Huid en Haar in de overgang

Drogere huid en slijmvliezen

Net zoals bij veel andere organen is het hormoon oestrogeen ook voor je huid belangrijke. Het speelt een rol bij de vochtregulatie van het lichaam en bij de doorbloeding van de huid en de slijmvliezen.
Als de hormonen afnemen wordt je huid dunner, verandert de elasticiteit van de huid en kan anders gaan ruiken. Ook slijmvliezen in deze periode droger. Je huid heeft minder de kracht om in de oude, strakke stand terug te komen.
Daardoor krijg je rimpels Huid_en_haar_Overgang

Dunner haar - Haaruitval

Je had als kind steil haar en in de puberteit ging het ineens krullen.
Of je was zwanger en je haar wilde niet meer lekker zitten. Haaruitval rondom de hormoonveranderingen na de bevalling.
Over het algemeen is haarverlies als gevolg van zwangerschap of je hormonale cyclus tijdelijk.
Het mag duidelijk zijn: naast erfelijke factoren hebben ook hormonen invloed op de conditie van uw haar.
Omdat haarverlies (hoofdhaar, schaamhaar) bij vrouwen minder bekend is, krijgen sommige vrouwen het gevoel dat zij naast haar ook hun vrouwelijkheid verliezen.

Als oorzaak wordt ook vaak stress genoemd; emotionele en fysieke stress. Het lichaam bespaart, in een stressvolle periode, zoveel mogelijk energie om de vitale functies goed te laten functioneren.
Als er in korte tijd bijv. veel gewicht verloren wordt, is dat fysieke stress en zal dat zeker geen gunstig effect hebben op de haardos.

Haaruitval na de menopauze

haaruitval_overgang

Met de menopauze verandert de balans tussen vrouwelijke hormonen en mannelijke hormonen. Het oestrogeen niveau wordt beduidend lager, soms tot 80%, terwijl het androgeen niveau maar 10 tot 30% lager wordt.
Door deze blijvende verandering in de verhoudingen, en door gevoeligheid van de hoofdhuid voor mannelijke hormonen, merken de meeste vrouwen dat hun haar aanzienlijk dunner wordt. Bij sommige vrouwen zal dat heel geleidelijk gaan. Anderen hebben merkbaarder te maken met perioden van meer of minder haartuitval.

Doordat onze mannelijke hormonen na de menopauze relatief meer invloed hebben kan dat weer zorgen voor overbeharing elders op het lichaam.

Verschijnselen