Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Gaat de overgang wel gewoon door bij hormoontherapie? Kan ik toch klachten hebben? Stel hier je vragen daarover. Vind en vraag her- en erkenning.
Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » zo 21 sep 2014 16:17

Hallo dames,

Ik schrijf hier voor het eerst. Ik ben 48 jaar. Vorig jaar werd ik neerslachtig na een periode van ziek zijn. Ik dacht zelf meteen aan de overgang maar de huisarts ging er niet erg op in. Het werd erger en ik kwam bij de GGZ terecht. Daar doet men niet aan de overgang. Ze hebben verstand van medicijnen, stoornissen, therapie e.d. maar van hormonen, nooit van gehoord.

Ik ben nu een jaar verder en het gaat stukken beter. Ik ben bij een goede gynaecoloog terechtgekomen (een vrouw) die mij erop wees dat neerslachtigheid niet toevallig tijdens de overgang plaatsvindt. Ik gebruikte de pil en ad.
Zij heeft mij de pil afgeraden en bio-identieke hormonen voorgeschreven. Die helpen wel maar toch heb ik nog steeds veel dingen die me dwars zitten.
Ik voel me meestal 1,5 tot 2 weken goed en dan weer drie weken niet. Dan heb ik last van vermoeidheid, geen energie, geen zin in wat dan ook, opzien tegen alles, slecht slapen (heel vroeg wakker worden), misselijkheid, elektrische schokjes in mijn hoofd, nadenken, naar binnen gekeerd raken, met niets anders bezig kunnen zijn dan de overgang en bijbehorende klachten, soms hoofdpijn en onzeker. Zo, dat is het hele verhaal.

Omdat ik de van de pil ben overgestapt op hormonen en hierdoor niet meer menstrueer, heb ik geen idee of ik nu eigenlijk wel in de overgang ben. Ik had eerst wel last van nachtzweten maar door de hormonen niet meer. Wel heb ik last van warmtevlagen (opvliegers?). Ik heb dus nooit meegemaakt dat mijn menstruatie veranderde. Die was door de pil kunstmatig en door de hormonen weg. Ik vraag me nu ook af of er toch nog een soort cyclus kan bestaan omdat ik me om de zoveel tijd een paar weken goed en dan weer een paar weken slecht voel.
Ik vraag me ook af of je klachten kunt hebben ondanks het gebruik van hormonen of dat er dan toch iets anders aan de hand is.
Graag krijg ik jullie reacties. Overigens, veel sterkte allemaal.

Caatje65

Harinkie
Berichten van Harinkie
Onderwerpen van Harinkie
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Harinkie » za 27 sep 2014 16:55

Hallo Caatje,

Zie dat er nog geen reactie is gekomen.
Heb niet veel puf vandaag en wil je even een tip geven om de reacties van Annette door te lezen, zij is degene die echt heel veel van hormonen af weet.

Hier de link:
search.php?author_id=52&sr=posts

Groetjes Max.

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » zo 28 sep 2014 11:01

Hallo Max,

Bedankt voor je reactie. Ik heb al een beetje naar de berichten van Anette gekeken en kom veel herkenbaars tegen. Ik heb woensdag a.s. een afspraak met mijn gynaecoloog. Daar zal ik mijn vragen ook weer spuien. Het is een vrouw en ze is gespecialiseerd in de overgang. Waarschijnlijk zit ze erzelf ook middenin, dus dat praat wel prettig. Ik las dat jij even geen fut had.
Ik hoop dat het wat beter met je gaat. Ik heb hetzelfde. Ik kan eigenlijk nog maar een of twee dingen per dag en wil dan zitten en lezen of tv kijken. Dat is iets anders dan twee jaar geleden. Toen was ik de hele dag actief en had ik veel meer energie. Ik heb ook alle klachten al een beetje langs zien komen, maar soms ben ik bang dat ik ze te makkelijk aan de overgang toeschrijf. Enfin, ik wens je sterkte en weees aardig voor jezelf,

Caatje

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 64

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Anette » zo 28 sep 2014 11:50

Caatje65 schreef:Ik vraag me ook af of je klachten kunt hebben ondanks het gebruik van hormonen of dat er dan toch iets anders aan de hand is.
Ja Caatje

Natuurlijk kun je klachten hebben bij hormoongebruik.
Hormoontherapie schuift de menopauze op en kan nachtzweten en/of opvliegers verminderen, maar een overgang die wordt tegengehouden kun je voelen
De hormonen uit het medicijn zelf hebben ook zo hun invloed/bijwerking

Uiteraard ben je in de overgang, daar slik je immers deze medicijnen voor, om in te grijpen in die overgang door de hormonen in je bloed aan te vullen.
Caatje65 schreef:vermoeidheid, geen energie, geen zin in wat dan ook, opzien tegen alles, slecht slapen (heel vroeg wakker worden), misselijkheid, elektrische schokjes in mijn hoofd, nadenken, naar binnen gekeerd raken,
Allemaal verschijnselen die in de overgang kunnen optreden.

Anette

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » zo 28 sep 2014 12:14

Hoi Anette,

Je hebt gelijk, ik ben natuurlijk in de overgang. Het zou alleen zoveel makkelijker zijn als ik dat ook aan mijn menstruatie kon merken, maar dat kan niet doordat ik van de pil ben overgegaan op hormonen. Niet voor de lol natuurlijk, maar het ging anders niet. Ik ben nog even benieuwd hoe het komt dat jij zoveel weet: zelfstudie of professional?
Dank voor je prettige reactie,

Caatje

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lee64 » zo 28 sep 2014 12:42

Hallo Caatje

In mijn optiek weet Anette veeeeeel meer dan menig professional ;) en dankzij haar kunnen wij het nu ook weten!
ALLE oude berichten lezen Caatje, je gynaecologe kan zomaar hele andere dingen aan je vertellen maar ik vertrouw op de ervaringsdeskundigen.
Die hormonen zullen best wat van je klachten wegnemen maar wat als je er mee stopt?
Dat vertelt een gynaecologe niet en kan je hier wel her en der lezen.

vr gr Lee

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 64

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Anette » zo 28 sep 2014 14:24

Caatje65 schreef:maar dat kan niet doordat ik van de pil ben overgegaan op hormonen. Niet voor de lol natuurlijk, maar het ging anders niet.
Hallo Caatje,

M.a.w. je bent van het ene hormoongebruik overgestapt op het andere hormoongebruik en weet daardoor niet of je van jezelf nog wel zou menstrueren en hoe je je daarbij dan zou voelen.

Het hormoongebruik houdt je kunstmatig in de fase van voor de menopauze.
Totdat je ooit weer stopt en de overgang weer kan doorgaan en je lichaam alsnog mag leren omgaan met minder hormonen.
Want dat is wat de overgang feitelijk is. Het omschakelen en aanpassen van lichaam en geest aan minder hormoonaanmaak.
Zolang hormonen worden aangevuld hoeft je lichaam die omschakeling/aanpassing niet te maken. Maar ooit een keer wel.
Zelfstudie inderdaad, en onderzoek doen naar wat gespecialiseerde deskundigen hebben gevonden. Maar ook 15 jr lang de praktijk van vrouwen gevolgd die net als ik achteraf van een koude kermis thuis kwamen toen we ondervonden dat de overgang alsnog gemaakt moest worden.
Stuk voor stuk dachten ze en denken ze, net als ikzelf indertijd, dat ze de overgang en verschijnselen ermee zouden kunnen overslaan. En las ze het niet dachten, dan hoopten ze het wel.

Anette

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » zo 28 sep 2014 20:21

Hoi Anette,

IK ga het woensdag meteen met mijn gynaecoloog bespreken. Ik vind overigens de psychische klachten het ergste. Was daar maar iets aan te doen. Pffff. Acceptatie speelt daarbij een belangrijke rol.
Ik zal woensdag nog even laten hoen hoe het gesprek is gegaan. Mijn gynaecoloog is een vrouw van mijn leeftijd en gespecialiseerd in de overgang. Zij is ook arts bij een menopauzepoli van een ziekenhuis.

Groet
Caatje

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » do 02 okt 2014 13:26

Hallo dames,

Ik heb gisteren met mijn gynaecoloog gesproken en was erg blij met de antwoorden die ze mij gaf. Ik heb mijn klachten opgesomd te weten: slecht slapen, somberheid, weerzin, vermoeidheid, hartkloppingen (ook in keel), licht in mijn hoofd, veel piekeren, misselijkheid en weinig energie. Ik heb dit soms een week of twee weken niet en dan weer weken wel. Zij gaf aan dat het allemaal door de overgang komt. Ik gebruikte eerst de pil en ben overgestapt op hormoonsuppletie. Er kan niettemin een soort cyclus aanwezig blijven totdat de eierstokken er helemaal mee stoppen. Die cyclus herkent zij duidelijk. Als ik zou stoppen met de hormonen zou ik niet meer menstrueren volgens haar. Als dat zo was, zou ik ook tijdens het hormoongebruik wel af en toe bloedverlies hebben. Het advies is om nog een tijdje door te gaan met de hormonen omdat ik in de zwaarste categorie met klachten val.
Ik heb het maximum aan medicatie wel bereikt. Ik kan het beste gas terugnemen en zorgen voor niet teveel prikkels van buitenaf (druk van werk en sociale verplichtingen). Het is niet zo dat na hormoontherapie de klachten in volle hevigheid alsnog komen. Als bij stoppen klachten voorkomen, komt dat omdat de overgang nog in (volle) gang is en je dus te vroeg gestopt bent met de hormonen. Ik kreeg een adres van een overgangsconsulente die mij met voedingen- en andere adviezen misschien nog iets verder kan helpen en een uitnodiging voor een informatie-avond in een ziekenhuis.
Het stelde mij wel gerust allemaal, behalve het feit dat dit nog jaren kan duren. Ik was vanochtend weer lekker :) vroeg wakker en nu alweer doodmoe. Enfin, nog maar een paar jaar.

Groeten,
Caatje

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 64

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Anette » do 02 okt 2014 14:45

Caatje65 schreef:Als bij stoppen klachten voorkomen, komt dat omdat de overgang nog in (volle) gang is en je dus te vroeg gestopt bent met de hormonen.
Beste Caatje,

Dit is ook waarom zoveel vrouwen stoppen, weer beginnen, weer stoppen, weer beginnen, vervolgens 70 zijn en er nog steeds niet vanaf kunnen komen. Want elke keer komt die overgang weer en hoe ouder ze worden hoe moeilijker het lichaam het krijgt om de veranderingen nog aan te kunnen.

Neem maar van mij aan dat er alsnog klachten van de overgang gaan optreden als je ooit weer stopt. Of dat nou is over een half jaar of pas op je 70e.
Die overgang, die je nu in pauze-stand hebt gezet, die komt dan!!
Niet omdat je dan te vroeg zou zijn gestopt, maar doodgewoon omdat de veranderingen nog gemaakt moeten worden.

Jij hebt het geluk dat je nu weet dat je overgang niet gewoon doorgaat bij hormoongebruik en je nog het een en ander kunt verwachten als je gaat stoppen.
In tegenstelling tot al die vrouwen die hier niet over werden geinformeerd, maar in de illusie werden gelaten en achteraf volledig door hun overgang overvallen werden. Het hormonaal besturen van de vrouwennatuur kan zo wreed zijn......

Anette

Sasje
Berichten van Sasje
Onderwerpen van Sasje
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 50

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Sasje » do 02 okt 2014 15:25

Hallo Caatje,

Al die vrouwen die stoppen met pil of andere hormoontherapie, en ondervinden dat de overgang wel hevig terugkomt, die verzinnen dat toch niet Caatje.
En die hebben dat verhaal van jouw gynaecoloog ook ooit met graagte willen geloven.
Als je leest waar die vrouwen dan later toch nog doorheen gaan.......... dan is dat niet mis.

We weten vaak wel hoe het werkt in de industrie, en deze stukken vond ik wel eyeopeners voor wat betreft brouwen en hormonen:
Hormoontherapie, de andere kant
Nieuwsbrief over hormoontherapie

Sasje

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lee64 » vr 03 okt 2014 06:35

Caatje

Het heet niet voor niets overgang!

Het is de bedoeling dat je overgaat van een periode waarin je eierstokken volop hormonen maken naar een periode (namelijk de rest van je leven) waarin ze dat niet meer doen.
Dat is normaal.

Het gaat in de overgang niet om een tekort aan iets.
Het is dus van de zotte dat je van buitenaf hormonen aan gaat vullen.

Voor mij zo helder en duidelijk toen ik dat hier las dat ik gewoon niet snap dat dat voor anderen niet zo helder is.

gr lee

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » za 04 okt 2014 09:36

Hallo

Tja, dat zijn dan tegengestelde berichten. Waarschijnlijk is het ook voor iedereen verschillend. Ik blijf veel vertrouwen in mijn gynaecoloog hebben. Zij is zelf van mijn leeftijd en ziet heel veel vrouwen. Tot nu toe heeft ze me erg goed geholpen. Haar diploma heeft ze ook niet bij een pakje boter gekregen. Ik ken overigens ook een vrouw die na hormoonpleisters niet alsnog in de overgang kwm. Je stopt ook niet ineens met de hormonen maar bouwt ze af.

Ik vind dat ieders keuze gerespecteerd hoort te worden en dat niemand veroordeeld hoeft te worden omdat ze voor hormonen kiest. Als het zo slecht met je gaat, dat je niets meer kan, dan wil je wel. Zoveel keuze is er dan niet. Als je zonder kan, is dat mooi. Bij mij lukte dat niet. Hormonen zijn geen wondermiddelen, maar een steuntje in de rug.

Veel klachten blijven bestaan, wat mij sterkt in de gedachte dat het overgangsproces niet stopt maar ondanks de aanvulling van hormonen doorgaat. Schommelingen worden opgevangen en wat afgevlakt. Meer is het niet. Het zijn de schommelingen die de ellende geven, nit het lagere oestrogeenniveau op zich. Met geleidelijk afbouwen hoop ik tzt stabieler door de overgang te gaan. Dat neemt niet weg dat ik het naar vind voor vrouwen bij wie dat heftige reacties gaf.

Ik gebruik weleens pijnstillers. Het is niet zo dat de pijn daarmee verschoven wordt. Daarna heb ik soms wel en soms geen pijn meer. Dat hangt ervan af of de pijnveroorzakene factoren er nog eel of niet zijn. Zo is het ook met hormonen.

Caatje

Gaea
Berichten van Gaea
Onderwerpen van Gaea
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Gaea » za 04 okt 2014 13:19

Hallo Caatje,

Als ik het zo lees dan lijken de hormonen ook niet veel voor je te doen gezien de klachten die jij opnoemt.
Wellicht dat je het advies van je gynaecoloog beter ter harte kunt nemen: Gas terugnemen en zorgen voor niet teveel prikkels van buitenaf.

Naar mijn ervaring werkt dat nog het beste.

groetjes en sterkte
Gaea

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » za 04 okt 2014 13:32

Hallo

Dat advies neem ik zeker ter harte. Ik ben er al aardig mee bezig. De hormonen zorgen dat ik geen last meer heb van nachtzweten en veel minder van opvliegers.

Caatje

Lunar
Berichten van Lunar
Onderwerpen van Lunar
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lunar » za 04 okt 2014 15:22

hoi Caatje,

ben ik met je eens : iedere vrouw moet die keuze voor zichzelf uitmaken!
en joost mag weten hoe moeilijk dat is :oops:
ik verwacht ook niet dat hormonen alle klachten oplossen. vlg kan dat ook niet.
En vwb het opschuiven van de overgang of uitstellen : ik ben daar niet uit, lees niks dan tegenstrijdigheid daarover.
ikzelf slik met steeds meer tegenzin de pil nog, durf nog niet aan. heb bepaald niet het idee dat ik iets opschuif
want: klachten te over. dus dat klopt maar deels, de verandering komt toch.
volgens de ovweganfsconsulente is dat ook kul : je kunt niks uitstellen.
ikzelf twijfel : vrees dat het wel tempert (oh hemel hoe erg wordt het dan zonder???)
en stop je dan worden de klachten erger.
rest alleen de vraag : als het slecht is, niet werkt, uitstel zou geven : wat dan??
ziek zwak misselijk ondergaan ? ik weet 't niet !

groet
luna

Caatje65
Berichten van Caatje65
Onderwerpen van Caatje65
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Caatje65 » zo 05 okt 2014 08:21

Hoi Lunar,

Ik voel het net als jij. Van uitstellen is inderdaad geen sprake. Hormonen zijn een steuntje in de rug, meer niet. Dat steuntje kan ik wel gebruiken. Overigens zitten in de pil meer hormonen dan in de hormonen die je voor de overgang krijgt. In die zin ben ik dus al aan het afbouwen. Volgens mijn gynaecoloog is dat beter dan doorgaan met de pil. Ik ben wel benieuwd of jij blij bent met je overgangsconsulente. Is dt ook een steuntje in de rug?
Ik hoop het vn harte voor je. En veel sterkte bij het nemen van de voor jou beste beslissingen.

Caatje

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 64

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Anette » zo 05 okt 2014 09:57

Lunar schreef:En vwb het opschuiven van de overgang of uitstellen : ik ben daar niet uit
Hoi dames,

Wat opschuift/uitstelt is de tijd waarin lichaam en geest leren omgaan met een blijvend verminderde hormoonaanmaak.

Genetisch ligt vast wanneer je je laatste menstruatie hebt. Daarna begint het aanpassingsproces van de overgang.
De schommelingen in je hormonen geven weliswaar (vaak) verschijnselen, maar ze zorgen er ook voor dat je lichaam en geest de nodige signalen krijgen en zodoende weten dat je hormonen straks blijven verlaagd zullen zijn zijn. Lichaam en geest reageren daarop door anders te gaan samenwerken. Ze zetten andere organen aan om in actie te komen en zorgen ervoor dat verbindingen inde hersenen worden aangepast op de nieuwe situatie........ die van een blijvend verlaagde hormoonhuishouding.

Neem je de schommelingen weg en vul je de hormonen van buitenaf aan, dan geef je andere signalen aan lichaam en geest. Namelijk 'hormonen genoeg in het bloed dus we hoeven niet in actie te komen'.

Stop je, dan heb je en geen toegevoegde hormonen meer en nog geen of maar nauwelijks nieuwe hormoonaanmaak van jezelf. Immers je was de menopauze voorbij en je eierstokken waren al gestopt met hormonen maken.
Afbouwen zou ik zeker doen, maar ook dan ga je feitelijk nog steeds van alles naar (nagenoeg) niks.

De gedachte dat dat een stabielere situatie is om je overgang te doen............ klinkt niet erg logisch. Dat is ook niet raar want hij is vooral gebaseerd op hoop. Hoop is het enige dat je hebt, hoop dat je niet gebeurt wat zoveel anderen wel gebeurt.
Je mag van mij die hoop hebben. Maar hormoongebruik vergelijken met een paracetamol is natuurlijk absurd. Dan heb je nog helemaal niks van de overgang begrepen.
Hormoongebruik grijpt heel direct in op noodzakelijke natuurlijke processen van vrouwzijn. Dat is toch wel ff iets anders.

Het is voor vrouwen soms een bijna onmogelijke keus. En vanzelfsprekend een keus die aan ieder zelf is. Maar als vrouw heb je wel het recht die te kunnen nemen op basis van zo breed mogelijke en volledige informatie.
Wat vrouwen in de praktijk ervaren is wat mij betreft heel belangrijke informatie in die besluitvorming. En misschien wel extra belangrijk voor vrouwen die erg op hormonen reageren en zwaardere overgangsklachten hebben.
Caatje schreef:Het zijn de schommelingen die de ellende geven, nit het lagere oestrogeenniveau op zich
Bij hormoontoevoeging heb je geen laag oestrogeenniveau. Je verhoogt het ermee.
Verlaagde oestrogeenspiegels kunnen echt wel allerlei klachten geven. Pas als je lichaam ermee heeft leren omgaan en andere organen het hebben kunnen overnemen wordt dat weer anders.

Anette

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lee64 » zo 05 okt 2014 12:26

Zoals ik al zei: helder en duidelijk :)

Waarmee ik niets af wil doen aan jouw bewering hoe verschrikkelijk zwaar de overgang kan zijn Caatje. Zelf heb ik dat ook zo ervaren. Gas terugnemen en het luisteren naar wat de overgang mij duidelijk wilde maken was voor mij het enige juiste advies wat nog werkt ook.

Sterkte
gr lee

Lunar
Berichten van Lunar
Onderwerpen van Lunar
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lunar » zo 05 okt 2014 13:35

Hoi Caatje,

je vroeg naar de overgangsconsulent: had ik er wat aan?
jazeker: 3 afspraken gehad: advies: nu beter niet stoppen met de pil
ivm omstandigheden: draagvlak te laag. (heb klachten bewegingsapparaat)
en een bende klachten die kunnen duiden op overgang..of op burn-out.
Inmiddels vraag ik me af of dat niet vaak. zo gaat als ik hier zo lees. voor velen
is de overgang blijkbaar wel een breekpunt, crisis.
Verder heeft ze supplementen geadviseerd (nee. hoefde niet bij haar
gekocht) ze hebben invloed op de slaap..
Na een paar maanden werd dat ook wat beter: slaap is verbeterd.
Als het gaat om advies omtrent hormonen: ik hoor niet zoveel
geks daar: liever niet: liever zoeken naar alternatieven..
als het echt niet gaat: is er die optie.
Gaat het om stoppen met de pil gaat: kan ik in mijn directe omgeving
een dozijn vrouwen spreken: al onze huisartsen zeggen iets anders.
stoppen..niet stoppen..tot max 50...ach kan rustig tot 55.
daar kom je niet uit ! je trok het vergelijk met pijnstillers: ik
moest aan mijn medische zoektocht denken (bewegingsapparaat)
en zag therapeuten, artsen en specialisten: ben 2 jaar verder: geen
van die mensen is het ook maar een beetje met elkaar eens !!;
dus niks nieuws onder de zon. Vrees als je 5 gynaecologen bezoekt: krijg je
5 verschillende adviezen: het is triest maar waar.
En voor wat betreft ervaringen: dito.
dat maakt het zo moeilijk.

@Annet: wat ik jou graag wil vragen: je hebt ervaring met hormoontoevoeging, hoop dat ik dat zo mag stellen? maar als je nu terug kijkt
wat zou je dan anders doen? want ik neem aan dat ook jij die keuze nam omdat het dus niet goed ging.

groet
Luma

Marjolein
Berichten van Marjolein
Onderwerpen van Marjolein
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 66

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Marjolein » zo 05 okt 2014 21:15

Beste Caatje65,

Over de gevaarlijke gevolgen van hormoontherapie heeft deze gynaecologe niet met je gesproken?
Zo kun je er o.a. borstkanker van krijgen.
viewtopic.php?f=27&t=10074
Er zijn al zoveel onderzoeken geweest die dit hebben bewezen.
Toch de reden om er niet aan te beginnen !

groet,
Marjolein

Anette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 64

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Anette » ma 06 okt 2014 01:47

Lunar schreef:Want ik neem aan dat ook jij die keuze nam omdat het dus niet goed ging.
Hallo Lunar,

Dat is al een totaal verkeerde aanname. Sterker nog, behalve opvliegers en zweetaanvallen had ik nergens last en voelde me kiplekker.
Ik begon dus beslist niet met hormoontherapie om overgangsverschijnselen te onderdrukken.
Toen ik bij de dokter kwam had ik al besloten dat ik niet meer aan hormonen begon. Ik was veel te blij en opgelucht dat anticonceptiehormonen niet meer hoefde en ik me weer mezelf voelde, al was het dan een 'zelf' in de overgang.

Echter men vond mij te jong om toen al door de overgang te gaan
Net als de gynaecoloog hierboven zei de arts dus "Het is beter voor je, je kunt echt niet zonder"
Feitelijk zei hij dus: We moeten je overgang stoppen.
Dat werd omkleed met allerlei beloften. Hormoontherapie zou me voor dat alles behoeden en beschermen.
Ik wilde niet dat mijn nog hele kleine kinderen, al jong te maken kregen met een moeder die aan hartziekten leed en osteoporose zou hebben. De kans dat ik dat zou krijgen, als ik mijn hormonen niet aanvulde, zou volgens de arts erg groot zijn.
Hormoontherapie zou dat allemaal voorkomen.
Dat er ook nog een tijd na het stoppen kwam, daar werd niet over gesproken.

Achteraf is het zo logisch als wat. Iets wat je stopt, gaat niet door.

Was dat principe, eerlijker en duidelijker in de voorlichting en informatie meegenomen, dan had ik dat besef wel gehad en dan had ik anders kunnen kiezen. Dan was ik in elk geval voorbereid op de overgang die na die tijd nog zo komen.
En had ik dan ook nog in mijn persoonlijke toekomst kunnen kijken en kunnen zien hoe heftig het daarna voor mij zou worden dan had ik het recept sowieso met arts en al in de container gekieperd. Of zou ik niet eens naar die dokter toe zijn gegaan.

Anette

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lee64 » ma 06 okt 2014 18:03

Lunar schreef:
za 04 okt 2014 15:22
ben ik met je eens : iedere vrouw moet die keuze voor zichzelf uitmaken!
Hoi

Volgens mij vinden de vrouwen die kritisch durven te zijn over hormoontherapie niet dat een vrouw geen eigen afweging mag maken.
Maar vindt men, ik dus ook, dat een vrouw die afweging pas kan maken als ze volledige en eerlijke informatie krijgt en DAAR schort het nogal eens aan zoals we toch allemaal weten.

Vr gr lee

Mmwouters
Berichten van Mmwouters
Onderwerpen van Mmwouters
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 68

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Mmwouters » ma 06 okt 2014 18:10

Hallo dames,

Zo las ik vanmiddag in het personeeelsblad van het Atrium ziekenhuis in Heerlen een artikel over de overgang.
Een vrouwelijke gynaecoloog vertelt hierin dat hormonen weer mogen. Wanneer je onder de 60 bent en maximaal 3 jaar niet meer menstrueert zou je zonder enig risisco 5 jaar hormonen mogen gebruiken.

Ik heb tussen mijn 52e en 55e jaar hormonen geslikt.
Ben nu 64 jaar en heb nog steeds klachten.

Had ik geweten wat ik nu weet was ik er NOOIT aan begonnen.
Waarschijnlijk had ik me nu veel beter gevoeld.
Volgens de overgangsconsulente heb ik nog steeds last van schommelende hormonen.
En omdat het al zo lang duurt word ik er niet vrolijker van.
Ben zoooooo overgangsmoe!!!!!!

Gr. Marie-Anne

Lunar
Berichten van Lunar
Onderwerpen van Lunar
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lunar » ma 06 okt 2014 19:17

Hallo Lee,

Daar ben ik het zeer mee eens, daar zit ook een groot probleem : hoe kun je dat ooit nog vertrouwen?
Jullie hebben vast ook wel andere medische ervaring dan de overgang? Een grote bende tegenstrijdigheid helaas..uit eigen ervaring en de nodige in mijn omgeving
Kijk er niet van op dat het vwb de overgang niks anders is helaas.

@marie : dat is zeker een rotervaring die ik niemand toewens!
Sterkte

Groet
Luna

Gaea
Berichten van Gaea
Onderwerpen van Gaea
Menopauzejaar:
Leeftijd nu: 52

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Gaea » ma 06 okt 2014 20:07

Hallo dames,

Een arts is ook niet gevrijwaard van beïnvloeding door de farmaceutische industrie...integendeel zelfs.

Farmaceutische bedrijven hebben ongewenste invloed op het voorschrijfgedrag van huisartsen.
Het belang van farmaceutische bedrijven om 'nieuwe' geneesmiddelen te verkopen, strookt niet met het belang van de maatschappij dat huisartsen kosteneffectieve, veilige geneesmiddelen voorschrijven.

http://www.henw.org/archief/volledig/id ... ijven.html

Helaas heeft dit mij nog minder vertrouwen gegeven :( , besef dat ik toch meer op mezelf zal moeten vertrouwen en mezelf zal moeten informeren door verhalen van lotgenoten.

Gaea

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lee64 » ma 06 okt 2014 20:36

Tja Luna daar vraag je wat....

hoe kan je info uit de gezondheidszorg vertrouwen? Voor mij helemaal een lastige vraag wat ik werk zelf notabene in de gezondheidszorg :S ;)
Ik ben er van overtuigd dat een hoop mensen werkzaam in de gezondheidszorg het hart op de goede plaats hebben zitten, begaan zijn met hun patienten en de wil hebben om een ieder goed te behandelen.
MAAR ik weet ook dat geld helaas een steeds grotere rol speelt in de gezondheidszorg met alle gevolgen van dien! En zoals het in een ander topic ook al even ging over maatschappelijke belangen en gesol met vrouwen, dat geldt hier ook. ( en dat maakt mij persoonlijk woest!)

Neem alleen al de tegenstrijdigheid in de zin uit dat artikel wat door Marie Anne hier boven aangehaald wordt.... Hormonen mogen weer....

Eerst mochten ze dus even niet want ze leverden gevaar op voor de gezondheid van vrouwen en nu mogen ze weer wel want ze leveren geen gevaar meer op???? Hou toch op denk ik dan!
Ze mogen weer...... omdat de maatschappij geen vrouwen met overgangsklachten in de ziektewet wil!

Over mijn eigen overgang heb ik denk ik wel genoeg geschreven al (ook ik kreeg het etiketjes en in mijn meest moeilijke tijd kreeg ik de pil ( ook hormonen) voorgeschreven, had tegelijkertijd met een extreem moeilijke situatie te dealen dus ik wilde wel, alles wat ook maar enigszins zou kunnen helpen om het hoofd te bieden aan dat enorme probleem was welkom en bovendien had ik geen weerwoord labiel als ik was door alle ellende)

Tot ik hier eens goed ging lezen...... informatie moet je namelijk altijd opdoen bij verschillende bronnen vind ik en tegen elkaar afwegen. Een wasmachine koop ik ook niet op het woord van de wasmachineverkoper, ik hecht meer waarde aan de reviews van gebruikers dus waarom niet in de gezondheidszorg?
Ik vind echt veel artsen kundig op velerlei gebied maar niet op het gebied van de overgang! Dat blijkt hier toch keer op keer op keer uit alle verhalen.
Dus daarin vertrouw ik op de ervaringsdeskundigen en dat gaf bij mij de doorslag om snel weer te stoppen met de pil. De verhalen van de ervaringsdeskundigen hier en mijn eigen gezonde verstand: hormonen grijpen stevig in in de vrouwelijke natuur, dat kan nooit gezond zijn.

vr gr lee

Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd nu: 54

Re: Wat hoort wel en wat hoort niet bij de overgang?

Bericht door Lee64 » ma 06 okt 2014 23:24

Ps. Interessant artikel Gaea je link! Vooral die stukjes over hoe beïnvloeding van artsen (door de farmaceutische industrie) werkt. Bewust of onbewust....
Artsen schrijven vaak medicijnen voor waar de farmaceutische industrie dik op verdiend. Nou gaat dit artikel over huisartsen maar vlak de specialisten oa de gynaecologen dus (!) zeker niet uit.
1,2 miljoen vrouwen in de overgang....daar kan je aardig aan verdienen natuurlijk als farmaceut.

gr lee

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht