Geestelijke Overgang
Lichamelijke Overgang
Ongewilde overgang
Menopauze voor je 40e
Overgangsverschijnselen
Wat kun je zelf doen
Hormoongebruik
Film overgang

Fasen van de overgang

fasen overgang

Een zoveel omvattend proces als de overgang voltrekt zich niet van de ene op de andere dag. De overgang bestaat uit 3 fasen. Hoe lang de overgang en elke afzonderlijke fase duren is voor iedere vrouw verschillend. De gemiddelde leeftijd waarop de menstruatie stopt ligt rond de 50 jaar. Dit moment ligt vast in je genen. Je menstruatie stopt niet zomaar in één keer. Daar gaan jaren aan vooraf waarin je lichaam toewerkt naar dat moment.


Voorbeeldje:

Stel dat in jouw genen vastligt dat je op je 50ste jaar stopt met menstrueren. Dan kan het heel goed zijn dat de eerste overgangsverschijnsel zich aandienen als je begin veertig bent. Ligt in je genen vast dat je stopt met menstrueren op je 45e, dan kunnen overgangsverschijnselen al rond je 37e merkbaar zijn. Al lang vóór je laatste menstruatie, ook al blijft die menstruatie nog regelmatig, krijg je van binnenuit al signalen die je overgang aankondigen.

 

Pre-menopauze

("pre" betekent 'voor')
Dit is de periode vóór je laatste menstruatie, waarin je hormonen steeds meer gaan schommelen. Je eierstokken gaan langzaam stoppen met de aanmaak van hormonen. Het kost je lichaam steeds meer moeite om eitjes te rijpen. Sommige vrouwen merken daar nog niets van. Andere vrouwen merken en voelen deze schommelingen al wel heel goed, ook al is hun menstruatie nog heel regelmatig en is er nog helemaal geen sprake van opvliegers.
Met welke verschijnselen je overgang begint is heel verschillend.
Hoe korter je bij de menopauze komt, hoe meer deze periode gekenmerkt wordt door veranderingen in de menstruatie: Pijnlijker, korter, langer, heftiger, minder heftig, langere of kortere tussenpozen. Wanneer eenmaal ook duidelijke menstruele cyclusveranderingen merkbaar zijn, vaak samengaand met klachten als opvliegers en zweten, maar waarin je nog geen bloedingvrije periode van 12 maanden hebt gehad, spreekt men ook wel van Peri-menopauze (peri betekent 'in de buurt van')

Menopauze

("men" betekent 'maand' en pausis betekent 'ophouden')
Menopauze omvat maar één dag in je overgang. Namelijk de dag van je laatste menstruatie. Als je menstruatie eenmaal een jaar is weggebleven, kun je met redelijke zekerheid zeggen dat je het jaar daarvoor je laatste menstruatie (de menopauze) had.


Post-menopauze

("post" betekent 'na')
Je eierstokken zijn nu gestopt met het aanmaken van hormonen. Om te zorgen dat je toch nog voldoende hormonen hebt voor een gezonde rest van je leven hebben je lichaam en geest nog een boel te doen. Ze gaan in deze periode steeds meer zorgen dat andere organen in de behoefte aan hormonen voorzien. Je lichaam en geest passen zich aan, aan de nieuwe situatie en zoeken een nieuw evenwicht. Totdat je lichaam een nieuw evenwicht heeft gevonden en daaraan voldoende gewend is, kunnen overgangsverschijnselen nog volop aanwezig zijn.

 
fasen overgang

De overgang, een natuurlijk levensproces


Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de overgang een normaal levensproces is, dat nodig is voor de rest van je leven.  Je groeit toe naar een fase in je leven waarin de hormoonwisselingen van je cyclus niet langer een rol spelen. Je wordt als het ware weer van jezelf. Het is tijd om je leven in te richten naar je nieuwe inzichten die zullen ontstaan in de loop van je overgang. Emoties en verschijnselen daarbij, vertellen alles over jezelf en over de ontwikkeling die je gaat doormaken. Deze verandering van de overgang is geen ziekte of aandoening die om behandeling vraagt.


>> Meer lezen over: Fasen van de Overgang...