Veranderingen in de borsten

In de pre-menopauze ervaar je vaak dat je borsten gevoeliger zijn.
Ze kunnen gespannen aanvoelen tot zelfs echt pijnlijk. In sommige gevallen zo pijnlijk dat vrouwen ervoor kiezen 's nachts een bh te dragen en kussens in hun bed te leggen.
Deze gevoeligheid tijdens de overgang heeft meestal te maken met het verminderen van progesteron.
Steeds minder vaak rijpt er een eitje tijdens je cyclus, en vindt er dus niet altijd meer een eisprong plaats. Waardoor je lichaam minder progesteron gaat aanmaken. De verhouding tussen de hormonen progesteron en oestrogeen veranderen hierdoor. Het oestrogeen krijgt relatief meer invloed op je borsten.
De menstruatie is in deze periode waarin je borsten zo gevoelig en pijnlijk kunnen zijn, meestal nog aanwezig.
Maar ook na het stoppen van je menstruatie kun je vaak nog een hele poos aan je borsten voelen dat je hormonen in verandering zijn.

Tijdens de overgang kunnen deze verschijnselen verergeren, weggaan of zelfs voor het eerst beginnen. Na de menopauze verdwijnen de klachten na verloop van tijd meestal weer.

Verschijnselen op een rijtje

  • Je borsten borsten kunnen pijnlijk zijn
  • Je borsten kunnen gezwollen of gespannen aanvoelen
  • Aanraken van je borsten is niet prettig, soms zelfs heel pijnlijk.
  • Het klierweefsel in je borsten kan onregelmatig en bobbelig aanvoelen.
  • De bobbels kunnen van grootte veranderen of weer verdwijnen
  • Soms kan vocht uit één of beide tepels komen.

De meeste vrouwen merken wel eens een of meer van deze verschijnselen bij zichzelf. In één of beide borsten.
Het klierweefsel in uw borsten is extra gevoelig voor veranderingen van hormonen in uw bloed. Ook door het gebruik van anticonceptiepil of hormoontherapie kunt u gespannen borsten krijgen.
In het begin va de overgang zijn de verschijnselen vaak vlak voor de menstruatie het ergst. Daarna verminderen de klachten weer.

Borstklierweefsel na de menopauze

Na de menopauze vermindert dus het klierweefsel in de borsten. Dit proces neemt jaren in beslag. De borsten worden zachter en platter. Ze gaan meer doorhangen, omdat ook het bindweefsel verslapt.
Sommige vrouwen, meestal vrouwen die van nature al wat zwaarder zijn, krijgen na de overgang juist grotere borsten. Het vetweefsel bevat oestrogenen die er indirect voor zorgen dat de borsten groter worden.

Borstklierweefsel na hormoongebruik

Klik op plaatje om te vergroten
gevolgen van pil en hormoontherapie

Het klierweefsel in je borsten staat bloot aan de pieken en dalen van je schommelende hormonen.
Waar bij vrouwen die geen hormonen gebruikte het klierweefsel afneemt en verdwijnt na de menopauze, is dat anders voor vrouwen die hormonen gebruikten in hun overgang.
Hormoongebruik heeft een grote invloed op de borstweefselklieren. Het weefsel wordt dichter, dens noemt men dat. En dat vormt een extra risico op het krijgen van borstkanker..
Bij hormoongebruik is het begin van borstkanker dan ook vaak of niet te ontdekken op een mammografie.

 

 

Borstcysten

Een borstcyste is een stevige, ronde knobbel in het borstweefsel die ontstaat wanneer een melkklier zich met vocht vult. Onder invloed van de geslachtshormonen kunnen bij vrouwen soms borstcysten ontstaan. Meestal komen ze voor tussen 30-50 jaar, met name wanneer de overgang vordert.
Een cyste voel je vlak onder de huid, maar kan ook dieper in het borstweefsel zitten, en doet meestal geen pijn. Bij de helft van de vrouwen gaat het om meer cysten en het gaat het om beide borsten.
Op zichzelf is dit verschijnsel goedaardig.
Echter, in deze tijd, waarin we voortdurend onder druk staan van millieu, hormonen, en stress is het belangrijk het goed in de gaten te houden. In een enkel geval kunnen zich borstkankercellen ontwikkelen in de wand van de cyste.