Toename klachten bij pil en ander oestrogeen-gebruik

Gaat de overgang wel gewoon door bij hormoontherapie? Kan ik toch klachten hebben? Stel hier je vragen daarover. Vind en vraag her- en erkenning.
Marijke57
Berichten van Marijke57
Onderwerpen van Marijke57
Menopauzejaar:
Leeftijd: 60

Toename klachten bij pil en ander oestrogeen-gebruik

Bericht door Marijke57 »

Hallo dames

Op zoek naar informatie over de pil en de overgang kwam ik op dit forum terecht en ben benieuwd of andere vrouwen zich in mijn verhaal herkennen.
Ik ben bijna 53 maar tot voor kort merkte ik weinig van de overgang. Heel af en toe een opvlieger, nachtelijke zweetaanval of duizelingen, een enkele keer bleef de menstruatie weg maar meestal kwam die na vier weken weer prompt terug. Maar voor het grootste deel ging de overgang ongemerkt aan mij voorbij, behalve dan dat ik steeds meer last kreeg van migraine. Die was hormonaal bepaald en kwam elke twee weken: vlak voor de menstruatie en vlak voor de eisprong.

Normaal gesproken dan, maar sinds vorig jaar kwam het ineens in reeksen van vier tot vijf aanvallen vlak achter elkaar of aanvallen waarvan de voorfase en de naweeën zo hevig waren dat ik er bijna een hele week ziek van was. Nadat andere middelen niet werkten of teveel bijwerkingen hadden kreeg ik van de huisarts microgynon 30 voorgeschreven. Dat zou helpen tegen de migraine en als bonus ook nog eens de overgang bespoedigen.
Nu had ik vroeger wel eens de pil gehad maar was wegens bijwerkingen daarmee gestopt, maar dat waren hele andere, zwaardere pillen, zo verzekerde de huisarts mij.

Bijna drie maanden heb ik het nu volgehouden maar vandaag ben ik er mee gestopt. Want de migraine werd er eerder erger van dan minder maar minstens zo erg zijn alle verschijnselen die steeds erger werden en die ik eerst helemaal niet kon plaatsen: verhoogde bloeddruk en hartkloppingen (ik had al een verwijzing voor de cardioloog), spierpijn, algehele malaise, huilbuien, paniekerig, zenuwachtig. Vooral die laatste drie vond ik vreselijk want ik herkende mezelf niet meer.
Stom genoeg dacht ik er niet eens aan dat dit bijwerkingen van de pil konden zijn, ik was ook veel te blij -gek genoeg, ondanks die bijna voortdurende migraine-, dat ik in ieder geval van de maandelijkse ellende was verlost. Tot ik van de week eens ging googelen.

Voorlopig ben ik dus nog niet van de menstruaties verlost, helaas, hoe het met de migraine verder gaat weet ik nog niet. Binnenkort heb ik een afspraak met de neuroloog om andere opties te bespreken. Ik hoop wel dat ik snel van de zenuwpees verlost ben die bezit van me heeft genomen!

MarijkeMarijke57
Berichten van Marijke57
Onderwerpen van Marijke57
Menopauzejaar:
Leeftijd: 60

Re: Toename klachten bij pil en ander oestrogeen-gebruik

Bericht door Marijke57 »

Hallo allemaal,

Wat fijn ik dit forum heb ontdekt! Zoveel herkenning, dat stelt me enigszins gerust.
Laat ik me even voorstellen: Marijke, 57, al jaren last van de overgang. Een half jaar geleden de laatste menstruatie gehad -dat hopen we tenminste, dat het de laatste was. De laatste weken heb ik ook erg veel last van benauwdheid en brok-in-keel-gevoel. Nu heb ik ook een schildklierziekte, dat zou ook nog de oorzaak kunnen zijn. Volgende week heb ik een afspraak met de specialist maar ik hou er rekening mee dat het aan de overgang wordt toegeschreven.
Ik vraag me ook af of het door de hormonencrème komt die ik sinds een paar weken gebruik. Dat helpt heel goed tegen vaginale droogheid en blaasproblemen alleen kreeg ik prompt weer een zware migraineaanval terwijl ik daar net van af was (heb jarenlang elke twee weken een menstruele/hormonale aanval gehad) en zo'n migrainehoofd dat je normaal voor een aanval hebt. Ook weer ergere opvliegers en dus aanvallen van benauwdheid en dat akelige gevoel in je keel.
Nu heb ik ook al jaren last van een middenrifbreuk en het syndroom van Tietze, dus dat hele gebied achter het borstbeen is overgevoelig en vaak pijnlijk en ook daar kan je benauwd van raken. Vannacht kwam alles tegelijk, leek het wel. Zo erg dat ik ging hyperventileren, voor het eerst van mijn leven.
Ik had met mezelf afgesproken dat als het na een uur niet over was ik de huisartsenpost zou bellen -want je gaat toch denken dat het een hartaanval is- maar met een half uur was het gelukkig over.
Ik weet niet of jullie dat ook hebben, maar ik ben de afgelopen jaren al zo vaak naar de huisarts geweest en dat het dan 'niks' was dat ik tegenwoordig wel tien keer nadenk voor ik een afspraak maak. Als het dan weer 'niks' is voel ik mezelf zo'n ouwe zeur;-)...

gr Marijke

Dit onderwerp is 7 jaar en 1 maand oud. Er kan niet meer op gereageerd worden.
Maak en nieuw onderwerp aan, of reageer in een ander soortgelijk onderwep
Gesloten
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht