komt zomaar ineens opzetten en gaat dan ook weer weg.

Als dit een overgangsklacht is dan is het denk ik een niet veel voorkomende. Mijn huisarts had er nog nooit van gehoord. Zijn er hier mensen die deze klacht wel herkennen? Zo ja, komt het dan met vlagen of is het langdurig? Acht paracetamol blijven slikken lijkt me niet goed.

Groetjes,
JohannaTessel
Berichten van Tessel
Onderwerpen van Tessel
Menopauzejaar:
Leeftijd: 48

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Tessel »

Hai Johanna

Toevallig zat ik er vandaag weer aan te denken.Ik heb al ruim 4 jaar met vlagen last van 1 kies. Er is aan die kies 2 keer een wortelkanaal
behandeling gedaan. En toch blijf ik er last van houden. De tandarts heeft er al meedere malen naar gekeken, maar alles inorde :shock:
Het voelt als een zware zeurende pijn. Als ik tegen de kies aan tik voelt het beurs. Heel raar. En ik heb er nu dus ook weer last van. Misschien omdat ik
nu weer ongesteld bent geworden. Het zullen idd de hormonen wel zijn denk ik :roll:
Maar je hoort wel meer vrouwen in de overgang over hun gebit. Vaak hebben zwangere vrouwen er ook last van. Dus allemaal hormonen.

Sterkte Tess

Jenufa11
Berichten van Jenufa11
Onderwerpen van Jenufa11
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Jenufa11 »

Hallo Tess,

Ook mijn tandarts had al meerdere mailen naar een kies gekeken die dezelfde klachten gaf als jij beschrijft. Niks. Nu sinds ruim 10 dagen kiespijn en eigen tandarts met vakantie. Naar vervanger geweest en zij constateerde (na foto's) een dubbele wortelontsteking.....Toch vreemd. Heb nu een antibiotica kuur en pijnstillers en moet 8 augustus naar mijn eigen tandarts. Als sinds jaren klachten met gebit eigenlijk overal wel ergens pijn en zeker al 5 keer naar de tandarts geweest waarna hij constateerde dat er niets was...
Heb een slecht gebit (wel goed onderhouden) en denk soms maar eens dat ik de boel laat trekken van als je met kronen en bruggen begint is het einde zoek en dat kan ik financieel niet bolwerken en mijn aanvullende verzekering is maar Euro 350,00 en dat is zo op. Zowel huisarts als tandarts wijten mijn klachten niet aan de overgang terwijl het hier toch ook hormonen zijn die een rol spelen. In een zwangerschap is het blijkbaar wel algemeen geaccepteerd.
Ben benieuwd of je nog steeds pijn hebt. Sterkte met alles.

Groet, Ilona

Marjan61
Berichten van Marjan61
Onderwerpen van Marjan61
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Marjan61 »

Hoi Johanna

Komt mij erg bekend voor, ik heb heel vaak pijn in mijn tanden en kiezen en inderdaad het voelt als zenuwpijn.
Als je eraan komt voel ik niks, en inderdaad tandarts heeft er meerdere keren naar gekeken, foto s gemaakt enz maar niks gevonden.
Het rare is dat als ik mijn tong tegen de binnenkant van mijn tanden druk de pijn minder lijkt te zijn.
Helaas tandarts vind echt niks.

Vooral de nachten zijn naar overdag ben je bezig en s nacht lig je in bed en dan begint die zeurende pijn tintelingen een erg naar gevoel ik heb het vooral in mijn onderste rij tanden niet 1 maar allemaal en dan tintelt mijn lip ook.
Soms ben ik in de war en kan wel janken bah de overgang en nare klachten

Ik ben al blij al als het zo nu en dan weg is

Wat kan je eraan doen overdag drink ik veel en zuig op snoepjes dropjes en houd mijn mond nat.
Vandaag hoorden ik bij de tuinen dat je kan spoelen met en salie thee (sterk)
het is wel een overgangsklacht zei ze.............

Sterkte het is naar pijn in je mond
Marjan

Linda1970
Berichten van Linda1970
Onderwerpen van Linda1970
Menopauzejaar:
Leeftijd: 50

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Linda1970 »

Hallo dames,

Deze klachten zijn voor mij heel bekend.
Bij mij is het atypische aangezichtspijn. En het wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen, die triggeren de zenuwen. Het is zeer pijnlijk, ik was in 3 mnd 15 kg afgevallen door de pijn. Het goede nieuws: het was bij mij tijdelijk. Ik heb er bijna 2 jaar last van gehad, ik heb nu nog steeds last waarvan een half jaar ondraaglijke pijn ( zeurend, drukkend met zenuw-pijnscheuten). Ik wilde 4 kiezen en tanden laten trekken maar er is niets mis met mijn gebit, het zijn de zenuwen. Ik heb er Carbamazepine voor gehad van de neuroloog. Ontspanning helpt ook in mijn geval, hoe minder stress, hoe beter..en bij vermoeidheid is het ook erger. Ik heb nu ook nog steeds soms pijn maar ik weet nu wat het is en het is zonder pijnstillers goed uit te houden. Google naar atypische aangezichtspijn voor informatie. Sterkte!

Linda

RaNa1970
Berichten van RaNa1970
Onderwerpen van RaNa1970
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door RaNa1970 »

Hallo dames

Mijn gebit is helemaal misgegaan...
Ik moet eerlijk zijn dat ik ook bang was voor de tandarts.. paar jaar niet geweest... achterstallig onderhoud.. En mijn man heeft een paar jaar werkloos thuis gezeten en had ik het geld er niet voor over om te gaan..
Lang geleden begon het met dezelfde pijn als die jullie hadden, tot ik bijna niet meer kon eten warm of koud niet meer verdragen.
De ene kaakontsteking na de andere kreeg..
Tien jaar geleden een boven prothese gekregen en sinds vorig jaar ook onder..
Ik zag het gehannes in mijn mond niet zitten met kronen en bruggen en uren in die stoel.. En inderdaad kost dat bakken met geld.
Ik ben blij dat ik het gedaan heb.. Ik moet wel volgend jaar de prothese vervangen omdat je mond in het begin smaller wordt..
Gek genoeg heb ik nog steeds weleens die pijn die jullie beschrijven..
Gelukkig niet meer zo heftig als dat het geweest is. Ik heb geen idee of het met de overgang te maken heeft.
Voor mij zou het betekenen dat ik inderdaad al veel langer bezig ben....

Groetjes van Rana

Mamanans
Berichten van Mamanans
Onderwerpen van Mamanans
Menopauzejaar:
Leeftijd: 50

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Mamanans »

Hallo

Ik heb een maand geleden ongeveer hetzelfde gehad. Ik kreeg opeens hele erge zenuwpijn die door mijn hele onder en bovenkaak ging tot aan mijn oor. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Ik kon meteen bij de tandarts komen maar er was niets te zien. Nog een foto gemaakt maar alles in orde. Later nog een keer zon aanval gehad. Verder heb ik vaak pijn in de linkerkant van mijn gezicht.

Nancy

Sel
Berichten van Sel
Onderwerpen van Sel
Menopauzejaar:
Leeftijd: 61

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Sel »

Beste allemaal

Ik heb de laatste 6 maanden erge zenuwpijn, vooral op de achterste onder kiezen maar eigenlijk ook wel buitenkant bovenkiezen, ik kan er bijna niet meer mee eten, ik kan wel huilen! Ik had al BMS (Burning Mouth Syndrome) en nu dit er nog bij, ik trek het amper meer Ik Heb echt alles al geprobeerd, the hard way (salmiak, zout) de zachte manier (aloë vera gel, sensodyne rapid relief, ) Er is niks mis met mn gebit, alles ziet er goed uit.

Sel

Dorothea
Berichten van Dorothea
Onderwerpen van Dorothea
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 63

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Dorothea »

Hallo Sel,

Op internet kun je oefeningen vinden om je kaak te ontspannen, dat heeft bij mij wel geholpen, ik heb het nu af en toe nog.
Misschien heb je er iets aan. proberen kan geen kwaad dus.

Dorothea.

Muna68
Berichten van Muna68
Onderwerpen van Muna68
Menopauzejaar:
Leeftijd: 52

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Muna68 »

Hoi Sel,

Dit is zo herkenbaar voor mij. Heb je er nog steeds last van? Wat doe jij eraan? Ik hoor graag van je.

Groet, Hestermaria

JohannaM
Berichten van JohannaM
Onderwerpen van JohannaM
Menopauzejaar:
Leeftijd: 58

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door JohannaM »

Dag dames,

Een update: ik heb er nog steeds last van, heb al van alles geprobeerd, maar men kan niets vinden. Heb een wortelkanaalbehandeling gehad, heeft niet geholpen. Daarna een apex behandeling, ook niet geholpen. Ben bij de kaakfysio geweest en daarna bij een gnatholoog. Daar ben ik een jaar onder behandeling geweest, het leek te helpen, maar nu ben ik weer terug bij af. Op foto’s is niets te zien en mijn gebit is prima in orde zeggen tandarts en mondhygiëniste. De kaakchirurg heeft mij zelfs amitriptyline voorgeschreven, dat is een antidepressiva dat ook tegen zenuwpijnen helpt. Ik vind dat een heftig middel, durf het niet te nemen.

Ik ben zo langzamerhand wanhopig…..

Johanna

Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Marian62 »

Hallo Johanna,

Wat waardeloos voor je. Ik heb dit ook een lange periode gehad. Is na een paar jaar weer weg gegaan. De tandarts zei dat het mogelijk kwam door een veranderende speekselsamenstelling. In het speeksel schijnt een stof te zitten die sterk pijnstillend werkt. Mij is verteld dat als je dat niet zou hebben je de hele tijd zenuwpijn ervaart. Misschien dat deze stof nu minder aanwezig is? De tandarts heeft toen der tijd al mijn tanden van een sealing voorzien (blijft niet voor altijd zitten, slijt er weer af) heeft mij toen wel wat verlichting gegeven.

Sterkte
Marian

Lia
Berichten van Lia
Onderwerpen van Lia
Menopauzejaar:
Leeftijd: 63

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Lia »

Hoi Johanna,

Heb ik ook zo gehad. En altijd weer was er niets mis met zo'n kies of tand. En maar weer de zenuw eruit halen en ja dan voel je het op die plek niet meer, dan is het leven eruit.
Op een keer was het weer raak.
Op mijn aandringen is toen een kies verwijderd die zelf geen pijn gaf maar volgens mijn logica steeds meer ging aan drukken tegen zijn buren, die vervolgens de pijn gaven, maar waarmee verder ook niets aan de hand was.
Immers, naar mate je ouder wordt slinkt je kaak, behalve dat tandhalzen bloot komen liggen, ontstaat er natuurlijk ook veel minder ruimte.
De kies was eruit, de druk was eraf. En de pijn weg.

Sinds mijn overgang voorbij was en dus ook die tijdelijke versnelling van botverlies, kwamen die zenuwpijnen eigenlijk niet meer voor.
Maar ja het ouder worden gaat wel door natuurlijk en het slinken ook. Afgelopen jaar deed het zich op een andere plek daarom toch weer voor. Opnieuw die achterste kies die ook weer aan het drukken was. Daar waren de zenuwen toch al uit en die was dus toch al veel minder sterk dan de kies die slachtoffer was van die druk. Daar zat de zenuw nog in, dus die behoud ik dan liever.
Het grappige is dat een voortand die mijn leven lang voor de helft verscholen achter zijn beide buren, in de maanden erna steeds meer in de rij is gaan staan.

Tja, jammer dat ik niet eerder op mijn "gebrek aan ruimte" theorie kwam, dan hadden meer tanden en kiezen hun zenuw kunnen behouden. Gelukkig is er nog maar 1 keer eentje afgebroken, want dat risico lopen ze wel zo gauw de zenuw eruit is.

groet
Lia

Babsi
Berichten van Babsi
Onderwerpen van Babsi
Menopauzejaar: 2016
Leeftijd: 56

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Babsi »

Hoi Johanna,

Ik heb veel pijn gehad in mijn kiezen. Ook kreeg ik aanvallen aan de linker kant van mijn gezicht wat dan ook door mijn boven gebit trok.
Echt heel erg pijnlijk. Ik heb ook wel eens bij een gezonde kies een wortelkanaalbehandeling gehad omdat ik zo'n pijn had.
Bij mij bleek dat mijn kaakgewricht niet goed zat, dit is losgemaakt door manueel arts. Hierdoor verdween de gezichtspijn.
De pijn in mijn kiezen in de bovenkaak komt door gespannen kauwspieren. Bij een kaakfysio heb ik geleerd hoe ik ze moet masseren en dit helpt echt goed. Vaak doet de nek ook mee, staat in verbinding met de kauwspieren. Je moet wel een lange adem hebben met het masseren, goed volhouden maar het helpt mij echt. En een knarsplaatje voor de nacht!

V.w.b. amitriptyline. Wees hier niet te bang voor, ik slik het al jaren in een lage dosering 10 mg. Ik heb EDS en slik dit i.v.m chronische pijn naast de andere pijnstillers. Ik ben eens een half jaar gestopt met de amitriptyline maar de pijn nam weer behoorlijk toe. Mijn arts zegt dat ik beter 10 mg amitriptyline kan nemen dan andere zware pijnstillers, minder schadelijk. Amitriptyline wordt heel veel voorgeschreven bij pijn meer dan bij depressie. Het is een oude antidepressiva die in een hoge dosering veel bijwerkingen geeft. Daarom wordt het middel als AD niet veel meer gebruikt. Als je het gebruikt als AD zit je aan een dosering van 100 a 150 mg. Ik kon trouwens zonder problemen stoppen nadat ik toch wel een jaar of 5 het dagelijks had geslikt. Ik wil niet zeggen dat het een wondermiddel is, maar het helpt wel. Pijnvrij zal ik nooit worden, maar het is te handelen.
Hoe hoog is de dosering die jou wordt aangeraden?

Daarnaast slik ik PEA. Dit werkt heel goed bij zenuwpijnen. Het is een natuurlijk middel en het duurt wel even voordat het aanslaat. Na een week of 6 begon het bij mij te werken in een hoge dosering van 3x 2 capsules per dag. Dit heb ik zo'n 1,5 jaar geslikt. Nu slik ik 2x 1 capsules per dag. Het helpt mij goed.

sterkte en groetjes
Babsi

Brenda75
Berichten van Brenda75
Onderwerpen van Brenda75
Menopauzejaar:
Leeftijd: 45

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Brenda75 »

Hallo allemaal,

Ik heb nu al vanaf mijn 40e last van hevige kiespijn tijdens mijn menstruatie. Het begon met een kies linksboven. Heel veel foto,s van gemaakt maar niets te zien. Uiteindelijk kwam ik uit bij de kaakchirurg en die heeft een echo gemaakt en op die echo bleek ik kromme wortels te hebben. Ik had ook inmiddels een knobbel boven die kies onder het tandvlees.
Tot 2x toe is mijn tandvlees open gemaakt. De eerste keer om de knobbel te verwijderen en te onderzoeken. De 2e keer omdat de pijn bleef aanhouden. De kaakchirurg kwam er achter dat inmiddels mijn wortels in 2 waren gespleten, dus kapot. En alsnog is de kies getrokken. Wat een opluchting! Maar niet voor lang!

3 maanden verder en mijn kies ernaast is begonnen. Ik loop alweer 1 1/2 jaar met precies dezelfde (zenuw)pijn tijdens de menstruatie. Weer foto's gemaakt. Second opinion bij een andere tandarts die het op "kiezen klemmen" gooit. Maar de aanhoudende zeurende zenuwpijn is NIET UIT TE HOUDEN! Ik heb een pijnprotocol van de tandarts gekregen wat inhoudt Brufen600 slikken, na 3 uur 2 paracetamol, na 3 uur weer Brufen600 enzovoort totdat de pijn weg gaat. Dit is geen leven zo.

Ik heb met aandacht al de vorige berichten lopen lezen. Ook ik wordt "gek" verklaard als ik tegen mijn tandarts zeg dat dit hormonaal is want ze heeft hier nog nooit van gehoord. Ze doet er ook helemaal niets aan dan dat ik moet doorgaan met het pijnprotocol en volpompen met medicatie...............

Groetjes Brenda

Becky
Berichten van Becky
Onderwerpen van Becky
Menopauzejaar:
Leeftijd: 43

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Becky »

Goedenavond.

Sinds een aantal minuten aangemeld op dit forum. Via Google kwam ik hier terecht en ook alleen hier herkenning zag in mijn probleem. 2016 baarmoeder verwijderd en eierstokken. Ik was gesteriliseerd d.m.v. veertjes en dat is niet goed gegaan. Sinds die tijd gaat het met mij bergafwaarts. Sinds 2 jaar pijn scheuten, schokken in bovenkiezen. Af en toe. Maar dusdanig dat ik bang wordt als ik het voel. Echt paniekaanval. Wortelkanaalbehandelingen gehad, 1 wordt vervangen door een kroon na wortelkanaalbehandeling. Al 1 jaar met 1 kies bezig. Noem maar op.
Ik slik oxazepam om de zenuwen te controleren. Tandarts heeft van alles gecheckt maar eigenlijk niks te zien.

Groet Becky

Anonima
Berichten van Anonima
Onderwerpen van Anonima
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Anonima »

Hallo dames

Oh ja.. en of ik dat herken! Wat ben ik blij dat meer dames dat kennen! Ik heb in mijn leven meerdere nare ervaringen op het gebied van gebit gehad (ontstekingen, wortelkanaalbehandelingen e.d., dermate heftig ontstoken dat het bijna niet verdooft kon worden) en dat heeft ervoor gezorgd voor dat als ik ergens iets voel aan mijn gebit zou ik het liefst direct naar de tandarts rennen voor geruststelling! Heb dan ook een prima gesaneerd gebit en kom ook bij de mondhygiëniste voor regulier onderhoud.

En toch begon het, 2 jaar geleden, in het jaar dat ik 50 werd. En mijn moeder ziek werd en overleed. Pijn in mijn mond, heftig, zich steeds verplaatsend van segment. Soms boven en soms onderkaak. Volgens mijn tandarts reageerde ik het verdriet over mijn moeder af op mijn gebit; knarsen en klemmen. Op haar begrafenis was het vreselijk..:-(( Ik heb daarna een klein jaar nodig gehad voordat het langzaam minder vaak voor kwam. Wat heb ik in de stress gezeten.. telkens bang dat er weer iets mis was met mijn gebit! De enige gedachte die hielp was dat als ik gewoon kon eten en tandenpoetsen, zonder zenuwpijn, het nooit erg kon zijn. En inderdaad, de klachten verdwenen altijd weer na een paar dagen.

Nu heb ik het nog bij periodes van stress. En ook bv op vakantie gaan is stress.. Ik heb erover gelezen en weet dat er een heel scala aan kleine zenuwen langs je kaakgewricht loopt, boven en onder. Ik denk dat ik die zenuwen onbewust aanspan, wat pijn veroorzaakt. Blijkbaar is dat mijn zwakke plek.. zeker als ik weer last heb van hormoon schommelingen (ben nu al maanden niet meer ongesteld geweest). Dat is mijn theorie.

Ik had er zelf nog nooit van gehoord of gelezen.. daarom ben ik blij dat ik toch niet de enige ben die dit overkomt!

Anonima

Ansie
Berichten van Ansie
Onderwerpen van Ansie
Menopauzejaar:
Leeftijd: 62

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Ansie »

Hi Johanna,

het is altijd fijn om herkenning te vinden.....ik heb al een aantal jaren zo'n pijn aan al mijn tanden en kiezen en het komt plotseling op, zelf nu ik aan het typen ben (de pijn is net begonnen) en ook ik kan geen reden/ oorzaak bedenken. Mijn tandarts en mondhygiëniste hebben er nog nooit van gehoord....! Voorheen dacht ik ook dat het misschien met koude/warmte te maken had. Als ik dan van buiten naar binnen ging bv, maar dat is absoluut niet het geval. Ik las net dat het misschien met stress te maken heeft en dat zou natuurlijk kunnen, maar in mijn geval weet ik dat niet zo zeker.
Als ik thuiskom van mijn werk en het is inderdaad koud buiten en ik kom in de warmte, zit daarna gezellig met mijn partner aan een glaasje wijn voordat we gaan koken en een uur later begint plotseling de pijn........dan zie ik geen link met stress of warm en koud eerlijk gezegd.

Ik word hier ook wanhopig van en het enige wat ik altijd bedenk als het begint: ik weet dat het straks (soms half uur, soms een uur...elke minuut is te lang) weer overgaat. Het is een schrale troost, maar de enige die ik kan bedenken. Ik gebruik al een tijdje 8 paracetamol per dag (nieuwe heup en zenuwpijn in been) + 2 tramadol, maar de pijn gaat hier dwars doorheen. Iemand zei dat het minder werd als je je tong er tegen aan duwt, dat heb ik ook gemerkt inderdaad. Is alleen wel erg tijdelijk.

Ik wens iedereen sterkte en hoop dat er een keer iemand op het forum zit die de oorzaak, of nog beter: de oplossing!, hiervoor heeft gevonden.

Groetjes Ansie

Anonima
Berichten van Anonima
Onderwerpen van Anonima
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Anonima »

Hi Ansie,

Fijn (nou ja..), meer lotgenoten met onbegrepen tand/kies/kaak klachten! Ik schreef hier boven al mijn verhaal. Iemand anders schreef over PEA -had ik nog nooit van gehoord- en dat ben ik gaan proberen. Ik heb er ook baat bij. Daarnaast slik ik flink extra vitamine C (1000 mg) en ik moet zeggen dat de klachten momenteel behoorlijk goed onder controle zijn.
Tandarts heeft trouwens ondertussen wel erkend dat mijn tandvlees een probleem geeft, ondanks al mijn goede zorgen. Poets nu met andere tandpasta (Meridol) en moet stoken met 'large' tandenstokers van Gum (huismerk dat ik gebruikte was niet goed genoeg).

Anonima

Peer
Berichten van Peer
Onderwerpen van Peer
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Peer »

Hallo

Ook hier pijnlijke boven en ondertanden aan 1 kant.
Had het een keer eerder en ook niets te zien op foto’s en tandarts gaf aan dat alles goed was, nu iets meer dan een maand later weer die pijnen.
Ik zit in een stressvolle periode maar heb niet het idee dat ik klem met mijn kaken.
Tandarts gaf ook aan de het met de holtes te maken kan hebben maar het gaat inderdaad dwars door alles heen! Heel naar, maar misschien toch hormonaal.

Peer

Peer
Berichten van Peer
Onderwerpen van Peer
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Peer »

Jeetje het gaat echt overal doorheen , zou het echt hormonaal kunnen zijn? Wordt redelijk gek!

Peer

Flora
Berichten van Flora
Onderwerpen van Flora
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 55

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Flora »

Hallo Peer,

Vreselijke zenuwpijnen Peer? ....denk ik?
Dat heb ik zoveel gehad. Ergens rond de menopauze begon dat. Telkens weer ergens een kies of tand die begon te zeuren tot vervolgens pijn die niet meer te harden was en ook niet over ging.
Nooit wat te zien op foto's, ze waren altijd 'gezond'. Uiteindelijk kwam het er steeds op neer dat er niks anders op zat dan de zenuw verwijderen uit die tand of kies.
De laatste keer dat ik het heb gehad, voelde ik heel goed dat niet de pijnlijke kies helemaal de boosdoener niet was, maar dat daar gewoon heel veel druk op stond. Die werd weggedrukt door een kies erachter.
De tandarts geloofde me niet echt dat ik zei dat die achterste de boosdoener was, maar omdat ie wel zag dat ik echt verging van de pijn, heeft ie die toen verwijderd. In de dagen daarna werd de zenuw in die pijnlijke kies rustig en verdween de pijn, is ook niet meer terug gekomen
In de eerste 10 jaar na mijn menopauze heb ik dat zeker n keer of 5 gehad. Daarna niet meer. Of ik het nooit meer gekregen zou hebben weet ik niet, want toevallig heb ik sinds 3 weken een kunstgebit

Mijn verklaring klinkt misschien als een heel vreemde, maar toch denk ik dat ik er niet ver vanaf zit. Ik had altijd nogal wat tanden die deels voor of achter een andere stond en ik merkte dat die 'verschoven', nog meer voor of achter hun buren gingen staan.
Als wij die hormonen verliezen heeft dat invloed op alle weefsels, ook het botweefsel.
Menopauze is ook een val maken in het verouderingsproces. Alles wordt wat minder, op allerlei manieren bouwt het lichaam af naar het einde toe.
Je gebit wordt er als het ware uitgewerkt, niet echt zomaar helemaal natuurlijk, maar het wil allemaal naar voren toe.

Met mijn zus kwam ik onlangs tot zo'n soort conclusie. Zij vertelde toen dat ze het idee had dat haar voortanden verder naar voren waren gaan staan. Zij had geen pijn. Hoop ook niet dat ze dat krijgt, want het is geen lolletje.

Dus ja, het is wat als we ouder worden en onze hormonen zijn verloren.

Weet niet of je de zenuwpijnen die ik beschrijf herkent, maar bij mij ging het nooit vanzelf over. En ik ben iemand die meestal veel tijd neemt om het eerst af te wachten.

Groet
Flora

Peer
Berichten van Peer
Onderwerpen van Peer
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Peer »

Dankjewel Flora ,

klinkt wel aannemelijk want volgens mij zijn mijn tanden (voortanden) iets verschoven. Ik ga morgen een afspraak maken, de pijn is nu weg. Leek dus echt een aanval maar heel fijn dat je een reactie hebt geplaatst.
Het voelt inderdaad als druk erop

Groet
Peer

Linda1970
Berichten van Linda1970
Onderwerpen van Linda1970
Menopauzejaar:
Leeftijd: 50

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Linda1970 »

Hallo Flora,

Ik las dat jij ook zenuwpijnen door kiezen hebt gehad. Hoe lang ben jij daar mee bezig geweest? Het verergert bij mij de onrust. Heb nu dus besloten een kies met een gouden kroon te laten trekken. De kroon is geplaatst toen ik 13 jaar was. Ik hoop dat de pijn weg zal trekken als hij eruit is. Ik durf het bijna niet te hopen want als de pijn blijft, zal ik ermee moeten leven. Dat zal dan een enorme teleurstelling zijn.... (psychisch). Ik ben er na 4,5 jaar zo moe van.

Maar ik blijf nu positief!

Ik ga nu werken. Fijne dag.
Linda

Flora
Berichten van Flora
Onderwerpen van Flora
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 55

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Flora »

Hallo Linda,

Denk een jaar 10-12. Maar bij mij geen aangezichtspijn, maar zenuwpijn in kiezen zelf.

Flora

Esmetje
Berichten van Esmetje
Onderwerpen van Esmetje
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Esmetje »

Hallo

Merk dat mij met name mijn tandvlees een probleem is, al behandelingen gehad bij de mondhygiëniste maar wil niet echt vlotten, dan links een zere Mond en dan rechts weer, en het kan ook zo even over zijn gek toch..
Moet zeggen dat het wel begonnen is toen ik vermoedelijk met de pre overgang begonnen ben.
Jullie veel sterkte met de pijn.

Esmetje

Troelaatje
Berichten van Troelaatje
Onderwerpen van Troelaatje
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 59

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Troelaatje »

Dag linda..

Kan het niet zijn dat die pijn door de hormoonschommelingen komt en als straks je hormonen in balans zijn de pijn mindert of weg gaat.

Gr troelaatje

Linda1970
Berichten van Linda1970
Onderwerpen van Linda1970
Menopauzejaar:
Leeftijd: 50

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Linda1970 »

Hoi Troelaatje,

Ja dat kan zeer zeker. Ik loop er al 4,5 jaar mee. Ben daar echt uitgeput van. Dus weer naar de tandarts en deze keer zag ze tóch iets bij de wortelpunten. Ze heeft de foto ook vergeleken met 1 uit 2015.
Ik heb nu echt het gevoel dat die kies de pijn veroorzaakt, er zit een gouden kroon op, dat kan ook triggeren zei de tandarts. We hebben gezamenlijk besloten om hem eruit te laten halen. Ik wil geen behandelingen daar meer. Ik moest wel tekenen dat het mijn beslissing is en dat ik de verantwoording neem want het is geen garantie dat de pijn verdwijnt. Ik neem het risico. Best wel eng. Eruit is eruit. Maar ik ben het zo zat. Het is de ergste klacht die ik heb.

Groetjes, Linda

Flora
Berichten van Flora
Onderwerpen van Flora
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 55

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door Flora »

Troelaatje schreef:
di 07 jan 2020 19:01
Kan het niet zijn dat die pijn door de hormoonschommelingen komt en als straks je hormonen in balans zijn de pijn mindert of weg gaat.
@Troelaatje,

denkt niet dat het zo werkt. Het zijn niet de hormoonschommelingen zelf die de pijn veroorzaken.
In de overgang verandert de structuur van alle weefsels, spierweefsel, huid, maar ook het botweefsel.
Als kiezen dan ergens gaan drukken omdat ze zich als het ware verplaatsen, en dan zenuwpijnen veroorzaken bij elkaar zal die pijn niet gauw vanzelf weg gaan.
Al die structuurveranderingen in onze weefsels zijn blijvend.
Die kiezen gaan ook echt niet meer terug naar hun oude stand.

Flora

MoniqueMagda
Berichten van MoniqueMagda
Onderwerpen van MoniqueMagda
Menopauzejaar:
Leeftijd: 50

Re: Tandpijn/gevoelige tanden

Bericht door MoniqueMagda »

Hallo dames

Bij mij hielp kauwgom kauwen. Tip van de fysio.
Kroon- 3 wortelkanaalbehandelingen - apex bij de Kaakchirurg en 2 antibiotica kuren en nog steeds pijn.
Laatste behandeling 4 maanden geleden en nu is het redelijk rustig.

Monique

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht