- Wat je óók over hormoontherapie zou willen weten! -

Hormoontherapie

Bij hormoontherapie worden deels bio-identieke hormonen gebruikt.
Afhankelijk van het hormoonpreparaat worden de eerste 11 tot 14 dagen oestrogenen toegediend, gevolgd door 11 tot 14 dagen een combinatie van oestrogenen en progestagenen. Vervolgens wordt zonder pauze aan de volgende verpakking begonnen. Hormoontherapie houdt/brengt het lichaam kunstmatig in de fase van voor de menopauze (laatste menstruatie). Het betekent wel dat de maandelijkse bloedingen terugkeren.
Het betekent ook dat de aanpassingen die je lichaam normaal gesproken zou maken nu niet vanzelfsprekend doorgaan. Ze worden opgevangen met medicijnen.

Af te raden is het gebruiken van hormoontherapie om te verdoezelen wat er met lichaam en geest gebeurt

 

Hormoongebruik en toch klachten

Je eierstokken gaan (al schommelend met pieken en dalen) door met het afbouwen van hormoonaanmaak, immers dat ligt vast in je genen.
Hormoontherapie heeft met name invloed op de opvliegers en op de hormonale spier- en gewrichtspijnen van de overgang. Het is heel individueel of ook andere verschijnselen merkbaar veranderen.

Na stoppen weer volop klachten

Tijdens het hormoongebruik werd de verandering in je natuurlijke hormoonhuishouding opgevangen door de medicijnen. Je voegde hormonen toe, en je lichaam hoefde het niet zelf op te vangen.

Het werd kunstmatig in de fase van voor de menopauze gehouden. Intussen ging je eigen lichaam wel door met het afbouwen van de eigen hormoonaanmaak. De postmenopauze gaat nu doorzetten, met de daarbij horende overgangsverschijnselen.

 


Stoppen met hormoontherapie

Het blijkt vaak heel moeilijk voor vrouwen om van het hormoongebruik af te komen.

Immers, als je stopt met hormoontherapie, stop je met het toevoegen van extra hormonenen val je terug op die verminderde hormoonaanmaak, waaraan je lichaam nog niet eerder kon wennen.
Dat kan een heftige reactie oproepen.<.p>

Je reageert dan alleen nog vanuit je eigen lichaam, dat nog wakker moet gaan worden om te leren de hormoonverandering zelf op te vangen en alsnog andere organen aan te zetten om de hormoonaanmaak over te nemen.


Het lijkt daarom niet aan te raden in één keer met hormonen te stoppen, maar rustig af te bouwen.

Het moment dat je stopt staat gelijk met je laatste menstruatie, ongeacht het feit of die al was gestopt voordat je begon. De postmenopauze, de tijd waarin de typische overgangsklachten meestal het meest aanwezig zijn, begint nu.

Je kunt met hormoontherapie de overgang dus niet overslaan !

Informatie