Overgangstest

Wel of niet een overgangstest?

Een overgangstest 'kijkt'' naar de FSH-waarde in je bloed of je urine. Al schommelend zal deze waarde in de loop van de overgang verder verhogen. In het begin van de overgang (premenopauze) is deze waarde nog heel wisselend en niet altijd verhoogd.

Je kunt in die periode dan heel goed een negatieve uitslag krijgen, terwijl je wèl aan je overgang bent begonnen. Het kan alleen op dat moment met een test niet worden vastgesteld. Daar raken vrouwen vaak heel erg van in de war. Angst iets te mankeren, twijfel aan jezelf, liggen dan op de loer.

Denk goed na of je wel met die eventuele verwarring om wilt/kunt gaan! Wanneer je vermoedt dat je aan de overgang bent begonnen, is het aanwezig zijn van overgangsverschijnselen samen met het (intuïtief) voelen van 'er verandert iets in mijzelf' of 'het zijn mijn hormonen', ook al een goede indicatie om op te vertrouwen.

overgangstest

De test

Wil je desondanks toch een overgangstest doen dan kun je kiezen uit een bloedtest bij de huisarts, of een urinetest van drogist of apotheek, die je thuis kunt doen.

Een overgangstest doen terwijl je nog de pil gebruikt heeft meestal niet zoveel zin. De pil onderdrukt de aanmaak van FSH en beïnvloedt daarmee de uitslag.

Bloedtest

Een bloedtest geeft als uitslag getallen. Omdat verschillende laboratoria de uitslag uitdrukken in verschillende getallen is geen eenduidig overzicht te geven over de betekenis ervan. Vraag dus altijd goed na wat de uitslag in jouw geval betekent.

Urinetest

Een urinetest werkt op ongeveer dezelfde manier als een zwangerschapstest, met kleuren.
Een gekleurd streepje betekent dat de uitslag positief is.

Positieve uitslag

Als je de verschijnselen die je ervaart optelt bij de positieve uitslag, betekent de uitslag: "Ja, ik ben in de overgang". Hiermee heb je geen waterdichte garantie dat je klachten ook met zekerheid van de overgang afkomstig zijn. Een positieve testuitslag zegt alleen dat je FSH-waarde duidt op overgang. Meestal zul je bij een dergelijke uitslag je klachten kunnen plaatsen. En met lezen van informatie en ervaringen van vrouwen zullen puzzelstukjes op hun plaats vallen. Af en toe toch weer even twijfelen is normaal

Een negatieve uitslag

Negatieve testuitslag betekent niets anders dan dat op het moment van testen de overgang niet kon worden aangetoond. Er kan niet de conclusie uit worden getrokken dat de overgang niet begonnen zou kunnen zijn. Bij een negatieve uitslag weet je dus niet meer dan daarvoor.

Een test geeft niet aan of je door de overgang heen bent, of hoe ver het proces gevorderd is.
De FSH-waarde, die in de aanloop naar de menopauze sterk schommelt, blijft na de menopauze verhoogd voor de rest van je leven.

Informatie