Begin van de overgang? - Hormonen, psyche, pil

Gaat de overgang wel gewoon door bij pilgebruik? Kan ik toch klachten? Stel hier je vragen daarover. Vind en vraag her- en erkenning.
Theemutsje
Berichten van Theemutsje
Onderwerpen van Theemutsje
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Begin van de overgang? - Hormonen, psyche, pil

Bericht door Theemutsje »

Hallo allemaal,

Ik zit met het volgende.
Ik ben zo'n 4 jaar geleden gestopt met de anticonceptiepil in de hoop me beter te gaan voelen (minder somber).
Ik heb hem 20 jaar geslikt i.v.m vreselijke hormonale last tijdens mijn menstruaties.
Die last is nu weer helemaal terug. Vanaf de eisprong ben ik iedere maand 2 weken mezelf niet. Ik heb psychische problemen, zoals verwardheid, somberheid en angst.
En lichamelijke klachten zoals zere borsten, hoofdpijn en buikpijn. Steeds 2 weken lang, maar ook weer niet iedere dag. Echter zijn de klachten wel heftig als ik ze heb en moet ik soms zelfs wat kalmerends ervoor slikken.
Nu heb ik toch weer de pil voorgeschreven gekregen i.v.m deze klachten. Die slik ik nu al 4 dagen, maar ik voel me daarbij óók helemaal niet tof!
Ik snap dat er begin bijwerkingen zijn, maar ik weet niet of ik dit volhoud. Mijn angst lijkt wel nog harder te pieken en ik voel me zo mat en afgevlakt.
Hierdoor denk ik erover toch niet verder te gaan met die pil. Ik voel me psychisch zo vreemd erdoor.
Is dit verhaal voor iemand herkenbaar, heeft iemand iets soortgelijks en misschien tips?
De prikpil vond mijn huisarts geen optie voor mij gezien mijn psychische klachten, omdat dit langer in je lichaam zit dan de pil.
Ik ben trouwens 39 jaar, dus weet niet of dit al te maken kan hebben allemaal met premenopauze.
Het wordt wel iedere maand erger. En mijn cyclus is ook wat veranderd. In het voorjaar had ik een cyclus van 3,5 week. Inmiddels is mijn cyclus (weer) ruim 4 weken.
Hoop dat iemand me van raad en advies kan voorzien.

Theemutsje


Theemutsje
Berichten van Theemutsje
Onderwerpen van Theemutsje
Menopauzejaar:
Leeftijd: 41

Re: Begin van de overgang? - Hormonen, psyche, pil

Bericht door Theemutsje »

Hallo allemaal,

Ik ben 39 en zo'n 4 jaar geleden gestopt met de pil.
Helaas kreeg ik erge last van mijn menstruatie.
Iedere maand heviger.
Vanaf de eisprong veel dagen buikpijn. Paar dagen hoofdpijn. Pijnlijke borsten (een week lang).
En heel veel psychische klachten zoals depri, angst, verward.
Mijn cyclus is ook wat aan het veranderen. In het voorjaar een paar keer een heel korte cyclus van 23 dagen en nu weer een cyclus van ruim 30 dagen.
Mijn huisarts heeft mij de pil voorgeschreven. Deze slik ik nu 5 dagen. Maar ben er niet lekker door. Angstig en gespannen. Ik weet niet of ik het volhoud die te blijven slikken.
De huisarts heeft niks over de overgang gezegd.
Maar als ik Google kom ik daar wel steeds op uit.
Zouden mijn klachten met de overgang te maken kunnen hebben? En kunnen die al zo extreem zijn met 39 jaar?
Zijn er supplementen die ik zou kunnen slikken om mijn lichaam en geest te ondersteunen?
Ik voel me niet prettig met dit pilgebruik. Ondanks dat ik hem eerder 20 jaar zonder problemen heb geslikt.
Ik hoor graag ervaringen en tips.

Theemutsje
Tera
Berichten van Tera
Onderwerpen van Tera
Menopauzejaar:
Leeftijd: 64

Re: Begin van de overgang? - Hormonen, psyche, pil

Bericht door Tera »

Hallo Theemutsje,

Ook ik heb in mijn pubertijd erg veel last gehad rond mijn menstruatie. Het was een andere tijd, niemand vond dat gek, iedereen wist dat die overgang van meisje naar vruchtbare vrouw niet voor elk meisje even soepeltjes verliep.
Eenmaal uitgegroeid waren mijn puberhormonen uitgeraasd en kwam dat redelijk goed, al bleef de tijd tussen eisprong en menstruatie altijd wat moeilijker dan de rest van de maand.
Achteraf ben ik wel blij dat meisjes niet zo jong al zo zo gemakkelijk de pil werd voorgeschreven. Daardoor konden mijn eigen hormonen aan het stuur blijven zitten.

Ik lees dat je op je 35e stopte met de pil. Als je hormonen tot dan toe altijd van buitenaf bepaald zijn geweest kan ik me er iets bij voorstellen dat het extra moeilijk is voor je systeem om het weer zelf te regelen. Het valt dan bovenop het feit dat de hormoonveranderingen van de overgang staan te beginnen. (Dat ligt vast in je genen)
Ook de overgang is een tijd waarin je groeit. Je systeem gaat toe naar een een andere hormoonaanmaak.
Of het slim is en je of het je uiteindelijk ten goede komt, om ook op dit proces weer in te grijpen - te onderbreken, vraag ik me af.

Dat je overgang nu een rol mee speelt en begonnen is, dat zal zal zeker zo zijn.
Dat sommige vrouwen vanaf het begin van hun overgang flinke klachten kunnen hebben is wel zeker. Daar heb ik hier al veel over gelezen.

Theemutsje, dit is mijn reactie op je verhaal. Gegeven omdat je mijn schuldgevoel aanraakte. Je ongeduldigheid riep irritatie bij me op.
Dat ligt ook aan mij, in het weekend als ik meer gezin over de vloer heb, is er even wat minder ruimte voor de wereld om me heen.
Toevallig zijn ze vandaag met elkaar op pad en ben ik thuis gebleven. Heerlijk de tijd aan mezelf vandaag en me kunnen bezighouden met wat zich aandient. En vandaag was dat voor mij, nog eens terugkijken over wat zich in de jaren van mijn overgang allemaal voltrokken heeft, naar wie ik nu ben.

Wat ik je verder nog aan herkenning kan geven is dat ik in het verleden ook heb ervaren hoe de pilhormonen me vervlakte en hoe dat in een gespannen verhouding stond met wie ik was, iemand die wat meer diepte nodig heeft dan ik met de pil nog kon hebben.

Succes met je overgang Theemutsje.

groet, Tera
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht