home

Vrouw en Overgang
- duizeligheid -

jaargang 4 - nieuwsbrief nr. 33- maart 2005

Vrouwen vertellen:   

Maja: Ik heb som zomaar ineens een duizeling. Dan moet ik snel iets vastpakken Zo'n duizeling is vaak ook zo weer weg.
Maar ik heb ook wel plotselinge duizelaanvallen. Dan moet ik naar bed. De ene keer is het dan na een paar uur weg, maar het kan evengoed twee of drie dagen duren. Daarna blijft het nog een paar dagen 'licht in mijn hoofd'. 
In het begin van de overgang had ik dit vaak net als vroeger bij mijn zwangerschappen.  Toen de hormonen weer hun normale gangetje hadden was het over. Het is een hele vervelende klacht waar ik in het begin erg onzeker van werd.

Joke: Ik heb een evenwichtsonderzoek gehad, maar daar kwam niets uit. Bij mij heeft het volgens de huisarts met de overgang te maken en dat merk ik eigenlijk ook wel. Ook merk ik dat als ik meer stress heb de duizeligheidklachten erger zijn dan zonder stress, maar het voorkomt ze niet.
Het is toch prettig om te weten waar de duizeligheid vandaan komt en dat ik verder niets mankeer.

Sheila: Ik heb onlangs een aanval van plotselinge duizeligheid gehad. Zomaar uit het niets. Ik kon niet eens meer op mijn benen staan en  mijn man moest mij ondersteunen. Het was doodeng. Daarna was ik erg van streek met een weeïg gevoel in mijn maag. Vorige week werd ik midden in de supermarkt ook weer plotseling duizelig en moest me stevig vast houden aan mijn winkelwagentje. Ik probeer er niet te veel aandacht aan te schenken want heb ik verbeeld me dat het dan erger wordt.

Connie: ik ben een vrouw van 50 jaar, en tob al een poos met de overgang, Mijn menstruaties zijn onregelmatig. Nadat ik een menstruatie had gehad die 3 weken te laat was kreeg ik last van duizelingen en een tollend gevoel in mijn hoofd. Die klachten worden sinds een paar dagen erger en ik kan mij bijna niet meer bewegen of de wereld draait. 
Ik heb een bloed test gehad en alles was goed evenals mijn bloeddruk. 
De huisarts zei dat dit voor mij het laatste stukje van de overgang kon zijn. En dat het een kwestie van hormoonschommelingen is.

Duizeligheid
Tijdens de overgang hoor je vrouwen vaak vertellen dat ze last hebben van duizeligheid.
De meeste vrouwen hebben het bij duizeligheid over draaierigheid, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Als je dit gevoel hebt, kunt je gedesoriënteerd zijn en moeite hebben met het bewaren van je evenwicht. Ook een licht gevoel in het hoofd, waarbij je het gevoel hebben dat je zwalkt als je loopt, komt voor tijdens de overgang. 
Je hoort vrouwen dan ook vaak zeggen, "het lijkt wel of ik dronken ben".
Er zijn verschillende gevoelens van duizeligheid.

1. Duizelig bij bukken of opstaan.
Doorbloedingsstoornissen, veranderingen in de bloeddruk, ijzer te kort door veel vloeien, oververmoeidheid.

2.  Plotselinge kort durende duizelaanval
Stofwisselingsstoornissen, zoals een laag bloedsuikergehalte.

3. Aanval van duizeligheid en gedesoriënteerdheid.
Hals en nekspieren, stroperig worden van vloeistof in evenwichtsorgaan.

4.  Licht in het hoofd waarbij een gevoel van "dronken zijn" aanwezig is.
Hormoonveranderingen, stress

Hormoonschommelingen van de overgang hebben invloed op allerlei lichamelijke en geestelijke processen en kunnen daarmee voor duizeligheid zorgen.
Achter duizeligheid kunnen echter ook andere aandoeningen schuilgaan. 
Om dat uit te sluiten is het raadzaam  je arts te raadplegen.. 

 

De Overgang

 Deze maand een stukje uit de overgang van Marie-José. Ze is 49 jaar, heeft een zoon van 25 en woont sinds een aantal jaren alleen.

Toen ik ongeveer 39 jaar was, wist ik dat mijn overgang was begonnen. Mijn menstruaties waren nog steeds heel regelmatig, maar ik kreeg wel meer klachten tegen de tijd dat er weer een menstruatie aan zat te komen. 
Eén van de klachten waarmee voor mij de overgang toen begon, was duizeligheid.
Een heel naar verschijnsel waar ik me ontzettend onzeker bij voelde. Ik had de neiging om nergens meer naar toe te gaan omdat ik zomaar ineens een aanval zou kunnen krijgen.  

Bij een draaiduizeling kon ik me nog ergens aan vast pakken en zakte het vaak snel weer weg. Maar soms had ik ook echte aanvallen en die konden dan best een aantal dagen duren. In zulke dagen kon ik niets. De enige oplossing was op mijn bed gaan liggen en wachten tot het over was. Het liefst had ik dan dat er helemaal niemand in mijn buurt kwam.

De eerste jaren was mijn menstruatie nog regelmatig. Ook toen was het vervelend, maar toen wist nog wanneer het er eraan kwam en kon ik er rekening houden.
Toen de menstruatie onregelmatig  werd was ik dat  houvast ook nog kwijt.
Het gebeurde wel eens dat ik voor de kassa stond bij de supermarkt en dan zomaar plots op de grond zat. Ook een keer moest om hulp roepen  tijdens een avondje ontspannend zwemmen. Nou, voor mij waren die dingen helemaal niet ontspannend meer.
Ik werd er zo verschrikkelijk onzeker van.

Er zat niets anders op dan mijn leven nog verder aan te passen.
Ik kon de duizeligheid niet veranderen, die was er nou eenmaal. Dus richtte ik me op de manier waarmee ik er mee om kon gaan. Ik stopte o.a. met fietsen en zwemmen en maakte geen afspraken meer waarvoor ik langere tijd van huis moest.
Ook voor mijn omgeving werd het daardoor een stuk rustiger. Die schrokken zich telkens rot, realiseerde ik me achteraf, als ik zomaar ineens midden op straat tussen mijn boodschappen lag te spartelen.

Sinds ongeveer twee jaar is mijn menstruatie nu gestopt. Ik moet zeggen dat de duizeligheid nog maar zelden aanwezig is en ik bijvoorbeeld weer bezig ben korte stukjes te fietsen en dat gaat goed.
Ook aan andere overgangsverschijnselen merk ik dat de mijn hormonen meer tot rust beginnen te komen. 
Marie-José

Ik wil alleen zijn met de zee,
ik wil alleen zijn met het strand,
ik wil mijn ziel wat laten varen,
niet mijn lijf en mijn verstand.

Ik wil gewoon een beetje dromen
rond de dingen die ik voel
en de zee, ik weet het zeker,
dat ze weet wat ik bedoel.

Ik wil alleen zijn met de golven,
‘k wil alleen zijn met de lucht,
ik wil luist”ren naar mijn adem,
ik wil luisteren naar mijn zucht.

Ik wil luist’ren naar mijn zwijgen,
daarna zal ik verder gaan
en de zee, ik weet het zeker,
zal mijn zwijgen wel verstaan.

Wil je de nieuwsbrief voortaan automatisch op je emailadres ontvangen klik dan Aanmelden om je aan te melden
Eerdere nieuwsbrieven vind je terug in het Nieuwsarchief