Hormoongebruik

Gaat de overgang gewoon door?

Het hele proces dat 'Overgang' wordt genoemd bestaat uit de volgende fases:

Premenopauze

De periode voor je laatste menstruatie, waarin je hormonen schommelen en je eierstokken uiteindelijk ophouden met het aanmaken van hormonen. Lichamelijke en geestelijke reactie verhogen.

Menopauze

De dag van je laatste menstruatie, vast te stellen nadat deze een jaar lang is weggebleven. Schommeling hormonen, lichamelijke en geestelijke reactie zijn verhoogd.

Postmenopauze

Lichaam komt langzaam terug in nieuw evenwicht.
Hormonen in nieuw evenwicht, lichamelijke en geestelijke reactie nog aanwezig.

 

 

hormoontherapie en overgang

Als men zegt:  'De Overgang gaat gewoon door', wordt bedoeld dat de premenopauze en de menopauze (laatste menstruatie) doorzetten ondanks hormoongebruik. 
Immers, in je genen ligt vast op welk moment je eierstokken stoppen met hormoonaanmaak en er geen eitjes meer rijpen. Hormoongebruik voegt hormonen toe; het verandert niet je genen.

De anticonceptie Pil voegt hormonen toe aan je lichaam om het 'voor de gek te houden', zodat je niet zwanger raakt.
Hormoontherapie voor de overgang vult tijdelijk het hormoon oestrogeen aan, dat tijdens de overgang schommelt en uiteindelijk daalt.
Beiden bootsen de situatie na van voor de menopauze.

Om medicalisering en behandeling van het normale levensproces 'overgang', mogelijk te maken hebben medici bedacht, de hormoonveranderingen van de overgang, een hormoontekort te gaan noemen en als een soort van afwijking te zien.
Er is echter geen hormoontekort maar een blijvende verminderde aanmaak van het hormoon oestrogeen, hetgeen een normaal proces is in het leven van een vrouw. Het uiteindelijke resultaat van het natuurlijke proces is dat het vrouwenlichaam altijd nog genoeg oestrogeen aanmaakt voor een gezonde tweede levenshelft. Dit wordt vaak vergeten.

Hoe beslis je of je overgangshormonen gaat gebruiken

  • Lichamelijke welbevinden
  • Geestelijke welbevinden
  • Risicofactoren
  • Erfelijke aandoeningen
  • Lichamelijke aandoeningen
  • Nadenken over het eens weer moeten stoppen

 

Informeer je goed over hormoon- of pilgebruik tijdens de overgang. Ervaringen van vrouwen die hormoongebruik en hun overgang enige jaren achter de rug hebben, zijn een betrouwbare bron en het meest kompleet.

Hormonen gebruiken tijdens de overgang betekent dat je medicijnen stopt in een gezond lichaam!

Hormoontherapie kan bepaalde overgangsklachten verzachten, maar doet niets met de onderliggende, innerlijke vragen en veranderingen, die via je klachten je aandacht trekken.