Gestopt met de pil!

Gaat de overgang wel gewoon door bij pilgebruik? Kan ik toch klachten? Stel hier je vragen daarover. Vind en vraag her- en erkenning.
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hallo dames

Ik was altijd van plan om rond mijn 52-53 te stoppen met de pil (na 15 jaar gebruikt te hebben om niet zwanger te raken), maar nu ik alle nadelen van de pil lees op dit forum ben ik gisteren gestopt.
Ik vind het best wel eng. Wat staat mij te wachten en kan ik alles nog wel blijven doen, zoals sporten enz. Maar ik ga er positief in en ben benieuwd naar mijn reacties om alles zelf te gaan doen, zonder hulp van de hormonen.

Maar nu heb ik wel een vraag en ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren. Het engste vind ik eigenlijk dat ik niet zwanger ga worden. Ik weet dat dit een hele kleine kans is als je 50 jaar bent, maar toch, het zit zo vast in mijn hoofd. Het is natuurlijk ook weer niet onmogelijk.

Aangezien ik mijn natuurlijk cyclus op dit moment nog niet weet ben ik heel erg benieuwd wat jullie mij adviseren om niet zwanger te raken?
En als ik nog vruchtbaar zou zijn in welke periode van een cyclus ben je dan het vruchtbaarst. Dit is dan een periode voor mij om niet te vrijen.
Ik ben heel benieuwd hoe jullie het zien, want hierover ben ik nu nog wel onzeker.
Alvast bedankt.
Hartelijke groet,

Ingrid.


La71
Berichten van La71
Onderwerpen van La71
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door La71 »

Hoi Ingrid,

Ook ik ben 2 weken geleden gestopt en ook ik ben benieuwd hoe het gaat lopen komende tijd. De huisarts wil over enkele weken bloedprikken en dan kijken wat de waardes zijn, zonder de hormonen. Ook ik zit gezien mijn leeftijd met de evt anticonceptie. Heb ik die nog nodig ja of de nee. Na het bloedonderzoek gaat de ha kijken, wat evt te doen. Ik merk dat ik mij in het hoofd beter voel.
Maar daarentegen, zijn de opvliegers en andere overgangsklachten steeds meer aanwezig.
Ik ben 's nachts om de 2 uur wakker en dat sinds een week. Dus van slapen komt niet echt veel. Maar goed, even door zetten en maar afwachten. Ik ben benieuwd hoe het komende tijd met jou gaat.

Sterkte ermee
Groetjes lammy
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hoi Lammy,

Fijn dat we in de zelfde periode in hetzelfde schuitje zitten. We houden elkaar zeker op de hoogte.
Ik heb 9 januari een afspraak bij mijn HA om dingen te bespreken. Na 3 maanden wil ik ook graag een test wat mijn FSH waarde is, maar ik las dat ik ook bij de apotheek of drogist een test kan kopen om je urine te testen. Bij de HA is dit een bloedtest.
Verder wil ik ook een botonderzoek laten doen en ben benieuwd hoe het met mijn ijzergehalte is.
Ik heb net bij de drogist al wel ijzertabletten en calciumtabletten gekocht om zo af en toe eens een in te nemen. Maar ik vraag eerst even aan mijn HA of dit nodig en goed is als toevoeging op mijn voeding.

Ik wist niet dat de opvliegers al zo snel kunnen komen. Spannend!

Hartelijke groet,
Ingrid.
Lia
Berichten van Lia
Onderwerpen van Lia
Menopauzejaar:
Leeftijd: 63

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Lia »

Beste Ingrid,

Een vrouw is vruchtbaar rond haar eisprong.

Lia
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hallo Lia,

Bedankt voor je reactie.
Ik hoop straks te weten wanneer mijn echte eisprong is. Nu is het nog maar een dag geleden dat ik ben gestopt mrt de pil en ben benieuwd wanneer ik weer ga menstrueren en of het dan een cyclus gaat worden.
Moet eerst mijn lichaam weer leren kennen om te weten wanneer wat gebeurd daarbinnen. Vroeger voelde ik alles gebeuren. Dus ik hoop dat dat weer terugkomt.

Ik heb gelezen dat je inderdaad rond je eisprong het vruchtbaarst bent. En dat je tussen de 5 a 3 dagen van te voren moet vrijen als je zwanger wilt raken. Dus in mijn geval, niet moet vrijen. De eisprong duurt 3 dagen. Hoelang daarna ben je dan nog vruchtbaar? Of is na de eisprong de vruchtbaarheid ook weer op een laag pijl? Of heb je 3 of 5 dagen erna ook nog kans om zwanger te worden?

Wat zal je adviseren nu er nog geen cyclus is? Gewoon rekenen vanaf mijn nep menstruatie (ik liet de bloeding wel iedere maand komen) of geen risico nemen ook al ben ik 50 jaar en dus een kleine kans om zwanger te raken.

Ingrid
A12
Berichten van A12
Onderwerpen van A12
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door A12 »

Hallo,

Ook ik ben pas gestopt met de pil omdat de huisarts aangaf (nadat ik vroeg wanneer ik nu het beste kon stoppen met de pil zonder kans op zwangerschap) dat bij 51 jaar de meeste vrouwen in de overgang zijn, of al gestopt zijn met menstrueren.
Nadat ik het een en ander eerst gelezen had heb ik de stap maar genomen en ben halfweg november 2013 gestopt, toen in de stopweek nog wel een beetje gemenstrueerd maar nu nog niet weer (meestal menstrueerde ik maar een paar dagen of heb ook al wel een paar keer helemaal geen menstruatie gehad in de stopweek).
Ik zit nu eigenlijk te wachten op de 'normale' menstruatie mocht die nog komen, misschien komt die ook helemaal niet weer, dat is dus afwachten.
Ik heb wel het idee dat ik nu volop in de overgang zit, heb nu namelijk wel regelmatig opvliegers en nachtzweten, dit had ik ook al wel met pilgebruik (het nachtzweten voornamelijk) maar nu is het heftiger, mijn lichaam is op dit moment natuurlijk bezig de hormoonhuishouding in orde te brengen.
Ik ben benieuwd hoelang deze verschijnselen zullen duren voordat het overgaat.
Ik had al wel jaren ook last van migraine aanvallen (de huisarts noemde die hormonale hoofdpijnen), meestal in de stopweek, ik moet zeggen dat die nu heel af en toe er nog zijn, maar lang niet zo heftig meer.
Ook ik heb nog wel een 'kleine' angst om zwanger te worden, maar zoals ik al gelezen had is die kans heel erg klein op mijn leeftijd en daarom ook geen andere voorbehoedsmiddelen gebruikt tot nu toe.

Ik vind het fijn hier wat ervaringen met anderen te delen en te horen hoe jullie het ervaren.

Hartelijke groet,
Aagje
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hallo Aagje,

Bedankt voor je reactie. Fijn dat je ook jouw ervaring tot nu wil delen. Ik ben zelf 23 december gestopt (mijn stopweek). Ik vind het bijzonder om te lezen dat je met pilgebruik toch overgangsklachten kunt hebben. Ik heb altijd gedacht dat de klachten door de pil uitgesteld werden. Ik merkte in mijn stopweek dat ik de laatste 2 dagen nog weinig menstrueerde, alleen daar zag ik een verandering.
Ook ik ben heel benieuwd wanneer ik "normaal" ga menstrueren. En of ik daarna een eisprong ga voelen, want ik ben best nog wel bang om zwanger te raken. Daarom ga ik mij nog eens goed laten voorlichten aanstaande donderdag door mijn HA. Maar zo te lezen is je eisprong in een normale cyclus, dacht ik, 2 weken na je eerste menstruatiedag. En dan 3 tot 5 dagen daarvoor tot de eisprong is het grootste risico. Maar ja wanneer is mijn echte eisprong. Allemaal spannend. Tot die tijd doe ik voorzichtig aan.
Ik heb nog weinig klachten, maar ik ben dan ook nog maar net gestopt. Maar ik ben onwijs blij van die hormonen af te zijn. Ik voel me gelijk veel meer vrouw en ga mezelf de komende jaren goed verwennen, want ik heb gelezen dat dat goed voor je is in de overgang. En als ik spanning of stress op voel komen, omdat ik me weer eens te druk wil maken, dan praat ik met mezelf en zeg dan dat dat niet meer kan, omdat de eventuele klachten erger worden (ook gelezen).
Super blij met dit forum. Aan het eind van mijn overgang wordt ik overgangsconsulente denk ik, want dan heb ik zoveel ervaring!
Hartelijk groet en tot horens,

Ingrid.
La71
Berichten van La71
Onderwerpen van La71
Menopauzejaar:
Leeftijd: 49

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door La71 »

Hallo allemaal,

Ik ben 10 december gestopt, het slapen is drama. Ik slaap stukjes van anderhalf uur en ben weer wakker. Veel nachtzweten, lig dus nu met een zomerhemdje te slapen. Ook heb ik nu al een fikse blaasontsteking te pakken. Ben al dagen echt niet fit en heb een antibioticakuur gekregen. Voor mij is het echt aanmodderen op dit moment. Over 2 weken bloedprikken, dus ik ben benieuwd hoe het verdere gaat.

Alles doet zeer, extreem moe. Zie het even niet zitten. Ik hoop echt dat ik weer beter ga functioneren, maar het duurt nu al zo lang. Er komen zo weer andere klachten bij, ik word er gewoon niet goed van.

Ik werk normaal 4 morgens in de week. Ik heb nu een week vakantie gehad, maar heb mij voor maandag en dinsdag ziek gemeld. Ik voel mij lang niet fit. De pijn is nu wel weg, maar ik heb het gevoel dat ik moet herstellen van een zware griep. Moe, moe en nog eens moe. Ik hou je zeker op de hoogte. Jij ook sterkte komende tijd.


Groetjes lammy
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hoi Lammy,

Ik ben benieuwd wat er uit het bloedonderzoek komt. Houdt ons op de hoogte.
Heel veel sterkte en pak je rust (ook overdag) als het even kan en ik heb gelezen vermijd stress.
Groetjes,

Ingrid.
A12
Berichten van A12
Onderwerpen van A12
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door A12 »

Hallo Ingrid,

Ik zag net dat je op mij geantwoord had omdat ik even weer keek op deze site, dacht dat je daar dan wel een mail over kreeg bij antwoord, maar dat is dus niet zo (oh zie net dat je dat dan aan moet vinken hieronder).

Ja vind het ook fijn om hier ervaringen met jullie te delen en te lezen vooral.
Van jullie begrijp ik dat jullie bij de huisarts of overgangsconsulent komen voor testen en advies. Is dit eigenlijk nodig? Of alleen bij klachten natuurlijk.
Heb ook zo eens rondgevraagd bij vriendinnen die rond mijn leeftijd zijn, velen hebben op hun 50-51 jr nog nergens last van, 1 vriendin menstrueert wel steeds minder (zij heeft al jaren geen pil meer geslikt) anderen menstrueren nog 'normaal' en hebben ook verder geen klachten. Vind het wel interessant hoe anderen deze leeftijdsperiode ervaren hoor!
Nou tot horens maar weer en jullie sterkte met alle overgangsklachten!

gr. Aagje
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hallo Aagje,

Ik heb (denk ik) nog niet echt overgangsklachten. Weleens een pijntje hier en een pijntje daar, maar niet noemenswaardig. Kan er prima mee leven.
Maar ik heb me wel alvast ingelezen op de site wat je zoal kan krijgen. Hierdoor herken je dan dingen.
Ook vond ik het wel handig om te lezen dat je geen stress moet hebben. Nou dat voorkom ik nu aan alle kanten en geniet volop, aangezien ik ook heb gelezen dat je je tijdens deze fase in je leven goed moet verwennen, dus extra naar de schoonheidsspecialiste, zorgen dat mijn haar goed verzorgd wordt, 3x in de week naar curves, sauna enz. Maar ik hoop dat ik niet te veel klachten ga krijgen en dit vol kan houden. Ik ga er in ieder geval vol goede moed in.

Ik ben bij de HA geweest om gewoon met haar wat vragen te bespreken, maar daar kwam niet echt iets nieuws uit, van wat ik hier al op het forum had gelezen.
Dus ik zal nu niet gauw meer naar haar toegaan, alleen inderdaad als ik mega klachten krijg.
Verder ben ik wel goed op mijn voeding aan het letten dat ik genoeg calcium binnen krijg en gezond eet.
Hartelijke groet en tot horens,

Ingrid.
Wilmabb
Berichten van Wilmabb
Onderwerpen van Wilmabb
Menopauzejaar:
Leeftijd: 55

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Wilmabb »

Hallo dameds

Ik ben bijna een jaar geleden gestopt met de pil. Mijn cyclus was al heel snel weer op gang, maar is tot mijn verbazing een stuk korter geworden (24 dagen meestal, en vroeger was dat een week langer). Ook zijn de menstruaties een stuk korter, hoogstens 6 dagen, en vroeger 10-12... Ik merk wel dat het nu wat onregelmatiger is, soms 3 dagen veel bloedverlies, dan weer eentje, soms 6 dagen spotting vooraf, dan weer vrijwel niets... Maar ik moet zeggen dat ik me er toch lekkerder bij voel: vrijwel geen hoofdpijn meer, meer zin in vrijen, gewoon een natuurlijker gevoel.

Alleen is zwangerschap voor mij ook een schrikbeeld. Mijn man en ik vrijen wel, maar zonder gemeenschap tussen de menstruaties in, en evt. de eerste en de laatste dag van de menstruatie, als het tenminste niet meer dan spotting is, hebben we wel eens echte gemeenschap. Zo gaat het wel goed.

Wilma
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hallo Wilma,

Bedankt voor je open reactie.
Ik herken het natuurlijke gevoel en de zin in vrijen. Heerlijk geen chemische producten meer in mijn lijf. In het begin voelde ik me zo super blij en vrouwelijk. Nu wordt het alweer gewoner, maar nog steeds heel blij.
Toen ik stopte met de pil (23-12-13) heb ik mijn man er gelijk bij betrokken en aan mijn zus gevraagd hoe zij dit deed met vrijen in die tijd. Ze zei, er zijn zoveel andere mogelijkheden dan gemeenschap. Dat is natuurlijk zo en we lachen wat af. Dus voorlopig gaat het prima.
Mijn cyclus is nog niet op gang. Ben erg benieuwd wat er gaat komen en dan denk ik dat wij ook rond de menstruatie alleen gemeenschap hebben.
Hartelijke groet,

Ingrid.
Tanja
Berichten van Tanja
Onderwerpen van Tanja
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Tanja »

Hallo dames,

Ik ben in december gestopt met de pil en ben benieuwd hoe het met de bovenstaande dames gegaan is het afgelopen jaar.
53 jaar ben ik en heb vanaf mijn 18e de pil geslikt met 2 tussenpozen i.v.m kinderwens. Ik ben heel benieuwd hoe mijn lichaam gaat reageren zo zonder hormonen.

Tanja
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hallo Tanja,

Ik hoop dat je dit eerste jaar, met het stoppen van de pil, net zo door komt als ik, want ik heb er bijna geen last van gehad. Buiten wat warmtegolven door emotie (deze dus voorkomen) en wat pijnlijke gewrichten, vooral mij handen, maar verder niks. Ik had me helemaal ingelezen op her forum wat me te wachten zou staan, maar stoppen en ook nooit meer ongesteld geweest. Dus ik mag nu officieel zeggen dat ik vorige jaar in de menopauze zat en nu dus al een jaar in de postmenopauze!
Ik heb/ben wel flink aan het sporten (Curves), zodat ik geen stramme ledematen krijg. Want de afgelopen maanden kon ik weinig sporten door gekneusde rib en pijnlijke voet en toen kreeg ik wel pijntjes, dus ik blijf bewegen.
Ik wens je een goed jaar toe en hoop volgend jaar te lezen dat je er goed door heen gekomen bent. Alhoewel ik ook lees dat je meer klachten gaat krijgen tijdens de postmenopauze. Maar ja, dat zien we dan wel weer.
Hartelijke groet,

Ingrid.
Tanja
Berichten van Tanja
Onderwerpen van Tanja
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Tanja »

Bedankt voor je reactie Ingrid,

Nou ik hoop dat ik er net zo doorkom als jou. Het is nu gewoon afwachten hoe mijn lichaam gaat reageren zo zonder de hormonen. Ik heb mijn gezin al ingelicht en ook dat ze me moeten zeggen als ik "narrig" ga worden :D
Waar ik ook tegenop zie is dat ik nu niet meer weet wanneer ik ongesteld ga worden, weer dagen lopen met een inlegkruisje omdat ik bang bent dat het ineens begint... nou ja we zien.
Fijne zondag

Tanja
Lee64
Berichten van Lee64
Onderwerpen van Lee64
Menopauzejaar: 2017
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Lee64 »

Hoi Dames

Wat ik hier nog wel even wil toevoegen: de dames die weinig last ondervinden van hun overgang, al dan niet na pilgebruik, hebben gewoon geluk.

Er wordt nog weleens gesuggereerd namelijk dat overgangsklachten als minder erg worden ervaren als men er maar 'positief' in staat en als men maar lekker gaat sporten en als men maar leuke dingen blijft doen.

De waarheid is echter dat klachten van de overgang niet te sturen en niet te bedwingen zijn. Die overkomen je wel of niet. En sommige vrouwen kunnen gewoon niet sporten, zelfs niet als ze wel graag zouden willen sporten.

Ik zegt niet dat Ingrid er zo over denkt maar je zal mensen de kost moeten geven die wel begrijpen dat je niet met een gekneusde rib kan sporten en die niet begrijpen dat je met overgangsklachten niet kan sporten. Dan worden vrouwen ineens geadviseerd om vooral te gaan sporten......

Een vrouw met overgangsklachten voelt zelf heel goed aan of ze wel of niet kan sporten en dient alleen naar zichzelf te luisteren in dat opzicht denk ik.

vr gr lee
IngridV
Berichten van IngridV
Onderwerpen van IngridV
Menopauzejaar:
Leeftijd: 56

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door IngridV »

Hoi Tanja,

Ik heb een plat doosje waarin ik een maandverband, inlegkruisje en een tampon kwijt kan. Deze had ik altijd bij me in mijn tas voor het geval dat. Misschien een idee, zodat je niet iedere dag met een inlegkruisje hoeft te lopen, uit voorzorg!
Groetjes en veel succes,

Ingrid.
Tanja
Berichten van Tanja
Onderwerpen van Tanja
Menopauzejaar:
Leeftijd: 59

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Tanja »

goed idee Ingrid.

Maar aangezien ik in de verpleging werk en dus in het wit loop wil ik geen risico lopen :oops:

Tanja
Rotterdam
Berichten van Rotterdam
Onderwerpen van Rotterdam
Menopauzejaar:
Leeftijd: 55

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Rotterdam »

Hallo dames,

Vandaag bij de huisarts geweest om (misschien voor de laatste keer) weer voor een jaar de pil in ontvangst te nemen. Ik weet dat ik er ooit een keer mee moet stoppen maar heb eigenlijk geen zin in al die toestanden zoals het ongesteld zijn. Dit ben ik de laatste 21 jaar niet meer geweest omdat ik de pil continu doorslik. Volgens de huisarts kan het best zo zijn dat ik die pil helemaal niet meer nodig heb om niet meer ongesteld te worden. Hij wijst me erop dat op mijn leeftijd in combinatie met de pil de risico's op bijvoorbeeld borstkanker groter worden maar laat de beslissing aan mij over. Ik denk dat ik in het najaar/winter misschien maar een poging ga wagen. Het zal er toch een keer van moeten komen. Zijn er ook dames die helemaal nergens last van hebben gehad na het stoppen met de pil?

Groetjes.
Rotterdam
Niekske
Berichten van Niekske
Onderwerpen van Niekske
Menopauzejaar:
Leeftijd: 53

Re: Gestopt met de pil!

Bericht door Niekske »

Hallo dames

Ik ben 24 september gestopt met de pil. De 26e wat kleine bloed vlekjes gehad en daarna niks. Slik de pil sinds m'n 16e en ben nu 51. Laatste 20 jaar de pil gewoon doorgeslikt zonder stopweek. De 26e had ik een klein beetje buikpijn even... M'n HA zei dat ik moest stoppen i.v.m welbekende risico's... En nu wacht ik af wanneer ik weer ongesteld word... Of niet... :D

Niekske
Dit onderwerp is 6 jaar en 7 maanden oud. Er kan niet meer op gereageerd worden.
Maak en nieuw onderwerp aan, of reageer in een ander soortgelijk onderwep
Gesloten
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht