Angst in de overgang

Algemeen

Al rond het vijfendertigste jaar begint de hormoonhuishouding van vrouwen te veranderen. Je komt in de ‘pre-menopauze’ of overgang: de fase tot aan de menopauze (= de laatste menstruatie).
In deze aanloopfase naar de menopauze verandert het hormonale ritme waar je aan gewend was. Voorheen kon je je verschillende gevoelens van je persoonlijke menstruatiepatroon precies plaatsen. Als je je rot voelde wist je bijvoorbeeld dat je menstruatie er aan zat te komen. Dat gaf een gevoel van vertrouwen in je lichaam, een redelijk vast patroon dat je kende en een houvast was.
Nu de hormonen zich anders gaan gedragen verandert dat patroon. Je kunt je er niet meer aan vasthouden.

 

angst en overgang

Verschijnselen

Signalen die dit begin van de overgang aangeven zijn o.a.:

  • Minder draagkracht
  • Het gevoel van de controle verliezen.
  • Je minder lekker in je vel voelen.
  • Opzien tegen wat je altijd goed afging.
  • Je onzekerder voelen.
  • Gevoeliger voor spanningen en stress
  • Het gevoel hebben dat alles je wat teveel lijkt te worden.
  • Lichamelijke ongemakken en onzekerheden

 

Omgaan met je angst

Al die gevoelens kunnen je onzeker of angstig maken. Angst blijft bij de overgang horen en zal van tijd tot tijd de kop opsteken.
Als je goed luistert naar de signalen die lichaam en geest afgeven, en voelt hoe de hormoonwisselingen invloed hebben op je gevoel, emotie of lichamelijke welbevinden, kan dat je angst en twijfel voor een groot deel geruststellen.

We leven echter in een maatschappij waar alles draait om oplossingsdenken, prestatie en controle. Voortdurend wordt daarbij reclame gemaakt voor ziektes en aandoeningen.

Dat maakt het voor veel vrouwen moeilijk om het onderscheid te kunnen blijven maken tussen: Is iets een signaal van mijn hormonen, of is dit ingegeven door dergelijke (onbewust) opgepikte boodschappen.
Enigszins afstand nemen om weer goed in contact te kunnen zijn met jezelf is de hele overgang door daarom van belang.

Hoe gevoeliger je bent voor boodschappen van buitenaf, hoe belangrijker het is te begrijpen dat de overgang niet een aandoening is, maar een normaal natuurlijk overgangsproces dat zijn ongemakken kent.
Wees niet te bang voor opmerkingen als: "Je moet niet alles op de overgang gooien". Hoe lastig de overgang ook kan zijn, je gezonde verstand blijf je houden en je intuïtie (je innerlijk weten) groeit in de loop van de overgang.

Verschijnselen