Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Algemene vragen en informatieve onderwerpen over wat de overgang is
Ook aankondigingen van nieuwsbrieven of evt. huishoudelijke medelingen zullen we op dit forum plaatsen.
Greta51
Berichten van Greta51
Onderwerpen van Greta51
Menopauzejaar: 2005
Leeftijd NU: 62

Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Greta51 » wo 24 nov 2010 12:38

Hallo dames,

Kennen jullie ze ook? De vrouwen in je omgeving (van je eigen leeftijd) die je heel raar aankijken als je het hebt over de overgang en alle ellende die daar bij komt kijken? Die je dan vertellen dat ze nergens last van hebben gehad? Neem nou mijn zus, ze is nu 57 en op haar 48-ste stopte (zonder gedoe) haar menstruatie, ze kreeg twee opvliegers en dat was dat! Ze barst van de energie, draait nergens haar hand voor om, werkt hele dagen, zit op leuke clubjes enz enz.
Ik ben groen van jaloezie! :mrgreen:

GretaNicolette
Berichten van Nicolette
Onderwerpen van Nicolette
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 52

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Nicolette » wo 24 nov 2010 13:38

Hallo Greta,

Ik ken ook een aantal dames die nergens last van hebben. Mijn vriendin is 43 en heeft vanaf haar 39 van de 'een op de andere dag geen menstruatie meer. Ze heeft ook nergens last van. Ze heeft ook energie voor alles en nog wat. Vroeger was ze niet zo energiek, maar de laatste jaren kan ze alles aan. Ze heeft nooit gewerkt en nu heeft ze 4 ochtenden in de week werkhuisjes. Ik ben inderdaad ook erg jaloers. Mijn overgang is met alles er op en er aan.
Alle klachten die een vrouw kan hebben heb ik ook. Ik wordt er gek van!

Groet
Nicolette

Desi
Berichten van Desi
Onderwerpen van Desi
Menopauzejaar: 2009
Leeftijd NU: 57

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Desi » wo 24 nov 2010 13:47

Hallo dames,

Ik ken ze, maar ik ken ook vrouwen in mijn omgeving die wel net als ik ook heel veel last van de overgang hebben. Die andere vrouwen hebben gewoon geluk en wij ... dikke pech :(

groetjes, Desi

Alphonsa
Berichten van Alphonsa
Onderwerpen van Alphonsa
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 62

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Alphonsa » wo 24 nov 2010 15:00

hallo allemaal,

Ik ken ze; van die dames die er wel last van hebben maar desondanks alles schijnen te kunnen; dan valt het reuze mee denk ik. Ik heb altijd veel uitval gehad en dus nu nog meer dan me lief is. Dan nog de nodige zorgen rondom extreem moeilijke oude ouders die nog zelfstandig wonen (en nergens anders naar toe willen) en volkomen afhankelijk zijn van ons en thuiszorg enz. en puberkinderen.
Ik word gesandwiched zeg maar, en als ik niet oppas platgedrukt, en niemand heeft het in de gaten. Beter ben ik zelf de sandwich...en niet dat wat er tussen zit.

Gelukkig heb ik een fijne zus die al ver door de overgang is ook veel opvliegers gehad enz. Ze zat een keer naast me in het theater en had ze gewoon een natte washand in haar tas en die legde ze tijdens de voorstelling in haar nek en iedereen kon de hik krijgen of het nu opviel of niet.. daar moest ik aan denken toen ik dit jaar zelf in het theater zat en het gevoel had dat ik de temp van alle 1200 bezoekers bij me had. Ontploffingsgevaar ..dacht ik toen en ik verlangde naar een nat washandje...

De hele zomer heb ik met een handventilator rondgelopen in mijn tas...prima ding helpt ook echt.

Alphonsa

Greta51
Berichten van Greta51
Onderwerpen van Greta51
Menopauzejaar: 2005
Leeftijd NU: 62

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Greta51 » wo 18 mei 2011 20:04

Hallo dames,

Wat ik me afvraag, waarom heeft de ene vrouw alle klachten die bij de overgang duurt (en dat vaak jarenlang) en gaat de andere vrouw er fluitend doorheen zonder een centje pijn?
Mijn zus bijvoorbeeld, ze is nu 58. Haar menstruatie stopte, ze kreeg 3 opvliegers en 2 nachten wat zweten en that''s it! Nergens last vast verder, nergens!
Onbegrijpelijk toch? Is het dan zo dat bij die vrouwen de hormonen meteen stabiel worden of zo?
Hier is het alweer zolang mis. Soms een goede dag maar net als je er in gaat geloven word je weer keihard teruggeworpen. Hartoverslagen bij de vleet, onrustig naar gevoel, vreemd gevoel in mijn hoofd, duizelig enz.enz.
Soms vraag ik me af hoe lang een mens dit vol kan houden.

Groetjes,
Greta

Shivala
Berichten van Shivala
Onderwerpen van Shivala
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 57

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Shivala » wo 18 mei 2011 22:00

Hallo Greta,

Dat heb ik me ook zo vaak afgevraagd. Inmiddels denk ik dat de ene vrouw veel gevoeliger op het hormoonstelsel reageert dan de andere. Je hebt ook vrouwen die b.v. nooit last hebben van de menstruatie, zwangerschap e.d.
In mijn familie zit er veel ongemak; b.v. mijn moeder leed iedere maand aan migraine tijdens de menstruatie, mijn zus ook, en haar dochter ook. Ik heb ook altijd erg last gehad, en ik heb nu ook van alles!
Ik denk dat het een combinatie kan zijn van erfelijkheid hoe je op je hormoonstelsel reageert, daarnaast heb je nog heel wat vrouwen die zo lang mogelijk de pil blijven slikken waardoor de symptomen wat worden afgezwakt. Daarnaast heb je ook nog altijd mensen die niks voelen.....

Groet

Nienke
Berichten van Nienke
Onderwerpen van Nienke
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 60

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Nienke » do 19 mei 2011 07:09

Hallo Greta,

Ja dat vraag ik mij dus ook af. Ik heb ook vriendinnen die alleen maar wat opvliegers hebben, terwijl ik de hele dag eigenlijk hoofdpijn heb en erg duizelig ben.
Die duizeligheid vind ik nog het ergste, het maakt je onzeker en angstig.
Heb jij ook last van je oren, net of je de hele dag wat oorpijn hebt! en ja dat vreemde gevoel in mijn hoofd heb ik ook, en erg last van mijn nekspieren.

Nienke

Benthe
Berichten van Benthe
Onderwerpen van Benthe
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 56

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Benthe » do 19 mei 2011 07:42

Hoi Greta,

Ik heb wel eens gelezen dat magere vrouwen er meer last van hebben dan vrouwen met meer vet. Oestrogeen wordt namelijk opgeslagen in vetweefsel. Voor mij zou het kunnen kloppen, want ik weeg maar 48 kilo. Ik ben benieuwd hoe dat bij anderen is.

Groet
Benthe

Dorothea
Berichten van Dorothea
Onderwerpen van Dorothea
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd NU: 63

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Dorothea » do 19 mei 2011 08:45

Hallo Dames,

Ja, die vraag wil ik ook wel eens beantwoord zien. Heb nooit last van hormonen gehad, ben geruisloos de pubertijd doorgekomen, nooit na m''n 3 zwangerschappen last van hormonen gehad, hoogstens elke maand wat prikkelbaar.
Lijkt wel alsof ik alsnog alles krijg wat ik toen gemist heb.
Ook in de familie zijn er niet dit soort heftige reaties, mijn 2 zussen hebben nergens lst van gehad, ook ik met groen van jaloezie.

groet,
Dorothea

Zwaluw
Berichten van Zwaluw
Onderwerpen van Zwaluw
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 55

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Zwaluw » do 19 mei 2011 10:02

Nienke schreef:
do 19 mei 2011 07:09
die duizeligheid vind ik nog het ergste, het maakt je onzeker en angstig, heb jij ook last van je oren, net of je de hele dag wat oorpijn hebt! En ja dat vreemde gevoel in mijn hoofd heb ik ook, en erg last van mijn nekspieren.
Hallo,

Dat herken ik ook, het is bij mij de laatste dagen weer heel erg qua duizeligheid, alsof ik 's morgens al aan de jenever zit.
Mijn moeder had tijdens haar overgang last van stemmingswisselingen, agressie en psychische problemen enz. zelf vond ze dat ze helemaal geen last had van de overgang, maar haar omgeving zag dat toch anders. Ik vermoed zelf dat gevoeligheid voor hormonen genetisch is bepaald hoewel mijn dochter maandelijks veel minder klachten met haar menstruatie heeft dat ik ooit heb gehad.
Ik denk dat er veel meer onderzoek gedaan moet worden en dat ook klachten die vrouwen hebben eens serieus genomen moeten worden door artsen. Ik vind dat wij als vrouwen niet goed behandeld worden en dat komt doordat er misschien nog te weinig kennis is over de werking van hormonen, maar dat zal je een dokter nooit horen toegeven.

Zwaluw

Johanna
Berichten van Johanna
Onderwerpen van Johanna
Menopauzejaar: 2004
Leeftijd NU: 62

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Johanna » do 19 mei 2011 10:43

Hallo dames,

Ik ben in 2004 voor het laatst ongesteld geweest en tot 2008 eigenlijk zelden klachten gehad. Ik 2008 begonnen de klachten pas goed. Vooral 's nachts! rare opvliegers (als een soort adrenaline stoot), gevolg hartkloppingen, tintelingen in armen en vooral benen. Kramp in mijn spieren als gevolg. De laatste tijd ook veel last van pijn in mijn nekspieren.
Mijn moeder heeft erg weinig last gehad van de overgang. Ikzelf had amper klachten als ik ongesteld moest worden.
Geen idee dus waarom ik nu zoveel klachten heb.

Benthe: Ik ben 173 cm lang en weeg ongeveer 60 kilo. Een normaal gewicht dacht ik zo. Niet erg dun dus.
Zwaluw schreef:
do 19 mei 2011 10:02
ik denk dat er veel meer onderzoek gedaan moet worden en dat ook klachten die vrouwen hebben eens serieus genomen moeten worden door artsen. Ik vind dat wij als vrouwen niet goed behandeld worden en dat komt doordat er misschien nog te weinig kennis is over de werking van hormonen..maar dat zal je een dokter nooit horen toegeven..
Ik heb eerder op dit forum al eens geschreven dat als mannen dezelfde overgang zouden hebben als vrouwen er vast veel meer onderzoek naar gedaan zou zijn. Ik heb ook vaak het gevoel dat overgangsklachten al snel afgedaan worden met de mededeling 'het hoort er nou eenmaal bij' en 'Je moet er maar doorheen'.
Als je klachten heb die je leven erg gaan bepalen kan dat toch niet. Voor een maand misschien maar toch niet voor een paar jaar.
Er is ook zo weinig informatie over die 'andere' overgangsklachten. Is toch wel vreemd!

Sterkte allemaal,
Johanna

Jamilla
Berichten van Jamilla
Onderwerpen van Jamilla
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 58

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Jamilla » za 21 mei 2011 10:52

Hoi,

Goede vraag, vind ik. De wetenschap, (dus vaak ook de huisarts) erkent veel klachten van de overgang nog niet als ''specifiek'' omdat deze klachten nog niet kunnen worden verklaard als zijnde het gevolg van hormoonveranderingen, dus het gevolg van een (naderende) overgang. Daardoor worden deze klachten vaak anders verklaard.

Bijvoorbeeld; vrouwen hebben 's nachts opvliegers, slapen dus minder goed, laten minder goed los, zijn daarom meer vermoeid en hebben daardoor vaak spierpijn. (Dit is een stelling die ik onlangs las..).
Ik denk dat er veel van onze klachten nog niet echt wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Daardoor belanden bepaalde klachten naar mijn idee teveel onder het ''algemene'' vloerkleed en worden ze afgedaan als ''niet-specifiek''. (Bij zo''n verklaring krijg ik altijd het gevoel dat ik niet serieus wordt genomen..)

Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik een soort spierpijn en vaak een brak gevoel, wat ik nog nooit eerder in mijn leven had. Ik herken het dus niet.
Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik een soort hoofdpijn, die ik nog niet eerder had. Ik herken deze dus niet van eerder in mijn leven.
Als ik naar mijn eigen en jullie klachten kijk, dan zie ik een patroon wat wij heel duidelijk in elkaar herkennen.
Voor mij is dit bewijs genoeg dat onze zogenaamde ''niet-specifieke'' klachten wel degelijk ''specifiek'' zijn met betrekking tot de overgang.

Het vervelende voor ons overgangsvrouwen is dat onze niet-specifieke klachten hierdoor dus (nog) niet heel serieus worden genomen. We voelen ons niet gesteund en erkend met deze klachten.
Ik denk dat de ene vrouw veel gevoeliger is dan de ander, sowieso. Ook dat sommige vrouwen veel gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen.
Het zou zo maar kunnen dat factoren als; wat meer gewicht hebben (en wie weet nog meer factoren) ook invloed hebben op hoe fors de overgangsklachten zijn.
Ik ben 60 kilo. Ik herken wel, dat als ik afval ik meer klachten krijg! Dus die stelling zou best eens levensvatbaar kunnen zijn.
Ik denk ook dat belasting, vermoeidheid, stress, verkeerd ademen, verder niet lekker in je leven staan, relatieproblemen enz..., invloed hebben op klachten.
Ze zijn dan niet de bron maar versterken de klachten wel, volgens mij.
Sterkte voor jullie (en mezelf...

Groetjes, Jamilla

Snoes
Berichten van Snoes
Onderwerpen van Snoes
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 57

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Snoes » zo 22 mei 2011 11:06

Hallo allemaal,

Deze vraag speelt bij mij ook al een tijdje door het hoofd het antwoord heb ik niet gevonden nog. Soms denk ik zou de verandering in de maatschappij er ook mee te maken hebben?
Mijn moeder heeft een hele beroerde overgang gehad echt jarenlang een hel, maar mijn oma heb ik nooit over de overgang gehoord wel dat ze veel hoofdpijn had en vaak een rood hoofd. Meer niet.
Als ik mezelf zie, behoorlijk overgewicht door medicatie en veel overgangsklachten mijn schoonzus amper 50 kg hoor ik nergens over, mijn schoonmoeder ook dik rolde er op veel hoofdpijn na ook zo door.
Buurvrouw erg mager ook net 50 kg, naast de opvliegers en hartkloppingen geen klachten.
Ik heb altijd al menstruatieproblemen gehad, dit is pas eigenlijk de laatste 15 jaar op regel gekomen door een antidepressiva die mijn tekort aan serotonine aanvult maar tevens een gunstige invloed heeft op mijn hormonen.

Klachten bij mij wisselen enorm, ik slik al wel een tijd fyto-hormonen tegen de overgang, maar doet het wat?
In mijn geval wel maar, voor hoelang? Ik ben er wel van overtuigd dat dit niet voor iedereen zal werken want dan was er geen forum nodig.
Al met al vrouwen hebben tegenwoordig een ander leven als mijn en jullie oma, stress verergerd de klachten vrouwen van tegenwoordig ervaren denk ik wel tig x meer stress dan onze oma's.
Maar of dat de reden is?

Groetjes Marianne

Jamilla
Berichten van Jamilla
Onderwerpen van Jamilla
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 58

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Jamilla » zo 22 mei 2011 11:34

Hoi,

Het blijft toch lastig te achterhalen. Misschien wordt het een keer duidelijk waarom de een meer klachten heeft dan de ander.
Zoals ik jouw ervaringen lees, Marianne, is er wat gewicht betreft ook niet echt een pijl op te trekken.
Ik weet ook niet of er onderzoeken lopen wat de overgang betreft.
Als er nieuwe ontdekkingen worden gedaan, verandert dit ook de oude/verouderde lesstof voor huisartsen en specialisten. Daardoor zouden we een stap verder zijn.

Toch betrap ik mezelf erop dat ik me wat schaam als ik zeg dat ik last heb van overgangsklachten. Wat is dat toch? Er zit nog steeds een soort overtuiging van; daar praat je eigenlijk niet over. En juist daar zouden we vanaf moeten.
Ik denk dat daar ook wel wat verklaringen in zijn te vinden waarom de een wel klachten heeft en de ander schijnbaar niet. De een geeft makkelijker toe met overgangsklachten te stoeien dan de ander. Daardoor ontstaat dan een vertekend beeld.
Ikzelf heb teveel klachten om deze weg te kunnen stoppen of stoer te doen dat ik nergens last van zou hebben. En ik wil dat ook niet hoeven. Ik moet er niet aan denken.

Groetjes, Jamilla

Desi
Berichten van Desi
Onderwerpen van Desi
Menopauzejaar: 2009
Leeftijd NU: 57

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Desi » zo 22 mei 2011 12:12

Hallo dames,

Ook ik zei in het begin niets over mijn klachten, maar tegenwoordig zeg ik het tegen iedereen (niet constant natuurlijk). Ik vind namelijk dat we het taboe moeten doorbreken. Het is toch te gek voor woorden dat er vrouwen zijn die er dagelijks echt ziek van zijn, en dat jaren lang, en dat we er niet over zouden mogen praten.

Ook op mijn werk praat ik erover. Ik meld me zelden of nooit ziek met mijn overgangsklachten, terwijl er dagen zijn dat ik er behoorlijk ziek van ben, maar geef op zo'n dag wel aan dat het allemaal niet zo lekker gaat. Dan weten ze tenminste waar het van komt als ik op zo'n dag niet zo efficiënt ben als anders.
Moet wel eerlijk zeggen dat er op mijn werk ook nog nooit vervelend over gedaan is, er wordt met begrip op gereageerd en ... ik heb veel meer mannelijke collega''s dan vrouwelijke en ik ben de enige vrouw in de overgangsleeftijd. Ik heb dus geluk.

Groetjes,
Desi

Zilver
Berichten van Zilver
Onderwerpen van Zilver
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 56

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Zilver » zo 22 mei 2011 17:09

Hallo Allemaal.

Ook ik heb me dit meerdere malen afgevraagd. Dat gewicht er wat toe doet dat denk ik het niet.
Ik zelf ben 71 kg bij een lengte van 1.83. Een ouders zus van mij is veel zwaarder en kleiner, nou die heeft het ook behoorlijk zwaar gehad.
Werd er maar meer onderzoek naar gedaan zodat er misschien iets uit kan komen aan medicijnen (zonder al teveel schadelijk bij effecten) waardoor we ons iets prettiger gingen voelen.
Schaamte heb ik zeker als ik ergens op visite ben en er komt weer een vlieger aanzetten.
Slik zelf een homeopathisch middel waarvan ik eerst dacht "wauw dit is het". Maar helaas kan ik dat nu niet meer zeggen, er komen alleen maar meer klachten !!

Als alle klachten hier in dit forum eens werden verzameld of je leest alle onderwerpen dan zijn er zat overeenkomsten te vinden. Moet toch iets mee te doen zijn lijkt me.
Om eerlijk te zijn vind ik mijzelf op dit moment niet erg aardig. Ik probeer ervoor te waken niet een verschrikkelijk mens te worden.
Ben het liefst maar alleen want het is dodelijk vermoeiend om het lachende masker op te zetten terwijl ik me eigenlijk al weken doodongelukkig voel

Met smart wachtenden op betere tijden,
Sita

Zwaluw
Berichten van Zwaluw
Onderwerpen van Zwaluw
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 55

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Zwaluw » ma 23 mei 2011 10:33

Jamilla schreef:
zo 22 mei 2011 11:34
Toch betrap ik mezelf erop dat ik me wat schaam als ik zeg dat ik last heb van overgangsklachten. Wat is dat toch? Er zit nog steeds een soort overtuiging van; daar praat je eigenlijk niet over. En juist daar zouden we vanaf moeten.
Hallo Jamilla,

Daar sta ik helemaal achter!! Erover praten is moeilijk maar ik bemerk bij mijzelf dat het goed is voor mij, dus nu is dat het belangrijkste. Ik zie heus dat er wat onwennige reacties terug komen omdat men niet weet hoe te reageren, maar ik denk als we collectief dit allemaal gaan zeggen dat men elkaar ook meer zou kunnen begrijpen en zou kunnen invoelen.
Weg met de schaamte van ouder worden, geen taboe''s meer!

Zwaluw

Greta51
Berichten van Greta51
Onderwerpen van Greta51
Menopauzejaar: 2005
Leeftijd NU: 62

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Greta51 » zo 24 jul 2011 12:12

Hallo dames,

Ik stelde de vraag ook omdat ik In het verleden (toen ik eind dertig was) 3 IVF-behandelingen heb gehad. Ik vroeg me af of je hierdoor meer overgangsklachten zou kunnen krijgen dan de gemiddelde vrouw. Je wordt tenslotte wel volgepompt met hormonen.

Groet, Greta.

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 65

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Anette » zo 24 jul 2011 12:56

Hallo Greta,

De hormoonhuishouding van vrouwen wordt op steeds meer momenten van hun leven verstoord. Voor allerlei redenen worden hormonen toegediend.
We beginnen al bij jonge meisjes met de pil.
Het millieu zit intussen al vol met hormonen, en er komt maar bij. We willen immers alles onder controle hebben.

Natuurlijk blijft al dat hormonaal gemanipuleer van de vrouw niet zonder gevolgen.
We moeten wel geloven dat het allemaal tamelijk onschuldig is, maar je ziet en hoort toch overal om je heen de gevolgen.

De enorme toename van onvruchtbaarheid, borsktkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker e.d. komt niet uit de lucht vallen.

Ik denk dat deze manier van handelen en de invloed daarvan juist op later leeftijd het meest merkbaar wordt. In de pubertijd ga je toe naar de kracht van je leven, in de overgang verlaat je die en krijg je minder bij te zetten. Wat in aanleg aanwezig was, of gedurende het leven werd aangelegd, komt er dan uit.

Mensen denken altijd maar dat ze de natuur ongestraft kunnen manipuleren. Maar de natuur zal altijd de mens overleven.

Anette

Kaatje48
Berichten van Kaatje48
Onderwerpen van Kaatje48
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd NU: 56

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Kaatje48 » zo 24 jul 2011 18:35

Hallo Greta,

Ik heb me inderdaad laten vertellen dat je na IVF wat hevigere klachten kunt krijgen dan normaal, maar dat geldt ook na het verwijderen van de baarmoeder. Ook dan kun je hevigere klachten ervaren. Toch lees ik hier ook van genoeg vrouwen dat zij extreme klachten ervaren, zonder dat zij IVF of een baarmoeder verwijdering hebben ondergaan. Het is nu eenmaal zo dat 20-30 % van de vrouwen enorme overgangsklachten hebben. Ik heb zelf 8 keer IVF gehad en daarvoor nog 6 keer IUI. (En wat een pech ook mijn baarmoeder moest er drie jaar geleden uit). Heeft uiteindelijk wel geresulteerd in een geweldige dochter nu 10 jaar. Dus was iedere poging waard. Ik heb toen gek genoeg nooit nagedacht over de toediening van al die hormonen. Nu het me misschien zou kunnen helpen bij het verlichten van de overgangsklachten durf ik het niet. En ik kan je vertellen die klachten komen me de keel uit.
Maar hoe je het ook draait of keert, we kunnen de klok niet meer terug draaien en dat wil ik ook niet.

Ben vandaag wat somber, dus sorry als het er wat naar uit komt.

Groetjes Kaatje

Greta51
Berichten van Greta51
Onderwerpen van Greta51
Menopauzejaar: 2005
Leeftijd NU: 62

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Greta51 » zo 24 jul 2011 18:57

Hoi Kaatje,

Wel geweldig dat je nu een dochter hebt door al je inspanningen! Bij mij is het niet gelukt maar had wel al een biologisch eigen zoon en na de 3 IVF-pogingen een adoptie-dochter.

Ook ik dacht toen niet na over de evt. gevolgen van al die hormonen, of misschien wilde ik er niet over nadenken omdat het doel belangrijker was.

En natuurlijk , er zijn heel veel vrouwen die ook gigantisch veel klachten hebben zonder dat zij hormonen toegediend hebben gekregen. Maar ik begon me af te vragen waarom ik (in vergelijking tot mijn zus en vriendinnen) zo veel meer klachten heb. Misschien dan toch door de IVF.

Het kwam er niet naar uit hoor, het is al heel fijn dat je antwoordde ondanks je somberheid.

Greta.

Dorothea
Berichten van Dorothea
Onderwerpen van Dorothea
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd NU: 63

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Dorothea » zo 24 jul 2011 19:16

Hallo greta,

Ik ben niet deskundige, maar ik alleen een aantal jaren de pil geslikt, maar ik behoor wel tot degene die ernstige klachten heeft.
denk zelf dat het meer te maken heeft, hoe gevoelig ben je voor hormoonswisselingen.
en dat ben ik dus helaas.
Andere vrouwen, waar ik jaloers op ben, komen de overgang door zonder klachten, ik ken iemand die stopte met de pil, over menstruatie en al jaren geen klachten, hoe is het mogelijk denk ik dan.
Ik ben al vijf jaar aan het tobben om die bloedingen gestopt te krijgen, nu lijkt het erop dat het is gaan lukken, tenminste als ik niet teveel het forum lees, ik ben er nu 10 maanden vanaf.
Maar als ik wel eens verhalen lees, kan het zomaar ineens weer terug komen, duimen maar, dan blijft me nog iets bespaart.
Dus ik denk dat je klachten gewoon te wijtten zijn aan je gevoeligheid voor hormoonwisselingen /
Maar dat is mijn idee maar.

Sterkte, Dorothea.

Rose
Berichten van Rose
Onderwerpen van Rose
Menopauzejaar: 2011
Leeftijd NU: 59

Re: Waarom de een wel veel klachten en de ander niet??

Bericht door Rose » zo 29 jan 2012 08:16

Hallo Greta,

Ook ik heb me dit wel eens afgevraagd. Ik heb zelf ook 3 keer ivf gedaan en heb er gelukkig 2 dochters van nu 10 door gekregen. Ook mijn klachten zijn enorm op dit moment, wel heel herkenbaar op deze site, maar erg vervelend.
Ik zit nu al weken met benauwdheid, pijn in mijn kaken, pijn op mijn borstspieren en vreselijk moe ook. Veel spierpijn overal en dan die brand in mijn borsten, om gek van te worden. Een andere bh geprobeerd maar ook dat helpt niet, alsof ze in zeer korte tijd 2 maten gegroeid zijn.

Alsof het allemaal dubbelop is, maar helaas kunnen we het gevoel niet vergelijken, wat voor de 1 vervelend is is voor de ander een ramp en belemmerd het hele functioneren.
Wat ik wel vermoeiend vind is om in de overgang te zijn (menstrueer nu 1 jaar niet meer) en dan nog voor mijn gezin te moeten zorgen, terwijl ik eigenlijk liefst lamlendig op de bank wilt hangen.

Gelukkig hebben we hier veel her- en erkenning van onze klachten, maar de angst dat ik iets anders mankeer blijft bij mij wel de boventoon voeren. en dan kom ik weer lekker in het cirkeltje.

ik wens je veel sterkte in deze strijd die overgang heet.

groetjes, Rose

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht