Nieuwsbrief
Vrouw en Overgang

Jaargang 5 - Nieuwsbrief nr. 40 - Oktober 2007

Overgang en de verschijnselen

printversie

naar de website van Vrouw en Overgang

Veel overgangsverschijnselen worden niet erkend.

Het lijkt vaak alsof in de maatschappij en medische wereld onvoldoende bekend is dat de overgang veel meer verschijnselen kent.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap bijvoorbeeld noemt in haar patiëntenvoorlichting slechts de volgende drie verschijnselen als horende bij de overgang.

Citaat patiëntenbrief NHG:

Wat zijn de verschijnselen?
Typische overgangsverschijnselen zijn:

  • Menstruatieveranderingen
    De menstruatie komt onregelmatig, met kortere of langere tussenpozen, en verandert. Uw ongesteldheid kan opeens veel langer of juist korter duren. Het bloedverlies kan zeer hevig zijn of juist veel minder. Verschijnselen die samen kunnen gaan met menstruatie (buikpijn, rugpijn), kunnen voor het eerst optreden, erger of juist minder worden dan u gewend was.
  • Opvliegers
    Opvliegers zijn plotselinge, korte, hevige warmte-aanvallen. Uw gezicht, hals en/of borst worden rood en u kunt opeens heftig gaan transpireren. Ook 's nachts kunt u een zweetaanval krijgen.
  • Vaginale klachten
    Het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina wordt dunner (kwetsbaar) en droger. Vrijen kan daardoor een onaangenaam branderig gevoel geven of pijn doen.

Verschijnselen die vrouwen tijdens hun overgang óók tegenkomen.

Hieronder een greep uit het brede scala aan verschijnselen die vrouwen tijdens hun overgang tegenkomen.

Lichamelijke verschijnselen
- Opvliegingen en/of nachtzweten
- Pijnlijke eisprong
- Menstruatiekrampen
- Toename libido
- Verminderd libido
- Opgezet gevoel
- Opgezette borsten
- Slaperigheid
- Koude handen en voeten
- Hoofdpijn en migraine
- Onregelmatige en/of zware menstruatie
- Stolsels bij de menstruatie
- Hartkloppingen/hartoverslagen
- Terugkerende vaginale schimmelinfecties
- Misselijkheid en overgeven
- Krampen in de benen
- Moeheid
- Gewichtstoename
- Slecht in- of door kunnen slapen
- Vaginale droogheid
- Blaasontstekingen
- Dunner worden vaginawand
- Urineverlies

Geestelijke verschijnselen
- Prikkelbaar
- Onzekerheid
- Nerveus en paniekerig
- Onrustig gevoel
- Weerzin (tegenzin)
- Woede
- Opgebrand voelen
- Bezorgdheid
- Sombere gevoelens
- Onmacht te doen wat je gewend was
- Naar binnen gekeerd

- Stemmingsveranderingen
- Dufheid
- Verwardheid
- Vergeetachtigheid
- "Alles wordt me teveel"
- "Nu ben ik aan de beurt!"
- Huilbuien
- Onvrede in relatie en/of vriendschappen
- Allerlei levensvragen die bij je opkomen

Het niet erkennen van vele overgangsveranderingen enverschijnselen levert vrouwen vaak diagnoses op als depressie, burnout, overspannen. Of men wijst naar omstandigheden thuis of op het werk en schrijft vrouwen (te) gemakkelijk direct maar psychotherapeutische behandelingen, antidepressiva, kalmeringsmiddelen of de pil voor. Gevoel, intuïtie en bewustzijn, die bij de veranderingen van de overgang juist zo'n belangrijke rol spelen, worden hiermee onderdrukt, waardoor een vrouw dikwijls niet meer denkt aan de overgang.

' O V E R G A N G ' hoort in de beleving van de meeste vrouwen nog steeds bij een leeftijd van 50 jaar.
Ze weten niet dat de lichamelijke en geestelijke veranderingen die ze op veel jongere leeftijd vaak al merken het begin van hun overgang inluiden.
Veranderingen bijvoorbeeld als snel prikkelbaar zijn, je draai niet meer kunnen vinden, slaapproblemen, weerzin ervaren, nachtzweten, angst of paniekgevoelens, pijnlijker menstruatie, pijnlijke eisprong.
Wanneer de gedachte aan Overgang bij je opkomt, of je ervaart meerdere verschijnselen uit het brede scala dat er aan overgangsverschijnselen bestaat, dan is de kans groot dat je te maken hebt met de (eerste) hormonale veranderingen van die overgang. Ook al deed je intuïtie je misschien al aan 'overgang' denken, de reguliere informatie, brengt je gemakkelijk in de war.

Luister daarom goed naar jezelf en naar je eigen intuïtie en signalen!

Vrouwen vertellen.....

Bianca: Al met al begon ik met 46 jaar met vage klachten. Na verloop van tijd ging ermee naar de dokter. Omdat ik toevallig op dat moment ook wat stress in het gezin had deed de huisarts het ook allemaal af met stress. Ik was overspannen of zoiets. Ik moest maar eens wat meer voor mezelf opkomen.
Haha, ik en niet voor mezelf op kunnen komen..... Echt wel, dat kon ik altijd al!
De situatie in mijn gezin zal zeker meegespeeld hebben, maar het was wel toevallig dat alle problemen (vooral lichamelijk) precies tegelijker optraden met het veranderen van mijn menstruatiepatroon. Deze vage, maar akelige klachten gingen 4 jaar door. Ook al was ons gezinsprobleem toen al lang en breed opgelost. Na die 4 jaar werd de menstruatie steeds onregelmatiger, met veel rugpijn rond die dagen en begonnen de opvliegers.
Toen ik van hem voor de menstruatie rugpijn maar naar de fysiotherapie werd gestuurd en naar een psycholoog om te praten, had ik het helemaal gehad. Ik ben eens wat gaan lezen hier op de site en in enkele boeken en al die afgelopen 6 jaren vielen op z'n plaats. Mijn klachten waren 'gewoon' overgangsverschijnselen.
Sinds ik dat weet en met de her- en erkenning voel ik me (ondanks de vele opvliegers, de hoofdpijnen en wat al nog meer ) STUKKEN BETER!!

Thea: Toen 6 jaar geleden bij mij de overgang begon liep ik tig keer per jaar bij de huisarts. Ik had zere oren, duizeligheid, gespannenheid, rugpijn, een naar gevoel, kortom algehele malaise.
Zelf had ik het gevoel dat het met mijn hormonen te maken had.
Hij kon mijn klachten niet plaatsen en ik sukkelde van consult naar consult, steeds maar bang dat ik misschien wel iets ergs zou mankeren.
Door veel te lezen over de mogelijke achtergrond van mijn vage klachten ging mij na verloop van tijd iets dagen en toen ik ervaringen van andere vrouwen las op deze site, begreep ik wel dat het de overgang was.
Dat gaf me een heleboel rust.

Renata: Ik dacht dat het wel mee zou vallen met opvliegers hebben. Korte hitte aanval zeggen ze dan, die al gauw weer afzakt. Er wordt niet bijgezegd dat je ook opvliegers kunt hebben waarbij je al van tevoren behoorlijk akelig en misselijk wordt. En hoezo kort? Mijn dag is soms één grote opvlieger.

 

Grethe:
Ik ben 44 jaar en al ruim een jaar kamp ik met klachten: angst- en paniekgevoelens, nachtzweten, gevoel dat ik zomaar ineens alles me teveel is, hartkloppingen, huilbuien, enz.
Ben verschillende keren bij mijn huisarts geweest, maar die heeft nooit iets gezegd van 'het kan je overgang zijn'
Er was geestelijk ook niets met mij mis. Ik kon alleen niet meer zoveel aan als vroeger.
Toch werd ik met mijn klachten door de arbo naar een psychiater gestuurd.
Van opvliegers had ik wel gehoord. Niet van al die andere klachten en kon dus ook het verband niet leggen. Ik kwam in de ziektewet, daarna in een reïntegratieprogramma gestopt, want last van de overgang... Nee mevrouwtje dat kan niet... Ik was verslagen! Er bleef niets ander over dan maar ontslag te nemen. Dat heb ik gedaan.

Selena: Ik ben nu 49 jaar sinds een paar jaar sukkel ik met mijn gezondheid. Heb meerdere malen aan mijn huisarts (vrouwelijke) gevraagd of ik niet in mijn overgang zou kunnen zitten.
Ze zei je gebruikt de pil, dus dat kan niet. Toen twee jaar geleden mijn klachten begonnen en ook mijn menstruatie onregelmatig was, had ze mij inderdaad de pil voorgeschreven. en dat ik te veel lichamelijke klachten zou hebben, dat het iets anders zou kunnen zijn.
Ik heb alle onderzoeken gehad die je je maar kan indenken, ook heb ik vreselijk last van tintelingen in de voet en hand, mijn handpalmen worden af en toe zo heet dat ik er soms gek van word, als ik mijn buik aanraak voelt die dan ook extra heet aan, ik heb pijn in mijn schouder en nek, branding in mijn linkerpols, spanning soms in mijn achterhoofd. Zoals je ziet dus een hoop klachten.
Moet van mijn huisarts nu naar de neuroloog en naar de psycholoog, maar heb sinds afgelopen vrijdag ontdekt, dat ik dus wel degelijk in mijn overgang zit. Door het optreden van de huisarts dacht ik la jaren dat ik een ernstige ziekte moest hebben. Maar zag in een blad stukje van de overgang staan, en kwam zo op deze site terecht. Weet je wat een opluchting het voor mij is!

Yvon:
Waar ik zo langzamerhand gek van word is dat er altijd wordt geschreven en ook mijn arts zegt dat, dat mijn vermoeidheid zou komen omdat ik door de opvliegers 's nachts slechter slaap.
Maar dat ik zo moe ben is omdat er gewoon heel veel verandert, terwijl overal van mij verwacht wordt dat ik er ben en doorga in hetzelfde tempo.

Wil je de nieuwsbrief voortaan automatisch op je emailadres ontvangen klik dan Aanmelden om je aan te melden
Eerdere nieuwsbrieven vind je terug in het Nieuwsarchief