Mond en gebit in de overgang

Algemeen

Schommelingen in hormonen maken je vatbaarder voor mondproblemen. Schommelingen komen voor tijdens de puberteit, je cyclus, zangerschap en in de overgang. Ook het gebruik van de anti-conceptie pil kan leiden tot ontstoken tandvlees.
Veranderingen in vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron veranderen de bloedtoevoer naar het tandvlees. Het tandvlees kan daar op reageren. Het kan rood worden, gezwollen raken of snel bloeden.

Veranderingen aan mond en gebit kunnen optreden als gevolg van ouderdom, of bijv. door medicatie die genomen wordt ter bestrijding van ziekten. Maar ook door hormonale veranderingen als gevolg van de menopauze kunnen deze veranderingen optreden. Ze kunnen bestaan uit o.a. veranderde smaak, branderig gevoel in de mond, een grotere gevoeligheid voor warme en koude gerechten en dranken en een daling de speeksel stroming die weer kunnen resulteren in een droge mond.

Verschijnselen

gebit-overgang

Zoals je overal in je lichaam de invloed van de hormoonveranderingen kunt merk, kun je het vaak ook merken aan je mond en gebit. Verschijnselen zoals hieronder kunnen dan optreden.

Vanzelfsprekend kunnen dit soort verschijnselen ook voorkomen als gevolg van medicijngebruik.

Als het oestrogeen na de menopauze (=laatste menstruatie) eenmaal verlaagd is kan verlies van botdichtheid van de kaak soms leiden tot het los gaan zitten of verliezen van tanden.

Brandende tong

Een brandende tong treft tot 40% van de vrouwen in de overgang en het begint gewoonlijk zo’n drie jaar voor tot wel 12 jaar na de menopauze.
Oestrogeen speelt een rol bij de aanmaak van speeksel. Onderzoekers geloven dat dalende oestrogeenspiegels een brandende tong kunnen veroorzaken. Maar het feit dat oestrogeen de smaakpapillen van bitter beïnvloedt is misschien belangrijker.
Als de oestrogeenspiegels verlagen beginnenvrouwen hun smaakpapillen van bitter te verliezen. Deze smaakpapillen worden door een verzameling pijnneuronen omgeven die geactiveerd worden wanneer ze door een vermindering van het oestrogeen worden beïnvloed en zo zou dan de brandende tong ontstaan..

Verschijnselen