Wat is geestelijke overgang

innerlijke overgang

In de puberteit worden vrouwen toegerust om leven door te kunnen geven, niet alleen lichamelijk ook geestelijk. Het is allang bekend dat vrouwelijke hormonen ook indirect invloed hebben op het functioneren van de hersenen. Dus ook op gevoel, gedrag en eigen beleving van de wereld om je heen.

Eigenlijk worden we geestelijk ook opgeëist door onze hormonen. Want als oestrogeen, progesteron en androgeen geen andere rol dan die van de voortplanting zouden hebben, dan zouden deze hormonen net zo goed kunnen verdwijnen tijdens de overgang.

Als je in de overgang komt stap je langzaam uit de zorgrol. Immers we hoeven geen leven meer door te geven. Dat betekent niet dat we niet meer goed kunnen zorgen. Het betekent eerder dat je weer ruimte krijgt om voor jezelf te kiezen. Je mag weer van jezelf zijn.

 

Het overgangsproces richt je op de tweede helft van je leven.

Je mag nu geestelijk zelf geboren worden.

Het middelbare hart dat voor het eerst opengaat, is teder, groen en nieuw. Laat niemand er op trappen.

Leer hoe u uzelf kunt beschermen; vraag om hulp en sta uzelf toe deze te ontvangen. Open uw hart en laat het u naar uw innerlijke thuis leiden.

 

Hersenen en hormonen

hypothalamus reguleert hormonen

De hersenen en de voortplantingsorganen zijn nauw verbonden door complexe terugkoppelingssystemen. De hypothalamus reguleert de productie van al deze hormonen, en wordt op zijn beurt weer door deze hormonen (en door vele andere hormonen) beïnvloed. De hypothalamus heeft niet alleen receptoren voor progesteron, oestrogeen en androgenen (zoals DHEA en testosteron), maar ook voor noradrenaline, dopamine, serotonine en endorfine. Deze laatste drie zijn neurotransmitters die de stemming reguleren en op hun beurt worden beïnvloed door onze gedachten en overtuigingen, en door onze omgeving.

Als progesteron, androgeen en oestrogeen geen andere invloed zouden hebben in ons lichaam dan alleen de voortplanting aansturen, zouden deze hormonen tijdens de overgang wel verdwijnen. Echter dit gebeurt niet. Ook zou je verwachten dat GnRH, FSH en LH overbodig worden, immers de voortplanting stopt tijdens de overgang. Ook dit gebeurt niet. Rond de overgang begint het GnRH te stijgen in de hersenen. Hierdoor verhoogt de FSH en LH. De uitleg van de verhoogde FSH en LH is vaak, dat het een poging van het lichaam is om de eierstokken te dwingen hun oorspronkelijke functie weer te vervullen. Dit lijkt een logische uitleg, ware het niet dat de hoge FSH- en LH-spiegels hoog blijven. Het lijkt er dus op dat het lichaam andere bedoelingen heeft om deze hormonen nog aan te maken. Het bewijs neemt toe dat de bedoeling van deze hormonen bestaat uit het aansturen van de veranderingen die, tijdens de overgang, in de hersenen van de vrouw plaats vinden.