Vergeetachtigheid

Het zenuwstelsel

Een onderdeel van de hersenen is het centraal zenuwstelsel.
Hormonen hebben een bepaalde invloed op dit zenuwstelsel.
Dit deel van de hersenen is ontvankelijk voor oestrogeen en progesteron die juist tijdens de overgang erg schommelen.
Dit kan de volgende klachten geven:

Watten in je hoofd tijdens de overgang

Vergeetachtigheid in de overgang

Je hoort veel vrouwen tijdens de overgang zeggen dat ze 'een hoofd vol watten hebben' en vergeetachtig zijn:.
"Waar heb ik mijn sleutels gelaten." "Wat moest ik hier in deze kamer ook alweer doen." Je kunt je soms niet concentreren.
Je leest de krant wel maar je weet niet wat je leest. Het komt niet binnen. Of je doet rare dingen zoals je portemonnee in de koelkast leggen. Dan ineens weet je niet meer hoe de persoon heet die je groet of de naam van de groente die je wilt kopen.
Je kunt niet meer op die woorden komen. Het zit er wel, maar je kunt er op dat moment niet bij.
Het voelt alsof de logica-kant van de hersenen even gaat slapen.
Is het aftakeling van mijn hersenen? Nee het is geen aftakeling en geen beginnende dementie. Het hoort bij de herinrichting van de hersenen die ontstaat door de hormonale schommelingen. Probeer er ontspannen mee om te gaan. Gun je hersenen de tijd die ze nodig hebben.

Het is geen beginnende dementie. Bij dementie is er meer aan de hand, zoals het niet meer kunnen aanleren van nieuwe dingen als het omgaan met de computer of knutselen. Eerder opgeslagen informatie is niet meer op te diepen en het begrijpen en vinden van woorden is bij dementie problematisch.

In de overgang ken je een woord wel maar je komt er gewoon even niet op. Informatie zit er nog wel, maar je hebt soms even tijd nodig om die tevoorschijn te halen.

Als je gewend was alles onder controle te hebben, kan het beangstigend zijn als je opeens wordt geconfronteerd met concentratieverlies, verwardheid en vergeetachtigheid. 
Voor veel vrouwen is het een geruststelling als ze eenmaal weten dat het bij de overgang kan horen. Zij gaan er dan meer ontspannen mee om en gunnen zichzelf meer de tijd.

Het zenuwstelsel

De hippocampus en de amydala het centrum van het geheugen.

Dit is het orgaan waarmee we oa.kunnen leren, en waarmee we ons ruimtelijk kunnen oriënteren. Informatie die via je zintuigen en grote hersenen binnenkomt, verzamelt zich in deze genoemde hippocampus.Daarna ontcijfert de hippocampus deze informatie en stuurt het door naar de grijze massa waar het voor de lange termijn wordt opgeslagen.

De hippocampus en amygdala staan weer in verbinding met de hypothalamus die weer in verbinding staan met de hypofyse.

Deze delen van de hersenen zijn ontvankelijk voor oestrogeen, progesteron en GnRH wat juist tijdens de overgang erg schommelt.