Nieuw boek "Het Overgangstaboe"

Gaat de overgang wel gewoon door bij hormoontherapie? Kan ik toch klachten hebben? Stel hier je vragen daarover. Vind en vraag her- en erkenning.
Diaantje
Berichten van Diaantje
Onderwerpen van Diaantje
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 48

Nieuw boek "Het Overgangstaboe"

Bericht door Diaantje » vr 08 nov 2019 14:05

Goedemiddag dames,

Wie van jullie heeft dit boek gelezen? Het schijnt zo te zijn dat het gebruik van bio identieke hormonen veel minder slecht voor je is dan dat men vroeger riep. Ik ben het gaan lezen omdat ik merk dat het niet zo goed met me gaat. Na allerlei onderzoeken is eigenlijk het meeste wel uitgesloten en vermoed ik dus dat dit echt allemaal met de overgang te maken kan hebben. Alleen, dit heb ik vaker gezegd, krijg ik hier van geen een arts antwoord op.
Ik ben door iemand getipt, deze arts was bij omroep MAX een tijdje geleden en zij heeft dus dit boek geschreven om vrouwen in de overgang uit te leggen dat die bio identieke hormonen helemaal niet zo slecht zijn. En dat je ze prima kunt gebruiken om zo je kwaliteit van leven terug te krijgen.

Momenteel kamp ik met ontzettend veel onrust, angsten en nare gedachten. Echt vreselijk naar. Ook heb ik nog steeds veel lichamelijke klachten. Begin echt behoorlijk wanhopig te worden. 22 november heb ik een afspraak bij specialistische GGZ omdat ik het echt niet meer trok en kas overstuur bij de huisarts terecht ben gekomen. Zij vond het toch verstandig om wat meer specialistische hulp te zoeken vanwege de angsten voor ziekte en dood. Dat begrijp ik wel maar toch blijft ik maar denken dat de hormonen e.e.a. versterken.

Aanstaande maandag heb ik een afspraak bij Bergman Kliniek Vrouw. Ik hoop dat ik hier wel mijn verhaal kwijt kan, herkenning vind en advies kan krijgen wat het beste is te doen. Ik menstrueer nog steeds regelmatig, cyclus is korter geworden, 3 weken en een beetje, en bloedverlies verandert.

Ik weet wat velen van jullie denken over hormoontherapie maar toch wil ik dit onderwerp aansnijden.

Dus wie heeft dit boek gelezen en wil daar haar mening over geven?

Hoop wat van iemand te horen.

Groetjes,
DianaMarian62
Berichten van Marian62
Onderwerpen van Marian62
Menopauzejaar: 2014
Leeftijd NU: 57

Re: Nieuw boek "Het Overgangstaboe"

Bericht door Marian62 » zo 10 nov 2019 09:27

Beste Diaantje,

Het boek waar jij een vraag over hebt ken ik niet. Ik dacht , ik wacht even, misschien dat anderen gaan reageren die het wel kennen, maar ik denk dat dat niet gaat gebeuren. Zelf heb ik het boek van Jose Rozenbroek gelezen "De overgang, het no-nonsens handboek" . Dit boek spreekt veel mensen niet aan omdat het hormoontherapie aanraad. Zelf vond ik dit een prettig boek.

Hartelijke groet,
Marian

Claire
Berichten van Claire
Onderwerpen van Claire
Menopauzejaar:
Leeftijd NU: 50

Re: Nieuw boek "Het Overgangstaboe"

Bericht door Claire » zo 10 nov 2019 16:46

Hallo Diaantje,

Het boek heb ik niet gelezen.

Naar dat je nu zo veel, heftige klachten hebt.

Overweldigend kan het zeker zijn. Wat er allemaal bij de overgang kan komen kijken qua klachten lees je hier op het forum. Onvoorstelbaar, maar tegelijk ook zo begrijpelijk. Hormonen regelen heel veel processen in ons lichaam en dat een onbalans dan klachten geeft, is eigenlijk ook logisch.

Ik heb (tot nu toe...) meer last van lichamelijke klachten. Mijn klachten zijn wel veel minder heftig nu de menstruaties steeds langere tijd wegblijven. Ik hoop dat het zo verder omhoog mag gaan voor mij.

Wat betreft het boek wil ik je nog meegeven dat bio-identieke hormonen ook hormonen zijn die ingrijpen op het overgangsproces. De werking is hetzelfde. Of je baat hebt bij het innemen ervan weet ik niet; iedere vrouw is anders en reageert anders op medicatie. Er staan hier iig veel ervaringen van vrouwen opgeschreven. Zelf heb ik geen hormonen ingenomen, omdat ik het lastig zou vinden om te bepalen wanneer weer te stoppen. Ook zonder hormonen zijn er goede momenten, dus het wisselt nogal hier. Maar ik kan me goed voorstellen dat het fijn zou zijn om de klachten te verminderen.

In je verhaal herken ik de onrust, het ongeloof dat dit de overgang is en de drang naar een oplossing. Die fase heb ik ook zeker gehad, omdat de overgang zo overweldigend en belemmerend is. Toen ik uiteindelijk het vertrouwen in mezelf vond dat het overgangsklachten waren, kon ik het laten zijn en dat bracht rust. Ik paste mijn draaglast aan aan mijn verminderde draagkracht. Ik hoefde niet meer alle ballen hoog te houden van mezelf; wat ik ook niet meer kon. Dat bracht me de rust en ruimte die ik nodig had.

Ik hoop, Diana, dat je je innerlijke stem die je zegt dat het de overgang is, laat doorklinken. Dat artsen niet allemaal weten wat er bij de overgang komt kijken, kun je hier ook genoeg lezen. Het kan je weleens van je stuk brengen (is mij ook gebeurd) en dat juist nu je zo kwetsbaar bent door al die overgangsklachten.

Veel sterkte en knuffel,
Claire

Bjm
Berichten van Bjm
Onderwerpen van Bjm
Menopauzejaar: 2015
Leeftijd NU: 55

Re: Nieuw boek "Het Overgangstaboe"

Bericht door Bjm » zo 08 dec 2019 13:54

Hallo Daantje

Ik heb het boek grotendeels gelezen.
Ik ben nu 5 jaar in de overgang, een hel. Extreem veel lichamelijke en geestelijke klachten. Zit nu een jaar aan de activelle. Op advies dokter. Daarvoor had ik een andere dokter, en daar echt tientallen keren geweest met de klachten, veel ziekenhuis onderzoeken gehad.
Niks aan de hand volgens alle onderzoeken, maar ja ik voelde me wel ziek. In therapie geweest, dachten aan een burn out, veel van geleerd maar mijn klachten gingen niet weg, ook bij overgangsconsulente geweest, ook niks aan gehad, moest het rustig aan doen. Ja dat had ik al heel vaak gehoord maar ondertussen deed ik al niet zoveel meer. Ging minder werken.
En heel veel zelf gedoktert. Heb alle middeltjes wel gehad.
Af en toe waren er periodes dat ik dacht, hey ik geloof dat het beter wordt, maar dat was meestal niet van lange duur.
Op laatst trek je dit allemaal niet meer. Ondertussen had ik ook al 4 jaar heel slecht geslapen. Veel hart klachten en vaak denken ik wordt morgen vroeg niet meer wakker.
Op een ochtend ruim een jaar geleden kreeg ik zulke hart bonzen dat ik dacht, ik ga nu echt dood, dokter gebeld, was er niet!
Assistente zei, dat ik daar moest komen, maar daar was ik niet toe in staat. Toen zei ze, ik moest 112 maar bellen. Dat gedaan ben op de trap gaan zitten met de deur open. Vreselijk .
Gelukkig hele lieve broeders en snapten het helemaal. Maar het was niks, paniekaanval. Maar die had nog nooit in deze mate mee gemaakt. . Volgende dag naar dokter gegaan de nieuwe dus. Hij zei, dit kan zo niet, en schreef activelle voor.
Naar een paar weken voelde ik me echt beter, zeker geen opvliegers meer. Af en toe wel vage klachten maar goed te doen.
Alleen de laatste 3 mnd. Gaat het weer slechter met me. Voel me vaak raar en gevoel dat ik onwel wordt,.
Dus met veel klachten lees ik vaak weer op dit forum om rustig te worden dat ik niet de enige ben.
Maar normaal vind ik het niet en hoelang gaat dit nog duren.
.........het boek dus aangeschaft van Nora hendriks. En heb dus een afspraak gemaakt. Helaas wacht lijst dus ben benieuwd wanneer ik daar terecht kan. Hopenlijk kan zij meer voor me betekenen, dat klachten dragelijker worden. We houden de moed erin.😊

Bjm

Plaats reactie