Draaierig of duizelig

Draaiduizelingen

Draaierigheid, het gevoel alsof de wereld om je heen draait of dat je zelf rondtolt. Als je dit gevoel hebt, kun je gedesoriƫnteerd zijn en moeite hebben met het bewaren van je evenwicht. Ook een onstabiel gevoel, waarbij het lijkt of je zwalkt als je loopt, komt voor tijdens de overgang.
Je hoort vrouwen dan ook vaak zeggen, "het lijkt wel of ik dronken ben".
Soms komt de draaierigheid uit het niets terwijl je rustig boodschappen doet of aan het werk bent. Je moet jezelf dan echt ergens aan vasthouden anders zou je omvallen.
Soms ervaar je vooraf een lichte druk op je oor/oren waardoor je er alert op bent dat er een draaiduizeling aan kan komen.
Dit is een overgangsklacht die je heel onzeker maakt en je kan belemmeren in je dagelijkse bezigheden.

Draaiduizeligheid heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Er zit een evenwichtsorgaan vlak bij elk oor. Daarin zitten drie buisjes met vloeistof. Wanneer je, je hoofd beweegt, beweegt ook de vloeistof in de buisjes.
Uw hersenen registreren dit en sturen seintjes naar uw spieren, waardoor je in evenwicht blijft.
Hormoonschommelingen van de overgang hebben invloed op allerlei lichamelijke en geestelijke processen, en wanneer het evenwichtsorgaan door een hormoonschommeling even niet meer goed werkt, krijgen de hersenen verkeerde informatie waardoor je een draaiduizeling krijgt. (Progesteron, kan er voor zorgen dat de vloeistof in evenwichtorgaan even wat stroperiger wordt).

Duizeligheid

Duizeligheid onstaat door een tekort of teveel aan zuurstof in de hersenen.
Veel mensen hebben wel eens duizeligheid ervaren als ze te vlug opstaan.
Vooral tijdens de overgang kan die duizeligheid nog wel eens optreden bij bijv. paniekaanvallen, emoties, rust na drukte, stress, daling bloedsuikergehalte, beginnende opvlieger, hyperventilatie, lage bloeddruk, hoge bloeddruk en bloedarmoede.
Bij duizeligheid ervaar je klachten als een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna gaat flauwvallen. Sterretjes zien.

Verschijnselen