Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Voor wie medisch ingrijpen nodig heeft om overgangsklachten te onderdrukken.
Voor aandoeningen die zich naast de overgang nog wel eens manifesteren.
En voor wie geestelijke overgangsklachten wil behandelen als een stoornis/aandoening.
Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » za 30 jun 2018 12:00

Hallo allemaal,

Ik ben naast schildklierpatiënt nu ook in de perimenopauze beland en vind het maar heftig. Ik ervaar de laatste maanden heel veel neuropathische (spier en gewricht en zenuw) pijnen, zit nu zelfs in heel traject bij de osteopaat. Ben volledig in hormonale disbalans en rondom de menstruatie zijn de klachten bijna niet meer te dragen, zonder pijnstilling.
Herkent iemand spier en gewrichtspijnen en ook zenuwpijnen die gepaard gaan met de perimenopauze? Ik heb naast SI gewricht klachten (al jaren maar laatste tijd niet normaal meer) nu ook zenuw(stel) pijnen; aldus uitstralingspijnen naar (beide) benen, voeten (stijf en soms tintelen), armen. De darmen werken ook niet meer optimaal, heb hoofdpijnen (en ik was nooit een hoofdpijnklant) en nekpijn. Ook misselijkheid en duizeligheid (van de zenuwpijnen?) komen geregeld voor.

De osteopaat doet wat hij kan maar een zenuwstelsel dat op spanning staat is (in mijn geval) hormonaal en dus zal ik erdoorheen moeten bijten. Ook blijkt mijn hypofyse in de war.

Kent iemand van jullie overigens PeaPlex of PuraPlex (van Vitalis?), dit schijnt een goede werking te hebben op het zenuwstelsel alsmede het afweersysteem. Hoor graag jullie ervaringen over gebruik van Palmitoylethanolamide (eventueel aangevuld met B vitaminen). Ik smeer nu spierbalsem met iboprufen (gel), en slik voor de zenuwpijnen en hoofdpijn af ent toe paracetamol.

Dank alvast voor jullie reactie.
Groetjes en geniet van het mooie weer vandaag. :D

CarolineJackievos
Berichten van Jackievos
Onderwerpen van Jackievos
Menopauzejaar: 2013
Leeftijd NU: 57

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Jackievos » za 30 jun 2018 13:12

Hallo Caroline,

Ik ben al 5 jaar postmeno en ook schildklier patiënt, ik heb pas dit jaar helse pijn in nek schouders, tussen mijn schouderbladen en nu ook heupen en de bovenbenen. Heb vele onderzoeken gehad en zoals altijd alles goed, alleen nu de ontsteking waarde in het bloed wat verhoogd en 3 kleine bultjes in de hals gevonden waar ik volgende maand voor naar de internist moet. Mijn huisarts heeft mij gezegd dat ik rustig 5 paracetamol per dag mag en die neem ik meestal ook anders kom ik de dag niet door. Pfff wat een verhaal, heb al veel klachten gehad en iedere keer denk ik dit is de ergste, dus deze zal ook van voorbije aard zijn hoop ik. Ik wens je sterkte.
We zijn niet de enige, zoals je hier kunt lezen. Geniet van de mooie dagen.

Groetjes,
Jackie Vos.

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » za 08 sep 2018 10:47

Hallo dames,

Ik zit al paar jaar in de perimenopauze (als schildklier patiënt) en heb nogal heftige tijden meegemaakt (waaronder hormonale disbalans e.d.). Gelukkig ben ik daar met behulp van een osteopaat vanaf geholpen.
Alleen, ik vind mezelf zo jong! 46 jaar.
Hoor de meesten over de overgang zo vanaf een jaar of 48-50 jaar :?:

Heb vorige maand voor het eerst een menstruatie overgeslagen.
En heb (sindsdien) last van darmen en ook steken in de onderbuik.

Tjonge, wat staat me nog allemaal te wachten ten tijde van de overgang zelf?

Ik wens jullie allen kracht en voornamelijk lief(de) voor jezelf.
:D Namaste, Caroline

Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Diaantje » ma 10 sep 2018 09:36

Hoi Caroline,

Hier nog een schildklier patiënt met behoorlijke hormonale disbalans.
De werkelijke overgangsklachten begonnen bij mij rond mijn 45e. Ook ik kreeg te horen, je bent geen 50 en menstrueert nog regelmatig dus kan niet.
Nu twee jaar verder weet ik wel zeker dat het de hormonen zijn die me plagen, soms heel erg.

Sterkte met alles.
Groetjes, Diana

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » di 06 nov 2018 14:45

Dag dames,

ik zie allemaal wat 'hogere leeftijdsklachten' hier, ben zelf 46 en al een paar jaar loop ik rond met, zoals men zegt, perimenopauzeklachten. In augustus heb ik voor het eerst een menstruatie overgeslagen.
Er hoeft maar iets emotioneels te gebeuren (een overlijden, een verbroken relatie enz) en ik zak weer (terug) in een heftige hormonale disbalans. Heb er tijdje voor bij de osteopaat gelopen (die zegt zenuwstelsel op spanning, hormonaal) en dat helpt wel maar het duurt weken eer ik er profijt van heb.

Als ik goed ben ingesteld op mijn schildklier medicatie dan heb ik geen last van overgangsklachten. Maar zodra dit niet het geval is, door voornamelijk stress (hoog cortisol), dan ervaar ik echt heftige klachten (allemaal tegelijk ook):

Wordt nu doorgestuurd naar een endocrinoloog, hoop dat zij hormoonsuppletie voorschrijft (Femoston). Niet geprobeerd is altijd 'mis'. Hebben jullie hier ervaringen mee? Anders ook maar eens naar een cardioloog.

Dank voor de reactie alvast, fijne dag!
Caroline

Lientje74
Berichten van Lientje74
Onderwerpen van Lientje74
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 44

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Lientje74 » wo 07 nov 2018 11:21

Beste Caroline,

Ik ben nog maar 43 jaar, bijna 44 jaar. Vind het erg zwaar bij tijden.
Ik ben geen schildklierpatiënt, maar heb toch veel klachten. Door veel te lezen hier op de site kan ik mijn klachten soms beter accepteren.

Momenteel neem ik veel rust, wandel af en toe klein stukje. Soms iets in het huishouden. Kom momenteel nergens omdat het niet gaat vanwege de klachten.
Osteopathie heb ik ook geprobeerd, hielp misschien iets. Maar als ik weer wat te veel ging doen, dus meer stress, meer klachten.
Of femoston je gaat helpen, is natuurlijk uitproberen. Ik hoop het van harte voor jou.
Zelf heb ik afgelopen jaar de Zoely geprobeerd en Systen pleister met Utrogstan erbij. Mijn klachten zijn toen nog vele malen erger geworden.
Nog meer hormonale disbalans. Had het geholpen dan was ik blij geweest. Nu heb ik er spijt van. Maar ik weet nu dat ik nooit geen hormonen ga proberen.
Dit ben ik er dan wel wijzer van geworden.

Sterkte ermee,
Lientje

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » wo 07 nov 2018 11:56

Dag Lientje,

dank voor je reactie.
Onlangs werd mijn relatie abrupt (en zonder uitleg) plots verbroken, ik kreeg dat niet recht in mijn gevoel en vanaf dat moment ervoer ik deze heftige klachten (was er 3 maanden af, in het begin van dit jaar heb ik er ook 4 maanden mee gelopen). Zelfs mijn schildklierwaarden in het bloed zijn slecht. Maar ik weet intussen ook dat stress (hoog cortisol) de boel plat legt en ik ben dus weer waar ik was.
Wat zijn we eigenlijk jong voor dit type klachten terwijl we juist in de bloei van ons leven (zouden moeten) zijn.

Als jij over jouw ervaring schrijft, de Zoely (ken ik niet hoor) en Systen pleister (ook hormonen?) dan ga ik twijfelen aan de HS. Ik trek dit al niet. Bij wijze van. Die hormonale disbalans is killing en verstoort een 'happy life'. Iedereen ziet het aan me ook, zo moe. Ik sprankel niet meer.

Fijne dag, Caroline

Lientje74
Berichten van Lientje74
Onderwerpen van Lientje74
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 44

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Lientje74 » za 10 nov 2018 11:05

Hallo Caroline,

Stress id idd zeer slecht voor de overgang. Ik bedoel dan stress van buitenaf. Ons lichaam heeft al heel veel innerlijke stress door de hormoonveranderingen. Stress van buitenaf kan de klachten dan weer vele malen erger maken.
Ik voel me ook veel te jong voor deze klachten. Had ook nooit verwacht dat het zo heftig zou kunnen zijn. Ook door onwetendheid, acceptatie en gebrek van voorlichting van de maatschappij. En ook loop ik tegen een muur van onbegrip op in mijn omgeving
Mijn leven is ook erg veranderd. Werkte ik ruim 3 jaar geleden als verpleegkundige en runde mijn gezin en alle verplichtingen enz buiten de deur.
Ik heb dit allemaal op moeten geven. Mijn man neemt heel veel zorg voor kinderen en taken in het huis op zich gelukkig.
Voor mij is acceptatie belangrijk dat het nu zo is. Al vind ik dat moeilijk omdat ik eigenlijk niemand in mijn omgeving ken die zoveel klachten heeft.
Door heel veel te lezen op deze site. Zowel de nieuwsbrieven en het forum voel ik me gesteund. En als je leest op het forum dan zie je ook van dames die nu nog schrijven en ouder als ons zijn inmiddels, ook begonnen met klachten zo rond de 42, 43 jaar. Soms wat eerder of later. Deze berichten lees ik veel. Zij beschrijven de vaak moeilijke periode, soms van wanhoop in het begin. En dat het na jaren toch langzaam vooruit mag gaan.
Ik voel me nu ook op moment niet lekker. Veel onrustige gevoelens, duizelig, misselijk enz.. Heb dit al ruim 2 jaar in de morgen. Vaak gaat het in de middag wel wat beter. Niets doen , of zo weinig mogelijk is dan het beste.
Zo heb ik van de week ook weer een dag op bed door gebracht. Door veel te lezen hier op de site , las ik dat andere dames dit ook doen als het nodig is voor jezelf.
Ik voelde me die dag helemaal niet lekker. Voelde me eigenlijk altijd schuldig als ik zo iets zou doen. Want ik moest zoveel nog van mezelf.
Door telkens naar mijn innerlijke stem te luisteren, wat heb ik nu nodig, wat is het beste, hoop ik zo wat verder te komen in de overgang. En dat het meer draagbaar is.

Mijn beste tip die ik je kan geven: lees veel op deze site. Ook van dames die veel hebben geschreven over het verloop van hun overgang.
Ik heb er enorm veel steun en kracht van. Zou deze site niet bestaan , dan zou ik denk ik wanhopig worden.

Sterkte hoor!!!
Lientje

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » za 17 nov 2018 09:47

Dankjewel.

Kan inderdaad weinig stress van buitenaf handelen zeg maar. Zit ook op randje van een burn-out. Ga a.s. maandag naar de internist - endocrinoloog, ben benieuwd wat zij mij gaat vertellen.

Jij ook sterkte met alles.
Caroline

Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Diaantje » ma 19 nov 2018 08:47

Hoi Caroline,

Wil je vertellen wat de endocrinoloog je verteld heeft?
Ben zeer benieuwd, mijn schildklier is ook al jaren te traag nl. en ben benieuwd of onze schommelende hormonen hier nog meer "schade" aanrichten.

Alvast dank, Diana

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » ma 19 nov 2018 13:03

Dag Diana,

De afspraak is helaas verplaatst naar eind december.
Maar ik zal het je t.z.t. vertellen.
Ik ben CHT patiënt (CHT is congenitale hypothyreoïdie), heb dus een aangeboren schildklierafwijking (geen schildklier) en ben afhankelijk van de levothyroxine. Maar sinds 2014/2015 compleet uit balans, van hyper naar hypo (*ook door overstappen naar andere levothyroxine) en het afgelopen jaar ben ik door innerlijke en mentale 'stress' in de disbalans terecht gekomen en dat is een enorme lange lijst aan klachten.
Probeer nu een afspraak op korte termijn te fiksen met een gynaecoloog om meer te weten te komen over hormoon suppletie en schildklierpatiënten in de overgang. Als ik interessante info daarover ontvang dan deel ik dat graag.

Ik vond dit artikel heel interessant: Stress en Schildklier (kan geen url plaatsen), van Margo Peinemann (naturafoundation). Als je googelt dan vind je het wel denk ik.
Stress en schildklier is geen beste match.

Sterkte, toch apart die hoge TSH waarden. Ik snap er ook weinig van, mijn T4 is namelijk ook aan de hoge kant. Ik voelde me altijd het beste rond de 1, maar daar is sinds een jaar geen sprake meer van, zit steeds tussen de 3,3 en 4,2!

Groetjes, Caroline

Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Diaantje » di 20 nov 2018 09:28

Hoi Caroline,

Het is inderdaad erg vervelend.
Mijn schildklier is na onlangs geprikt te hebben voor mijn doen ook trager gaan werken. Waarden, 2,1 en 12,6.
Voorheen rond de 1 en 18. Daar voelde ik me goed bij. Ik heb al jaren een te traag werkende, volgens mij kapot door het vele diëten vroeger, tot aan laxeermiddelen toe en gewoon bijna niet meer eten. Wat pesten al dan niet met je doet he.

Ben zo stom geweest om onlangs toch weer een streng koolhydraatarm dieet te volgen met alle gevolgen van dien. Ernstige verstopping waardoor darmontsteking en ik vermoed ook de verandering in mijn schildklierwaarden. De ingrediënten van de dieetproducten barst van de soja. Laat ik er nu later achter komen dat soja en schildklier niet echt samen gaan net zoals koolhydraatarm eten. Heb de diëtist (tenminste zo noemt ze zich) nog zo gevraagd of dit wel samen kon. Ja hoor, je schildklier kan er zelfs beter van gaan werken. Nou het tegendeel dus. NOOIT meer een dieet met producten van een ander, dan maar een dikkertje. Ook door die zieke darmen veel stress en gedonder op mijn werk, ook stress. Het zou zomaar kunnen.

Ik lees dat je levothyroxine gebruikt.
Deze gebruikte ik toen er geen Thyrax meer leverbaar was. Met de levothyroxine voelde ik me echt enorm beroerd.
Thyrax doet het bij mij beter, ben dan ook blij dat deze weer terug op de markt is, wellicht ook iets om over te praten wanneer je er bent?

Groetjes,
Diana

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » zo 25 nov 2018 11:38

Hi Diana,

oef een koolhyrdraatarm dieet, daardoor ben ik begin dit jaar in de eerste hormonale disbalans/bijnieruitputting terecht gekomen. Na maanden rust, osteopaat enz er bovenop gekomen, al waren de schildklierwaarden nog steeds niet optimaal. Een dieet of anders eten is uit den boze, brengt stress. En stress brengt weer bijnieruitputting en bijnieruitputting maakt weer dat de schildklierwerking vertraagt, ook als je levothyroxine gebruikt (ik slik overigens ook weer Thyrax, maar mijn lijf is na dat hele Thyrax debacle wel in de stress geschoten).
CHT is congenitale hypothyreoïdie, heb dus een aangeboren schildklierafwijking (geen schildklier) en ben afhankelijk van de levothyroxine. Maar sinds 2014/2015 compleet uit balans, van hyper naar hypo (*ook door overstappen naar andere levothyroxine) en het afgelopen jaar ben ik door innerlijke en mentale 'stress' in de hormonale disbalans terecht gekomen en dat is een enorme lange lijst aan klachten.

Jouw waarden zijn gelukkig ietwat meer in balans dan die van mij, maar als je je er niet lekker bij voelt, altijd aangeven aan de internist. Ik schiet nu zelfs helemaal buiten de normaal-waarden. Inderdaad soja ontwijken, is geen goede match.

Hoop binnenkort meer te vertellen over mijn bezoekje aan de gynaecoloog, morgen in ieder geval maar laten prikken op oestradiol, progesteron, cortisol. Kijken of hier ook disbalans zit. Voel me in ieder geval al tijden weer heel slecht, een hormonale disbalans/bijnieruitputting, plus de overgang (de klachten worden hierdoor weer versterkt) en schildklierproblemen is echt niet tof. Ben er echt ziek van.
Jij ook sterkte en geen diëten meer volgen, brengt je lijf alleen maar in stress.

Sterkte, Caroline

Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Diaantje » ma 26 nov 2018 11:37

Hoi Carloline,

Dank je wel.
Inderdaad, ik heb mijn lesje weer geleerd. Maar ja, wellicht ken je het wel. Iedereen weet je te vertellen dat je te zwaar bent en dus af moet vallen.
Gewoon ff doen, tja, doe dat maar eens met een traag werkende schildklier. het lukt wel, maar met grammetjes, niet echt motiverend (of ik ben gewoon een zwakkeling, dat kan ook, dat wordt dan wel gezegd door mensen). Had dus goed geïnformeerd (helaas bij iemand die er de ballen verstand van heeft, achteraf) en dit zou ik dus goed kunnen volgen. Nou, NOOIT meer hoor.
Ik begin me heel langzaam wat beter te voelen, maar ben 's avonds nog veel moe en heb het steeds maar koud.

Heb nog geprobeerd meer info te krijgen bij gynaecoloog, maar had arts assistent en wist me niet veel te vertellen.
Heb vrijdag afspraak bij orthomoleculair voedingsdeskundige, kijken wat ik met voeding nog kan doen, ook om mijn darmen weer beter te krijgen.
Doet ook bioresonantie, je moet er in geloven, maar ook daar kan je veel tekorten in je lichaam mee vinden.

Ai, helemaal geen schildklier, das behoorlijk lastig.
Ik hoop voor je dat je snel weer in balans komt met je waarden.
Hou je me op de hoogte?

Groetjes,
Diana

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » ma 26 nov 2018 18:48

Dag Diana,

Ja afvallen als schildklierpatiënt met hoge waarden is ondoenlijk. Heb het van de zomer ook geprobeerd maar het zijn slechts grammetjes die er vanaf gaan idd. Door het hyperen (vanwege de Thyrax doordrukstrips, teveel hormoon binnengekregen) van aantal jaar geleden was ik ineens 15 kilo kwijt maar er zit inmiddels weer 10 bij. Heel frustrerend. En de overgang helpt dan ook niet.

Heel goed dat je naar een orthomoleculair arts gaat, kennis en wetenschap zijn geen leidraad. Dat zegt iedereen altijd maar en daar kan ik mij zo over opwinden. Bioresonantie heb ik ook gedaan maar heeft mij minder geholpen. Maar wellicht helpt het jou wel.
Is het een idee om je cortisol waarden eens te laten testen evenals je Vitamine D?

Qua Koolhydraat arm dieet, tja, mijn huisarts heeft het me begin dit jaar geadviseerd, alweer de wetenschap, en wat is dat fout gegaan. Ben wel 4 maanden aan het herstellen geweest, darmflora compleet uit balans, evenals de hormonen. Advies is om niet meer te diëten maar om anders te gaan eten, veel groene groenten, geen vlees meer (of bio vlees) vanwege de vele hormonen die erin zitten, veel eiwitten en minder witte koolhydraten. Dan kom je al een heel eind.

Eind december naar de endocrinoloog en hoop snel bij de gynaecoloog een afspraak te krijgen. Komende vrijdag naar de osteopaat, die is overigens nog steeds de held van allemaal, heeft me er steeds snel weer uit (hormoon disbalans). En o ja, ga 10 december een hypnose sessie doen, stress reductie. Ben benieuwd wat dat voor een uitwerking heeft, ons onderbewustzijn is namelijk sterk.

Jij sterkte met alles ook.
Caroline

Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Diaantje » do 13 dec 2018 08:48

Goedemorgen dames,

Ik heb het even zo vreselijk zwaar, trek het ff niet meer.
Ik zit sinds vorige week dinsdag overspannen thuis, de sfeer op mijn werk is hiervan de oorzaak. Door de lage weerstand ook nog de griep/zware verkoudheid er overheen gehad.
Ik ben zo zenuwachtig, onrustig, voel constant mijn hartslag en deze is in in rust ook hoger dan normaal bij mij.
Nu blijkt dat ook mijn schildklier die altijd te traag is en waar ik medicijnen voor slik, ineens te snel is gaan werken.
Volgens de huisarts kunnen de klachten die ik heb ook daardoor komen.
Dat wil ik natuurlijk best geloven maar ik ben zo bang dat er iets ergs met me aan de hand is. Iets wat nooit makkelijk gaat gebeurt nu ook, ik val af, en niet omdat ik nu zo goed op mijn eten let. Ik weet dat dit ook bij een snelle schildklier gebeurt maar toch overwint de angst het.
Ik kan de hele dag wel janken.

Het ging best een tijdje goed en nu dit weer.
En dan de vraag, zijn het de hormonen, is het de schildklier, is het iets anders............mijn hoofd draait overuren.

Ik heb een doorverwijzing gevraagd naar de internist, wil eens goed nagekeken worden, maar de huisarts wil dit nog niet. Eerst wil ze een goed beeld krijgen van mijn klachten, anders kan de internist er ook niets mee zegt ze.
Over drie weken moet ik opnieuw bloed prikken voor de schildklier, medicijnen moet ik iets verlagen. Dan pas weer afspraak. Ik hoop dat ik dat red.

Moest het even kwijt, hoop op wat bemoedigende woorden.

Diana

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » ma 17 dec 2018 11:59

Dag Diana,

ach jee, ik weet hoe rot een hyper is, :o , have been there done that. Toch zou ik een bezoek aan een internist-endocrinoloog eisen. Een huisarts heeft te weinig verstand van het endocriene systeem. Bovendien heb je met dit type waarden nog meer last van hormonale pijnen, instellen met hormoonmedicatie is lastig, ben al 4 jaar bezig inmiddels en nog steeds niet goed (TSH 4,2 en T4; 21). Dus ik hyper en hypo tegelijk.
Ik vind iedere waarde boven de 2,5 niet oké, moet rond de 1.0 zijn, ook voor jou. Jou waarden zijn inderdaad veel te hoog en daar voel je je super slecht bij, alsof je inderdaad 'van alles mankeert'. I know.

Sterkte. Caroline

Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Diaantje » di 18 dec 2018 10:20

Hoi Caroline,
Nog even een vraagje............hoe ging je hypno sessie?
Heeft het bij jou wel baat gehad?
Waar heb jij het gedaan?

Groetjes,
Diana

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » zo 23 dec 2018 14:51

Hi Diana,

Ben uiteindelijk Body Stress Release gaan doen i.p.v. hypnose, het helpt zeker (omdat je hier voor o.a. vermoeidheid, overgang en ook als je met medicatie rommelt die voor chemische stress zorgt, terecht kunt). Heb nu twee sessies gedaan en alle klachten komen daags erna in rap tempo opzetten evenals extreme vermoeidheid, mijn lijf is dus echt aan het helen. Maar ja, het heeft ook 4 jaar strak gestaan van hyperen, hypo. En dan nog eens stress erbij, dat is de slechtste combi die je kunt hebben. :oops:

Ik weet nog dat ik jaren geleden bij de endocrinoloog zat en die wimpelde alle hyper verschijnselen weg en zei dat ik in de perimenopauze zat, volgens haar konden al die klachten niet komen van hyperen. Wat was ik kwaad, want intussen sloeg mijn hart op hol en verloor ik in korte tijd 15 kilo. En bovendien lieten de bloeduitslagen ook zien dat ik aan het hyperen was. Nu laat het bloed zien dat ik in een hypo zit, en nog nemen ze je niet serieus, mag a.s donderdag weer naar de endocrinoloog.
Intussen wel bij de gynaecoloog geweest. We bespraken de mogelijke oorzaken van de klachten en volgens haar is HRT nu niet de aangewezen oplossing, eerder anticonceptie om de cyclus gerelateerde klachten te verminderen. Maar ik wil zo niet aan de pil en nog meer hormonen nemen. Al genoeg gedoe met instellen van de Thyrax.
Wat ik dan weer niet wist en de gynaecoloog wel is dat stress de leverwerking vermindert, en de lever moet een teveel aan hormonen uit het bloed zien te halen. Vandaar dus mijn hele vervelende menstruaties, met heftige klachten. O ja, ze vertelde me dat overgangsklachten ook erger zijn wanneer je niet goed bent ingesteld op schildklierhormoon.

Ik weet dat stress echt een schildklier killer is. Cortisol, adrenaline en noradrenaline beïnvloeden de schildklierwerking, ook als je schildklierhormoon slikt. Als gevolg van chronische stress kan er een verstoring van de bijnierproductie ontstaan, en dat oefent dus heel veel invloed uit op de schildklierfunctie/werking. Dit leidt dan tot hypotheroidie. De hypothalamus en hypofyse kan haar werk niet meer goed doen. Eerst moet dus die stress eruit en daar ben ik nu mee bezig, bij de bron aanpakken dan maar. Zit ook niet te wachten op ophoging van de schildkliermedicatie, ben doodsbang geworden inmiddels van thyrax en ophogen (lees hyper en ophoog verschijnselen).

Jij sterkte met alles
Caroline

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » do 03 jan 2019 12:44

Hallo iedereen,

ik heb sinds een maand last van slapende ledematen (vooral 's avonds en 's nachts, aan linkerkant van lijf) en sinds paar dagen van diarree (1 a 2 x daags). Ook regelmatig last van spierpijnen in nek en benen.
Ik weet nu niet meer of het komt door de peri-menopauze (wat is gediagnosticeerd door de gynaecoloog) waardoor ik steeds weer andere (en meer) rare klachten krijg, ofwel door ophoging van mijn schildkliermedicatie (heb sindsdien wel last van diarree), van een slechte doorbloeding of van een lever die niet meer goed zijn best wil doen.
Ben door de mesologe op vitamine B complex gezet (terwijl bloedwaarden B12 oke was), hoog vitamine D (3000 IE p/d) (zat laag in bloed; 50), Aschwaghanda en vitamine D12. Misschien heeft dat hier ook mee te maken. Ik weet het niet meer. Teveel van het goede?

Ook heb ik 3 sessies body stress releases gedaan en voel me daar ook niet helemaal tof bij.

Van de extreme vermoeidheid ben ik wel af (dankzij de vitamine B complex/de schildkliermedicatie?), evenals de narigheid van pms.
Kreeg de pil wel voorgeschreven maar wil daar nog even mee wachten.
(Ben 46 jaar en schildklierpatient). Vind die slapende ledematen/tintelingen echt vervelend en ook eng, zeker als ik het nog uren na wakker worden in de benen, voeten, handen, het gezicht en de armen voel.

Caroline

Caroline3
Berichten van Caroline3
Onderwerpen van Caroline3
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 47

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Caroline3 » za 13 jul 2019 12:41

Dag dames, wie heeft er ervaring met natuurlijke bio identieke hormoonsuppletie? Ik heb van de huisarts Utrogestan en de Estradiol pleisters van Sandoz voorgeschreven gekregen, omdat 'ik door innerlijke stress' geen daadkracht meer heb om stress van buitenaf op te vangen, hierdoor raak ik continu in hormonale disbalansen. Ik ben op, na 5 jaar hormonale disbalansen. En mijn schildklierwaarden lijden er ook onder (al sinds de Thyrax verpakking een drama).
Als ik iets ophoog met mijn schildkliermedicatie voel ik me 6 weken goed, dat zie ik ook in het bloed terug, maar er hoeft maar iets te gebeuren, stress gerelateerd (zoals het verliezen van een baan, verbroken relatie etc) en ik val weer om. Begint dan met extreme moeheid en draaierigheid en daarna krijg ik hoofdpijn, spieren die zich vastzetten (en op mijn zenuwen drukken), misselijkheid etc. :roll:

Ik kan/kon het niet meer dragen en zat eergisteren huilend bij de huisarts die mij natuurlijke bio identieke hormoontherapie voorschreef. Maar ik ben best een klein beetje angstig voor deze therapie, gezien de vele bijwerkingen en kans op ellendige ziektes. Tevens heb ik al een galsteen en heb geen zin om onder het mes te moeten tzt. Maar het meest angstig ben ik nog voor de extra hormonen in mijn lijf, naast de schildklierhormonen. Niet alleen voor de bijwerkingen maar ook inzake gewichtstoename en alle andere bijwerkingen.

Hoe ervaren jullie dit?

En wanneer moet je beginnen met zo'n therapie, op de eerste dag van de menstruatie? Ik heb het aan de apotheek gevraagd en ook aan de huisarts maar beiden weten het niet echt.

Dankjewel, hoop dat jullie me over de streep trekken; wel of niet doen?

Ik heb verder alles al geprobeerd, van osteopaat tot mesologie, van endocrinologie tot gynaecologie (die me zelfs de pil voorschreef), van body stress releasement tot Chinese geneeswijzen. Heb ook bijna alle soorten preparaten gebruikt (o.a. vitamine B complex, Ashwaghanda, Visolie, Dim etc), het enige wat een beetje helpt is Floradix van tijd tot tijd (voor de vermoeidheid). Andere tips?

Caroline

Lientje74
Berichten van Lientje74
Onderwerpen van Lientje74
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 44

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Lientje74 » za 13 jul 2019 13:41

Beste Caroline,

Ik begrijp je volledig. Het is ook loodzwaar. Heel die overgang. Afgelopen week was ik zo intens moe en trillende benen, misselijk etc.. dat ik 7 dagen op bed heb gelegen. Ik herken al je klachten wat je opnoemt, ook die enorme spierspanning. Gisteren of er miljoenen naalden in mijn lichaam staken. Ik zie het ook even helemaal niet meer zitten, ben het ook zo zat. En begrijp dat je naar verlichting zoekt. Ik las op de site van vrouwen poli boxmeer die veel met bio identieke hormonen werken; "Voor overgangsklachen : Oestrogeen pleisters 50 en bio indentieke progesteron pillen. Op de 14de tot de 26ste dag twee pillen"
Moet je maar eens zelf opzoeken. Ik heb afgelopen september een poging gedaan met systen pleisters en utrogestan. Ik kreeg enorme stemmingwisselingen. En van de utrogestan werd ik enorm duizelig, moest me overal aan vast houden, alles zweefde en draaide voor mijn ogen. Ben dan ook weer gestopt . Na een kleine 2 weken al. Wat ik zo moeilijk vond is dat niemand je kan zeggen of die stemmingswisselingen en andere klachten verdwijnen na langer gebruik. Ik reageer over heftig op helaas.

Maar ik begrijp echt dat je snakt naar verlichting. Ik denk van de week ook zou er dan echt geen middel wezen dat me kan helpen me beter te voelen. Ik weet ook en lees hier ook dat als je stopt met hormoontherapie alsnog de overgang krijgt. En ook dat je verhoogde kans op borstkanker, herseninfarct hebt. Het blijft heel moeilijk die afweging hoor. Want als je deze enge ziektes er van krijgt, denk je was ik er maar nooit aan begonnen. Maar nu jaren zo ziek zijn van de hormonen is ook erg zwaar.
Het schijnt dat heel langzaam afbouwen wel beter is dan , om de hormoonval minder heftig te maken. Ik ga je geen advies geven wat je wel of niet moet doen. Maar ik begrijp wel dat je naar verlichting verlangt.
Heel veel sterkte. En hou ons op de hoogte wat je keuze en vervolg is.

Beterschap!
Lientje

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 50

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Claire » za 13 jul 2019 13:56

Beste Caroline,

Bio-identieke hormonen. Een ander woord voor HRT. Ik snap eerlijk gezegd de term bio-identiek niet. Het klinkt wellicht minder ingrijpend, maar heeft hetzelfde effect nl. toevoegen van hormonen.

Ik snap je wens om het op te willen lossen, zodat je je voelt als voor de overgang. Zeker als je lang klachten hebt en ook nog zo snel uit balans raakt. Op dit forum vind je ervaringsverhalen van vrouwen die met en zonder HRT de overgang doorleven. Iedere vrouw is anders en reageert denk ik ook anders op HRT. Het blijft een lastige afweging.

Zelf heb ik ervoor gekozen ondanks mijn heftige klachten geen HRT te nemen. Lastigste lijkt mij nl. om weer te stoppen; wanneer en vooral hoe zal het dan gaan als mijn lijf een paar jaar ouder is. Met HRT stopt nl. de overgang en een keer moet mijn lijf dan alsnog de overgang naar een veranderde hormoonhuishouding maken. Daarover vind je hier goede en slechte ervaringen van vrouwen.

Mijn beste remedie is rust. Minder draagkracht door de overgang vraagt om minder draaglast. Doorgaan op de oude voet zorgt voor uitputting van de bijnieren die de hormoonbalans juist overnemen in de overgang. Bijnieren geven voorrang aan het maken van stresshormonen en stress (positief of negatief) gaat daarom altijd ten koste van de hormoonbalans.

Hoop dat veel lezen hier je helpt bij het maken van de afweging.

Groetjes,
Claire

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 65

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Anette » za 13 jul 2019 14:37

Beste Caroline,

Verlies van een baan of relatie zijn ook wel heel erg heftige dingen.
Die brengen elk mens uit balans, daar vallen zelfs gezonde mensen nogal eens bij om.
Een scheiding, zeker als die koud op je dak valt, brengt een hoop stress en pijn met zich mee, dat is zomaar niet verwerkt.
Voor jou vielen die op een onbalans die er al was, dan wel vanwege de schildklier, dan wel vanwege de overgang, of allebei.
En wel met zoveel impact dat je de wanhoop nabij bent.

Over ervaringen met bio-identieke hormonen kun je vrijwel alle op dit forum beschreven ervaringen wel gebruiken.
Het estradiol in hormoontherapie allemaal bio-identiek.

Het zogenoemde natuurlijke progesteron is een synthetische variant van progesteron die vervaardigd wordt uit de stof diogesine, die wel in planten voorkomt, en die na bewerking een progestatieve werking heeft. Of die daardoor meer identiek is aan het progesteron van vrouwen, dan andere gebruikte progestagenen heb ik in de afgelopen jaren nog niet kunnen vinden.
Wat een middel doet hangt toch vooral af van de werking die het heeft of kan hebben

Bio-identiek en Natuurlijk, zijn aanduidingen, begrippen die niets met elkaar te maken hebben.

Ik denk dat het bij zeer ernstige klachten soms goed is om even een pauze te krijgen.
Hoe hormoontherapie voor iemand inwerkt op andere hormonale aandoeningen, ik denk dat dat sowieso niet te voorspellen is.
Hoe verantwoord dat is bij aanwezigheid van nog andere bestaande aandoeningen....dan kom je zo in het medische terecht, dat het niet aan leken is, om iemand om iemand met een medisch zo complex verhaal, wel of niet over zo'n streep te gaan trekken.

Dat je dolgraag de boel eens een poosje stop zou willen zetten snap ik zo goed. Denk dat iedereen die je wanhoop hoort zich dat kan voorstellen.
Ik heb in elk geval met je te doen. Wat een lastige afweging die je nu te maken hebt.
Ik wens je daar erg veel sterkte bij.

Anette

Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd NU: 57

Re: Aangeboren schildklierafwijking, nu ook perimenopauze

Bericht door Marian62 » za 13 jul 2019 19:36

Beste Caroline,
Ik gebruik estradiolpleisters en utrogestan. Ik wil mijn ervaring wel met je delen maar graag in een prive bericht.
Laat me maar weten of je dat wilt.

Met vriendelijke groet,
Marian

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht