Is dit de overgang?

Nog maar weinig is bekend dat de hormoonveranderingen van de overgang al tussen je 30e en 40e jaar beginnen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen heel andere diagnoses krijgen
Ben ik aan de overgang begonnen? Wat is de overgang? Hoe weet ik of ik in de overgang bent.
Anita79
Berichten van Anita79
Onderwerpen van Anita79
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Is dit de overgang?

Bericht door Anita79 »

Goedenavond,

Ik ben Anja, en bijna 39 jaar. De laatste tijd heb ik vage klachten die ik niet echt kan plaatsen. Al een aantal jaar is mijn menstruatie korter, zo ongeveer 3 dagen, met soms erg veel pijn, en soms ook hevig bloedverlies. Een andere keer is het milder. 4 weken geleden werd ik ineens een soort van ziek. Begon op zondagavond. Vreselijke spierpijn in nek, schouders. Daarbij flinke hoofdpijn en ik heb nooit hoofdpijn, temperatuur de ene keer 35.8, daarna weer verhoging. De vrijdag daarop werd ik ongesteld. Weg klachten. Maar afgelopen zaterdag wat krampen in mijn buik, maar geen vooraankondiging. In de agenda gekeken en dacht, nee, het kan nog niet, zit nog maar op 21 dagen. Blijkt een anderhalf uur later dat alles er onder zit, dus toch ongesteld geworden.

Nu, wederom op zondagavond dezelfde klachten als vier weken terug, inclusief een temperatuur die de ene keer 35.8 is, de andere keer 38.4. Geen peil op te trekken. Voelt als griep, maar er ontbreken veel symptomen. Daarnaast de volgende klachten:

- vroeg wakker, en dan maar liggen draaien
- soms zeiknat van het zweet wakker worden
- waar mijn collega's nu klagen dat het koud is (ik was altijd degene die het koud had), heb ik het nu warm, in aanvallen
- 30 keer per dag moeten plassen, maar er komen maar 4 druppels, zo frustrerend
- haaruitval
- altijd kunnen eten wat ik wilde, nu in een jaar 5 kilo zwaarder, alleen op de buik. Niet zo erg, want ik ben 1.80 en van 62 naar 67 gegaan, maar het is er wel bij
- jankbuien, maar waarom? Meestal tijdens menstruatie
- als ik 's ochtends opsta mag ik pas kuchen als ik op het toilet zit, of ik doe in mijn broek. Heb ik overdag een volle blaas en moet hoesten dan sta ik met benen gekruist anders gaat het ook fout
- opgeblazen gevoel, winderigheid. Afwisselend diarree (meestal), dan weer (verstopping).
- en zo nog wel wat meer vage dingen...

Mijn moeder was midden 40 toen ze in de overgang was. Weet nog dat ze het altijd over Ymea had. Helaas kan ik haar en mijn vader niet meer vragen naar symptomen e.d, want beide zijn overleden. Ik heb het vermoeden dat bij mij ook een en ander aan de gang is. Maar weet het ook niet zeker. Verder heb ik overal wel zin in, werk 40 uur, en ben best gelukkig. Voel me soms alleen lichamelijk vreselijk.

Is dit herkenbaar? Zo ja, hebben jullie tips?

Hoor het heel graag!

Wat ik nog vergeet te vermelden is dat ik maandelijks mijn eisprong enorm kan voelen. Het kruist elke maand, de ene maand links, de andere rechts. Soms zo erg dat ik wel eens heb gedacht dat ik een blindedarmontsteking heb. Dit ervaar ik sinds een jaar of 3-4.

AnjaCatherineF
Berichten van CatherineF
Onderwerpen van CatherineF
Menopauzejaar:
Leeftijd: 48

Re: Is dit de overgang?

Bericht door CatherineF »

Hi Anja,

Ja, hoor, helemaal in de overgang. Ik herken alles, bij mij begon het ook rond mijn 38e. Nu nog steeds aan het menstrueren, momenteel om de twee weken. Geen peil op te trekken. Ook enorm veel emotionele wisselingen gehad, heb het idee dat het iets rustiger wordt. Burn-out gehad dacht ik, depressie dacht ik, en allebei toch weer niet. Want er zijn ook enorme topdagen tussen.

Lees veel op dit forum, dan leer je heel veel. Ik heb me bij vlagen wanhopig gevoeld, maar ben niet aan de pil of andere hormonen gegaan. Ook dat leerde ik hier: je lichaam moet je hormoonlevels de komende jaren zelf naar beneden 'werken' zeg maar. dat gaat met schommelingen, en bijgaande klachten. Hormonen houden het hormoonlevel kunstmatig stabiel, maar zodra je stopt moet je lichaam het alsnog zelf doen. Dus er is geen enkele manier om die route met hormonale schommelingen te omzeilen.

Maar het scheelt heel veel te weten dat alles wat je mankeert (geestelijk en lichamelijk) normaal is. En dat die hormonen uiteindelijk vanzelf hun balans weer vinden. Zorg ondertussen gewoon goed voor jezelf, dat is het allerbelangrijkste!

Succes!!
Catherine

Mirjam1967
Berichten van Mirjam1967
Onderwerpen van Mirjam1967
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Mirjam1967 »

Hallo

Ook ik ben, met de “wijsheid” die ik nu heb al rond mn 40 begonnen met kwakkelen.
Als ik nu terugkijk is het begonnen met ineens hevige menstruaties met stolsels erin. (Sorry voor het beeld!).
Nooit in verband gebracht met de premenopauze. Pas toen ik 's nachts mn bed uit begon te zweten voor elke menstruatie pas gaan denken aan deze lijdensweg.
Ik heb ook een paar jaar om de 18 dagen gemenstrueerd. Fijn hoor. (Not).
Nu is er totaal geen peil meer op te trekken wanneer het zich weer aankondigt.

Groetjes, Mirjam

Anita79
Berichten van Anita79
Onderwerpen van Anita79
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Anita79 »

Goedenavond,

Omdat ik sinds enige tijd niet meer exact wist wanneer ik mijn menstruatie kon verwachten, heb ik onlangs een handige app geīnstalleerd die me daarbij helpt. Na deze nu enige tijd te gebruiken is duidelijk geworden dat mijn cyclus nog 24 dagen (was 28-30 dagen) is en mijn periode 3, max. 3,5 dag (was 7-8 dagen). Deze gaat de eerste dag gepaard met veel pijnlijke krampen in buik en rug. Tijdens mijn menstruatie lijk ik ook wel 6 maand zwanger door gasvorming en vasthouden van vocht.

Daarbij komt dat ik het vroeger altijd koud had, maar tegenwoordig, en dat is al een jaar zo, ontzettende warmteaanvallen krijg. Ik krijg het dan van binnenuit heel heet, door mijn hele lijf. Ook heb ik sinds enige tijd last van een heet hoofd. Echt zo'n gloeiend gevoel. Verder heb ik gedurende mijn menstruatie last van een soort neerslachtig gevoel, kan dan zomaar uit het niets beginnen te janken. Eerder nooit last van gehad. En misschien wel het meest vreemde is, dat ik als ik rustig op de bank zit, soms een ineens versnellende hartslag bemerk. Alsof deze ineens 10 seconde sneller slaat. Dan weer normaal, dan weer een versnelling.

Wat ik verder nog meer merk is dat mijn haar sneller en meer uitvalt, ook dunner lijkt te worden en ook mijn nagels splijten.

Mijn moeder, ze is overleden en kan haar niet meer vragen, was 47 toen haar menstruatie over was. Tenminste dat staat me bij. Ze slikte begin 40 al Ymea tegen klachten. Dat was in 2002. Zelf word ik over anderhalve maand 40. Vriendinnen zeggen dat ik te jong ben, maar iets in mij zegt dat ik wel degelijk de volgende fase heb bereikt.

Is het wijs langs de huisarts te gaan? Kan zij er iets mee? Wellicht bevestigen, maar want dat zou kunnen verklaren waar mijn vage verschijnselen vandaan komen.

Anita

Janneke71
Berichten van Janneke71
Onderwerpen van Janneke71
Menopauzejaar:
Leeftijd: 48

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Janneke71 »

Hoi Anita, ja dit is (het begin van) de overgang.

Gr Janneke

SusanL
Berichten van SusanL
Onderwerpen van SusanL
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Re: Is dit de overgang?

Bericht door SusanL »

Dag Anita
Is het wijs langs de huisarts te gaan? Kan zij er iets mee? Wellicht bevestigen, maar want dat zou kunnen verklaren waar mijn vage verschijnselen vandaan komen.
Zoals je op deze site in gigantisch veel berichten kunt lezen zal een huisarts niet gauw vage verschijnselen linken aan de overgang helaas. Deden ze dat maar wel dat zou een hoop onzekerheid wegnemen.

Voor mij is het overduidelijk dat je overgang begonnen is en je hebt er ook de leeftijd voor, wat je vriendinnen ook zeggen, ook dat valt uitgebreid te lezen hier.
Ik raad je dus ten zeerste af om naar je huisarts te gaan. Je zal er niets mee opschieten. Gewoon lezen hier!

Susan

Anita79
Berichten van Anita79
Onderwerpen van Anita79
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Anita79 »

Hallo dames

Ik had inderdaad al zo'n vermoeden dat de ha er niets mee doet. Ik zal me eens verder inlezen op deze site.
In ieder geval alvast bedankt voor de reacties!

Anita

Anita79
Berichten van Anita79
Onderwerpen van Anita79
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Anita79 »

Hallo dames

Tja, daar ben ik weer. Zoals ik eerder boven al schreef werd ik zo om de 24 dagen ongesteld. Dit is de laatste maanden 26 dagen geworden. Inmiddels zit ik op dag 30 en er gebeurt nog niets. Heb wel een vage lichte pijn, en wat heldere lichte afscheiding, maar nog steeds niet ongesteld. En dat vind ik eng. Loop ook al een tijd bij de fysio voor zere schouders en nek, het gaat maar niet over. Raar toch? Merk daarbij ook dat ik meerdere avonden heb dat ik me somber voel.

De voorgaande menstruatie was hevig, qua bloedverlies, maar ook hevige krampen in onderrug en buik en pijn in mijn bovenbenen. En nu wacht ik al een week en het komt maar niet. Heeft dit er ook mee te maken?

Oh ja, ik erger mij ook ontzettend aan bijvoorbeeld de tv. Heb 's avonds maar een muziekje aan. Ben continue opgeblazen, kan de hele dag wel boeren laten. Heb een opgeblazen buik. Word ineens beroerd van gebakken witvis. Vreet me klem in zoete dingen. Voel me continue opgejaagd. Ben soms niet te genieten, thuis niet, op het werk niet.... Waardeloos dit zeg maar....

Anita

Bertina76
Berichten van Bertina76
Onderwerpen van Bertina76
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Bertina76 »

Anita,

het is alweer een tijdje geleden, maar hoe verlopen bij jou nu de maanden??? Blijft irritant als je ook vage klachten blijft houden en niet zeker weet of die klachten te maken hebben met de overgang of toch wat anders misschien is.
Ik heb sinds een paar jaar (vanaf mijn 37) af en toe klachten, opvliegers en dat de menstruatie nog wel op tijd is, maar de ene keer heel weinig en de andere keer juist hevig met veel pijn in maar een paar dagen tijd. Ook ben ik 10 kilo aangekomen in een korte tijd en krijg deze er ook niet af. Tijdens de ovulatie heb ik soms aan 1 kant helse pijn, lijkt steeds erger te worden.
Maar nu komt het.... eigenlijk had ik de 9e al ongesteld moeten worden, maar tot vandaag nog steeds helemaal niets. Wel heel veel last van opvliegers gehad, bijna om het uur wel, gelukkig verder niet ziek, dacht misschien toch eerst aan een griep omdat het weer heerst op dit moment. Vanaf vandaag zijn die opvliegers stukken minder, maar nog steeds niets. Kan mij ook geen zwangerschap voorstellen aangezien mijn man 8 jaar geleden geholpen is.

Hoort dit ook bij de overgang??
Oh ja ik ben nu 43

Bertina

Anita79
Berichten van Anita79
Onderwerpen van Anita79
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Anita79 »

Hallo Bertina

Nadat ik de vorige maand op dag 32 eindelijk ongesteld werd, ben ik nu na 16 dagen alweer ongesteld. Er is dus wel iets aan de hand. Heb ook meer buikpijn/rugpijn/pijn in bovenbenen. Verder merk ik dat ik best moe ben, maar langer dan een uur of 6 slapen lukt niet. Ook word ik 's nachts wakker omdat ik naar het toilet moet. Iets wat ik nog nooit heb gehad. Ander dingetje, ook zo vervelend, als ik moet hoesten dan gaat er daar beneden ook iets mis. Incontinentie? Niet heel extreem, maar lang leve de inlegkruisjes zeg maar. En ik heb het ongeveer continue warm, bijna heet. Kom ik in de sportschool, zweet ik me al de ellende. Zat ik twee jaar geleden nog op kantoor te zeuren dat ik het alweer koud heb, tegenwoordig zit ik met opgestroopte mouwen peentjes te zweten. Ook merk ik dat ik mijzelf dan ruik, echt zo'n zweetgeur.

Qua gewicht, dat valt mee. Ik kom niet aan in gewicht, maar dat heb ik nog nooit gehad. Sinds ik ben gaan sporten zelfs afgevallen, wat niet noodzakelijk is. Ik ben 1,81 lang en weer 65 kilo. Wel heb ik vreetbuien, met name hartige dingen. Worst, kaas dat soort dingen.

Herkenbaar voor anderen?

Groet, Anita

Esmetje
Berichten van Esmetje
Onderwerpen van Esmetje
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Esmetje »

Goede morgen..

warm/ koud dat is het bij mij maar opvliegers zijn het volgens mij niet..
Wel dat ik soms het idee heb dat ik echt niet goed voel, flauwvallen maar dat gebeurt niet. Heel raar hoofd heb ik dan.
Vreet buien heb ik totaal niet, ik ben juist behoorlijk afgevallen, geen eetlust. Misschien ook wel door de spanningen die het allemaal met zich mee brengt, is het wel de overgang of toch depressief

groet Esmetje

Bertina76
Berichten van Bertina76
Onderwerpen van Bertina76
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Bertina76 »

Hallo Esmetje

Ook vervelend dat jij geen eetlust hebt en daardoor afvalt, aankomen is niet leuk, maar afvallen is ook niets. Ook vervelend van die rare capriolen in jouw hoofd, eng idee om bijna flauw te kunnen vallen. Dit heb ik ook wel eens van een collega gehoord, heel naar...
Onderhand zit ik hier alweer op dag 63 na de laatste menstruatie... heb soms wel last van menstruatiegevoelens, maar het komt maar niet... ik zit er elke dag op te wachten.
Gelukkig heb ik die vervelende opvliegers niet meer, want dat was zeer lastig vooral. Heb wel een hele droog gezicht en hals en krab ik mij regelmatig een ongeluk, soms tot bloedens toe en heb ik last van hartkloppingen en angstgevoelens. Gelukkig ben ik daar expert (paniekmiep) in en duren deze gevoelens niet lang.
Dus tja vervelende is nu gewoon die stomme menstruatie die weg blijft... zal bijna een zwangerschapstest gaan doen of is dit heel normaal?

Bertina

Rianne
Berichten van Rianne
Onderwerpen van Rianne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 62

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Rianne »

Hallo Bertina,

Als de opvliegers wegblijven is dat vaak een signaal dat de menstruatie in de buurt is

Rianne

Bertina76
Berichten van Bertina76
Onderwerpen van Bertina76
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Bertina76 »

Ik hoop dat je gelijk hebt Rianne

Bertina

Bertina76
Berichten van Bertina76
Onderwerpen van Bertina76
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Bertina76 »

En nog steeds niets te bekennen.... dag 69 :shock:
De krampen en ongemakken zijn ook weer verdwenen.
Alleen soms een angstig gevoel

Bertina

Anita79
Berichten van Anita79
Onderwerpen van Anita79
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Anita79 »

Hallo

Nu binnen 5,5 weken voor de derde keer in de "feestweek". Niet heel hevig, maar ook geen signalen van tevoren. Behalve een opgeblazen en dikke buik door vocht vasthouden. Kreeg in de sportschool zelfs te horen dat ze het zo knap vonden dat ik nog sportte. Ik: hoezo? Nou, je bent toch zwanger? Pardon???

Ik kan er inmiddels geen touw meer aan vastknopen. En denk dat ik binnen kort toch even langs de huisarts ga. Voor een bloedtest. Voor bevestiging. Ondanks dat een stemmetje zegt dat het echt zo is, twijfel ik nog steeds en word ik er onrustig van. Bevestiging d.m.v. een test zal die onrust wegnemen . Dan weet ik dat het zo is en geef ik me er aan over. Zal er toch door moeten. Nu ben ik best nog paniekerig en denk ik vaak dat er misschien wel iets anders aan de hand is.

Hebben jullie een test laten doen?

Ik ben heel erg op zoek naar herkenning aangezien ik in mijn omgeving geen ervaringsdeskundigen meer heb. Zou graag mijn moeder of schoonmoeder vragen maar die zijn overleden. Ook vriendinnen hebben nog geen klachten.

Anita

Bertina76
Berichten van Bertina76
Onderwerpen van Bertina76
Menopauzejaar:
Leeftijd: 44

Re: Is dit de overgang?

Bericht door Bertina76 »

Jeetje anita,

3x in 5,5 week, daar zit je inderdaad niet op te wachten. Is het dan echt een volledige menstruatie of zijn het een paar bruine dagen bij!? Mijn menstruaties werden korter qua lengte en meestal 1/2 dagen normale menstruatie en de rest alleen bruin.
Maar dat ze denken dat je zwanger bent is helemaal niet leuk....
Ik wilde ook naar de huisarts voor bevestiging, maar ik hoef dat nu niet meer. Want ik ben eindelijk na 74 dagen weer ongesteld geworden. Dat houdt in dat ik anderhalve maand overgeslagen heb en mijn moeder vertelde dat dit het begin is, dat overslaan en de volgende keer wordt het 2 maanden enz.
En dat nu al met mijn 43 jaar, nu maar hopen dat ik er dan ook snel vanaf ben, is het nog ergens goed voor

Ik denk dat ik vanaf mijn 37e bezig ben, steeds vaker opvliegers en dan was het weer een tijdje weg of minder en dan die rare menstruaties erbij. 2 jaar geleden zelfs de ziektewet ingedoken vanwege burn-out klachten, maar achteraf waren dit ook al veel hormonale klachten bij, dus waarschijnlijk een combi! Gelukkig na een jaar weer mijn eigen uren kunnen draaien, maar dan wel wat arbo artsen en psycholoog-sessies verder en alleen maar meer gericht op de klachten die lastig waren voor mijn werk. Gelukkig gaat het nu stukken beter met mij en nu vooral ik sinds deze afgelopen maand overgeslagen heb, heb ik eindelijk toch die bevestiging dat het wel de overgang is...

Vind het trouwens fijn dat je toch hier dingen kunt vragen en info kunt uitwisselen.

Vannacht slecht geslapen en op gestaan met een vette paniekaanval, nu ben ik wel bekend daarmee, maar ik had er al lang niet meer 1 gehad, dit komt ook allemaal door de hormonen. Pfff blijft wel een strijd soms. Nou op naar het werk, gelukkig maar een paar uurtjes,

Bertina

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht