Goede tijden slechte tijden

Behoeften die veranderen. Een andere kijk op het leven of op de wereld.
Balans opmaken en hervinden
Levensvragen - Inzichten - Bewustwording - Intuïtie die zich ontwikkelt
Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum. Ben 46 jaar oud en heb nu een aantal lastige jaren achter de rug met psychische (angst/depressie/burn-out) en lichamelijke klachten (slecht en kort slapen /nachtzweten/hitte in lijf/hartkloppingen/onrust etc). Ik menstrueert nog regelmatig.

Ik ben erg bezig geweest en nog met wat er nu aan de hand is met me. Ben bij psych geweest, slik antidepressiva. Dat verzacht wel de angstklachten. Psychiater herkende het verloop ook niet van soms prima dagen en dan weer hele slechte. Past niet echt bij normaal verloop depressie. Vandaag ook dat ik eigenlijk vanaf beginnen al denk dat de oorzaak wel een bij hormoonschommelingen zou kunnen liggen. Maar toch blijft steeds die twijfel.

Ben ook bij overgangsconsulente geweest maar vond daar weinig gehoor. 2 keer anticonceptiepil geprobeerd, maar viel niet goed.

Heb een ruim jaar in ziektewet gezeten en ben nu weer aan het werk, maar ben wel een dag minder gaan werken. Werk geeft me een prettige afleiding maar soms ook lastig op hele slechte dagen. Moet een modus zien te vinden met mijn werkgever hoe hiermee om te gaan. Want zoals ik op dit forum ook lees, is het wel nodig om een stapje terug te kunnen doen als dat nodig is. En dat is niet te voorspellen. Op goede dagen probeer ik nog wel leuke dingen te blijven doen. Maar ik zit ook hele dagen op de bank.

Ik vind het heel moeilijk en verdrietig om te aanvaarden dat mijn voorheen leuke leven nu al een tijd op pauze staat en dat zal als ik het zo lees ook nog een tijd duren en nooit meer worden zoals het was.

Ik lees ook dat de overgang met horten en stoten gaat. Ik zou graag willen weten wat ik kan verwachten hierbij. Ik begrijp dat het voor iedereen anders is en het er ook mee te maken heeft hoe je ermee om gaat. Maar zijn het maanden en jaren achtereen zo slecht? Of zijn er ook hele periodes tussendoor dat het wat beter gaat en je even op adem kunt komen?

Ik heb nog wel even te gaan en vind het zo lastig dat mijn lichaam zijn eigen leven lijdt en dat dat doorwerkt in je geest.

Ik hoor graag van de ervaringsdeskundigen over het verloop, de frequentie en duur van de slechte en goede periodes.

Groetjes SonjaClaire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Claire »

Hallo Sonja,

Welkom op dit forum.

Helaas is het moeilijk te zeggen hoe de overgang bij jou gaat verlopen. Iedere vrouw is anders, dat wordt wel duidelijk als je de vele verhalen op dit forum leest.

Wel kan ik je herkenning geven voor de wisselende en overweldigende klachten. Steeds dook er weer wat nieuws op en verdween er een klacht om later zich weer aan te dienen. Op een bepaald moment zocht ik eerst op dit forum naar een klacht voordat ik ermee naar de dokter ging.

Nu mijn menstruaties vaker en langer wegblijven gaat het veel beter en heb ik ook meer energie. Nog heb ik ook weleens een dip, maar minder vaak, minder lang en minder heftig. Het komt dus ooit weer goed kan ik je meegeven.

Neemt niet weg dat je er wel doorheen moet. Je lichaam moet de overgang maken naar een veranderende hormoonhuishouding en voor de pechvogels onder ons, gaat dat gepaard met veel klachten.

Rust, rust, rust èn mijn draaglast aanpassen aan mijn verminderde draagkracht hielpen mij het best. Dat is ook logisch, omdat de bijnieren in de overgang de hormoonbalans overnemen. Aan stress (positief èn negatief) geven de bijnieren voorrang door adrenaline aan te maken en dat gaat dus ten koste van de hormoonbalans. Ik zei weleens: voor mij ff geen achtbanen.

Heb ook ondervonden dat "een positieve instelling" geen effect had op mijn hormoonhuishouding. De overgang overkwam me; ik was het niet zelf. Enige wat mij leek te helpen was een dagelijkse banaan tegen de hartoverslagen en sinds een paar maanden eet ik geen geraffineerde suiker waar ik mij heel goed bij voel. Ik voel mij ook veel rustiger, kan weer goed lachen en mijn libido is wat gestegen.

Een heftige tijd van soms moeilijke keuzes maken, teleurstellingen en voor ons gezin belangrijke dingen missen heb ik doorgemaakt. Ik vond het een moeilijke, in mijzelf gekeerde periode die in mijn geval 11 jaar duurde met mindere en gelukkig ook soms betere momenten. Ik sprak eens een oudere dame van begin 70 die me zei dat haar overgang de 7 rotste jaren van haar leven waren. Er was niet echt een patroon in te ontdekken in mijn geval. Nu durf ik langzaamaan echt te hopen dat ik betere tijden tegemoet ga.

Sorry voor de 11 jaar die ik hier neerzet, maar ik kan het in mijn geval niet korter maken. Ik hoop dat het in jouw geval veel minder lang zal duren.

Groetjes,
Claire

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi Claire,

Bedankt voor je reactie. Van die 11 jaar schrik ik inderdaad wel even en je bent nog steeds niet helemaal door de overgang heen begrijp ik. Wat naar voor je, maar gelukkig gaat het nu beter. Je klinkt heel sterk.

Nooit bij stil gestaan dat er zoveel vrouwen door zo'n nare lange periode heen moeten. Ik ken in mijn omgeving ook geen mensen die de klachten zo heftig hebben. Mijn zus had wel klachten en die is er bijna doorheen, maar ze lijkt niet helemaal ontwricht en slaat zich er goed doorheen. Soms denk ik dan dat ik wat flinker moet zijn. Maar ik ben altijd al vrij hard geweest voor mezelf en altijd maar doorgaan. Ik merk dat dat nu niet meer lukt.

Precies was je zegt... Ik moet echt noodgedwongen mijn draaglast aan mijn draagkracht aanpassen. Daarmee ben ik al een eind op weg, maar heb er nog geen vrede mee. Gevoel dat ik zoveel mis van hoe leuk het leven had kunnen zijn als ik me beter had gevoeld. Die gedachte helpt natuurlijk niet. :)

Met voeding ben ik al veel bezig geweest de laatste jaren. Eet nog weinig suikers en geen melk meer. Dat van die bananen wist ik niet. Goeie tip.

Gr. Sonja

Ljvdb
Berichten van Ljvdb
Onderwerpen van Ljvdb
Menopauzejaar:
Leeftijd: 48

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Ljvdb »

Beste Sonja,

Ik las hier even mee en voelde de behoefte te reageren omdat ik mij heel erg in jouw verhaal herken.

Ik worstel al 5 a 6 jaar met veel onbegrepen klachten. In andere berichten van mij kun je ze vast wel vinden. Op dit moment ben ik ‘overspannen’ thuis. En dat zou mij nooit gebeuren (dacht ik altijd), ik ben ook iemand van het altijd maar doorgaan. En als je dan niet naar je hoofd luistert (welke in mijn geval al een tijdje aangaf dat het niet meer zo lekker ging) dan gaat vanzelf je lijf wel ‘roepen’. In mijn geval heb ik vooral ‘problemen’ met mijn middenrif, dat voelt bij tijd en wijle zo beurs en verkrampt dat het gewoon niet leuk meer is. Mijn kersenpit kussen is op dit moment mijn grootste vriend

Als het dus gaat over draaglast aanpassen aan draagkracht wat ik hier overal lees dan was dit onvermijdelijk. Maar oh jee wat is dat accepteren lastig. Ik ben nogal een workaholic en vind niets doen zo moeilijk. En nu moet ik dan accepteren dat het ‘even’ niet meer gaat en zit ik thuis. En dan krijg je alle tijd om te voelen en doet mijn lijf zo’n zeer. Dit i.c.m. het feit dat ik een beetje een hypochonder ben is zachtjes uitgedrukt niet echt heel fijn, ik voel mijn hele lijf zeer doen en de afleiding van werk heb ik niet meer. En dus kan je alleen maar denken.
Iedereen geeft nu goed bedoelde adviezen en zegt “ je moet lekker dit of dat “ maar niets voelt aan als lekker. Ik wil rust in mijn hoofd maar misschien nog wel meer in mijn lijf wat niet meer van mijzelf lijkt te zijn.

Dus ook ik lees hier regelmatig en zoek herkenning en dat vind ik gelukkig ook vaak op dit forum waar ik dus heel blij mee ben. Ik heb nooit geweten dat de overgang zoveel klachten kon geven. Mijn moeder (helaas overleden) had voor zover ik weet altijd alleen maar opvliegers of althans ze had het altijd warm. Ik heb het haar nooit kunnen vragen want ze overleed voor mijn klachten begonnen. Mijn zussen zijn ouder maar lijken bij lange na niet de klachten te ervaren die ik wel heb.

En ja, sommige periodes overheersen de lichamelijke klachten en sommige periodes voel ik mij mentaal niet lekker (die duren bij mij altijd maar kort). Het ene versterkt ook het andere ervaar ik. Zit nu al vanaf september in een ‘mindere’ periode maar weet dat het daartoe een paar maanden beter houdbaar was. Dus ik wacht weer op een betere periode en probeer dan weer een beetje op krachten te komen.

Het aller rotste vind ik de eeuwige twijfel of ik niet lichamelijk iets ernstigs mankeer want de laatste tijd heb ik ook last van mijn buik en darmen. Ik moet dus over 2 weken voor een darmonderzoek waar ik echt als een berg tegenop zie. Maar het lijkt of ik geen rust vind tot ik de zekerheid krijg dat daar niets ergens aan de hand is (dit ook gevoed door het feit dat mijn broer op relatief jonge leeftijd darmkanker kreeg en de MDL arts dus aangaf dat het wel goed is om dat uit te sluiten).
En als iedereen dan roept dat je stress moet vermijden dan vraag ik me steeds af “hoe dan” ??????
Want inderdaad..... ondanks dat ik daar zelf alles aan probeer te doen lijkt mijn lijf af en toe uit het niets zelf de stress-stand aan te zetten.

Ik kan je dus helaas niet echt helpen met het antwoord op de vraag hoe lang het duurt of nog gaat duren, want naar dat antwoord ben ik zelf ook op zoek. Ben nu 48 en de moed zakt me in de schoenen als ik ook die 11 jaar lees van bijv. Claire.

Groet, Janny

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Claire »

Hallo Janny,

Zo herkenbaar dat je denkt dat je iets erg mankeert en natuurlijk goed om dingen uit te sluiten.

Wil je nog graag even meegeven dat in/na de overgang de slijmvliezen droger/dunner worden. Slijmvliezen zitten bijv. in maag, darmen, mond, slokdarm, neus, oren, vagina, ogen en gewrichten en kunnen dus allerlei verschillende klachten op die plekken geven. Mss stelt het je alvast wat gerust.

Veel sterkte, hoor.

Groetjes,
Claire

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi Janny,

Bedankt voor je reactie. Wat naar dat je zo'n last van je middenrif en darmen hebt. Vooral omdat er in je familie darmziekten voorkomt, snap ik dat je er heel ongerust over bent en onderzoek laat doen. Hopelijk krijg je snel duidelijkheid.

Door alle verhalen op het forum ben ik wel gerustgesteld dat mijn lichamelijke klachten bij de overgang horen. Maar ik slik ook AD dus mogelijk ook daardoor dat ik wat minder angsten ervaar. Ik heb ze evengoed wel hoor, maar dan meer over of ik wel 'overeind' kan blijven. En maak me zorgen over mezelf en hoe ik en mijn gezin deze periode door moeten komen, want het is echt niet leuk zo.

Ik heb soms ineens een goede dag of dagen tussendoor, waarin ik wat meer energie heb en dat voelt heel fijn, maar kort daarna dan gelijk weer die dip en dat is dan weer zo'n teleurstelling.

Vandaar dat ik dit topic ben gestart... Goede tijden, slechte tijden... Ik wil graag weten wat de andere vrouwen, vooral die al verder zijn, de afwisselende periodes ervaren en of er in die lange tijd dat het kan duren ook lange betere periodes zitten. Eigenlijk zoek ik dus gewoon wat geruststelling. Door te lezen op het forum vind ik dat ook wel. Bijvoorbeeld Lee64 heeft ook betere periodes tussendoor gehad als ik het goed heb begrepen. Dat stelt me wel gerust.

Nou ja, sterkte met de onderzoeken en ik hoop dat je snel een geruststellende uitslag krijgt.

Groetjes Sonja

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Claire »

Hallo dames,

Omdat het zo goed ging de afgelopen tijd, ben ik op zoek gegaan naar een baan (paar uurtjes per week). Ik merk, nu ik een paar weken verder ben, dat het er toch wel behoorlijk inhakt. Het is echt een leuk bedrijf/werk, maar de indrukken en het inwerken vallen me zwaarder dan gedacht en pakt mijn overgangslijf echt op als stress (logisch, denk ik wel).

Het evenwicht dat doorslaat naar de goede kant bij mij, is dus nog erg broos. Ik denk dat het na een wenperiode (paar maanden...?) wel beter zal gaan, maar het "halen en brengen" blijft dus nog wel in mijn geval aanwezig. Eigenlijk denk ik dat het nooit meer wordt, als voor de overgang.

Heb weer hartoverslagen, opvliegers, wegtrekkers, last van maag, darmen en trillende benen; om maar een "fijne" selectie uit de stapel te trekken. Ik moet het er maar mee doen, geloof ik..... :cry:

Groetjes,
Claire

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Ah Claire,

dat is erg jammer dat je vol goede moed bent begonnen maar toch weer terug geroepen wordt door je lichaam. Daar wordt je toch moedeloos van! Maar wie weet is dit alleen in het begin en wen je er aan en bevalt het straks hartstikke goed.

Sterkte!
Sonja

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Claire »

Hallo meiden,

Ik heb een heel lichte spotting gehad en voel me inmiddels weer een stuk beter.
Dat was dus hoogstwaarschijnlijk de hormonale oorzaak. Blijf het bizar vinden dat het zo'n invloed heeft.

Groetjes en sterkte voor iedereen,
Claire

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Claire »

Bedankt Sonja, voor je steun!

Claire

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi Claire,

Fijn dat het waarschijnlijk van tijdelijke aard was en dat je weer met een beetje vertrouwen naar het werk kan.

Ik vind het ook heel indrukwekkend hoe groot de invloed van de hormonen is. Heb me de afgelopen twee weken, beginnend net na mijn menstruatie, ontzettend rot gevoeld met de diepste dip afgelopen zondag en vanaf maandag (vermoedelijk net na de ovulatie) ging het ineens weer een stuk beter en ben ik niet meer zo somber en moe. Wel fijn om even op adem te komen, maar die achtbaan maakt me wel onzeker soms.

Groetjes Sonja

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi allemaal,

Met mij is het een periode wat beter gegaan. Meer goede dan slechte dagen. Nu weer wat minder. Ook getriggerd door zorgen om mijn zoon van 14 die heel onzeker is en die wat last heeft van dwang. Dat geeft me dan stress en dat hakt er gelijk weer in. Ik trek het me te veel aan denk ik.
Lijkt wel of alles me zo veel meer raakt dan vroeger en echt onder mijn huid kruipt en gelijk mijn functioneren beïnvloed. Herkenbaar bij jullie?

En wat ik ook merk aan mijzelf is dat ik zo vol plannen zit op goede momenten. Cursus Frans willen doen, of fotografie, of huisje buitenland, een hond etc etc. Schiet alle kanten op. Maar slaap er een nachtje over en dan slaat de twijfel toe en laat ik het maar rusten omdat ik er nog helemaal geen energie voor heb. Maar dit voelt allemaal wel heel onrustig. Ik denk dat het misschien onbewust compensatie is voor mijn leven wat ik nu noodgedwongen op een lager tempo moet leven en wat een beetje saai voelt. Voorheen had ik ook vaak veel plannen maar niet zo extreem en alle kanten op. Is dit voor jullie ook herkenbaar op de betere dagen?

Groetjes Sonja

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd: 51

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Claire »

Hallo Sonne,

Zeker herkenbaar: plannen maken, als je je goed voelt en dan er tegenaan lopen dat het toch niet gaat lukken. Ik heb er veel teleurstellingen en verdriet om gehad. Soms ook een barre strijd alsof ik een sportieve topprestatie moest leveren, omdat ik sommige dingen echt niet wilde missen m.b.t. mijn kinderen. Vreselijk!! Ook emotioneel was ik veel wisselender. Toch was destijds RUST het belangrijkste middel om mijn hormoonbalans te bewaren; het kon niet anders.

Het is moeilijk om niet op je (oude) zelf te kunnen rekenen wat dat betreft. Het kan echt per dag of zelfs uur of minuut ineens omslaan; er was bij mij geen peil op te trekken. Sinds mijn menstruaties langer wegblijven gaat het veel beter. Ik denk omdat de schommelingen nu afnemen waar ik blijkbaar het meeste last van had. Ik hoop dat ik het na bijna 12 jaar mag vasthouden dat ik mij veel beter voel; al is er soms nog een hormonale dip.

Dat wil ik je dan ook graag meegeven; het wordt een keer beter. Houd moed en voor de tussentijd heel veel sterkte.

Claire

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Dank je voor je bemoedigende woorden Claire!

Ik kan niet wachten tot mijn menstruatie ook eens gaat wegblijven. Dan komt er tenminste wat schot in de zaak. Tot die tijd er maar het beste van zien te maken. Het is wel een levensles in leren afzien hoor.

Groetjes Sonja

Sandy24
Berichten van Sandy24
Onderwerpen van Sandy24
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sandy24 »

Dag dames,

Herkenbare verhalen en emoties.
Ik ben 54 jaar, midden in de overgang. Omdat ik veel sport en op mijn voeding let ervaar ik weinig opvliegers (alleen bij stress) en slaap goed.
Wel heb ik veel last van stemmingswisselingen. Ook hevige emoties die niet bij een situatie passen. Onzekerheid bij prestatie, concentratie stoornis komt ook geregeld voorbij. Ik herken mij totaal niet in deze emoties. Op dit moment ben ik al 3 dagen af en aan somber, nergens zin in (komt ook door de lockdown), kort lontje tegen mijn man. Vandaar dat ik mij vandaag hier op dit forum heb aangemeld.

Ik wil wat aan deze vervelende stemmingswisselingen doen en vroeg mij af of iemand ervaring heeft met acupunctuur?
Ik wil het liefst de overgang op de natuurlijke weg laten verlopen, maar vrees dat mij dit niet gaat lukken.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Groetjes
Sandy

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi Sandy,

Heel vervelend die stemmingswisselingen. Dat sombere drukkende gevoel ken ik heel goed en ik heb er nu een jaar of 2 last van. Soms heel erg en ben ik totaal passief, maar soms ook weer een aantal dagen prima. Heel naar en je wordt er onzeker van. Zeker als je leuke dingen wil plannen en het gaat dan niet.

Ik heb acupunctuur geprobeerd om de hormonen te reguleren en de energie beter te laten stromen. Ik kan niet zeggen dat het mij geholpen heeft. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor anderen te gelden. Ik ben uiteindelijk op antidepressiva uitgekomen en dat helpt best goed en ik slaap beter. Maar sombere stemmingen heb ik tussendoor nog steeds, alleen minder heftig. En de angsten zijn verdwenen door de AD. Ik was voor de overgang ook niet bekend met angststoornis. Was juist wel een durfal eigenlijk.

Maar goed, als het je lukt om je stemmingswisselingen zelf op te vangen, zou ik AD niet aanraden hoor. Ik heb het liefst ook zo min mogelijk troep in mijn lijf, maar het is nu even niet anders. Ik let ook op mijn voeding en drink nog maar weinig koffie en alcohol. Alle beetjes helpen om je wat beter te voelen.

Sterkte en probeer vooral op de slechte momenten te onthouden dat alles weer voorbij gaat. Soms een uur of dag later, soms duurt het wat langer, maar uiteindelijk komen er weer goede dagen en periodes!

Groetjes Sonja

Sandy24
Berichten van Sandy24
Onderwerpen van Sandy24
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sandy24 »

Dank voor je reactie Sonja !

De lockdown door de corona crisis help natuurlijk ook niet echt mee !
AD wil ik zeker uitstellen, tenzij de acupunctuur niet helpt.

Hopelijk schijnt morgen het zonnetje en ziet het weer wat anders uit. :-)

Groetjes
Sandy

Tessa
Berichten van Tessa
Onderwerpen van Tessa
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Tessa »

Hoi dames,

Ik lees al een tijdje mee en besloot me ook maar eens aan te melden. Ik herken me heel erg in goede tijden, slechte tijden. Het begon bij goed fout te gaan afgelopen september. Depressieve gevoelens. Alleen maar op de bank kunnen zitten en me heel erg down voelen. Druk op mijn borst. Het helemaal niet meer zien zitten en denken dat het nooit meer over gaat.
En dan ineens, de dag erop, of soms dezelfde middag, ging het ineens weer prima.
Hoe vaak ik niet gedacht heb: ik ben er. Dit was het. Godzijdank. Om dan 3 dagen later weer wakker te worden met hetzelfde rotgevoel.

Ik slik sinds december ad. Na heel veel bijwerkingen en twee keer een verhoging, gaat het nu sinds februari iets beter. D.w.z.: nu heb ik ongeveer 3 weken goede tijden - waarin ik me helemaal top voel en de hele wereld aankan - en dan weer een halve week slecht en down. Ik voel het meestal aankomen. Ik word dan onzeker, denk dat ik niets kan - blijkt ook, want ik laat dan de aardappels aanbranden bijv. en vergeet van alles -, dat niemand me leuk vind en ik word angstig. Daarna volgt dan een dag of 2 dagen van heel erg down voelen en huilen.
Mijn omgeving herkent het nu ook en zegt steeds: joh, morgen is het weer over. Focus je daarop. Maar ik voel me dan zo ontzettend rot dat dat me gewoon niet lukt. Dat niets kunnen plannen herken ik dus ook. Dan denk ik: ja, leuk bbq'n bij vrienden. Zin in! En net voor de datum val ik dan in mijn put. Dan wil ik afbellen en voel me daar dan weer heel erg schuldig over. Vreselijk. Ik wil MEZELF terug!
Ik overweeg nu toch weer HST te proberen. Heb het in oktober een maand geprobeerd, maar ben gestopt omdat ik weer hevig ongesteld werd en mijn klachten niet verdwenen. Denk nu dat ik het langer een kans had moeten geven. Iemand ervaringen hiermee? En hoe zijn jullie ervaringen met alcohol? Heb soms het idee dat alcohol hormoonschommelingen veroorzaakt, maar een wijntje op zijn tijd is juist zo heerlijk! Zucht. Fijn om dit even kwijt te kunnen aan jullie :)

Tessa

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi Tessa,

Een beetje late reactie, maar wilde toch nog even op je reageren. Jouw verhaal is voor mij ook heel herkenbaar. Vooral dat je schrijft dat je ineens voelt dat je er weer bent. Dat heb ik ook. Ineens, in de avond, is het hé daar ben ik weer! Alsof je daarvoor in een andere dimensie zat en je jezelf helemaal niet herkent.

Ik heb het al eerder geschreven, maar AD haalt voor mij de scherpe kantjes er af. Nagenoeg geen angsten meer. En daardoor niet zo verlammend. Maar nog wel last van schommelingen, op het moment net als jij, paar weken goed en dan ineens weer een dal. En de ochtenden gaan vaak nog wat moeizamer. Ik slik ook een hele lichte dosis progesteron. Dat lijkt ook positief te werken. En slapen gaat daar heel goed mee. En dat is weer fijn voor je energie overdag.

Aanvankelijk wilde ik geen enkele medicatie omdat het een natuurlijk proces is. Maar ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb om het wel te doen. Gynaecoloog stelde ook aanvullend oestrogeen voor, maar dat wilde ik niet. Inderdaad met de gedachte dat je lichaam toch niet gaan wennen aan minder hormonen. Zoals het nu gaat, is het te doen op de meeste dagen. De slechte dagen kan ik nu wel doorbijten, alhoewel ik ook je woorden herken dat je op het moment dat je midden in het dal zit, niet goed over de rand kan kijken en weer het gevoel krijgt dat het allemaal nooit meer goed komt.

Sterkte!

Groetjes Sonja

Troelaatje
Berichten van Troelaatje
Onderwerpen van Troelaatje
Menopauzejaar: Baarmoeder verwijderd
Leeftijd: 59

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Troelaatje »

Hoe gaat het nu met jullie meiden ?

zo confronterend ..goede tijde slechte tijden...kom eens met een positief verhaal.

Sonja... Mag ik vragen welke ad je slikt? En hoeveel mg?

Troelaatje

Sonne
Berichten van Sonne
Onderwerpen van Sonne
Menopauzejaar:
Leeftijd: 46

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Sonne »

Hoi Troelaatje,

15 mg escitalopram druppels

En misschien komt het niet duidelijk door in mijn berichten, maar ik zit echt wel in een betere periode. Natuurlijk nog geregeld slechte dagen tussendoor, maar zo is het te doen en de goede dagen zijn dan ook echt heel fijn. Misschien ook omdat ik daar nu veel bewuster van geniet omdat ik de keerzijde ook ken.

Kortom, goede en slechte tijden wisselen elkaar af. En zo kom je steeds een stapje verder er doorheen. Hopelijk voor iedereen hier steeds vaker en langer goede tijden!

Groetjes Sonja

Tessa
Berichten van Tessa
Onderwerpen van Tessa
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Tessa »

Hoi lotgenoten,

Ik bevind me nu in hetzelfde stadium als Sonja. De ad (20 mg escitalopram) haalt de scherpe kantjes er vanaf en de dalen die ik nu voel zijn te dragen.
HST heb ik toch maar niet opnieuw geprobeerd. Ik wil mijn lichaam laten wennen aan de oestrogeendaling zodat het over een tijdje zelf oestrogeen uit de bijnieren en andere organen gaat aanmaken.
Met HST heb ik het gevoel dat moment alleen maar uit te stellen omdat mijn lichaam dan 'denkt' niet in actie te hoeven komen. Dat is een opvatting, er zijn ook geluiden dat die aanmaak tijdens HST-gebruik gewoon doorgaat, maar ik geloof wel in die theorie.
Heb wel het gevoel dat als ik op een feestje meer dan 2 glazen wijn drink - wat vroeger geen problemen gaf - de depressieve klachten een paar dagen erna sterk verergeren. Iemand ervaring hiermee? Drink op dit moment dus ook bijna niet, maar ben wel nieuwsgierig of jullie dit herkennen.

Tessa

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Anette »

Hallo Tessa,

HST vult je eigen hormonen aan naar hogere (premenopauzale) waarden.
Omdat je hormonen zo kunstmatig op peil worden gehouden, hoeft je lichaam idd geen actie te ondernemen.
Het is proces van de overgang dat niet gewoon doorgaat.

Anette

Tessa
Berichten van Tessa
Onderwerpen van Tessa
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Tessa »

Hoi Anette,

Dit klinkt heel logisch. Toch zijn er ook artsen en wetenschappers die beweren dat het proces van zelf oestrogeen aanmaken door het lichaam gewoon doorgaat als je HST slikt. En dat je dus na een paar jaar HST slikken lekker alle ellende hebt overgeslagen en vrolijk verder kan op je eigen intussen aangemaakte oestrogeen. Waarom beweren zij dit? (Ik weet: spekken van de farma-industrie) Maar hoe klinkt hun theorie om dit te verdedigen?

Goeds,
Tessa

Tessa
Berichten van Tessa
Onderwerpen van Tessa
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Tessa »

Ha lotgenoten,

Ben benieuwd of jullie dit herkennen. Zoals bij velen van jullie zijn de ochtenden mentaal het moeilijkst. In de loop van de dag knap ik meestal heel erg op. Nu heb ik ervaren dat als ik bijvoorbeeld om 6.00 u wakker word er niets aan de hand is en ik mij mentaal kiplekker voel. Omdat ik 6.00 u te vroeg vind om eruit te gaan, probeer ik nog een uurtje of anderhalf te slapen. Als ik dan opnieuw wakker word, is het mis. Dan voel ik wél dat deprimerende gevoel van: nergens zin in, niemand vindt mij leuk, ik kan niets en ik blijf het liefst liggen. Ik dwing mezelf dan tot opstaan, maar het duurt dan uren voordat het gevoel weer opklaart. Ik overweeg nu er toch maar uit te gaan om 6.00 u of te blijven liggen en wat te lezen, maar in ieder geval niet weer in slaap te vallen. Herkent iemand dit? En heeft iemand hier een verklaring voor? Hoor het graag :)

Goeds,
Tessa

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Anette »

Hallo Tessa,

Ja, belangen, het gaat altijd om belangen. Als een medicijn onvoldoende omzet genereert komt het niet op de markt of verdwijnt het weer.
Maar laten we ook de hand in eigen boezem steken. We hebben met zijn alleen een tijd gecreëerd waarin we zelf ook zijn gaan geloven dat alles maakbaar is, of zou kunnen worden. En dat is voor elke industrie ideaal.
We willen zo graag geloven dat wat 60 het nieuwe 40 is, en binnenkort het nieuwe 30, of dat we op ons 80 nog vrolijk moeten kunnen touwtje springen met de (achter)kleinkinderen. Want als zij het kan van die reclame dan heb ik er toch ook recht op?

We weten allemaal dat het leven zo simpel niet in elkaar zit. We verlangen ook geen van allen het onderste uit de kan......... maar ja... een beetje meer dan nu dat moet toch wel kunnen en de economie wil toch dat ik hard werk en geld verdien? Als ik daar iets van inlever val ik veel te ver terug....
enzovoort, enzovoort
Het is alles bij elkaar dat ons soms bijna dwingt om alle gezondheidsrisico's voor lief te nemen. De gevolgen komen later, dan zien we wel weer. We moeten immers in het NU leven

Want stel bijvoorbeeld dat er geen anticonceptie bestond. Dan stortte de economie in elkaar. Heel veel vrouwen, ook jonge vrouwen, zouden een baan erbij niet volhouden, geldt ook voor hormoontherapie.

Hoe je het ook wendt of keert, de overgang is onderdeel van het verouderingsproces.
Om op de maakbaarheidsgedachte te anticiperen werd hormoontherapie indertijd in de markt gezet als anti-aging therapie, het vervangt de hormonen die je in de overgang verliest, zei men. Het houdt je uit de menopauze, de overgang gaat dus niet gewoon door.
Dat is ook waarom vrouwen die men te jong acht voor de overgang/menopauze hormonen krijgen voorgeschreven, om die overgang zoveel mogelijk te stoppen. (of de pil, als ze nog menstrueren)

Ik was zelf in de dertig toen ik niet meer menstrueerde, kreeg meer dan 10 jaar hormoontherapie.
Nou ik kan je verzekeren dat het na het stoppen, niet vrolijk doorgaan was. Ineens vallen de toegevoegde hormonen weg, terwijl die andere organen nog amper iets geleerd hadden van wat ze te doen stond. De overgang/menopauze diende zich dan ook in alle glorie aan, ruim tien jaar nadat die er eigenlijk had moeten zijn, want dat lag vast in mijn genen. Die 10 jaar alsnog inhalen was een zware prijs.
De tijdsduur zal vast mede bepalend zijn voor de prijs achteraf. Als je overgang een jaar onderdrukt hebt zal het lichaam "makkelijker" de draad weer oppakken dan na veel langere tijd. En of je eerder in je leven altijd aan de pil bent geweest, en dus ook van buitenaf gestuurd werd, zal ook nog wel een rol spelen.

Je lichaam maakt geen hormonen aan op voorraad, waarmee je dan vervolgens jaren vooruit zou kunnen. Dat doet het nooit.
Je lichaam voert alleen uit wat het systeem opdraagt.
Het proces stuurt welke boodschap er naar het lichaam moet. Via het bloed ontvangen organen die boodschap.
Die boodschap verandert echter als er van buitenaf iets wordt verandert aan dat bloed en valt die sturing weg.
Tessa schreef:
wo 17 jun 2020 11:51
beweren dat het proces van zelf oestrogeen aanmaken door het lichaam gewoon doorgaat als je HST slikt. Maar hoe klinkt hun theorie om dit te verdedigen?
Geen idee hoe die klinkt. Het zijn beweringen. Een theoretische onderbouwing van hen, heb ik de afgelopen 25 jaar nog niet kunnen lezen

Anette

Tessa
Berichten van Tessa
Onderwerpen van Tessa
Menopauzejaar:
Leeftijd: 54

Re: Goede tijden slechte tijden

Bericht door Tessa »

Dank Anette,

voor je heldere toelichting. Ben erg blij dat dit forum en deze site bestaan :) Betere informatie heb ik ergens anders niet kunnen vinden.

Goeds, Tessa

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht