Nachtzweten

nachtzweten_overgang

Algemeen

Nachtzweten is een van de meest voorkomende verschijnselen die vrouwen tijdens hun overgang ervaren. Zo'n 75% krijgt in meer of mindere mate te maken met dit verschijnsel. Bij de één doet het zich zo nu en dan voor, terwijl andere vrouwen er in deze periode elke nacht van wakker worden.
Dit nachtzweten kan gepaard gaan met misselijkheid, hartkloppingen, hitte, koud en klam voelen, rillen en/of hoofdpijn.
Je denkt dan al gauw dat je te maken hebt met een ernstig slaapprobleem. Maar dat is niet zo.

Je hebt zo´n 5 miljoen zweetklieren die verdeeld zijn over heel het lichaam. Het menselijke lichaam transpireert van nature om er voor te zorgen dat de lichaamstemperatuur wordt geregeld.

Tijdens de overgang zorgen de schommelende en veranderende hormoonspiegels voor extra stimulatie van het sympatisch zenuwstelsel, een onderdeel van het autonome zenuwstelsel.
Dit betekent dat er innerlijke stress in je lichaam ontstaat.
De hypothalamus, het belangrijkste regelcentrum van het sympathisch zenuwstelsel waar oa. de warmteregeling van je lichaam plaatsvindt, geeft hierop het seintje aan de bijnieren om extra Epinephrine en Norepinephrine (de vecht of vlucht hormonen) vrij te maken.
Dit veroorzaakt een verhoogde bloedstroom in je lichaam en de de hitte neemt toe.
Door flink te gaan zweten probeert het lichaam dan van de warmte af te komen: Het nachtzweten.

Wat kan ik doen?

Behalve dat de overgang zelf zorgt voor schommelende hormoonspiegels, zijn er ook andere factoren die invloed hebben die de natuurlijke schommelingen van de overgang extra kunnen beïnvloeden, en daarmee de klachten verergeren.

nachtzweten_overgang

Factoren zoals:

  • Stress vanuit je dagelijks leven
  • Angst
  • Nare dromen
  • Omgevingswarmte
  • Nabijheid van partner in bed
  • Nare dromen
  • Bepaalde voedings- of genotmiddelen
  • Medicijngebruik

Het is zeker de moeite waard om te kijken waar in je dagelijks leven je mogelijk overbelast bent, nu je meestal niet meer kunt beschikken over dezelfde draagkracht als vroeger..
Waar kun je stappen terug doen. Wat kun je misschien veranderen aan voeding of bezigheden.
Daarmee verdwijnt een overgangsklacht als nachtzweten niet, maar het kan wel verschil maken in de hevigheid ervan. Met name stress in je dagelijks leven is een belangrijke trigger.