Veranderend klachtenpatroon

Tijdens de overgang kan je menstruatiepatroon op allerlei manieren veranderen. Heftiger, minder heftig, vaker, minder vaak enz. Vind er- en herkenning.
Joce
Berichten van Joce
Onderwerpen van Joce
Menopauzejaar:
Leeftijd: 57

Veranderend klachtenpatroon

Bericht door Joce »

Beste allemaal,

Volgens mij ben ik al jaren met de overgang bezig. Een test wees een paar jaar geleden ook uit dat een hormoon al duidelijk 'schommelde', terwijl een ander nog redelijk normaal was. Het afgelopen jaar had ik vooral langere en heviger bloedingen dan voorheen, en volgden ze elkaar redelijk kort op (ongeveer 2,5-3 weken tussen laatste en 1e dag). Maar sinds 4 maanden lijkt dit te veranderen. Ik ben nu 2x later dan normaal ongesteld geworden (de 1e x een week later, toen 2x 'normaal' maar wel korter en minder hevig en nu ben ik in de 8e week en nog altijd niet ongesteld).

Ik mag geen hormoontherapie omdat ik vier jaar geleden goedaardige tumoren in mijn lever bleek te hebben door langdurig pilgebruik (is gelukkig goed afgelopen). Een jaar later werd bovendien ontdekt dat ik bijna geen stresshormoon aanmaakte, waardoor ik nu hydrocortisol moet gebruiken (zusje van prednison). De specialiste denkt dat dit veroorzaakt is door een bepaald middel tegen astma, en dat heb ik in december gelukkig kunnen veranderen, maar het afbouwen van de hc zal nog jaren duren en gaat elke keer gepaard met klachten die enorm vergelijkbaar zijn met klachten van de overgang.

De medische specialisten 'wensen' mij regelmatig een spoedige overgang toe, zodat de schommelingen wat minder worden. Maar hier lees ik regelmatig dat de klachten zelfs toenemen na de laatste bloeding. En op dit moment heb ik alle verschijnselen alsof ik menstrueer (moe, chaotisch, down, darmklachten, spierpijnen, enz.), zonder dat ik bloed verlies. Weet mijn medisch specialiste (een endocrinoloog) te weinig van de overgang en wenst ze bij wijze van spreken een 'lege dop' of is er toch een kans dat als de bloedingen inderdaad stoppen, vooral de schommelingen wel gaan afnemen?

JoceAnette
Berichten van Anette
Onderwerpen van Anette
Menopauzejaar:
Leeftijd: 66

Re: Veranderend klachtenpatroon

Bericht door Anette »

Joce schreef:
wo 06 mar 2013 18:28
of is er toch een kans dat als de bloedingen inderdaad stoppen, vooral de schommelingen wel gaan afnemen?
Hallo Joce,

Ja, als de menstruatie definitief gestopt is, nemen de hormoonschommelingen uiteindelijk af.
De hormoonschommelingen stoppen niet meteen als de menstruatie wegblijft.
Je kunt nog heel lang een soort van cyclus voelen, alleen krijgen de hormoonschommelingen niet altijd meer, (en uiteindelijk helemaal niet meer) een menstruatie en eisprong voor elkaar.

Na de menopauze, als menstruatie definitief wegblijft, moet je lichaam gaan leren omgaan met steeds minder hormonen. Alles in je lichaam gaat anders (samen)werken.
Dat is een grote verandering, waarin je nog altijd klachten kunt hebben.

Het is dus niet zo, dat als je menstruatie eenmaal wegblijft, dat dan je overgang al klaar zou zijn.

Anette

Dit onderwerp is 6 jaar en 11 maanden oud. Er kan niet meer op gereageerd worden.
Maak en nieuw onderwerp aan, of reageer in een ander soortgelijk onderwep