Uiteindelijk toch aan de hormonen

Gaat de overgang wel gewoon door bij hormoontherapie? Kan ik toch klachten hebben? Stel hier je vragen daarover. Vind en vraag her- en erkenning.
Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Marian62 »

Beste medeovergangsters,
Ik wil graag mijn ervaring delen. Misschien dat iemand er wat aan heeft.

Het is nu meer dan drie jaar geleden dat ik voor het laatst gemenstrueerd heb. Ben ondertussen al meer dan 8 jaar bezig met de overgang. Ik heb vier jaar lang op gemiddeld vier uur per nacht geleefd. Ik werd elke nacht om drie a vier uur wakker en viel daarna niet meer in slaap. Opvliegers de hele dag door. Opvliegers zorgde er niet alleen voor dat ik het op zo een moment stik en stikheet had maar ook dat ik op zo een moment me niet meer concentreren. Gejaagdheid, depressie, niet meer vooruit komen op de fiets , gewrichtsklachten noem het maar op, ik had het allemaal.

Het forum heeft me jarenlang veel opgeleverd. Erkenning, herkenning, gedeelde smart is immers halve smart. Maar een half jaar geleden ging het niet meer. Heb gedacht dat het voor mij zo niet meer hoefde. Niet dat ik er aan dacht om een eind aan mijn leven te maken, maar wel dat "leven" veranderde in "overleven" .
Sinds een half jaar gebruik ik estradiolpleisters en utrogestan capsules. Ik heb mijn leven weer terug.

Ik zeg niet dat iedereen aan de hormonen moet. Maar toen het echt allemaal niet meer ging begon ik met estradiolpleisters, de laagste dosering en die knipte ik op aanraden van de gynaecoloog door de helft. Na zes weken ben ik steeds meer richting een hele pleister gegaan. Na drie maanden zit ik op een hele pleister estradiol. De utrogestan slik ik voor het slapen gaan.

Zelf was ik nogal sceptisch en tevens was ik bang voor een verhoogd risico op borstkanker. Ik heb me goed laten voorlichten. Er is een inderdaad een verhoogd risico maar dat is minimaal. Tevens heeft het ook een beschermende werking. Het gaat namelijk osteoporose tegen. En als je op het juiste moment begint met hormonen heeft het tevens een lichte bescherming tegen hart en vaat ziekten. Maar het belangrijkste voor mij is dat mijn lichaam weer tot rust is gekomen.

Het gekke is dat veel mensen geen probleem hebben met het slikken van een anticonceptiepil terwijl die een veel hogere dosis hormonen bevat dan de hormonen die ik nu gebruik.

Nogmaals, wat mij betreft moet iedereen het zelf weten, maar als het leven al een lange tijd bestaat uit overleven raad ik je aan om eens te praten met een goede overgangsconsulent of met een gynaecoloog die gespecialiseerd is in overgangsproblemen. Eerst informatie verzamelen en dan beslissen of het voor jou een meerwaarde heeft.
Met vriendelijke groet,
MarianEs61
Berichten van Es61
Onderwerpen van Es61
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Es61 »

Hallo Marjan,

Wat fijn dat je nu even rust hebt en je overgang voor nu wordt onderdrukt.
Maar wat een antiek verkooppraatje. Dat is er nog echt een uit de oude doos maar wordt blijkbaar nog steeds gehanteerd.

De andere kant van het van het verhaal is, dat al in het verleden onderzoeken werden stopgezet omdat teveel vrouwen problemen met hun hart kregen.
Ooit werden ze vooral met die eigenschap aan de man gebracht, inmiddels zou voldoende bekend moeten zijn dat ze juist niet gunstig werken als het gaat om bescherming van het hart.
Andere risico's als trombose, herseninfarct ontstaan er ook nog al eens door, maar zijn ook maar weggelaten
Osteoporose voorkom je er natuurlijk niet mee. Het remt botontkalking een klein beetje af. Als je ermee stopt is de inhaalslag in heel korte tijd alweer gemaakt. Als er sprake is van overmatige botontkalking wordt hormoontherapie daar sowieso al heel niet meer voor gebruikt.

Lijkt me voor de volledigheid ook van belang bij het verzamelen van informatie. Zeker als je het ook nog gaat aanbevelen.

Es

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Anette »

Marian62 schreef:
ma 12 mar 2018 21:19
of het voor jou een meerwaarde heeft.
Hallo Marjan,

Ik heb zelf jaren hormonen gebruikt. Ik geloofde ook dat het meerwaarde had, en idd bepaalde klachten waren in die tijd minder.
Achteraf heb ik een hoge prijs betaald voor alle mooie beloften.
Toen ik weer stopte en de overgang weer verder kon bleef er erg weinig over om het nog meerwaarde te kunnen noemen.
Met geweld kwam de overgang terug en daarmee alle klachten. Ik kreeg ze toch nog. Alleen was ik, mijn lijf, toen zoveel jaar ouder.
Op zoek naar lotgenoten bleek ik de enige niet te zijn.

Mijn kijk op hormoontherapie is er heel erg door veranderd.
Nu denk ik... oke tijdelijk om even bij te komen voor wie erg hevige klachten heeft, om iemand even op adem te laten komen.
Maar laat ze er dan bij vertellen dat de overgang niet over te slaan is, je lichaam krijgt die een keer af te maken.
Marian62 schreef:
ma 12 mar 2018 21:19
Het gekke is dat veel mensen geen probleem hebben met het slikken van een anticonceptiepil
Ook toen die werd ingevoerd werd er allerlei moois beloofd en vrouwen moesten de arbeidsmarkt op. Dat massa's vrouwen o.a.borstkanker zouden gaan krijgen, hart- en vaatziekten onder vrouwen zouden gaan toenemen, werd er in die tijd ook niet bij verteld.
Men wist het wel!
Het kost veel tijd voordat overal is doorgedrongen dat er een andere kant aan kleeft.
Gelukkig hoor ik zo om me heen dat jonge vrouwen, steeds meer pilmoe zijn en hormonen niet meer willen.

Anette

Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Marian62 »

Beste Es,

Ik vermoed dat het onderzoek waarnaar jij verwijst het onderzoek is dat in 2002 gedaan is door Women Health Initiative Ook ik schrok toen ik de conclusie van dit grootschalig onderzoek las. Maar ondertussen zijn er nieuwe onderzoeksresultaten bekend, zoals het grootschalig onderzoek van Manson, Aragaki en Rossouw (2017)waaruit blijkt dat het effect van hormoontherapie wat genuanceerder ligt. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het effect van hormoontherapie zoals de leeftijd waarop je ermee begint maar ook of je alleen oestrogeen gebruikt of een combinatie van oestrogeen en progersteron. Uit het onderzoek van Manson e.a. blijkt dat de kans op borstkanker minder groot is dan men oorspronkelijk dacht. Sterker nog, bij de vrouwen die alleen oestrogeen gebruikten omdat ze geen baarmoeder meer hadden verkleinde de kans op borstkanker. Daarnaast heeft hormoontherapie wel degelijk een lichte bescherming tegen hart en vaatziekten mits je er binnen 10 jaar na je laatste menstruatie mee begint.

Bovendien zijn we nu 15 verder en zijn er veel meer verschillende vormen (pleisters, capsules, crème) ontwikkeld in een grote variatie aan doseringen.

Beste Es, ik bespeur irritatie in je reactie op mijn berichtje. Dat vind ik jammer. Mij maakt het echt niet uit of je nu wel of niet hormonen gaat gebruiken. Iedereen moet die afweging zelf maken, maar ik raad mensen aan de afweging te maken na dat je alle "up to date" informatie hebt. En ja, het blijft kiezen tussen twee kwaden.

Beste Anette,
Wat ontzettend balen dat je zoveel ellende hebt na het stoppen met hormonen.

Er is inderdaad veel gezegd en verzwegen over anticonceptie pil. Ook daar heb ik me ooit in verdiept en toen besloten na twee jaar gebruik te stoppen. Ik was toen 20 jaar. Ondertussen zijn de anticonceptiepillen wel wat meer in balans, maar nog ben ik geneigd jongeren condooms aan te raden.

Ik heb geen idee hoe mijn toekomst er uit ziet over vijf jaar. Ik ben van plan om de onderzoeken op het gebied van hormoontherapie goed te volgen. De uitkomsten van onderzoeken op dit momenten zijn gebaseerd op vijf tot zeven jaar gebruik met een follow up van ±20 jaar. Ben benieuwd naar de uitslagen naar het effect op langdurig gebruik. Wie weet blijf ik de rest van mijn leven aan de hormonen en hoef ik niet mee te maken wat jij hebt meegemaakt.
Hormoontherapie is niet zaligmakend maar op dit moment voor MIJ de beste keuze uit twee kwaden.

Ik wens iedereen veel sterkte en betere tijden in de toekomst (met of zonder hormonen)
Marian

----
Url's verwijderd. We willen informatie op deze website zoveel mogelijk vrij houden van de commerciële invloeden.
Linken naar websites die door de commercie zelf in het leven zijn geroepen vinden we daarom geen goed idee.

Es61
Berichten van Es61
Onderwerpen van Es61
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Es61 »

Precies Marjan.

Het is kiezen uit twee kwaden, en je weet tevoren ook niet wat er voor jezelf op volgt.
En dat vertelt de voorlichting niet.
En dat is mijn irritatie idd, dat we worden afgeleid met onderzoeken alsof het alleen om een borstkankerrisico zou gaan.

Het bijzondere aan deze onderzoeken, The Women Health Initiative en The Million Women Study (2003) was, dat ze onafhankelijk waren, dus niet uitgevoerd door de farmaceutische industrie.

En verder maakt het natuurlijk niets uit of je hormonen nou via een crème, een pil, een capsule, of wat dan ook in je bloed stopt

Es

Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Marian62 »

Beste Es,

Dat klopt.
Als ik het zonder hormonen had gekund, dan wist ik het wel. Dan was ik er niet aan begonnen.

Ik hoop stiekem dat over vijf jaar blijkt dat ook bij langdurig gebruik van zeer laag gedoseerde hormoonpreparaten heftige bijwerkingen uitblijven. Op dit moment hebben ze daar nog geen gegevens van, zeker niet van de huidige hormoonpreparaten. Als dat toch anders blijkt te zijn zal ik goed afwegen wat de gevaren zijn van nog 5 jaar extra te gebruiken (dan ga ik met pensioen) Ik hoop dat ik dan een deel van het risico op ernstige bijwerkingen kan compenseren met extra gezond te leven. Niet drinken, geen overgewicht, genoeg bewegen enz. Na mijn pensioen zal ik dan alsnog heel langzaam gaan afbouwen. De schommelingen in de aanmaak van hormonen door mijn eigen lijf zullen dan minder groot zijn dan nu.
Maar hopelijk is dat allemaal niet nodig.

hartelijke groet,
Marian

Es61
Berichten van Es61
Onderwerpen van Es61
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Es61 »

Marian62 schreef:
di 13 mar 2018 12:46
De schommelingen in de aanmaak van hormonen door mijn eigen lijf zullen dan minder groot zijn dan nu.
Klopt Marjan,

Van nature zullen die schommelingen er over tien jaar niet meer zijn.
Je valt dan niet meer terug op schommelingen, maar maakt in één keer een val in hormonen, waar je lichaam plots mee moet dealen.
Dat moet weer aan de slag zien te komen met herstellen en zich aanpassen, zodat het na de overgang kan functioneren met een blijvend lagere hormoonaanmaak.
Dat is best wel even een karweitje..
Het is eigenlijk een gat van jaren dat gedicht moet worden. In onze genen ligt vast wanneer je je waar bevindt in het proces. Alleen kan ons systeem daarmee niet gelijk oplopen op het moment dat we het van buitenaf met hormonen besturen.

Hopen dat voor jezelf het stoppen mee zal vallen is inderdaad het enige wat je kunt dan doen.

Es

Marian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd: 58

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Marian62 »

Hallo,

ik maak dan niet in een keer een val, maar in stapjes. Dat is toch afbouwen? Maar goed....

Marian

Es61
Berichten van Es61
Onderwerpen van Es61
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Uiteindelijk toch aan de hormonen

Bericht door Es61 »

Hallo,

Afbouwen lijkt me niet verkeerd. Dan val je misschien net iets minder hard in één keer.
Maar de tijd van afbouwen en de tijd die een veranderingsproces als de overgang nodig heeft................ daar zit wel wat verschil tussen.

Es

Gesloten
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht