Draagkracht en Draaglast

Zorgmoe, Oververmoeid, Opgebrand. Bestaande verplichtingen en verwachtingen worden teveel.
De draagkracht waarover we eerder beschikte, lijkt langzaam maar zeker af te brokkelen.
Vrouw en Overgang
Beheerder Vrouw en Overgang
Berichten van Vrouw en Overgang
Onderwerpen van Vrouw en Overgang
Menopauzejaar:

Draagkracht en Draaglast

Bericht door Vrouw en Overgang »

Draagkracht en Draaglast

Bij alles wat we meemaken spelen twee krachten een rol die in balans moeten blijven.
Afbeelding
De ene kracht is je draagkracht, de andere kracht is de mate waarin je belast bent, de draaglast.
De draagkracht is zowel een biologisch als psychologisch verankerd gegeven en bepaalt de mate waarin je in staat bent stress te hanteren, problemen op te lossen, afstand van situaties te nemen, enzovoort.
Vrouwen hebben een verminderde draagkracht in een levensfase als de overgang.

Stressgevoeliger in de overgang?
Oestrogeen zorgt onder andere voor een evenwicht van parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel. Meestal zijn we ons niet zo bewust van de activiteiten van dit zenuwstelsel, omdat ze 'autonoom' (zelfstandig, zelfsturend) verlopen.
Veranderingen en schommelingen in dat oestrogeen, zoals die er tijdens de overgang voortdurend zijn, geven ons zenuwstelsel steeds wisselende boodschappen: innerlijke stress.

Omdat we van binnenuit stress ervaren in de overgang, kunnen bestaande verplichtingen, bezigheden, inspanningen e.d. ervoor zorgen dat we teveel stress krijgen, terwijl we die in eerste instantie dikwijls niet kunnen plaatsen

Zolang je draagkracht groot genoeg is om je draaglast te dragen, kun je wel wat hebben. Door de innerlijke stress van de overgang kunnen beiden uit balans raken. Wat je voorheen gemakkelijk aankon kan nu teveel worden.
Als je op de oude voet verder wil gaan, zal dat de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam steeds hoog houden.
Je merkt dat doordat je bijv. somber of cynisch wordt. Of je slaapt slecht, bent nerveus of hebt last van negatieve gedachten, of misschien wel angst- of paniek.
Echt langdurige stress kan leiden tot overspannenheid of een burn-out. Beide zijn een teken dat je jezelf te lang te zwaar hebt belast.

Langdurige overbelasting is ongezond
Gedachten als 'waar doe ik het allemaal voor?'en 'ik sta overal alleen voor'of 'is dit het nou?' kunnen zich opdringen.
Innerlijke stress door de ontregelde hormonen van de overgang, kun je je moeilijk voorstellen. Het werk dat je doet vind je immers leuk, of in je gezin zijn ook geen specifieke problemen. En toch voel je je anders, lijkt alles teveel te worden, of heb je klachten die op stress kunnen duiden, maar je kunt ze als het ware niet plaatsen.Voor u en toekomstige vrouwen gaan wij graag door met bieden van informatie, en het meer bekendheid geven aan de overgang.
Om dat mogelijk te maken, helpt u ons erg met een donatie.

  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht