Concentratieverlies

concentratieverlies_overgang
  • Je staat op loopt naar de keuken want je wilde iets halen....... Maar wat was dat ook alweer? Met de beste wil van de wereld komt het niet meer bij je op.
  • Je bent halverwege met het lezen van een brief...... Maar wat wordt er nou geschreven? Je begint opnieuw en raakt misschien wel opnieuw de draad kwijt.
  • Je las altijd graag een boek........ Maar bij de laatste boeken wil het niet zo lukken, Je komt maar niet "in" het verhaal. Of opeens ben je een half hoofdstuk verder en hebt geen idee meer waar je bent in het verhaal.
  • Je zit in een gesprek en opeens merk je dat je niet meer hoort wat de ander zegt.
  • Of achtergrondgeluiden die je opeens zoveel meer storen dan vroeger.

 

Concentratieverlies en vergeetachtigheid komen vaak voor bij een vrouw in de overgang.

Deze verwardheid en concentratieverlies ontstaan in een onderdeel van de hersenen dat het centraal zenuwstelsel heet. Het centraal zenuwstelsel is ook ontvankelijk voor oestrogeen en progesteron. De overgang is een periode waarin er een blijvende verandering optreedt bij deze hormonen. Onze hersenen passen zich aan. Je zou het een herinrichting kunnen noemen. 
Tot aan die blijvende verandering wisselt de hoeveelheid van hormonen voortdurend en soms enorm sterk. Dat heeft veel invloed op je neurotransmitters, die in sterke mate het concentratieverlies beïnvloeden.
Je kunt je minder lang concentreren op hetgeen waarmee je bezig bent. Het voelt vaak alsof je er met je hoofd niet bij bent.
Misschien heb je soms zelfs wel het gevoel dat om je heen alles doorgaat, maar je zelf even in een andere wereld bent.

concentratieverlies_overgang

Als je gewend was alles onder controle te hebben, kan het beangstigend zijn als je opeens wordt geconfronteerd met concentratieverlies, verwardheid en vergeetachtigheid. 
Voor veel vrouwen is het een geruststelling als ze eenmaal weten dat het bij de overgang kan horen. Zij kunnen er dan meer ontspannen mee om gaan en gunnen zichzelf meer de tijd. 

Stress, spanningen, slecht slapen en vermoeidheid kunnen ook een reden zijn bij concentratieverlies in de overgang, of het verergeren.