Menstruatie in de overgang

Algemeen

Menstruatie_Overgang

De eierstokken zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, hormonen die allerlei belangrijke processen in het lichaam aansturen.
Tijdens de overgang verandert de hormoonaanmaak door de eierstokken. Dit proces begint al gauw na je 30e/32e levensjaar.
Voor een aantal vrouwen geldt, dat hoe verder de overgang vordert de premenstruele klachten toenemen of voor het eerst ontstaan. Al of niet met het pijnlijker worden van de menstruatie.
De menstruatie kan dan nog regelmatig aanwezig zijn.

Het progesteron neemt als eerste af en zorgt er zo voor dat de menstruatie een keer kan uitblijven. Omdat de afname van hormonen niet geleidelijk verloopt, maar pieken en dalen kent, kan het zijn dat de keer er op de menstruatie gepaard gaat met meer bloedverlies. Doordat een menstruatie werd overgeslagen kon er door het oestrogeen meer baarmoederslijmvlies groeien en dikker worden.

Pas als ook de oestrogeenaanmaak door de eierstokken definitef achterblijft, wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en hoeft dus ook niet meer te worden afgestoten. De menstruatie blijft dan weg. 90% Van de vrouwen bereikt dit moment tussen haar 45e en 55e jaar.
Voor de meeste vrouwen geldt dat zij in de jaren voor haar laatste menstruatie =(menopauze) een periode doormaakt waarin haar cyclus onregelmatig en onvoorspelbaar kan zijn.

Verschijnselen

Overgang_Menstruatie
  • menstruatie met kortere tussenpozen
  • menstruatie met langere tussenpozen
  • Langduriger menstrueren (let bij langdurig en hevig menstrueren op voor een ijzertekort)
  • Kortere menstruatie
  • Heviger menstrueren
  • Pijnlijker menstruatie
  • Meer klachten voor/tijdens de menstruatie
  • Pijnlijke of gespannen borsten
  • Een combinatie of afwisseling van één of meer van bovenstaande verschijnselen

Als je je eigen lichaam en menstruatiepatroon goed kent, zul je niet zo gauw van slag raken van veranderingen in je cyclus..
Voor vrouwen die jarenlang de pil gebruikten en geen natuurlijke cyclus hadden, is het veel moeilijker hun eigen lichaam en menstruatiepatroon te kennen. Zij blijken nogal eens in paniek te raken als ze ontdekken dat hun natuurlijk menstruatiepatroon anders is dan ze van tijdens het pilgebruik gewend waren.

Spotting

Het verloop van de veranderende hormonen kan soms grillig zijn. Licht helderrood bloedverlies of wat bruinige afscheiding tussen menstruaties door kan dan optreden.
Dat wordt wel een "spotting" genoemd.
Ook de eerste tijd na de menopauze, als de hormonen geen menstruatie meer voor elkaar krijgen, kun je nog wel eens zo'n spotting krijgen.