Emotie, Spanning, Stress

Candace Pert ontdekte dat je emoties en je lijf veel sterker verbonden zijn dan je denkt.
Verbazingwekkende verbindingen, tussen wenkbrauwen en depressies – en kaken en stress bijvoorbeeld.
Zo zijn je heupen ook een flinke stress-opslagplaats. En wat blijkt zelfs? Je heupen zijn fysiek verbonden aan je kaken. Heb je stress, dan merk je dat meteen aan je kaken, die het sein doorgeven aan de heupen.

Voel eens even bij jezelf: zit je nu met je schouders te knijpen? Of je handen? Een knoop in je nekwervel?

Kijk er niet gek van op, wanneer je te maken hebt met stress of overbelasting. Uit studies blijkt dat dit direct effect op je lijf heeft en zich uit in lichamelijke klachten. Niet alleen je hoofd  maar je gehele lijf  krijgt het te verduren bij stress.

Lichamelijke signalen (klachten) laten zien wat je (onbewust) voelt, daar komt het zo’n beetje op neer. Een soort geheimtaal, die het onderzoek van neurofarmacoloog Candace Pert ontcijferde.

"Je lichaam is je onderbewuste gemoed. Het past zich aan aan de emoties die je ervaart”, zegt onderzoeksleider Pert.

Je lichaam probeert je dus een seintje te geven, dat je emotioneel niet helemaal in balans bent. Het is een natuurlijke manier om het onbewuste bewust te maken. Maar dan moet je de tekenen uiteraard wel herkennen – om ze te kunnen ontcijferen en de balans te herstellen.


Je lichaam reageert al binnen een paar seconden op emoties.


Waar voel je welke emoties

Onderzoek aan de universiteit van Aalto in Finland bracht in kaart op welke plaats in het lichaam je bepaalde emoties voelt. Daarbij is ‘toenemende activiteit’ afgebeeld in de warme kleuren en ‘afnemende activiteit’ in de blauwe.

Je lichaam reageert al binnen een paar seconden op emoties.

Informatie