Overgang en de Pil

De anticonceptiePil voegt hormonen toe aan je lichaam om het 'voor de gek te houden', zodat er geen eitjes rijpen en je niet zwanger raakt.

Ik gebruik de pil, kom ik dan toch in de overgang?

pil en overgang

De overgang is een genetisch vastgelegd proces. Het is dus erfelijk bepaald wanneer en op welke leeftijd geen eitjes meer rijpen. (lees onderwerp 'Wat is de overgang') Dit moment is voor iedere vrouw verschillend.
De anticonceptiepil grijpt niet in de genen in.

De Pil voegt hormonen toe aan je lichaam om het simpel gezegd voor de gek te houden, zodat je niet zwanger kunt raken.
De anticonceptiepil grijpt dus niet genetisch in maar voegt alleen toe.

Kan ik toch overgangsklachten krijgen tijdens pilgebruik?

Je eigen lichaam krijgt in de aanloop naar de menopauze hormoonschommelingen en uiteindelijk zal het zelf minder hormonen aanmaken.
Veel vrouwen merken dit tijdens de stopweek nog duidelijker. Je reageert dan vanuit je eigen lichaam dat hormoonschommelingen heeft of al minder hormonen aanmaakt.

Wat kan ik verwachten als ik stop met de Pil?

Als je stopt met de Pil, stop je met het toevoegen van extra hormonen. Je gaat dan vanuit je eigen lichaam reageren dat of nog hormoonschommelingen heeft of al minder hormoonaanmaak heeft.
Overgangsklachten kunnen dan alsnog in alle heftigheid aanwezig zijn. Je reageert immers ineens vanuit het lage hormoongehalte van je lichaam.
Eenmaal gestopt kan je lichaam beginnen aan het vervolg van je overgang, de postmenopauze waarin je lichaam kan leren wennen en zich kan gaan aanpassen aan de veranderingen in haar eigen hormonen.

Wees niet bang om met de Pil te stoppen. Kijk rustig hoe je eigen lichaam haar natuurlijke gang gaat.

Behalve dat het overgangsproces niet gewoon doorgaat bij pilgebruik, kent pilgebruik uiteraard ook andere bijwerking. Meer hierover op de pagina: Hoe werkt de pil?

Informatie