Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Hartkloppingen: Een verzamelnaam voor het bewust voelen kloppen van je hart.
Hartoverslagen, snelle hartslag, hartfladders, hartbonken enz.
Kaatje1
Berichten van Kaatje1
Onderwerpen van Kaatje1
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Kaatje1 »

Hallo dames,

Ik ben echt ten einde raad. Ik heb alle hartonderzoeken bij de cardioloog gehad en er werden geen grote problemen zichtbaar. Hersenonderzoeken bij de neuroloog. Ook geen grote problemen zichtbaar. De internist heeft alle mogelijke andere onderzoeken gedaan maar er komt niets uit.

Ik ben naar huis gestuurd. Ze kunnen niets voor me doen. Hele nare klachten, maar ik moet ermee leren leven. Maar hoe? Ik heb de hele dag door hartoverslagen en ook een soort wankel gevoel in mijn hoofd. Niet echt duizelig maar wel verstoringen in mijn hoofd. Ik ben ook niet helder meer. Dit is al drie maanden aan de gang en het heeft nu ook veel psychische impact. Ik durf de deur niet meer uit. Niet meer auto te rijden. Ik ben echt mijn leven kwijt geraakt. Is er iemand die dit herkent?

Ik probeer het allemaal te accepteren, maar ik glij weg... Ik wil zou niet langer leven maar ben ook verschrikkelijk bang om dood te gaan.

Kaatje


Madu
Berichten van Madu
Onderwerpen van Madu
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Madu »

Hoi Kaatje,

Ja, het is heel af en toe. Ik ken zulke periodes. Ik was er echt ziek van, maandenlang, dag in dag uit het triggerde een soort van continue migraine. Duizelig, misselijk, niet slapen. Op dit moment ben ik ook alweer weken bang dat het in alle hevigheid terugkomt. Is het ook even maar ik hoop dat het geen maanden gaat duren.

Dat is het enige wat helpt. Beseffen dat het over gaat. Dat er niets anders op zit dan het te ondergaan. Je leven aanpassen. Ik probeerde maar door te gaan in het begin. Neem je klachten serieus ook al vindt men geen oorzaak. De overgang kan je echt ziek maken. Dan moet je je ook ziek gedragen zeg maar. Dus veel rusten, lief zijn voor jezelf. Heel moeilijk maar wel noodzakelijk.

Sterkte ermee want meevallen doet het zeker niet.

Madu
Suusover74
Berichten van Suusover74
Onderwerpen van Suusover74
Menopauzejaar:
Leeftijd: 45

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Suusover74 »

Hallo Kaatje en Madu,

Ik herken jullie klachten en heb er nog meer bij maar ik reageer nu op het feit dat we ermee moeten leren omgaan, ik vind dit ook zo vreselijk moeilijk. Ik begrijp jullie angst en onzekerheid. Ik ervaar dat ook zo. Ook dat het zomaar ineens op kan komen..... Vandaag bijv. ff op pad met mijn man en schoonma. En ineens komt het: slap, onrustig en tintelend gevoel in mijn armen en benen en tintelingen en krampen in mijn gezicht en misselijk erbij, echt zo n beroerd gevoel.
Nou ik vast maar in de auto gaan zitten/liggen, want ik werd er heel eng van.
En op dat moment ben ik blij dat mn man erbij is dat hij naar huis kan rijden, want anders had ik een probleem gehad :o . Ik had bijna zelf even met mn schoonma gegaan. En dan denk ik wel: ik wordt super beperkt eigenlijk, want vertrouwen in mijn lijf heb ik niet meer, wat als ik zelf effe ergens naartoe ga en ik krijg dit????
Ik voel het niet ruim van tevoren aankomen :( . Het kan zijn dat het met een uurtje wat wegtrekt, maar ik heb ook weleens dat het 2 dagen duurt, en ik de dagen erna nog een nasleep van heb.

Zo hebben we dit jaar voor het eerst sinds tijden weer de mogelijkheid een vakantie te boeken, maar naar het buitenland durf ik niet te boeken, wat als ik zo n "aanval" krijg, vinden we dan zonde van het geld, maar ik vind dat gevoel in mijn hoofd zo eng :,ik zie regelmatig wazig ik heb soms plopjes, (alsof er bloed ergens weg druppelt), krampjes, het idee van losspringende elastiekjes, tintelingen en doof gevoel op bepaalde plekken in mijn hoofd dat ik eigenlijk ook bang zou zijn voor hetgeen vliegen (en dan met name het stijgen en landen) met me zou doen.(ben al door een scan gegaan en ze kunnen (gelukkig) niks zien op de scan.
En een lange autorit zou ik dan ook niet zien zitten, dus we hebben ervoor gekozen in NL te blijven. Op zich een luxeprobleem natuurlijk (weet ik want dit is voor het eerst sinds 6 jaar dat we weer kunnen) maar als je het dan hebt over angst en welke invloed dit alles op je leven heeft?? Ik vind het ook heel moeilijk.
Maar goed we zullen ermee moeten dealen, en zoals je zegt Madu: in gedachten houden dat het eens overgaat en je leven erop aanpassen, maar zal ene keer beter gaan als de andere keer,
Sterkte met alles!

Groet Suus
Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Claire »

Hallo meiden,

Alles is heel herkenbaar. Het naar voelen uit het niets, de nasleep en de angst en onzekerheid hierover. Niet meer alleen durven weggaan. Bah, bah.

Ervaring leert dat zo'n aanval altijd weer wegzakt, maar het went nooit! Het is zo ontzettend naar.

Nu mijn menstruaties beginnen over te slaan, gaat het beter. Het is minder vaak. Toch ook weer de bevestiging dat het met hormonen heeft te maken.

Het gaat een keer over.
Tot die tijd zit er idd niets anders op dan lief zijn voor jezelf en de situatie te nemen zoals die komt. Dit zeg ik even makkelijk, maar dat valt niet altijd mee.

Veel sterkte.

Groetjes,
Claire
Renee55
Berichten van Renee55
Onderwerpen van Renee55
Menopauzejaar:
Leeftijd: 60

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Renee55 »

Hallo Kaatje en andere dames,

Inderdaad erg herkenbaar al deze klachten. Ik ben nu al jaren bij een psycholoog en zij helpt mij door deze moeilijke periode heen te komen.
Vooral de steeds weer nieuwe klachten, zoals de gekke sensaties in mijn hoofd net of er even kortsluiting is en vorig weekend tijdens het autorijden zag ik ineens op 1 oog allemaal gekke figuurtjes waardoor ik niet meer goed kon kijken, maken mij erg onzeker.
Ik probeer toch nog steeds te blijven werken en de dingen te blijven doen omdat ik snel geneigd ben om zaken te vermijden wat natuurlijk niet handig is.
Ik houd ook een dagboek bij en herlees dat soms en merk dan dat er toch ook wel goede dagen zijn waarin ik geen nare klachten heb. Ik ben zelfs onlangs met mijn dochter naar de Ardennen gereden en we hebben daar fijne dagen gehad.Ik probeer ook elke avond te mediteren en dat bevalt goed. En sinds kort doe ik aan fitness om met name meer vertrouwen in mijn lichaam te krijgen.
Sterkte en succes allemaal tijdens deze heftige periode,

Renée
Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 56

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Lee64 »

Hallo dames
Renee55 schreef: ma 19 mar 2018 19:00Ik probeer toch nog steeds de dingen te blijven doen omdat ik snel geneigd ben om zaken te vermijden wat natuurlijk niet handig is.
Eerlijkgezegd vond ik het zeker niet altijd handig om zaken te vermijden, maar ik heb het bewust wel een tijd gedaan. Als ik ergens over twijfelde of iets gaf me een onrustig of nog erger een paniekerig gevoel deed ik het niet.
Wat een rust gaf dat in mijn woeligste jaren van de overgang! Niet leuk, maar broodnodig en in zekere zin ook weldadig.

Van dat eerdere alsmaar blijven proberen werd ik alleen maar verschrikkelijk moe, een burn-out ligt dan op de loer.

En ook ik heb de angst gehad dat het altijd zo zou blijven Kaatje, het soort kluizenaarsleven wat ik toen leidde. Ik kan je echter vertellen dat ik, inmiddels postmenopauzaal, tegenwoordig weer een leuk leven leid.
Het is echt verschrikkelijk moeilijk geweest een aantal jaar geleden maar doordat ik me aanpaste aan hoe ik me voelde ging het langzaam maar zeker weer beter met me en kwam ik weer anders in het leven te staan. Veel lezen hier heeft me daarbij geholpen.

Sterkte!

Vr gr Lee
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Hallo Kaatje,
Hoe is het nu met je?
Je schrijft over dat je een hele reeks van onderzoeken achter de rug hebt. pfff dat is heftig. Ik ken het. Ik geloof dat ik zo bijna elke specialist gehad heb. Allerlei onderzoeken heb gehad maar waar afwijkingen naar voren kwamen maar waar ze geen logische oorzaak voor konden vinden.
Gelukkig dat daar niets uitgekomen, maar tevens heel lastig omdat je nu niet weet hoe lang je je zo beroerd gaat voelen. Ik herken het gevoel van "zo hoeft het voor mij niet meer" en tevens de angst om dood te gaan.
Mag ik vragen hoe lang je al in dit diepe dal zit?
groet,
Marian
Mymi
Berichten van Mymi
Onderwerpen van Mymi
Menopauzejaar: 2015
Leeftijd: 55

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Mymi »

Hoi Kaatje,

Wat jij schrijft herken ik heel goed, niet bij mezelf maar bij mijn moeder, zij begon een aantal jaren geleden allerlei klachten te krijgen, ik moet er bij zeggen dat mijn moeder een hele sterke actieve vrouw is, afijn zij kreeg dus al die klachten en dus ook heel veel onderzoeken maar steeds konden ze niks vinden, alles was goed, maar doordat zij zich zo beroerd voelde werd ze ook depressief, wat mijn zus en ik eerst niet zo goed door hadden, we dachten dat het door de lichamelijke klachten kwam. Uiteindelijk was het zo dat we haar amper nog alleen durfden te laten, mijn zus zat in de ochtend bij haar en ik in de middag, ze wilde niet meer eten niet meer naar buiten en het allerergste kwam toen ze zei dat ze ook ze wilde niet meer leven, ze woont bij het water en ze zei ik loop het water in dan verdrink ik. Toen was het genoeg....toen ze dat zei is het balletje gaan rollen, diezelfde dag kwam er een psycholoog en er kwam uit dat ze depressief was en ze moest worden opgenomen, met pijn in ons hart hebben we haar weg gebracht maar het was de beste keuze ooit. Ze vond het verschrikkelijk zeker in het begin maar toen ze eenmaal de juiste medicijnen kreeg ging het een stuk beter, ze kwam na 7 weken thuis en het gaat nog steeds goed met haar, wel zal ze altijd een lage dosering ad moeten blijven slikken.
Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is zorg dat er hulp voor je komt, nu zie je alles van de donkere kant maar als je eenmaal ad krijgt want ik denk dat je dat nodig hebt zal alles er anders uit gaan zien. Ik kan er over mee praten , nadat mijn moeder weer thuis was stortte ik in, ik kon alleen maar huilen en wilde ook niks meer, ook ik heb een aantal maanden ad geslikt en daarna ging het weer beter met me.

Sterkte, groet, Mymi
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Hallo Kaatje,
Ik sluit me aan bij Mymi, zoek hulp! Vaak zijn er golfbewegingen, maar als je te lang in het dal zit is het tijd voor hulp.
Veel sterkte!
Groet
Marian
Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 56

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Lee64 »

Jeetje Mymi

Je kan een vrouw met sombere gevoelens vanwege de overgang toch niet vergelijken met een bejaarde vrouw met een depressie?! Je moeder is waarschijnlijk ouder en van een andere generatie dan Kaatje nietwaar.

Depressies kunnen weliswaar op elke leeftijd voorkomen maar juist tijdens de overgangsjaren worden gevoelens van somberheid, niet meer kunnen, niet meer willen, gevoelens van melancholie en weemoed verward met een depressie.
Ik heb er al veel over geschreven: je tijdens de overgang depressief voelen is iets anders dan een depressie hebben!

Vrouwen in de overgang worden nogal eens een depressie aangepraat door de buitenwereld, vanuit de medische hoek en de omgeving. En nou gebeurt het ook nog op dit forum, schandalig!

Beste Kaatje, je voelt de pijn van een veranderingsproces en alle lichamelijke klachten daarbij maakt het nog eens extra moeilijk, been there myself, maar je komt daar echt een keertje uit! Heus! Op dit forum en de website worden veel handvatten aangereikt hoe met de overgang om te gaan, maar het is soms even zoeken tussen alle hulp- en pillenaanraders.

Vr gr lee
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Hallo Lee,
Ik ben het met je eens dat depressie net als burn-out op alle leeftijden kan voorkomen en dat vaak ten onrechte dat etiket geplakt wordt op een vrouw die in de overgang zit, maar om nu de reactie van Mymi schandalig te vinden vind ik flauw.

Hallo Kaatje,
Zoals je merkt roept jouw bericht veel herkenning op maar ook ongerustheid. Mij raakt vooral je laatste zin: "Ik probeer het allemaal te accepteren, maar ik glij weg... Ik wil zou niet langer leven maar ben ook verschrikkelijk bang om dood te gaan.

Kaatje"


Hoe gaat het nu met je?
groetjes,
Marian
Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 56

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Lee64 »

Hallo Marian

Ik vind het eigenlijk de moeite niet om te reageren maar vooruit maar.
Sinds 2011 zit ik hier al op dit forum, ik lees alsmaar die schrijnende verhalen van vrouwen die het zo verschrikkelijk moeilijk hebben in de overgang en ik herken het allemaal omdat ik het zelf ook echt heel erg moeilijk gehad heb.

En ik vind het nou eenmaal schokkend hoe er door de maatschappij, de medische wetenschap en de hulpverlening met vrouwen in de overgang om wordt gegaan.
Mijns inziens hebben vrouwen het namelijk nog eens extra moeilijk omdat de overgang nog steeds niet geaccepteerd wordt als normale levensfase in het leven van een vrouw. (Eerlijk gezegd ook niet door sommige vrouwen zelf heb ik het idee). Hulp zoeken en medicatie gebruiken doe je voor een ziekte, aandoening of afwijking. En dat de overgang een ziekte aandoening of afwijking is wordt vrouwen al genoeg aangepraat, je leest het keer op keer en het lijkt alleen maar erger te worden i.p.v. dat het verbetert en vrouwen nou eens gewoon de ruimte krijgen voor hun overgang.

Dit forum bestaat geloof ik al sinds 2002 en waarschijnlijk nog langer en in plaats van dat het makkelijker wordt voor vrouwen, wordt het vrouwen in de overgang alleen maar moeilijker gemaakt in de loop der jaren en dat vind ik persoonlijk nogal frustrerend. Het lijkt vechten tegen de bierkaai.
En als dan op de enige plek op het internet, dit forum en deze website, een plek waar de overgang wel als levensfase gezien wordt en ook goed uitgelegd wordt, als er dan op die plek berichten geplaatst worden die vrouwen ook weer op het verkeerde been kunnen zetten dan vind ik dat kwalijk ja.

En geloof me, zelf heb ik ook ervaren hoe verschrikkelijk je je tijdens de overgang kan voelen. Daar heb ik ook genoeg over geschreven. En ook ik ben aanvankelijk naarstig op zoek geweest naar oplossingen omdat ik me niet wilde voelen zoals ik me voelde, maar door lezen hier kon ik er op een gegeven moment anders mee om gaan en gaf me heel wat meer rust dan dat paniekerige specialistenbezoek waar nooit wat uit komt.
En heus ik ben niet tegen af en toe wat verlichting uit een potje, omdat het nou eenmaal bij tijde en wijle verschrikkelijk is, maar dat is wat anders dan de overgang zien als een depressie. Wat dat is het gewoon niet en dient dus ook niet zo behandeld te worden en moet iemand die het al zo moeilijk heeft dus ook niet aangepraat worden.

Vr gr lee
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Hallo Lee,
Ik snap jouw frustratie, maar ik ga er vanuit dat Mymi probeert Kaatje te helpen. En daarom vind ik niet dat je haar reactie schandalig kan noemen.

Hallo Kaatje, ik zou het erg fijn vinden als je reageert. Heeft Lee gelijk? Is het de overgang of gaat dit dieper? Ik hoop dat Lee gelijk heeft.
Helaas heb ik naast vele jaren ervaring met de overgang al meer dan 35 jaar ervaring met depressie. Als je twijfelt ga alsjeblieft praten met een deskundige.

Veel sterkte,
Marian
Kaatje1
Berichten van Kaatje1
Onderwerpen van Kaatje1
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Kaatje1 »

Hallo allemaal,

Het gaat nog steeds niet zo lekker met me. Ben blij met een aantal van jullie reacties. Vooral degenen die het herkennen en dat met me deelden. En van de reactie van Lee werd ik helemaal blij. Voel me door je gezien Lee.

Voor iedereen die zich zorgen maakt. Ik ga geen eind aan mijn leven maken en ik denk ook niet dat ik depressief ben. Wel af en toe depressieve gevoelens zoals Lee dat goed aanvoelde.
Hoop dat jullie hiermee een beetje gerust zijn gesteld.

Dank voor alle reacties!

Kaatje
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Hallo Kaatje,
Dank je wel voor je reactie! En wat fijn te horen dat je niet depressief bent en dat de reacties je helpen.
Hartelijke groet,
Marian
Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Claire »

Hallo dames,

Wat een goede uiteenzetting Lee en fijn dat Kaatje zich gesteund voelt hierdoor!

Het zijn allemaal hormonen die ons zo in de war schoppen: lichamelijk èn geestelijk. Hoe eerder dit besef komt en een vrouw de ruimte krijgt hier doorheen te komen, hoe minder problematisch en gestrest haar overgang verloopt.

De hele maatschappij is gericht op het SNEL oplossen. De maakbare wereld :roll: . Je mag je niet rot voelen of aan de zijlijn staan, omdat het lijf niet kan. Dus moet je door (van je werkgever, je naaste omgeving, de bedrijfsarts en/of jezelf) of in ieder geval "oplossingsgericht" bezig zijn met bijv. medicatie of therapie.

Het heeft niets met niet willen te maken, maar met niet kunnen.

Een overgangslijf heeft rust en ruimte nodig om zich aan te passen aan een nieuwe hormoonbalans. Bij de ene vrouw gaat dat soepel en een ander heeft veel klachten (net als bij pubers en zwangere vrouwen).

Ik geloof dat een vrouw die goed geïnformeerd is over wat ze kan verwachten (en deze website met forum biedt al deze informatie ;) ), goed in staat is haar eigen weg te vinden. Dan hoeft zij alleen nog het vertrouwen te krijgen van haar werkgever, naaste omgeving, bedrijfsarts en haarzelf om deze weg te gaan.

Het is hoog tijd dat niet meer gesold en geëxperimenteerd wordt met kwetsbare vrouwen in de overgang, omdat ze niet aan de norm zouden voldoen (wat dat dan ook mag zijn....). Het is al lastig genoeg zonder al die druk en het onbegrip.

Is de hormoonbalans weer gevonden, kan een vrouw meestal weer als vanouds functioneren.

Groetjes,
Claire
Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 56

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Lee64 »

Hoi dames

Ik had het niet beter kunnen verwoorden dan Claire gedaan heeft.
En ook andere vrouwen hebben hier eerder overgeschreven. Het is allemaal te vinden hier.

We leven nou eenmaal in een tijd waarin alles leuk moet zijn, op sociale media bijvoorbeeld wordt ieders leven immers zo leuk mogelijk voorgesteld, en door allerlei positiviteitsgoeroes wordt het zo gebracht alsof het leven maakbaar is en als jouw leven niet leuk is, dan doe je daar zelf niet genoeg aan. En dan krijg je allerlei tips wat je moet doen om je leven weer leuk te maken. BNers komen wel even vertellen hoe de 'gewone' vrouw met haar overgang moet omgaan om het leven ook tijdens de overgang leuk te houden enz enz. Voorbeelden genoeg. We mogen ook niet oud worden lijkt het wel, we moeten er zo jeugdig mogelijk uit blijven zien. De vrouwenpoli's promoten de hormoontherapie weer meer en meer.... Allemaal zaken waaruit blijkt dat de overgang (met helaas al haar narigheden) steeds minder als normale levensfase gezien wordt in plaats van steeds meer, wat ik zelf gehoopt had.

Het leven is nou eenmaal niet altijd leuk. En juist in moeilijke tijden, waar je de overgang ook echt wel onder kan scharen naar mijn mening, groeien we en ontwikkelen we ons verder als mens.
Maar dat heeft wel tijd nodig en rust inderdaad en bijvoorbeeld zelfreflectie. Wat gebeurt er nou eigenlijk met me? In deze fase van mijn leven....
En dan heb ik het niet over al die lichamelijke ongein die er ook bij komt kijken. Daar teveel op focussen leidt je volgens mij ook af van de geestelijke overgang die ik zelf eigenlijk het belangrijkst vind. Goed door de geestelijke overgang komen was voor mij essentieel om de rest van mijn leven aan te kunnen. Maar tjonge wat een klus is/was dat!
Groei en ontwikkeling gaan regelmatig gepaard met sombere gevoelens, met weemoed en verdriet. Loslaten wat niet meer bij je past als je van de vruchtbare fase naar de onvruchtbare fase in je leven gaat. Jezelf opnieuw ontdekken/uitvinden.

En ik weet wel, ergens hierboven schrijf ik zelf ook 'dat ik tegenwoordig weer een leuk leven leid'. Het moge duidelijk zijn dat ik zelf natuurlijk ook liever lekker in mijn vel zit dan niet. Ik wilde Kaatje geruststellen dat het niet altijd zo hoeft te blijven zoals ze zich nu voelt. Maar de moeilijke tijd die ik gehad heb was wel ergens goed voor, weet ik nu. Ook dat wil ik hier kwijt.
Als je voor het eerst met dat soort nare gevoelens geconfronteerd wordt is het moeilijk dat zo te zien, dat was het ook voor mij natuurlijk, ik ben absoluut niet heiliger dan de paus. Maar als je dat soort sombere gevoelens, die nou eenmaal horen bij afscheid nemen van hoe je eerder in het leven stond, onderdrukt met AD dat hier soms zo gepromoot wordt door vrouwen, vraag ik me oprecht af of je dan nog toekomt aan zelfreflectie: waarom voel ik me zoals ik me voel? Wie ben ik en hoe ga ik de rest van mijn leven invullen zonder die enorme hoeveelheid zorghormonen die ik eerst had en die vaak regelden hoe ik me voelde en hoe ik leefde.
De overgang met al haar sombere gevoelens dient ergens voor! Daar is genoeg over te lezen hier op de site! Informeer jezelf vrouwen zoals Claire ook al zegt.

En dan nog even dat 'helpen' , want je lijkt perse je punt te willen maken Marian, ik snap ook wel dat Mymi Kaatje wil helpen met haar bericht. Ik vind het alleen niet kunnen om iets een depressie te noemen wat het niet is en om iemand AD aan te raden. Dat is niet zomaar een middeltje namelijk maar een medicament dat ingrijpt in je hersenen en je gevoelsleven.
En alle officiële hulpverleners willen ons als vrouwen in de overgang ook vast 'helpen', maar helaas gebeurt dat nogal eens van de regen in de drup als ze onze overgang als normale levensfase ontkennen en denken ons te moeten behandelen of genezen.
Ik vind het trouwens ook niet kunnen om Kaatje min of meer tot een antwoord te 'dwingen' en te vragen opheldering te geven of jij gelijk hebt of ik, maar dat terzijde. Mij gaat het in ieder geval niet om gelijk hebben/krijgen. Ik ben gewoon begaan met vrouwen in de overgang en omdat ik het zelf erg moeilijk gehad heb herken ik vaak vrouwen die worstelen met de geestelijke overgang zoals ik er zelf mee geworsteld heb. Natuurlijk heb ik zelf ook weleens gedacht zou ik een depressie hebben? Of sterker nog: ik dacht eigenlijk dat ik knettergek geworden was. Met de kennis van nu weet ik echter dat het anders zit en die kennis deel ik graag. Zelf heb ik ook veel gehad aan berichten van anderen vrouwen die mijn gevoelens serieus namen en ze niet meteen op wilden lossen of weg medicaliseren.

En tot slot nog even dit::
Het heeft niets met niet willen te maken, maar met niet kunnen.
Dat ben ik zeker met je eens Claire als het over het tijdelijk niet functioneren gaat. Ik wilde inderdaad van alles, maar het lukte gewoon niet een tijdlang.
Ergens in een bericht hierboven noem ik zelf echter ook 'gevoelens van niet willen', dan gaat het niet over bijvoorbeeld niet willen werken, ( want dat is zoals je zegt meer een kwestie van niet kunnen vaak) maar ik heb het daar meer over even niet willen zorgen, of over tijdelijk niet meer onder de mensen willen komen of zelfs gevoelens van er even niet meer te willen zijn. Dat soort gevoelens bedoel ik als ik zeg dat ik naast een tijd van 'niet kunnen' ook een tijd doormaak(te) van bepaalde zaken niet meer willen in deze periode van mijn leven. Ik kan niet meer voldoen aan de ratrace van het leven maar ik wil het ook niet meer door de veranderingen die ik doormaak vanwege mijn veranderde hormoonspiegels.

En als laatste:
Is de hormoonbalans weer gevonden, kan een vrouw meestal weer als vanouds functioneren.
Hierin moet ik je teleurstellen Claire en wellicht ook andere dames. Als vanouds wordt het nooit meer. Maar misschien kan ik jullie ook wel meteen geruststellen: hoewel het nooit meer als vanouds wordt (mijn draagkracht is definitief verminderd vergeleken bij voor de overgang toen ik veel meer ballen tegelijk in de lucht kon houden), werd het voor mij wel weer leefbaar en ook leuk ;) . En hoewel ik eerder erg naar die vrouw die ik was voor de overgang terug verlangde, zou ik haar nu niet eens meer willen zijn, is dat wat?
Als vanouds wordt het dus niet meer, maar als de hormonen weer wat meer in balans zijn lukt functioneren wel weer, wat functioneren dan ook mogen zijn hé. Ik geloof dat ik postmenopauzaal misschien meer functioneer zoals ik zelf wil, dan dat ik nou zo functioneer als er van mij verwacht wordt. En daar voel ik me behoorlijk goed bij, ondanks alle lichamelijke toestanden die nou eenmaal bij de overgang en het ouder worden horen en die mij heus ook weleens meer beperken dan ik zou willen.

Nou sterkte maar weer allemaal! Het gaat heus wel wel een keer lekkerder allemaal Kaatje en anderen, maar het heeft tijd nodig en die tijd moet je jezelf gunnen. Geef zelf ruimte aan je overgang, daar begint het mee.

Vr gr Lee
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Beste Lee,

Uit Kaatjes bericht was niet op te maken of zij wel of niet depressief is. Ik heb geleerd uitroepen als: ik wil zo niet langer leven" altijd serieus te nemen en te checken.
Ik citeer Kaatje "Ik probeer het allemaal te accepteren, maar ik glij weg... Ik wil zou niet langer leven maar ben ook verschrikkelijk bang om dood te gaan.

Kaatje
"

Toen Kaatje vervolgens niet reageerde ging ik me zorgen maken.
Ik weet trouwens niet waar jij het idee vandaan haalt dat ik Kaatje aan de antidepressiva wil helpen. Ik raadde haar aan hulp te zoeken. Is hulp in jouw ogen hetzelfde als antidepressiva?
Zelf heb ik gedurende mijn depressies die ik bijna mijn leven lang heb, nooit antidepressiva geslikt. Het lukte mij na hulp, een ondersteunende omgeving en jaren ervaring met depressies, die periodes uit te zitten. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het stom vind als anderen het wel gebruiken. Ieder mens zit anders in elkaar en leeft in andere omstandigheden.

En dat is hetzelfde wat betreft de overgang. Jij vindt dat de overgang meer geaccepteerd moet worden. Daar ben ik het volledig mee eens. Overgang hoort er bij. Je doet een paar stappen terug, flink wat stappen terug, reflecteert, gaat na wat er echt belangrijk is, accepteert dat je ouder wordt enz enz. Maar voor sommige vrouwen is dat niet genoeg. Die blijven jaren en jaren tobben. Niet voor alle vrouwen geldt dat je er na 10 jaar doorheen bent.
Er zijn artsen die (h)erkennen de overgang niet en er zijn artsen die alles op de overgang gooien en zeggen dat het er nu eenmaal bij hoort.

Het is goed dat we ervaringen op een forum kunnen delen. Dat geeft troost en soms inzicht. Vooral als dat met respect gebeurd. En mensen niet de mond gesnoerd wordt. Ik ga er vanuit dat iedereen naar eigen vermogen probeert de ander te ondersteunen, mee te denken. Ik ga uit van gelijkwaardigheid en mede menselijkheid.
Daar hoort voor mij niet bij jouw opmerking Mymi's reactie schandalig te vinden.

Daar hoort volgens ook niet bij:
"Hallo Marian
Ik vind het eigenlijk de moeite niet om te reageren maar vooruit maar
."

Met vriendelijke groet,
Marian
Vesta
Berichten van Vesta
Onderwerpen van Vesta
Menopauzejaar:
Leeftijd: 50

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Vesta »

Beste Marian

Accepteer gewoon dat je de overgang niet herkend hebt in het schrijven van Kaatje.
Anderen herkenden er de overgang wel in.
So be it.

Dat je je liet leiden, misleiden in dit geval, door je eigen angst, komt voort uit jezelf en is niet de schuld van een ander.
Ik snap dat er, ook in deze, tijd en rust nodig is voor zelfreflectie, maar neem die dan ook. Dat is volwassen en dat is respect en kan gelijkwaardigheid bevorderen.

Er de voorkeur aan geven meteen op de kast klimmen, en om je heen gaan slaan om maar naar anderen te kunnen wijzen, is niet de manier.
Het ondermijnt elke mogelijke gelijkwaardigheid.

Vesta
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Ten einde raad. Hartkloppingen, vreemde sensaties in mijn hoofd en depressief..

Bericht door Marian62 »

Hallo

Laat we het erop houden dat het fijn is dat Kaatje zich begrepen voelt en geen depressie heeft.
Als je geen oog hebt voor de rest van mijn boodschap So be it

groet,
Marian
Gesloten
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht