Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Nog maar weinig is bekend dat de hormoonveranderingen van de overgang al tussen je 30e en 40e jaar beginnen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen heel andere diagnoses krijgen
Ben ik aan de overgang begonnen? Wat is de overgang? Hoe weet ik of ik in de overgang bent.
Maria75
Berichten van Maria75
Onderwerpen van Maria75
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 44

Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Bericht door Maria75 » di 22 jan 2019 22:53

Hallo dames

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Maria en ik ben nu 43 jaar. Ik heb 2 kinderen, 7 en 5 jaar oud.
Vorige week ben ik maar eens naar de ha gestapt voor een bloedonderzoek. Ik heb nu al jaren last van stijve enkels vooral 's morgens, nachtzweten, stemmingswisselingen, angstaanvallen, oorsuizen en snelle spierverzuring. Een half jaartje geleden zijn daar hartkloppingen en slecht slapen bijgekomen en sinds 3 maanden voeren misselijkheid en maagpijn de boventoon. Daarbij is mijn cyclus nu ook niet meer normaal. Een week spotting, 3 dagen vloeien, dan weer 6 weken niks, vervolgens dagen heftig vloeien en dan na 2 weken weer een beetje.
Volgens thuistest 8 maand terug nog geen overgang? Bloedonderzoek nu geeft FSH 8. Maar met zo'n cyclus is ook niet te bepalen wanneer te testen. Ik heb zo geen flauw idee wat mijn 1ste cyclusdag is.

Ik word nu erg onzeker. Mankeer ik toch iets anders? Van de ha krijg ik een kastje voor m'n hartslag. Maar hoe zit het dan met die misselijkheid?
Bij de geijkte bloedonderzoeken waren de uitslagen allemaal normaal.

Ik weet dat mijn moeder voorafgaand aan een hartinfarct op haar 45ste, ongeveer 2 jaar krom gelopen heeft van de buikpijn. Nadien was de buikpijn over.

Ik kan haar helaas niet meer vragen wanneer voor haar de overgang begon. Of welke klachten ze heeft gehad. Maar aangezien ze 40-45 jaar een moeilijke leeftijd vond en ze in deze periode vaak angstig was, veel nadacht over het leven en hoe verder, ga ik ervan uit dat zij toen in de premenopauze zat. Ze zei regelmatig dat het leven na haar 50ste een stuk aangenamer werd. Ze had weer rust in haar hoofd.

Maar goed, bij mij blijft nu de onzekerheid. Mijn gevoel zegt overgang, maar zo'n irritant stemmetje in mijn hoofd zaait twijfel. Wat als het wat anders is...

MariaAnnabel71
Berichten van Annabel71
Onderwerpen van Annabel71
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Bericht door Annabel71 » wo 23 jan 2019 19:51

Hallo Maria,

Als ik je verhaal zo lees zijn er erg veel raakvlakken met mijn verhaal. Ik was ook ongeveer jouw leeftijd toen het allemaal begon. Ik kreeg vanuit het niets angsten, veroorzaakt doordat ik al een tijdje rare duizelingen had, en waziger ging zien. Ook misselijkheid en totaal gebrek aan eetlust, spierpijn in mijn nek en schouders. Ik dacht echt dat ik een enge ziekte had. Later kwamen daar hartkloppingen bij, oorsuizen, af en toe problemen met mijn darmen. En ja, mijn menstruatiepatroon was (is) aan het veranderen. Ik vergeet vast nog wat, want ik ben nu zo'n 5 jaar verder en nog heb ik allerlei rare klachten, sommige komen en gaan. Mijn menstruatie is er nog steeds, al is er geen pijl meer op te trekken. Soms maanden weg, en dan vloei ik zo weer 3 weken..echt waardeloos.
Ik heb ook allerlei onderzoeken gehad waar niets uitkwam, maar ik snap best dat je gezien het verhaal over je moeder onzeker bent over je klachten. Het is alleen maar goed dat je het laat uitzoeken, want het blijft malen anders. Zelf loop ik nog vaak te stressen over ziektes, want het is gewoon eng al die onbegrepen klachten. Mijn moeder heeft alleen maar opvliegers gehad, maar die heb ik nog nooit gehad. Dus die komen dan vast ook nog wel..Ik vind het rare gevoel in mijn hoofd het engst eigenlijk, net of je er niet helemaal bij bent soms.
Ik vermoed toch echt dat het allemaal bij de hormoonschommelingen hoort. Sommige vrouwen rollen er zo doorheen, maar wij hebben pech. Ik word altijd wat rustiger als ik dezelfde rare klachten als de mijne voorbij zie komen op dit forum, maar het doemdenken schijnt ook veel voor te komen. Ik hoop voor je dat je wat gerustgesteld word, we moeten er toch doorheen! ;)
Veel sterkte in elk geval!

Groetjes Annabel.

Maria75
Berichten van Maria75
Onderwerpen van Maria75
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 44

Re: Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Bericht door Maria75 » wo 23 jan 2019 20:46

Hoi Annabel

Dank je voor je reactie!
Ik vind vooral alle negatieve uitslagen op de overgangstesten zo vreemd.
Ik roep ook al jaren dat mijn hormonen op de hobbel zijn, maar daar kunnen artsen blijkbaar niets mee :roll:
Mij is gezegd dat ook dit weer overgaat. En tot die tijd maar zelf een beetje dokteren met supplementen en ontspanning en vooral lief voor onszelf zijn :D

Maria

Annabel71
Berichten van Annabel71
Onderwerpen van Annabel71
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Bericht door Annabel71 » wo 23 jan 2019 21:35

Hoi Maria,

Doktoren kunnen helemaal niets met de overgang vreemd genoeg! :shock: Dat veel vrouwen zo angstig zijn komt ook voort uit de ontkenning van veel huisartsen. Ik vind dat allemaal erg armoedig anno 2019...
Zelf gebruik ik wat supplementen betreft extra vit d en magnesium voor mijn spieren. En mijn hartkloppingen zijn minder geworden sinds ik visolie capsules slik. Dit op advies van een overgangsconsulent. Ik probeer te ontspannen en lief te zijn voor mezelf inderdaad. :D

Annabel

Ljvdb
Berichten van Ljvdb
Onderwerpen van Ljvdb
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Bericht door Ljvdb » zo 03 feb 2019 08:36

Hoi Maria,

ook ik herken de meeste van jou klachten. Ik ben nu 47 en bij mij begon het 4,5 jaar geleden. Om maar even een rijtje op te noemen: al 4 jaar een strakke band rond middenrif (waardoor ik ook bang ben voor mijn hart), extreme verzuring van spieren, hartkloppingen, moeilijke ontlasting, angstaanvallen, wisselende stemmingen, licht in het hoofd, brok in keel, eigenlijk continue een zeer middenrif, opgejaagd gevoel, gevoelig voor stress en wat al niet meer.
Allerlei onderzoeken gehad waar niets uit kwam, de huisarts gooit het op stress. Ook heb ik al meerder keren een ECG laten maken, een 24uur holtertest gedaan. hartfilmpje laten maken en een inspanningstest. Kwam alllemaal niets uit.
Ik ga in mei nog een uitgebreider cardiologisch onderzoek laten doen bij een cardioloog gespecialiseerd in het vrouwenhart (vanwege die band rond middenrif). Ik denk zelf ook dat het de overgang is, maar weet van mijn moeder (die er helaas ook niet meer is) dat ze alleen opvliegers had, die had ze zelfs kort voor overlijden nog wel (79). Ik heb haar nooit gehoord over al die andere klachten.
Ik ben daarom erg blij met dit forum waar ik regelmatig bevestiging zoek en vind dat al die rare klachten toch ook echt overgang (kunnen) zijn.
Veel sterkte ermee!

Jamny

Maria75
Berichten van Maria75
Onderwerpen van Maria75
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 44

Re: Onzekerheid - overgang, of wat anders?

Bericht door Maria75 » zo 03 feb 2019 09:41

Hoi Jamny
Dank je voor je reactie! Het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben

Hyperventilatie is bij mij ook genoemd. Heb ik zelf ook wel aan gedacht, vooral omdat ik blijkbaar mijn adem nog wel eens inhoudt. Maar dat verklaart niet alles.

Het zijn allemaal van die vage, maar wel duidelijk aanwezige klachten.
Ik heb nu ook een holterfoon, vanwege hartkloppingen. Is tot nu toe niets afwijkends op gevonden.

Ik moet zeggen dat ik ook erg blij ben met dit forum. Hoewel ik nog geen bevestiging van overgang heb, lijkt alles wel in die richting te wijzen.

Het is toch ongelooflijk dat in deze tijd nog zoveel onbekend is als het gaat om vrouwelijke hormonen.

Maria

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht