Ik zou te jong zijn voor de overgang

Algemene vragen en informatieve onderwerpen over wat de overgang is
Ook aankondigingen van nieuwsbrieven of evt. huishoudelijke medelingen zullen we op dit forum plaatsen.
Lauren
Berichten van Lauren
Onderwerpen van Lauren
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 50

Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Lauren » di 08 jul 2014 18:59

Hallo dames,

Normaal werd ik na 30-31 dagen ongesteld, maar op mijn 42e begon het wat te schommelen. Ik was het zelfs weleens na 25 dagen en dat was helemaal nieuw voor mij. In die jaren was ik voor een andere kwestie onder controle bij de gynaecoloog. Toen ik (inmiddels 43) voor een controle kwam, vertelde ik het voorgaande en vroeg daar achteraan "Bestaat er soms zoiets als een voor-overgang?" De gynaecoloog zei vervolgens lachend "overgang?, dat kan nog wel 10 jaar duren!" Ik dacht door haar opmerking dat de overgang iets was voor de verre toekomst.
Zo zullen er waarschijnlijk vele vrouwen van begin 40 die verschijnselen hebben van de pre-menopauze en door opmerkingen van artsen op het verkeerde been worden gezet.
Als een gynaecoloog al een dergelijke opmerking maakt, zal het bij huisartsen overigens wel niet veel anders zijn.

Ik had het geluk vorig jaar door iemand op deze site gewezen te worden. Waarbij zij mij ook nog uitlegde dat er een premenopauze is (dus toch), een menopauze en een postmenopauze.
Ook zei deze therapeut mij dat de overgang heel veel uiteenlopende klachten kan veroorzaken (met de nadruk op kan, het hoeft dus niet). Ik dacht dat de overgang inhield: opvliegers, droge slijmvliezen en een wisselend humeur. Maar het kan dus zoveel meer klachten geven.
Zo onwetend als ik was, zullen veel meer vrouwen van mijn leeftijd en jonger zijn.

Ik weet ook niet hoe, maar eigenlijk zou er veel meer bekend gegeven moeten worden aan de pre-menopauze en de klachten die daardoor veroorzaakt kunnen worden. Wat is jullie mening?

Groeten,
Lauren

Arianne
Berichten van Arianne
Onderwerpen van Arianne
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 54

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Arianne » do 10 jul 2014 07:27

Hallo Lauren,

Daarover denk ik de laatste tijd ook heel veel na: hoe krijgen wij vrouwen in de overgang de vele lichamelijke en geestelijke klachten bekend bij andere vrouwen, maar vooral ook bij huisartsen, psychologen, gynaecologen en andere artsen waar vrouwen met 'onze klachten' komen. Af en toe lees ik hier verhalen van vrouwen die wel een arts treffen die begrip heeft en weet van de premenopauze en alles wat daarna volgt. Soms denk ik zelf op de barricades te willen springen, maar ik ben bang weggehoond te worden vanwege het taboe en het maatschappelijk onbegrip. En ik heb al mijn energie al nodig om door mijn eigen overgang heen te komen en om mijn eigen omgeving te informeren wat er met mij gebeurd. Dat kan ik er ook niet nog es bij hebben. Af en toe is de overgang weer even in de belangstelling, maar nooit met een serieus en informatief karakter die ik graag zou zien. In interviews worden vrouwen die vertellen over 'onze klachten' lacherig aangehoord of de interviewer pikt er tot mijn grote ergernis een klacht uit, het verminderde libido of de droge vagina. Vanuit sensatielust wordt dit dan enorm wordt uitvergroot :mrgreen:.
Ik pleit ook bij moeders van dochters: informeer je dochter niet alleen over de pubertijd en de aankomende menstruatie, maar licht haar op volwassen leeftijd ook voor over de overgang!
Kortom, dit vraagstuk houdt mij bezig... Hoe kunnen wij ervaringsdeskundigen met alleen al in Nederland meer dan 1 miljoen 'leden', onze kennis en ervaring delen met toekomstige lotgenoten, maar vooral met de artsen die ons vrouwen in hun spreekkamers krijgen?

Roept u maar!! Groetjes van Arianne.

Wiske
Berichten van Wiske
Onderwerpen van Wiske
Menopauzejaar: 2009
Leeftijd nu: 59

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Wiske » do 10 jul 2014 07:37

hallo dames,

Inderdaad daar kennen de geschoolde geneesheren of dames niks van.
Ze komen net uit de lucht vallen als je met klachten komt vooraan de 40
En lachen je gewoon uit als je over de overgang begint.

Ik heb zelf bij een gynaecoloog gewerkt en ook daar was pre menopauze iets wat nooit gehoord werd.

Een verschijnsel dat uitgevonden is voor allerlei klachten maar medisch niet onderbouwd blijkbaar (niet mijn woorden)

Geen bewijs is ook geen klacht denk ik dan.

Hoe je deze denkwijze moet veranderen weet ik ook niet. Wel blijven je klachten opsommen bij de arts. Misschien gaat er dan wel eens een belletje rinkelen.

Fijne dag
Wiske

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Lee64 » do 10 jul 2014 12:27

Hoi Lauren en Arianne

Ook ik heb weleens mijn gal gespuid over huisartsen nav alle ervaringen die ik hier lees. Daarop kreeg ik een heel verhelderend antwoord, hoe een en ander in elkaar steekt en welke belangen allemaal een rol spelen in de gehele maatschappij.

vr gr lee

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Lee64 » do 10 jul 2014 12:56

Vervolg:
Maar vrouwen zelf spelen hier ook een grote rol in:
want waarom gaan vrouwen eigenlijk massaal naar de huisarts? We sturen onze pubers toch ook niet naar de huisarts met al hun lichamelijke en geestelijke verschijnselen die bij hun puberteit horen? Nee we ontzien ze een beetje want ze hebben het moeilijk vanwege hun hormonen.
In de overgang hebben vrouwen het moeilijk vanwege hun hormonen maar veel vrouwen ontzien niet eens zichzelf.....ook dat kom je hier veelvuldig tegen.
We willen allemaal op de oude voet verder en gaan massaal naar de huisarts want die klachten moeten weg. We noemen het ook geen verschijnselen maar klachten. En we willen dat de huisarts er wat aan doet en een huisarts schrijft vervolgens pillen voor of stuurt je naar therapie......
Ik zou inderdaad graag willen dat huisartsen daarmee stopten en gewoon voorlichting gaven over de overgang. Van de andere kant waarom hebben we daar de huisarts voor nodig? Nogmaals de huisarts betrekken we toch ook niet bij de hormonale veranderingen van de puberteit?
Vrouwen zelf zitten ook ingewikkeld in elkaar vind ik, ik heb bijvoorbeeld vriendinnen die zien wat er met mij gebeurde de afgelopen jaren maar als ik ze er iets over wil vertellen steken ze liever hun kop in het zand. Gelukkig niet allemaal maar er zijn erbij. Tja

Een interessant topic in ieder geval.

Gr lee

ps en niet alleen onze dochters moeten we er voorlichting over geven maar ook onze zonen zodat ze later hun vrouw of collega of werkgeefster of werkneemster een beetje kunne begrijpen en ontzien en nu al hun moeder :)

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 64

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Anette » do 10 jul 2014 13:03

Arianne schreef:Ik pleit ook bij moeders van dochters: informeer je dochter niet alleen over de pubertijd en de aankomende menstruatie, maar licht haar op volwassen leeftijd ook voor over de overgang!
Hallo dames,

Het is belangrijk ook zonen voor te lichten. Je wilt toch niet dat je dochter straks een vent heeft die er geen snars van begrijpt omdat ie geen benul heeft van wat de overgang is. Ook die mannen moeten en mogen weten dat zij als partner van een vrouw in de overgang ook een verantwoording hebben. Dat de overgang van de vrouw ook de relatie raakt, dat ook hun relatie dan een verandering doormaakt.
Ze moeten en mogen ook weten dat de overgang niet een medische aandoening of tekortkoming is die je met een pilletje kunt oplossen.

De medische wereld van nu is nog steeds gebaseerd op een mannenmaatschappij en dus op geld, macht en seks.

Steeds meer middelen, behandelingen zijn de afgelopen eeuw verzonnen om de vrouwennatuur steeds verder en verder te manipuleren. Vrouweigen dingen als menstruatie, vruchtbaarheid worden van buitenaf geregeld.
In de ban van dat systeem, weten vrouwen inmiddels vaak niets meer over hoe hun eigen hormonen zich gedragen en geloven ze dat bijv de pil slikken terwijl je niets mankeert, iets onschuldigs is.
Allerlei nieuwe aandoeningen die de afgelopen eeuw het levenslicht zagen hebben te maken met ontregelde hormoonhuishoudingen en ontregelde zenuwstelsels.

Onze overgang nog meer in handen geven van de medische wereld zal geen begrip genereren. Het bevestigt alleen maar het idee wat is ontstaan dat de overgang en overgangsklachten hebben een medisch probleem is dat of onderdrukt dient te worden. Vrouwen zullen nog meer en nog langer worden blootgesteld
Als mijn zoon een vriendin krijgt dan wil ik bijv. dat hij zich ervan bewust is dat haar gezondheid op het spel staat als zij samen besluiten dat zij de pil slikt tbv hun beider relatie.

Het steeds meer medicaliseren van de overgang is al lange tijd aan de gang. Het levert vrouwen geen begrip of steun op. We ergeren ons daar hier bijna stuk voor stuk aan. Ik ben ook geen voorstander van dat alsmaar doorgaan daarmee.

Nee, ik ben meer voorstander van een herwaardering van vrouweigenheid en vrouweigen kwaliteiten. En dan wel dusdanig dat ze ongemanipuleerd in de maatschappij aanwezig mogen zijn en gelijkwaardig beloond worden als de kwaliteiten die de maatschappij momenteel prefereert.
Zoals ik vind dat iedereen een eigen plaats mag hebben in de maatschappij die ongeacht iemands (tijdelijke) capactieiten, talenten, IQ of wat dan ook, gelijk gewaardeerd wordt.

Voor wat betreft de overgang betekent dat, ookk die mannen bijtijds voorlichten!!
Ik wil dat mijn dochter begrip krijgt as ze zover is, dat haar partner in haar overgang tegemoet komt. En niet dat hij zegt: Haal maar een pilletje, of ga eens naar de psychiater.
Ik wil dat zij als man en vrouw zelf die overgang kunnen herkennen en daarmee zelf een weg kunnen vinden door de veranderingen. Hun eigen weg. En niet een die al bij voorbaat gestuurd wordt door buitenstaanders, artsen of hulpverleners.
Zijn er dan facetten waar ze niet uitkomen staan ze sterk en kunnen ze daar samen begeleiding gaan vragen. Dan staat hun overgang al vast en hoeft die niet meer bevestigd te worden.

Anette

Nellie
Berichten van Nellie
Onderwerpen van Nellie
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 48

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Nellie » do 10 jul 2014 13:30

Heel mooi verwoord Anette!

Laten we onze zonen en mannen niet vergeten. Zonen die leren van hun moeders worden evenwichtiger echtgenoten, artsen, etc. In deze op mannen of mannelijke kwaliteiten gerichte maatschappij is dat hard nodig.

Groet,
Nellie

Godin
Berichten van Godin
Onderwerpen van Godin
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 54

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Godin » do 10 jul 2014 17:41

Hallo

Ik vraag mij wel eens af hoe vrouwen dat deden in de middeleeuwen. Toen werden die natuurlijk niet zo heel oud, maar ik denk toch wel rond de 60.
Toen kenden ze heel het woord nog niet. Ik put daar soms maar kracht uit of ik denk hoe deed mijn oma het. Gelukkig heb ik een vrouwelijke arts die wel meedenkt.
Ik heb als vervangend arts een man en hij zei de overgang kan heel rare dingen met je doen, daar hebben wij dokters nog niet veel over geleerd, maar ik wil mij er wel in verdiepen.
Misschien heb ik gewoon geluk met mijn artsen

Godin

Lauren
Berichten van Lauren
Onderwerpen van Lauren
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 50

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Lauren » ma 14 jul 2014 19:23

Hallo dames,

Bedankt voor alle reacties.

Ik wil hier even een zin aanhalen uit de (interessante) reactie van Annette: "Het steeds meer medicaliseren van de overgang is al lange tijd aan de gang. Het levert vrouwen geen begrip of steun."
Dit is overigens een stap verder dan hoe ik het in mijn bericht bedoelde. Ik denk dat er vele vrouwen zijn van eind 30 tot ongeveer halverwege de 40 die klachten hebben wat eigenlijk overgangsklachten zijn en die daar zelf de link niet mee leggen, omdat de vaak heersende opvatting toch is dat de overgang pas rond het 50e levensjaar begint. Een deel van de vrouwen in de genoemde leeftijdscategorie gaat met die klachten naar de huisarts/specialist die dan ook vaak de link niet legt met de overgang, omdat de genoemde vrouwen daar volgens hun nog te jong voor zijn. Terwijl ze qua leeftijd dus wel degelijk in de premenopauze zijn. Het gevolg is dat vrouwen voor hun klachten bijvoorbeeld antidepressiva gaan slikken. Als deze vrouwen door de arts uitgelegd hadden gekregen dat de klachten het gevolg zijn van de overgang, dan weten de vrouwen in ieder geval wat er aan de hand is. Als je weet wat de oorzaak is van de klachten kan dat al best wel wat schelen hoe je ermee omgaat.

Groeten,
Lauren

Stella
Berichten van Stella
Onderwerpen van Stella
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 68

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Stella » za 09 aug 2014 19:08

Hoi allemaal,

Het lijkt me dat er altijd al zeer veel bekend is geweest over de klachten tijdens de overgang. Wat wij daarmee voor afschuwelijke problemen hebben is zo oud als de mensheid. Het verschil met vroeger is dat de generatie vrouwen van nu gewend is om overal een instant oplossing voor te krijgen. Ik zeg niet dat we verwend zijn en bedorven of zo, maar we zijn wel bijzonder veeleisend geworden. We stappen naar de huisarts en we verwachten, nee we eisen dat hij het even snel oplost. Daar zit het pijnpunt, het IS niet op te lossen, het IS niet te genezen, het is te complex en het is deels blijvend.

Maar dat kan uiteraard niet zomaar worden gezegd. Want je wereld stort ter plekke in als dat besef doordringt. Ik denk dat we er helaas mee zullen moeten leren leven.
En dat dat eigenlijk ondoenlijk is in deze tijd waarin vrouwen naast het gezin ook nog buitenshuis verplichtingen hebben, ligt aan de hectische leefstijl van de vrouw van nu. Eerlijk is eerlijk. Je bent nou eenmaal vrouw en maak er iets van maar ga nou niet proberen om ijzer met handen te breken. Er is nu in ieder geval een forum waar we kunnen uithuilen. Dat is toch winst?
:roll:

Groetjes Stella.

Joosje
Berichten van Joosje
Onderwerpen van Joosje
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 62

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Joosje » zo 17 aug 2014 23:05

Dag allemaal,

Lauren, ik denk dat jij inderdaad een groot punt te pakken hebt. Zo'n 5 jaar geleden kreeg ik na een heel uitputtende tijd, kon om alles huilen en was eigenlijk constant doodmoe, antidepressivum. Ik had me er heel lang tegen verzet maar de koek was op. Arts en psychologe waren overtuigd dat ik een stofje miste en vertelden mij dat ik het net moest zien als een pilletje voor de bloeddruk. Geen van beiden hebben ze een woord gerept over overgang!!! Ik ben toen eerst gaan googlen op het woord depressiviteit en kwam op hele andere sites terecht. Deze site een keertje, maar toen niet in de context die ik bevatte als van toepassing op waar ik in zat. Heb het woord overgang toen niet opgepikt, was niet duidelijk.
En ja, ik ben zo simpel dat ik denk dat ik met vakmensen te maken heb die er alles aan doen om mij goed te helpen. De overgang mag dan zo oud als de weg naar Rome wezen, inhoudelijk heb ik alleen over opvliegers en de andere gemeenplaatsen gelezen, en de 'technische kant" :mrgreen: (fysiologische) van het verhaal.
Dus ja, veel meer naar buiten treden ermee. Onder het vloerkleed ligt inderdaad meer dan genoeg. Ik kijk uit en zoek naarstig naar de verhalen van vrouwen die de overgang achter zich hebben gelaten, hun ervaringen en adviezen zijn mij goud waard, de wijsheid ligt zo voor ons.
En artsen kunnen het, net zoals het wat anders kan zijn, op zn minst BENOEMEN.
Anderen hoeven niet in dezelfde valkuil te lopen; leren en doorgeven, leven!

(ben uit mezelf, tegen advies arts in, gestopt met AD. Deze website, verhalen van jullie allemaal, en luisteren naar wat er werkelijk is, helpen mij zoveel verder)

groet
Joosje

Jetty
Berichten van Jetty
Onderwerpen van Jetty
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 48

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Jetty » za 24 okt 2015 01:57

Hallo dames

Mijn huisarts wees er mij 3 jaar geleden op dat mijn zeer heftige ongesteldheid de overgang aankondigde. Ik was 42 dus ik was stom verbaasd. Daarna is mijn cyclus steeds korter geworden. Begin dit jaar ben ik onregelmatig ongesteld. Eerst om de week, toen 7 weken niet en nu 3 weken achter elkaar en heb ik alle overgangsverschijnselen die ik bij vrouwen zie die rond de 50 zijn.

Mijn huisarts denkt wel met me mee en we hebben van alles geprobeerd maar ik reageer niet goed op hormonen. Ik hoop dat als het vroeg begint ik er ook maar snel klaar mee ben. De opvliegers kan ik wel handelen maar de slapeloze nachten, stemmingswisselingen en te kort aan energie vind ik slopend. Hier zie ik ook niet veel vrouwen van 45 die al dezelfde klachten hebben als ik.
Ik vraag me af of ik er dan ook inderdaad sneller klaar mee ben....

Jetty

Mrsx
Berichten van Mrsx
Onderwerpen van Mrsx
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 47

Re: Ik zou te jong zijn voor de overgang

Bericht door Mrsx » zo 25 okt 2015 18:59

Jetty je bent niet de enige...

Bij mij is het begonnen op mijn 42e met langere menstruaties maar wel met normale tussen poses, daarna en vooral sinds begin dit jaar is het helemaal 'prut'.... eerst om de week ongesteld week wel week niet en ik heb al diverse varianten gehad... 2 weken wel, 2 weken niet, een x na 2 weken ongesteld geweest te zijn was ik het na 2 dagen weer.... ik raak er niet aangewend, maar heb wel besloten het te accepteren, wel maakt het me ontzettend onzeker.. alles heb ik al geprobeerd.... ymea, een resetkuur van de huisarts... en iedere x wordt ik er weer onzeker van....nu was het 1.5 week weg, en donderdag kwam er ineens een een prutje roze het is of een x spotting of weer een menstruatie die weer gaat starten, alles doet me zeer onderkantje, zere borsten.. ik weet het niet meer, huisarts ben ik al drie x geweest, incl. 1x een uitgebreid inwendig onderzoek.. mevrouw dit is echt de overgang, uitstrijkjes waren goed dus geen reden om eerder te doen...

Mijn moeder begin op haar 42e en was 10 jaar bezig... dus ik vrees dat ik haar achterna ga.. ben ik nog lekker een hele tijd aan de always en ander spul....

je bent dus niet de enige met dit gedoe... en dan die rare hormonale buien... kwestie van doorzetten...

Mrsx

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht