Sinds enige tijd klachten

Nog maar weinig is bekend dat de hormoonveranderingen van de overgang al tussen je 30e en 40e jaar beginnen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen heel andere diagnoses krijgen
Ben ik aan de overgang begonnen? Wat is de overgang? Hoe weet ik of ik in de overgang bent.
Birthe
Berichten van Birthe
Onderwerpen van Birthe
Menopauzejaar:
Leeftijd: 40

Sinds enige tijd klachten

Bericht door Birthe »

Hoi!

Ik ben Birthe, 38 jaar en mama van vier kinderen. Al sinds een tijd heb ik last van diverse klachten en heb ik al meerdere keren cardioloog en neuroloog bezocht. Ik was vandaag aan googelen en kwam hier op het forum terecht toen ik mijn klachten invoerde:
-Zware menstruaties (soms lang, soms kort)
-Zeer erge PMS (nooit gehad)
-Duizelingen
-Rare sensatie in benen
-Overal om huilen
-verhoogde lichaamstemperatuur
-pijnlijke borsten
-angsten
-hartoverslagen
-hartkloppingen
-Hete voetzolen (???)
-toename van gewicht (altijd slank geweest, ook weer na geboorte van 4e kind 3 jaar terug)
-snel gestrest en gespannen/prikkelbaar
-conditie is prut
-slecht in/door/uitslapen
-moe, moe, moe
Zou het dan inderdaad zover zijn? Ik herken mezelf af en toe echt niet, lijkt soms zelfs hypochonder :-/...

Kunnen ze testen of het de overgang is? Want ook al is dat ook ellende, het zou me rust geven wanneer ik weet waar al die rare klachten vandaan komen.

Groetjes Birthe


Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Sinds enige tijd klachten

Bericht door Anette »

Beste Birthe

Bij een vrouw van 38 zijn de hormonen al wel aan het veranderen (begin overgang)
In het bloed is dat dat in die fase heel vaak nog niet aan te tonen.
De uitslag is dan vaak negatief
Testen geeft dan geen duidelijkheid, maar maakt met grote kans je verwarring groter.
Veel voorbeelden daarvan vind je bij Overgangstesten

Maar ook al heb je toevallig een moment te pakken dat het even wel in je bloed te zien is, is dat nog geen bewijs dat daar je klachten vandaan komen.
Het is en blijft kijken naar het totaalplaatje.

Veel vrouwen merken niets van de beginnende overgang, hun hormonen veranderen ook, alleen ervaren zij pas iets als hun menstruatie gaat stoppen.
Maar er is ook een groep vrouwen die al heel vroeg in die overgang allerlei klachten ervaren, o.a. klachten die jij benoemt.
Ook daar lees je hier veel voorbeelden van.
Het begint bijna altijd met 'niet goed in je vel zitten' - 'emotioneler, gevoeliger' - 'gevoel jezelf kwijt te raken' e.d.
Al of niet in combinatie met menstruatieveranderingen.
De hormoonveranderingen kosten kracht en zetten je draagkracht onder druk.

Je overgang zal sowieso een (grote) rol mee spelen.

Anette
Birthe
Berichten van Birthe
Onderwerpen van Birthe
Menopauzejaar:
Leeftijd: 40

Re: Sinds enige tijd klachten

Bericht door Birthe »

Hallo dames,

In augustus postte ik hier een bericht met de vraag of ik mogelijk in de overgang kon zijn. Gisteren ben ik toch maar eens met de huisarts gaan praten. Ik had het lood in de schoenen, want; ik ben nog maar bijna 39, ik heb in het verleden een flinke angststoornis gehad en ik was bang dat hij het weer op ‘tussen de oren’ af zou schuiven.

Maar nee dus. We hebben samen mijn klachten sinds afgelopen zomer besproken en toen hij de optelsom maakte, deelde hij gelijk mijn vermoeden; premenopauze. Mede omdat ik maar 1 eierstok heb sinds een aantal jaren, was mijn leeftijd helemaal niet zo gek. Hij zei dat ik bloed mocht laten prikken, maar dat het waarschijnlijk geen bevestiging zou geven. Ook wil hij dat ik een echo laat maken van mijn baarmoeder, om (buiten mijn myoom) nare zaken met betrekking tot de achterlijke en wisselende menstruaties uit te sluiten.

Ik voel zo’n opluchting! In overleg ben ik begonnen met cipramil druppels, ik ben namelijk de laatste tijd op en af behoorlijk depressief. Dat is iets wat ik absoluut niet ken van mezelf. Ik vind het eng, die medicatie, maar dit gaat zo niet langer. Ook de PMS is met de maand erger, ik transformeer dan tot een of andere heks met extreem pijnlijke borsten en continue zware buikpijn.

De huisarts adviseerde met 1 druppel te starten en per week op te hogen. Verder slik ik af en toe oxazepam, omdat ik dacht weer paniekaanvallen te hebben. Ze zijn alleen wel helemaal anders dan vroeger en nu blijkt dat het een soort opvliegers zouden kunnen zijn? Komen ze dan daarom ook door de oxazepam heen?

Nou ja. Ik voel me ergens ‘rustiger’, al zijn het rare dingen die ik voel in mijn lichaam. Ook hoop ik dat het niet de komende 10 jaar zo blijft, want bij die gedachte word ik een beetje wanhopig.
Sinds december ben ik actief aan de yoga(1x PW les, elke dag thuis) en ik eet steeds gezonder. En dan nu dus de cipramil erbij, ik hoop dat het helpt.

Zijn er hier meer vrouwen die ondersteuning halen uit een antidepressiva? Of zijn er andere tips?
In elk geval bedankt voor het lezen!

Groetjes Birthe
Troelaatje
Berichten van Troelaatje
Onderwerpen van Troelaatje
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 59

Re: Sinds enige tijd klachten

Bericht door Troelaatje »

Dag Birthe,

Wat een verhaal...ik begrijp je heel goed..de angst voor de angst speelt hierbij ook een rol mee..ik herken dat maar al te goed. Wat ik ervaar is dat paniek angst en onrust door de AD gaat.het haalt wel wat de scherpe kantjes eraf. De kunst van angst en paniek en het hebben van overgangsklachten is ze gewoon te laten zijn zonder oordeel of gevecht..de ene keer lukt het voor mij prima maar de andere keer is het gruwelijk beangstigend.
Sterkte !!!

Troelaatje
Jasmijn
Berichten van Jasmijn
Onderwerpen van Jasmijn
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Sinds enige tijd klachten

Bericht door Jasmijn »

Hallo Birthe,

Ik gebruik ook oxazepam als de angst of paniek te heftig wordt, ik zie het meer als een noodrem want ik word er ook af en toe helemaal gek van. Dus herkenbaar wat je schrijft. Als ik oxazepam neem gaan de scherpe kantjes eraf, en kan ik normaal slapen, maar het blijft zeker aanwezig. ik ben zelf een tijdje geleden met de ad gestopt, maar soms denk ik weleens moet ik er weer aan beginnen? Ik probeer het nu wel met homeopathische middelen.

Sterkte!
Groetjes Jasmijn
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht